28 Μαρτίου 2018

Βγήκε η τελική απόφαση για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Χάνει οριστικά το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ

Τελεσιδήκσε η απόφαση για το περίφημο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και δεν άλλαξε τίποτε σχετικά με την άποφαση μετά την έφεση.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο κατακύρωσε υπέρ των «ερυθρολεύκων» το ματς της Τούμπας με νίκη 0-3, ενώ ο Εφέτης Σκουτέρης πριν λίγο καιρό είχε επιστρέψει στον ΠΑΟΚ την αφαίρεση 3 βαθμών. Ετσι, ο ΠΑΟΚ τιμωρείται χάνοντας το παιχνίδι και με πρόστιμο.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ανακοίνωσε μάλιστα ότι απέρριψε την προσφυγή του Ολυμπιακού, με την οποία οι «ερυθρόλευκοι» ζητούσαν να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ για όσα έγιναν στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Αναλυτικά η απόφαση:

Το Διαιτητικό Δικαστήριο κατά την τελευταία του συνεδρίαση έλαβε την ακόλουθη απόφαση.

Συνεκδικάζει την υπ΄αρ. πρωτ. 9583/2018 προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την υπ΄αρ. 9486/2018 προσφυγή της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατά της υπ΄αρ. 9/2018 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Απορρίπτει την υπ΄αρ. 9486/2018 προσφυγή της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Απορρίπτει κατά πλειοψηφία (4-1) την υπ’ αρ. 9583/2018 προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κατά το κεφάλαιο αυτής που αναφέρεται στην υπ΄αρ.πρωτ.65/27.2.2018 ένσταση αυτής.

Δέχεται κατά πλειοψηφία (4-1) την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθ’ όσο μέρος αφορά στο κεφάλαιο της υπ΄αρ. πρωτ. 68/28.2.2018 κλήσης προς απολογία του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE κατά αυτής.
Εξαφανίζει την προσβαλλόμενη απόφαση κατά το κεφάλαιο αυτό.

Δέχεται την από 6.3.2018 έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της υπ΄αρ. 66/2018 πρωτόδικης απόφασης κατά το ως άνω κεφάλαιο.

Εξαφανίζει την εν λόγω πρωτόδικη απόφαση ως προς το κεφάλαιο αυτό.

Διακρατεί και δικάζει την υπόθεση κατά τούτο.

Αποφαίνεται κατά πλειοψηφία (3-2) ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσε τις πράξεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 15 παραγρ.3 περιπτ. ε΄εδαφ. α΄και β΄σε συνδ. με το άρθρο 13 παρ. 2 περιπτ. α΄του Πειθαρχική Κώδικα της ΕΠΟ.

Κατακυρώνει τον μη τελεσθέντα αγώνα με τέρματα 0-3 υπέρ της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ( αρθ. 470 Κ.Ποιν. Δ.)

Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.

ΣΑΝΟΣ Καραπαπά στο Facebook για τα επεισόδια στον Πειραιά

[Ο Άδωνις ρε μπούφε ακύρωσε μόνος του την παρουσία του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για να μην προκληθούν επεισόδια... ποιος σου είπε ότι του το απαγόρευσε κάποιος;]

Θέση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον Πειραιά πήρε ο Κώστας Καραπαπάς.

Με ανάρτησή του στο facebook, έκανε λόγο για «μέρα όνειδος», ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναρτήσει στο instagram μια φωτογραφία από τα επεισόδια, κάνοντας παράλληλα σχόλιο που χαρακτήριζε την κυβέρνηση ως «χούντα».

Η ανάρτησή του στο facebook: «Στην Θεσσαλονίκη δεν επιτρέπονται οι εκδηλώσεις πολιτικών για να μην προκληθούν οι πολίτες. Στον Πειραιά δεν επιτρέπονται οι εκδηλώσεις πολιτών για να μην προκληθεί ο Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέρα όνειδος. Ομιλία σε 20 άτομα και 200 αστυνομικούς! Ομιλία που θυμίζει 1967-1973...»

Οι υποσχέσεις Τσίπρα, ΤΟ ΓΚΟΜ@ΝΑΚΙ και οι κάλτσες του Μπουτάρη

Φωτογραφίες και παραλειπόμενα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια έξω από Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας να μιλά για όλους και για όλα, κυρίως όμως για το Σκοπιανό, και να μοιράζει υποσχέσεις από το βήμα του ομιλητή και η πόλη της Μακεδονίας να βρίσκεται σε κατάσταση μερικού συναγερμού, προκειμένου να διαφυλαχθεί το ακέραιο της εκδήλωσης.

Όμως δεν συνέβησαν μόνο αυτά. Ο φακός της κάμερας «έπιασε» διάφορα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, καθώς και τις... ιδιαίτερες παρουσίες, όπως της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία έχει τον τρόπο να προσελκύει τα βλέμματα πάνω της, αλλά και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος με τη σειρά του προκάλεσε αρκετά... σχόλια για τις ενδυματολογικές του επιλογές.

