18 Δεκεμβρίου 2018

Αυτή είναι η ιστορία της φωτογραφίας που δείχνει την Ελλάδα «που δεν το βάζει κάτω» (Photo)

Με μια φωτογραφία του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Robert A. McCabe από την Ήπειρο του 1961 παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να τονίσει πως η χώρα καταφέρνει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από καιρό εις καιρόν.

«Στο γραφείο μου έχω μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του φιλέλληνα φωτογράφου Bob McCabe. Απεικονίζει τρία κοριτσάκια στο Μεγάλο Περιστέρι στην Ήπειρο το 1961. Δεν φοράνε παπούτσια και τα ρούχα τους είναι μπαλωμένα. Περπατάνε πάνω σε ένα χωματόδρομο και πίσω τους φαίνονται αχνά κάτι χαμόσπιτα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ωστόσο πως «έχουν όμως ένα αστραφτερό χαμόγελο και ένα αισιόδοξο βλέμμα που πετάει σπίθες».

«Συμβολίζουν την Ελλάδα που δεν το έβαλε κάτω. Που ατενίζει με θάρρος το μέλλον», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «μας θυμίζουν ότι ως χώρα πέσαμε πολλές φορές και σηκωθήκαμε ξανά».

Να σημειωθεί πως ο McCabe ταξίδεψε πολλές φορές στην Ελλάδα από το 1950 έως και λίγα χρόνια μετά το 1960 ως ανταποκριτής της National Geographic Society ή ως απλός περιηγητής και απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή εικόνες και πρόσωπα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η φωτογραφία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως λεζάντα: «Παρέα κοριτσιών. Ήπειρος, 1961» και η λήψη της έγινε στη γέφυρα του Μετσοβίτικου ποταμού στο Μεγάλο Περιστέρι, ενώ κοσμεί και το εξώφυλλο του λευκώματος με τίτλο «On the road with a Rollei in the ‘50s».

Πολλά χρόνια μετά τη λήψη της φωτογραφίας και συγκεκριμένα το 2007, το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο στο Μονοδένδρι φιλοξένησε μια έκθεσή του, στην οποία παρέστη και ο ίδιος ο φωτογράφος. Εκεί κατάφερε να συναντήσει ξανά τα τρία κορίτσια της φωτογραφίας.

Πρόκειται για τις Λαμπρινή Γαβρίλα – Πλατή, Μαρία Λαγού – Μπόσδρα και Ελένη Θεοδωρή – Πλατή, οι οποίες είχαν τότε την ευκαιρία να συνομιλήσουν έπειτα από 46 χρόνια με τον Αμερικανό φωτογράφο.

Η φωτογραφία του Robert McCabe