14 Νοεμβρίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Δεν θα συριζοποιήσετε την αναθεώρηση-Είσαι εκπρόσωπος σκοτεινών δυνάμεων - Τσίπρας: H NΔ μεταλλάσσεται σε ΛΑΟΣ

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ - Επιλογή μας να έρθει τώρα για συζήτηση η συνταγματική αναθεώρηση, είπε ο πρωθυπουργός - Πώς... ενεπλάκη στην αντιπαράθεση ο «πρόεδρος του Εδεσσαϊκού» - Η κόντρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε σφοδρή ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση εντός του πλαισίου που διαμορφώνει η συνταγματική αναθεώρηση επιδόθηκαν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ζητήματα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων να αναδεικνύονται ως κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν αυτή την φορά τους παράλληλους μονολόγους και επιδόθηκαν σε πολιτικό διάλογο με τριτολογίες, χωρίς ωστόσο να διαφανεί στο τέλος το ενδεχόμενο εύρεσης κοινού εδάφους και συναινετικού κλίματος για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών.

Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος γνωματεύσεις της μειοψηφίας των συνταγματολόγων, έδειξε πως θα επιχειρήσει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση που θα έχει το τροποποιημένο περιεχόμενό τους.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα είναι σχεδόν κοινές με εκείνες που περιελάμβανε και η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ το 2014. «Μας κατηγορείται για ΣΥΡΙΖοποίηση του Συντάγματος όταν και εσείς προτείνατε αντίστοιχες αλλαγές το 2014» είπε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην οξύτατη κριτική του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σήμαινε την υποχρέωση του κράτους να τα επιδοτεί.

«Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς. Λετε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λετε» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας μιλήσατε για τα φτωχά και πλούσια παιδία και πως μόνο οι πλούσιοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία. Να σας πω ότι 50.000 ελληνόπουλα πάνε σε πανεπιστήμια εξωτερικού και δεν είναι όλα πλούσια. Κυρίως είναι από οικογένειες της μεσαίας τάξης και τους στερείτε να επιλέξουν να σπουδάσουν στην χώρα τους. Στερείτε την δυνατότητα στην χώρα να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Αν πάτε στην Κύπρο και μιλήσετε με τα δημόσια πανεπιστήμια θα σας πουν ότι ευνοήθηκαν από την λειτουργία των ιδιωτικών. Το δικό μας μέλημα δεν είναι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που ούτως ή άλλως θα αργήσει ακόμα και αν τροποποιηθεί το Σύνταγμα. Για εμάς σημασία έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μας είπατε ότι δυσφημούμε το πανεπιστήμιο όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα που επικρατεί. Αυτό που βιώνουν καθηγητές είναι άθλια κατάσταση και απαράδεκτη. Πουθενά στον κόσμο πανεπιστήμιο δεν τελεί υπο κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν σε φοιτητές να κάνουν μαθήματα Δευτέρα και Παρασκευή γιατί έτσι γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες να υπάρχει ένας χώρο που κανείς δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του και είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όποιος τολμήσει να πει κάτι που δεν γουστάρει ο Ρουβίκωνας και οι μπαχαλάκηδες τσιμεντάρεται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και οι μπαχαλάκηδες και έμποροι ναρκωτικών θα πεταχτούν έξω από το Δημόσιο πανεπιστήμιο για να παραδοθεί σε αυτούς που ανήκει που είναι φοιτητές και καθηγητές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Στην κόντρα των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη «ενεπλάκη», μάλιστα, ακόμα και ο... πρόεδρος του Εδεσσαϊκού.

Τσίπρας: Κορυφαία διαδικασία - Δική μας επιλογή το timing της συζήτησης

Κορυφαία διαδικασία ανεξαρτήτως της όποιας συγκυρίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι ήταν επιλογή το timing να έρθει τώρα η συζήτηση στη Βουλή, καθώς αυτή συμπίπτει με την έξοδο από τα Μνημόνια.

Η κρίση, είπε μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες,
αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα.

Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία.
Αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν έχουμε πρόθεση να φτιάξουμε το τέλειο Σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει το τέλειο Σύνταγμα. Θέλουμε ευρεία συναίνεση για την ενίσχυση του Κοινοβουλίου και των Κυβερνήσεων. Είναι ανάγκη -είπε - αν αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη λειτουργία της Βουλής. Αναφερόμενος στην απευθείας εκλογή του από τον λαό είπε ότι αυτό δημιουργεί έναν δυισμό στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας που δεν τον θέλουμε.

