14 Νοεμβρίου 2018

Τσεχία: Η «απαγωγή» του γιου του πρωθυπουργού προκαλεί πολιτική κρίση- «Είναι ψυχικά άρρωστος», λέει ο Μπάμπις

Αντιμέτωπος με πολιτική κρίση είναι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, μετά την καταγγελία του γιου του ότι τον κρατούσαν στην Κριμαία, προκειμένου να μην καταθέσει για υπόθεση απάτης.

Ο Αντρέι Μπάμπις τζούνιορ, 35 ετών, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ιστοσελίδα που τον εντόπισε στο σπίτι της μητέρας του στην Ελβετία. Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς του και υποστήριξε ότι ο γιος του είναι ψυχικά άρρωστος.

Ο λαϊκιστής ηγέτης της Τσεχίας καταδίκασε τη «χειραγώγηση και εξωφρενική πίεση των δημοσιογράφων στις αρχές» και δήλωσε ότι ο γιος του παίρνει φάρμακα και πρέπει να είναι υπό επιτήρηση. Ακόμη, ανέφερε ότι η κόρη του πάσχει από διπολική διαταραχή. «Κανένας δεν απήγαγε τον γιο μου. Ταξίδεψε από την Τσεχία με τη θέλησή του. Αυτό το ζήτημα ερευνήθηκε από την αστυνομία, που κατέληξε ότι δεν υπήρξε καμία απαγωγή», τόνισε ο Μπάμπις. 

«’Η πας στην Κριμαία, ή σε ψυχιατρείο»

Ο 35χρονος γιος του υποστηρίζει όμως ότι τον πήγαν με το ζόρι στην Κριμαία. Η εξαφάνισή του συνέπεσε με αστυνομική έρευνα για καταγγελίες ότι ο πατέρας του έκρυψε πως ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Stork Nest, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις της ΕΕ για μικρές επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι την εποχή που δόθηκαν οι επιδοτήσεις, η εταιρεία ανήκε στα ενήλικα παιδιά του, ανάμεσά τους ο Αντρέι τζούνιορ.

Ομως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο τελευταίος, ο πατέρας του ήθελε να τον απομακρύνει από την έρευνα και του δόθηκε η επιλογή είτε να κάνει «παρατεταμένες διακοπές» στην Κριμαία, είτε να καταλήξει σε ψυχιατρείο. Ο σύζυγος ψυχιάτρου που τον παρακολουθούσε στην Πράγα τον πήγε στην Κριμαία, είπε ο 35χρονος στην ιστοσελίδα Seznam.

Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση

Την Τρίτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και συμφώνησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Τα έξι κόμματα τονίζουν ότι η υπόθεση της Stork Nest δεν μπορεί να διερευνηθεί επαρκώς, όσο ο Μπάμπις παραμένει πρωθυπουργός. «Καλούμε τον Αντρέι Μπάμπις να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση Stork Nest. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η έρευνα θα είναι δίκαιη», αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Η αντιπολίτευση δεν διαθέτει τις 101 ψήφους που χρειάζονται στη 200μελή βουλή για να πέσει η κυβέρνηση.