20 Σεπτεμβρίου 2018

Εμείς θα μάθουμε κάποτε γιατί οι κυβερνώντες είχαν σαν όπλο το Grexit;

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Ε. Τσακαλώτος είναι αγαπητός και μόνον λόγω του επιθέτου του. Γίνεται περισσότερο αγαπητός όταν, εντελώς αυθόρμητα, κάνει παραδοχές που φωτίζουν το σκοτεινό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως δεν είχαμε κυβέρνηση Βαρουφάκη. Ο Γ.Βαρουφάκης ήταν υπουργός σε μια κυβέρνηση που είχε πρωθυπουργό τον Α.Τσίπρα που, εκ του Συντάγματος, αυτός έπαιρνε τις αποφάσεις και είχε την πολιτική ευθύνη των όσων έγιναν.

Τι μας είπε λοιπόν ο Ε.Τσακαλώτος; μας είπε πως, χωρίς να το ξέρουν, έπαιζαν το παιχνίδι του Σόιμπλε. Ενώ αυτοί νόμιζαν πως με τις ανοησίες τους για νταούλια και χορούς θα τρόμαζαν τις αγορές, ο Βόλφανγκ γελούσε σαρδόνια, καθώς έβλεπε να υλοποιείται το σχέδιο του και μάλιστα τζάμπα.

Ως γνωστόν είχε προσφέρει, πριν από δύο χρόνια, στον Β.Βενιζέλο 50 δισεκατομμύρια ευρώ «αέρα» για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Τόσο κοστολογούσε την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα. Όλοι θυμούμαστε τον Α.Τσίπρα--τον Ιούνιο του 2015 στο πλαίσιο της αναζήτησης «νέων ασφαλών λιμανιών» στην Ρωσία--να ζητεί από τον Β.Πούτιν 5 δισεκατομμύρια δάνειο.

Και εύλογα ανακύπτει το ερώτημα, δηλωτικό της ανοησίας των κυβερνώντων: μα αφού μας έδινε ο Σόιμπλε 50 δισεκατομμύρια τζάμπα για να φύγουμε από το ευρώ, εμείς γιατί ζητούσαμε 5 δισεκατομμύρια δανεικά για τον ίδιο λόγο; Είμαι σίγουρος πως σήμερα, τρία χρονιά μετά, ο αναγνώστης θα γελά με την αφέλεια των κυβερνώντων. Όμως τότε, σε χρόνο ενεστώτα, παρ΄ολίγο να ξετυλιχτεί μια εθνική τραγωδία.

Και ο Ε.Τσακαλώτος με αυτήν την δήλωση του αυτό διαπιστώνει. Βέβαια, τα όσα είπε δεν μπορεί παρά να εντάσσονται στο παιχνίδι διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φωτογραφίζουν τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.Ως γνωστόν ο Ε.Τσακαλώτος, επικεφαλής της ομάδος των 53, δηλώνει με κάθε τρόπο παρών για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί μετά την ήττα, ούτως ή άλλως, θα υπάρξει επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναζητηθούν ευθύνες και, αναλόγως του μεγέθους της ήττας, πιθανόν να υπάρξουν και άλλου είδους, ισχυρότεροι κλυδωνισμοί που να έχουν να κάνουν με την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κομβικό σημείο αυτής της εσωκομματικής πορείας αναζήτησης, κριτικής και επαναπροσδιορισμού θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δεν σφράγισε μόνον την τύχη της πατρίδας μας, αλλά έθεσε ξεκάθαρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αυτό το εξάμηνο του 2015 θα το ξαναδούμε μπροστά μας και από μιαν άλλη πλευρά, καθώς ο Κ.Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν πως αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής. Οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν γιατί οι κυβερνώντες είχαν σαν όπλο το Grexit, το οποίο επιθυμούσε διακαώς και αυτός που επιδίωκαν να τρομάξουν;

Ανόητοι; Ιδεοληπτικοί; Και τα δυο μαζί; Ή κάτι άλλο; Ελπίζω πολύ σύντομα να το μάθουμε.

https://www.liberal.gr/arthro/220633/apopsi/s-moumtzis/isoneichame-os-oplo-to-Grexit-alla-auto-epizitouse-kai-o-soimplesin.html