Σε ό,τι αφορά στα δημοψηφίσματα και τις προτάσεις της κυβέρνησης είπε πως πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία.
Και γι΄αυτό σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την ευθύνη των υπουργών είπε πως έχει έρθει πλέον η ώρα  -και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής σήμερα – για την τροποποίηση των διατάξεων  περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών.
Επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
Και ακόμα να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας υπογράμμισε πως έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους.
Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του,
μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη.
Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος.

Στο θέμα της κοινωνικής προστασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς την προστασία της εργασίας και την θωράκιση του κοινωνικού κράτους και μίλησε για την προστασία αγαθών όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός από την επέλαση -όπως είπε - της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Κλείνοντας τόνισε πως οι δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και του 2008 έχασαν τον στόχο τους και τόνισε πως ο λαός παρέμεινε ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα και έχασε την εμπιστοσύνη του στο κράτος και τους θεσμούς.
Εγκαθιδρύθηκε -είπε- η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86.

Σήμερα όμως, είπε, είναι η μέρα να αναζητήσουμε συναινέσεις εκεί όπου είναι εφικτό να αναζητηθούν.  Και γι΄αυτό το λόγο κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Και είμαι βέβαιος -κατέληξε - ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.
Θα λειτουργήσει με στόχο τη συναίνεση εκεί όπου μπορούμε.



Μητσοτάκης: Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού. Με την πρότασή μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα. Γιατί άραγε κ. Τσίπρα δεν συμφωνείτε; Δεν πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο οι πολίτες;» διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Ο εισηγητής σας, κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής». Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία».

«Μια σοβαρή συζήτηση για το Σύνταγμα δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες, γιατί τόσο είναι η διάρκεια. Σε προηγούμενες αναθεωρήσεις υπηρχε χρόνος, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις των κομμάτων. Στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης ξέρετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε ακόμη: «Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι η Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Θέλω και σήμερα να επαναλάβω την πρόταση που είχα κάνει στον κ. Τσίπρα. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων έρθουν. Ακόμα και σε άρθρα που άλλες δυνάμεις κρίνουν αναθεωρητέα και άλλοι όχι. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής. Με την πρότασή μας θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να ψηφίσουν όχι μόνο για νέα κυβέρνηση, αλλά και για την κατεύθυνση που θα κινηθεί».

« Τι πιο δημοκρατικό να αποφασίσει τελικά ο ίδιος ο λαός και για το περιεχομενο της αναθεώρησης και κατά την άποψή μου αυτό είναι και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις και θα ψηφίσουμε και εμείς τις δικές σας και θα αποφασίει ο ελληνικός λαός. Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, άλλοι είναι οι στόχοι σας. Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. Αλλά όσο πλησιάζει η ώρα που χάνετε την εξουσία, τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν» προσέθεσε.

Εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων ο Αλέξης Τσίπρας

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. «Όσο πλησιάζει η ώρανα φύγετε από την εξουσία τόσο πιο πολλά στόματα θα ανοίγουν και ο Θεός ας βάλει το χέρι του» υπογράμμισε ο Κυράκος Μητσοτάκης.

«Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε για διεύρυνση δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε 6 ημέρες που εξωθήσατε τους πολίτες να ψηφίσουν "όχι" και μετά να το κάνετε "ναι" δεν αισθάνεστε την ανάγκη απολογίας; Δεν ξέρω αν είχατε καθαρό μυαλό αλλά μας κόστισαν αυτά πάνω από 100 δισ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης για να λάβει το χειροκρότημα των βουλευτών του.

«Στις προτάσεις σας συμπεριλαμβάνεται και πρόταση μόνιμου δημόσιου ελέγχου ενέργειας αλλά εσείς είστε αυτός που εκχώρησε όλη την δημόσια περιουσία και τα αρχαία και τώρα συζητάτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας άκουσα να μιλάτε για νεό τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.

«Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το σύνταγμα

«Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.
Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύντγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό. Υστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ και ο... Εδεσσαϊκός

«Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Όλα στο περίπου είναι για τον κ. Τσίπρα...» είπε απαντώντας σε προηγούμενη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

«Προφανώς κ. Τσίπρα δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 110 που είναι σαφές. Ορίζει ότι απαιτείται αυξημενη πλειοψηφία και ζητά να μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν καθορίζει αν οι 180 πρέπει να συγκεντρωθούν στην πρώτη ή την δεύτερη Βουλή. Αυτό συνιστά μια αδυναμία της διαδικασίας γι αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του 110» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Σας έιπα ότι αν θέλουμε ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπο αναθεώρηση διατάξεων και η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να αποφασίσει το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε ότι θα χάσετε της εκλογές. Πείτε το ξεκάθαρα ότι θα χάσετε τις εκλογές και θα ορίσουμε εμείς το περιεχόμενο των διατάξεων στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εχετε προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλα είναι δικό σας θέμα. Για την συμφωνία με την Εκκλησία κατανοώ από όσα είπατε περι αποχωρήσεων και προσλήψεων προτείνεται την απόλυση 10 χιλιάδων ιερέων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα: «Τι λέτε στους κληρικούς κ. Τσίπρα; Λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τι τους λέτε για τον εργοδότη τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη; Εσείς αυτό που λετε ότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλα θα τους πληρώνετε για να κοροϊδέψετε κάποιους άλλους ότι θα τους προσλάβετε. Αυτό είναι εμπαιγμός και τερτίπι».

