17 Οκτωβρίου 2018

Τσίπρας που ανέχεται τη διγλωσσία από Καμμένο: Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική-ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό και τον Πάνο Καμμένο  - «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου  για να διασφαλίσω  την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών  - Μήνυμα στα Σκόπια ότι η Συμφωνία  «είναι η τελευταία ευκαιρία» για την ένταξή τους σε διεθνείς σχηματισμούς

Nέα εποχή, μεσούσης της μείζονος κυβερνητικής κρίσης που προκαλεί η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, σηματοδοτεί η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έξω από το Μαξίμου, με την οποία έστειλε μηνύματα κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και ιδιαίτερα προς τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο: Ο κ.Τσίπρας διόλου τυχαία επέλεξε τη φράση «δεν θα ανεχτώ» και μίλησε για διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές.

Την απόφασή του να μην ανεχτεί καμία διγλωσσία και καμία προσωπική πολιτική, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης
Τσίπρας, λίγο μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έκανε δεκτή «με πόνο καρδιάς» και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον ίδιο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι μια απόφαση με «πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» και αποτυπώνει «την απόφασή μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας» και να μην δεχτεί από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα να διαταράξει την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών, δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μήνυμα προς τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.



Η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό έγινε γνωστή με ανακοίνωση του Μαξίμου, που παράλληλα επισημοποιούσε και την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά.

Η ανάληψη του xαρτοφυλακίου  προσωπικά από τον κ. Τσίπρα αποτυπώνει τη βούληση του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη με τα Σκόπια και στέλνει μήνυμα ότι  ο ίδιος είναι προσηλωμένος στη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει προκαλέσει μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά ήρθε ως αποτέλεσμα της χθεσινής του κόντρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά και της δυσφορίας του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών για τις ίσες αποστάσεις που τήρησε ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι δεν είχε την απαραίτηση κάλυψη του κ. Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Κοτζιά, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής στις 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, λόγω της παραίτησης του κ. Κοτζιά, το αεροσκάφος με το οποίο πρόκειται να ταξιδέψει δεν έχει απογειωθεί.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
kotzias_paraitisi