02 Δεκεμβρίου 2018

«Χάνουν» μέρισμα και μείωση του ΕΝΦΙΑ ΤΑ ΓΙΔΙΑ!

Τον λογαριασμό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 καλούνται να πληρώσουν για τέταρτη σερί χρονιά, το 2019, φορολογούμενοι που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι, μικροεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, δανειολήπτες και καταναλωτές.

Το κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς και οι λοιπές παροχές που θα λάβουν σε μερικές εβδομάδες περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι, όπως και ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες έως και… 67 ευρώ, θα εξαϋλωθούν πλήρως για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εντός του 2019. Έτσι, θα συνεχιστεί η… τιμωρία των πολιτών για το κόστος της «περήφανης διαπραγμάτευσης», το οποίο οδήγησε στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο αλλά οι αποδέκτες του ανήκουν στις εξαθλιωμένες κατηγορίες που είναι εκτεθειμένες σε πάσης φύσεως οφειλές, για τις οποίες θα υποστούν τις… συνέπειες που προβλέπονται σε μεταγενέστερο χρόνο μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας!

Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες συνδυάζουν κυρίως αδυναμία καταβολής δόσεων σε Εφορία, ΔΕΗ και δήμους, ενώ πολλοί εξ αυτών κατέχουν ανασφάλιστα οχήματα ή δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Συνδυαστικά, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που χρωστούν σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΗ, ΚΤΕΟ, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αθέτηση ή στάση πληρωμών μεταξύ ιδιωτών.

Παρακάτω, παρατίθεται αναλυτικά ο χάρτης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος δείχνει τον δρόμο προς όσους λάβουν το κοινωνικό μέρισμα ή θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν πρόκειται να… αισθανθούν τις μειώσεις.

«Μαύρες μέρες» για όσους χρωστούν στην Εφορία

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η είσπραξη 8 δισ. ευρώ το 2019 από τις οφειλές παρελθόντων ετών, ενώ συσσωρεύονται συνεχώς νέοι απλήρωτοι φόροι. Εκτιμάται ότι το 2019 θα γίνουν πάνω από 2 εκατ. κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 600.000 μοναδικά ΑΦΜ. Εκτιμάται ότι αρκετοί από τους συγκεκριμένους οφειλέτες θα λάβουν το… ακατάσχετο κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θα πρέπει στη συνέχεια να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την κάλυψη των οφειλών τους, καθώς θα κινδυνεύσουν περαιτέρω με κατάσχεση και ακίνητης περιουσίας. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών ή ακίνητης περιουσίας 4,3 εκατ. ΑΦΜ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 80% των οφειλετών της Εφορίας χρωστά έως 5.000 ευρώ.

Επιπλέον, για χιλιάδες οφειλέτες, θα ξεκινήσει ο έλεγχος για την ύπαρξη θυρίδων, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 300.000. Ήδη, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και να μπει στα… ενδότερα όσων χρωστούν και διατηρούν θυρίδες στο τραπεζικό σύστημα.

Στη μέγγενη επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Η μείωση των εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως για όσους ανήκουν στο «κίνημα της γραβάτας» είναι άνευ ουσίας, καθώς αυτές αφενός θα ισοδυναμούν με χαμηλότερες μελλοντικές συντάξεις και αφετέρου αφορούν εισοδήματα φτώχειας έως 7.032 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε περίπου 1.200.000 επιτηδευματίες. Από αυτούς, οι 700.000 βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» και κινδυνεύουν εκτός από τις κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς και με κατασχέσεις ακινήτων. Ήδη, οι αυξημένες εισφορές των προηγούμενων ετών έχουν δημιουργήσει στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων νέων οφειλετών, ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

Πώς… εξαφανίζεται ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Μειώσεις μέχρι 67 ευρώ θα έχουν όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, ωστόσο η αύξηση των τιμών ζώνης, κυρίως στις φτωχές και λαϊκές περιοχές, θα οδηγήσει άμεσα σε αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων, αλλά και σε φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω αυξημένων τεκμηρίων (θα φανεί το 2020) και άλλων 20 φόρων και τελών.

Αν, για παράδειγμα, ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ επιβαρύνεται με ετήσια δημοτικά τέλη και φόρους ύψους 240 ευρώ, τότε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα οδηγήσει άμεσα σε επιβάρυνση 72 ευρώ, «εξαφανίζοντας» το όφελος από τον ΕΝΦΙΑ!  Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, από την 1/1/2019 έρχεται αύξηση σε 3.792 ζώνες από το σύνολο των 10.216, ενώ αμετάβλητες παραμένουν σε 4.302 και μειώνονται σε 2.122 ζώνες. Ωστόσο, το 2020, με κριτήριο το ελάχιστο κόστος οικοδομής τα 1.000 ευρώ/τ.μ., θα αυξηθούν όλες οι τιμές στο 90% των ζωνών της επικράτειας και θα μειωθούν σε λίγες μεσαίες και ακριβές.

