14 Νοεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ τραβούν το… αυτί στην Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι:  οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Θυμίζουμε ότι νέες προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο έβαλε στο στόχαστρο Ελλάδα, ΗΠΑ και Κύπρο καλώντας φίλους και συμμάχους να… μην ζορίζουν την Τουρκία.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο δημοσιογραφος Μανώλης Κωστίδης, ο Ταγίπ Ερντογάνμίλησε για τα ενεργειακά και τις κινήσεις των πλοίων του ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε ότι οι έρευνες και τα γεωτρύπανα δεν θα περιοριστούν στα σημεία που βρίσκονται τώρα, τονίζοντας με νόημα ότι οι Αμερικανοί δεν θα έχουν αντίρρηση, αρκεί να μην πάνε τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή των δικών τους συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στο οικόπεδο 10 όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν

«Στο θέμα αυτό τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”», συνέχισε για να συμπληρώσει: «Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια. Για τη δουλειά αυτή θα έχουμε δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών. Από τα γεωτρύπανά μας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε”».