«Κοροϊδεύετε και τους ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Το φιλανθρωπικό έργο δεν συντελείται από τους Μητροπολίτες αλλά από τους παπάδες στις ενορίες» ανέφερε.

Δείτε την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή:



Τσίπρας: Η πρότασή σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θέση του προέδρου του Εδεσσαϊκού

Στη Βουλή έχει νόημα ο διάλογος και όχι παράλληλοι μονόλογοι, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ο οποίος ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο  της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην κριτική του  κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και για τη σκανδαλολογία τονίζοντας πως   δεν θα αναφερθώ σε κανέναν άλλο θέμα ούτε πει καθαρής εξόδου η ζωή διαψεύδει  θα αναφερθώ μόνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση”, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως όσα πρότεινε στο βήμα της Βουλής είναι “αλλοπρόσαλλες” και πως οι προτάσεις “είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού” και πως “είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας”.

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε πως εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια  να υποβαθμιστούν.

“Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά:

Συγκεκριμένα είπε πως δεν έχετε εντρυφήσει εσείς και το κόμμα σας στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης πέρα από κάποιες αντιρρήσεις στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν  κατάλαβα τι προτείνετε,  είναι αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις σας και ειδικά όσον αφορά τον ειρμό των σκέψεων σας και θα γίνω  σαφής:

-Δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις, είπατε. Μα από τον Γενάρη που λέμε  να μιλούσαμε την προοπτική , ακριβώς μετά ζητήσατε εκλογές από τότε είμαστε σε συνεχές εκλογές.

-Αναντιστοιχία με βάση το νομοθετη.  Λέτε: ελατε να τα ανοίξουμε όλα γιατί θέλετε να ευρύτερες συναινέσεις. Δε λέει ο νομοθέτης ελάτε να τα ανοίξουμε όλα  και πάμε στη δευτερη περίοδο. Ερχεστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος που είχατε πει στην αρχή με διαρροές ότι δεν θα συμμετέχετε καν αλλά τώρα έρχεστε  να προτείνετε 57 προτάσεις. Δηλαδή να έχουμε πάνω από τα ⅔ του Συντάγματος ανοιχτά.  Θέλετε να αλλάξετε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ μας;, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής; Και αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα ελάτε να καταθέσετε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για κάποιες διατάξεις αυτό που προτείνει είναι εκφυλισμός

-Ακόμα τη Βουλή δεν τη φωτίσαμε κόκκινη ακόμα, είπε με χιούμορ και συνέχισε αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ειπε πως η  πρόταση σας δεν είναι πρόταση προέδρου κόμματος είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας

-Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι έξι βουλευτές που δεν αναθεωρήθηκε τότε το άρθρο για την ευθυνη των υπουργών; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι  μάλλον μομφή προς εμας, και τους έξι βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία τότε είχε 200 ψήφους αλλά μάλλον είναι μομφή είναι  προς τον κ. Καραμανλή, όχι οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

-Σχετικά με τη συμφωνία με την Εκκλησία είπε ότι δεν την συμφώνησε μόνος του, αλλά με την Εκκλησία. Και είπε: Τον Αρχιεπισκοπο δεν το σέβεστε την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Εντάξει τους δημοσίους υπαλλήλους δεν τους σέβεστε. Φτάσατε στο σημείο να μιλησετε για προεκλογική αβάντα του Αρχιεπισκοπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε ούτε ιερο ούτε όσιο για να είστε αξιωματική αντιπολίτευση

-Σχετικά για το άρθρο 16 είπε αφορούσε κυρίως την αδυναμία του λαιου πολιτικού συστηματος εξαιτίας των αντιστασεων που υπήρχαν στο Κίνημα των φοιτητών και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύομε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια  να υποβαθμιστούν. Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού.

-Είπε για το άρθρο 89 ότι η ΝΔ ουσιαστικά θέλετε δημοσιονομική κόφτη. Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κανατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να το φέρετε στο Συνταγμα τον Κόφτη.

Xρήστος Μπόκας
Ελένη Στεργίου
Νικήτας Κορωνάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