Το 2020 θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ όταν θα εφαρμοστεί η δεύτερη δόση της αύξησης στην πλειονότητα των ζωνών ανά την επικράτεια. Εκτιμάται ότι από την 1/1/2019 περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες θα μπουν στη… λίστα των υψηλότερων επιβαρύνσεων μέσω των 21 φόρων και τελών των ακινήτων λόγω των αυξήσεων στις 3.792 ζώνες της επικράτειας. Επιπλέον, από το 2020, οι επιβαρύνσεις θα αγγίξουν τουλάχιστον 5 εκατ. ιδιοκτήτες, δηλαδή όσοι θα ωφεληθούν τώρα από τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ!

Μεγάλοι χαμένοι των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ είναι περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μεσαίας και υψηλότερης αντικειμενικής αξίας, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα δουν μείωση του ποσού, αλλά πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν κατά πολύ ακριβότερα το… μάρμαρο!

Στο στόχαστρο 2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Άρωμα… εκλογών στέλνει η μετάθεση της επιβολής προστίμων για όσους δεν πέρασαν τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ, καθώς το μέτρο έχει μετατεθεί για τον Απρίλιο, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν βεβαιωθεί τα ποσά μέσω TAXISNET από τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Από την 1η Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις έχοντας ως στόχο την πλήρη καταγραφή των 1.500.000 οχημάτων που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ (νόμος 4530/2018). Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και 450.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Εκτιμάται ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν πάρα πολλά οχήματα μεγάλης παλαιότητας, τα οποία δεν κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια και ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από το χειρόγραφο σύστημα. Το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν πέρασαν τα οχήματα από ΚΤΕΟ έχει προσδιοριστεί στα 150 ευρώ και θα περάσουν στο TAXISNET αποτελώντας οφειλή προς το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν ένα αυτοκίνητο καθυστερήσει να περάσει από ΚΤΕΟ μέσα σε έναν μήνα επιβαρύνεται με 16 ευρώ, για 6 μήνες με 33 ευρώ και για άνω των 6 μηνών με 65 ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν όταν θα περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ. Επιπλέον, τα οχήματα  που θα εντοπιστούν ηλεκτρονικά να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν με νέο πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, που θα καταχωρηθεί απευθείας στην καρτέλα τους στο TAXISnet.

Σοκ και για δεκάδες χιλιάδες «μερισματούχους» δανειολήπτες!

Η μείωση της αντικειμενικής αξίας της α΄ κατοικίας, που θα προστατεύεται από τον νέο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εκτιμάται ότι πετάει έξω τουλάχιστον τους μισούς απ’ όσους έχουν υπαχθεί στο σημερινό καθεστώς.

Το όριο προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα μειωθεί στα 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους 151.000 δανειολήπτες που καλύπτονται σήμερα, αλλά και τους επιπλέον 100.000 που είχαν κάνει αίτηση, θα βρεθούν εκτός του πλέγματος προστασίας. Επιπλέον, 300.000 ιδιοκτήτες που αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρότατες προϋποθέσεις προκειμένου να εξοφλήσουν… ομαλά τις οφειλές τους και να μη βρεθούν εκτός… σπιτιού. Έτσι, για χιλιάδες εκ των δανειοληπτών, το κοινωνικό μέρισμα που θα λάβουν, ουσιαστικά, θα είναι άνευ αντικρίσματος.

«Αγριεύουν» ΔΕΗ και δήμοι

Εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που ανήκουν σε εξαθλιωμένες κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά που θα λάβουν προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες για τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και τους δήμους.

Οι οφειλέτες της ΔΕΗ ανέρχονται σε 1 εκατ., εκ των οποίων τουλάχιστον 800.000 δεν έχουν κάνει καν ρύθμιση, είτε την έχασαν λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά την καταβολή δόσεων για την κατανάλωση ρεύματος και όχι για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως τα τέλη δικτύου και μεταφοράς, το ΕΤΜΕΑΡ, την ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο. Εκτός από τη διακοπή ρεύματος, η διοίκηση έχει ειδοποιήσει άπαντες ότι θα κινηθούν όλα τα δικαστικά μέτρα για την κατάσχεση των οφειλομένων, αναθέτοντας σε εισπρακτικές εταιρείες το συγκεκριμένο… έργο.

Από την άλλη, περίπου 2 εκατ. δημότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιτηδευματίες, χρωστούν σχεδόν 1 δισ. στους δήμους όλης της χώρας, καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος και έτσι φαίνονται ως οφειλέτες δημοτικών τελών και δημοτικού φόρου, ενώ έχουν αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς ύδρευσης και τις κλήσεις που έχουν βεβαιωθεί εις βάρος τους.

του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο