11 Οκτωβρίου 2018

ΗΧΗΤΚΟ! ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ απαντά η Φιλοσοφική Σχολή για τον Ρουβίκωνα : Δεν ζητήθηκε άδεια - Έχει παρανοηθεί η έννοια του ασύλου

"Αυθαίρετη" κίνηση ορισμένων ομάδων χαρακτήρισε μέσω του Real fm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή τη δημιουργία γραφείου της συλλογικότητας 'Ρουβίκωνας" μέσα στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Μαρίζα Φουντοπούλου, τονίζοντας ότι ''έχει παρανοηθεί η έννοια του ασύλου''.

"Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε άδεια να γίνει αυτό. Υπάρχουν ομάδες οι οποίες αυθαιρετούν και λειτουργούν ελεύθερα.Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με έναν τρόπο που έχει παρανοηθεί σε ό,τι έχει να κάνει με το άσυλο , με αποτέλεσμα ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να μπαίνει μέσα και να ανοίγει ένα γραφείο", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φουντοπούλου.

"Σέβομαι την αναγνωρισιμότητά της και την ταυτότητά της. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ομάδα έχει αναγνωριστεί και έχει καταστατικό λειτουργίας θα πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να βρίσκει χώρους στέγασης;", πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Φουντοπούλου επισήμανε ότι ο ''ισχύων Νόμος για τα πανεπιστήμια δεν δίνει περιθώριο αντίδρασης σε καμία πρυτανική αρχή" : "Ο Νόμος για τα πανεπιστήμια αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει μία πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι διότι στο πλαίσιο του ασύλου δίνει την ελευθερία έκφρασης και διατύπωσης απόψεων. Επομένως, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτή τη στιγμή εκφράζουν ιδεολογικές απόψεις. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα και κανένα εργαλείο αντίδρασης σε οποιαδήποτε πρυτανική αρχή".

Ωστόσο,η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό: "

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα πανεπιστημιακά κτίρια. Ανά διαστήματα συναντάμε ομάδες οι οποίες μπαίνουν, στεγάζονται, μένουν, διανυκτερεύουν και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους", δήλωσε η κ. Φουντοπούλου.

Ακούστε το ηχητικό:



Την ίδια ώρα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε εκτάκτως σήμερα και με ομόφωνη απόφαση ανακοίνωσε τα εξής:

"Πολύ πρόσφατα, μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» προχώρησαν αυθαίρετα σε κατάληψη χώρου στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας.
Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί την λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών. Η Κοσμητεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και την ασφάλεια των μελών της. Αποφασίζει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και καλεί τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης να αποχωρήσουν αμέσως και να τερματίσουν την εν λόγω εξωθεσμική ενέργεια".