Στην... πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος η πάντα στυλάτη και εντυπωσιακή στο φακό της κάμερας υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Με μία φούστα στο χρώμα του πάγου και ένα κομψό μαύρο σκακάκι, η Έφη Αχτσιόγλου τράβηξε τα φλας της δημοσιότητας πάνω της, όχι μόνο λόγω της εμφάνισής της, αλλά και γιατί προηγουμένως είχε συμφωνήσει και υπογράψει τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2018.



Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο. Από το ύφος του Μητροπολίτη δεν αποκλείεται η αναφορά στο «καυτό», όπως αποδεικνύεται, θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου έχει πάρει θέση, η οποία σίγουρα, δεν θα έγινε δεκτή με... θέρμη από την Εκκλησία.



Στα αξιοσημείωτα και το... πανηγυρικό κλίμα κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στην αίθουσα. Βέβαια, οι διαμαρτυρίες, τα επεισόδια και τα καπνογόνα εκτός του συνεδριακού κέντρου, δεν... έφτασαν εντός του κτηρίου, καθώς γι' αυτό φρόντισαν οι δυνάμεις καταστολής, οι οποίες είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κέντρο, σε αρκετά μακρινή απόσταση.



Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά έναν-έναν τους παριστάμενους. Στη φωτογραφία διακρίνεται να κάνει χειραψία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ δίπλα τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης χαμογελά με έντονο τρόπο...



Ανάμεσα στα... ντεσού της βραδιάς και οι... πουά κάλτσες! Τι κάνει ένα ζευγάρι πουά κάλτσες, ανάμεσα στις τυπικές μαύρες που είθισται να συνοδεύουν ένα επίσημο ένδυμα; Την απάντηση έχει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος λάνσαρε μία νέα... άποψη!

Βίντεο: Σπανούλης και Καλάθης αλληλοαποθεώνονται!

O Νικ Καλάθης έσπασε το ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη με τις περισσότερες ασίστ σε μια σεζόν στην Euroleague, εξηγώντας πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και δεχόμενος τα συγχαρητήρια του «Kill-Bill»!

Στο παιχνίδι με τη Μακάμπι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού έγινε κάτοχος της μεγαλύτερης επίδοσης στον τομέα των ασίστ σε μία σεζόν, αφού ξεπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη και η Euroleague TV παρουσίασε ένα video-αφιέρωμα φιλοξενώντας δηλώσεις του Καλάθη, του Τζέιμς Γκιστ και του αρχηγού του Ολυμπιακού.

«Είναι τεράστιο επίτευγμα να είσαι ο κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων ασίστ σε μια σεζόν. Τον βλέπω να πασάρει ανάμεσα στα πόδια του, πίσω από το κεφάλι του ή χωρίς να βλέπει...» εξήγησε αρχικώς ο Γκιστ, δίνοντας την... πάσα στον Σπανούλη: «Ο Νικ βλέπει γήπεδο κι έχει το IQ ώστε να πασάρει σωστά την μπάλα. Φέτος το κάνει όλο και περισσότερο. Πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια για τα νούμερά του και για τη σεζόν που κάνει».

Από την πλευρά του, ο νέος ρέκορντμαν των ασίστ σε μια σεζόν ανέφερε: «Είναι πραγματικά σπουδαίο να πετυχαίνεις κάτι που έχει κάνει ο Σπανούλης. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και το να σπας το δικό του ρεκόρ είναι μια επιτυχία».




Πηγή:www.gazzetta.gr

ΒΙΝΤΕΟ-ΓΕΛΑΝ ΚΙ ΟΙ ΡΕΓΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ! Τσίπρας για Σκοπιανό: Βάλαμε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος

Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση - Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ

Στη συζήτηση που γίνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια "η κυβέρνηση προσέρχεται απροκατάληπτα, χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και την διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είπε ότι στόχος είναι η παραγωγική συζήτηση, η εξεύρεση λύσεων από κοινού, για να σχολιάσει ότι "θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τα συνέδρια αυτά, "συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την πολυπόθητη μετά από 8 χρόνια, έξοδο της χώρας από την εξαίρεση και την επιτροπεία". Τόνισε ότι "σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων". Υπογράμμισε ότι "ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει" και πως "το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε.

Σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη

"Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική", είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής".

Αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.

-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

-Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

"Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος" που έχουν ιδιοκτήτη "το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία".

Οι θεσμοί επαινούν την ελληνική κυβέρνηση για την μεγάλη μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση 

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως του κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης "επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης", "μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους - λάφυρο του κόμματος που κυβερνά".

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση". Οι οποίες, σχολίασε, "αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".

Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη

"Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας 2010-2014", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η "επόμενη μέρα" πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Απαλλαγμένη από λογικές κοινωνικού Δαρβισνισμού και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή".

Σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, "όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη". Ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε" και ότι "όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη, που αφήνεται πλέον απερίσπαστη να πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται".

Για ΠΓΔΜ: Επιδιώκουμε λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας 

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας νωρίτερα για το ζήτημα της διαφοράς της χώρας με την πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας".

Συνεπώς, πρόσθεσε δεν κατανοεί "τη σπουδή του "Αποστόλη (Τζιτζικώστα) να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή".

Ξεκαθάρισε ότι "αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση", για να τονίσει ότι "διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά". Διαβεβαίωσε ότι "έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, ότι "θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος". "Θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον", είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας "και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες".

Οι νέοι αγρότες 

"Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, είναι επιλογή αποφασιστικού χαρακτήρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.

Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαργης, ο πρωθυπουργός είπε ότι "βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης". Ανεξάρτητα όμως από αυτό, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι "σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους".

Στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός" η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός", ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους και κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης.

Η ενοποίηση της παραλιακής ζώνης μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης 

Μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης, "μια παρέμβαση, με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του".

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το Ταμείο Εθνικής 'Αμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, είπε, εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες 

Το θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης παύει να είναι ανέκδοτο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι το 2019 τελειώνει η βασική Γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση για Καλαμαριά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα, "θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους σταθμούς, που είναι έτοιμοι πλέον, ώστε να μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται". Πρόσθεσε ότι το έργο έγινε με κάθε φροντίδα για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών. Υπογράμμισε ότι όμως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Υποδομών έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά 

Μιλώντας για τα μεγάλα έργα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018 ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμώνας-Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα 

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΥΑΘ. "Στηρίξαμε", είπε, "την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού", για να τονίσει ότι "σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα".

Προανήγγειλε ότι "το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση", εκφράζοντας την ελπίδα "και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προσυπογράψουν αυτή την άποψη".

Είπε για την ΕΥΑΘ ότι "έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι το 50,1% της επιχείρησης παραμένει στο δημόσιο" και ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η Εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο.

Ανέφερε ότι αναζητούν επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης, που όμως δεν σχετίζονται απαραιτήτως με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. "Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε Δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος Καλλικράτης θα δίνει την δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στη δε αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια.

ΜΑΛ@ΚΕΣ ΣΥΡΙΖΑίοι! «Οχι» του ΚΑΣ σε άδεια κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου

Με οριακή πλειοψηφία, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου 2018.

Σημειώνεται ότι η άδεια θα δινόταν στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας με τίτλο «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»).

Η αιτιολογία ήταν ότι τρεις παράμετροι -η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός- δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν ως και 1.000 επισκέπτες.

Τα μέλη τοποθετήθηκαν ποικιλοτρόπως, με τη μειοψηφία να προτείνει τα γυρίσματα να γίνουν δυο μέρες, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή νωρίς το πρωί, οπότε η κίνηση είναι μειωμένη, ενώ υπήρξε και η τοποθέτηση ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο. Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής που έκανε το αίτημα και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, είπε ότι θα υπάρξει ίσως κάποια ταλαιπωρία για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα, ωστόσο έχοντας εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, συνήθως ο κόσμος έχει κατανόηση. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου σε όσους θα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν και ότι με δικά της μέσα θα ενημέρωνε τους επαγγελματίες και τα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι γυρίσματα για την ίδια παραγωγή θα γίνουν στην Ακρόπολη (το θέμα απασχόλησε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΑΣ), καθώς θα πραγματοποιηθούν βραδινές ώρες οπότε ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, συνεπώς δεν θα υπήρχε θέμα ταλαιπωρίας των επισκεπτών.

Η «Μικρή Τυμπανίστρια» είναι ένα κατασκοπικό έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστές έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα. Η σειρά γυρίζεται για το BBC και η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη γίνεται από τον διάσημο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ (έχει κάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» ), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ηθοποιούς Φλόρενς Πιού, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ και Μάικλ Σάνον.

Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ήταν ο ίδιος ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».

ΒΙΝΤΕΟ-Θεσσαλονίκη: Επεισόδια του ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο που μιλά ο Τσίπρας


Από τους ΠΑΟΚτσήδες την περίμεναν απ' τους κομμουνιστές τη βρήκαν... είχαν βάλει ΜΑΤ μέχρι και στα ΚΤΕΛ μήπως έρθουν διαδηλωτές εκτός Θεσσαλονίκης

Ορισμένοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ – Χτύπησαν με τα κοντάρια από τις σημαίες τους αστυνομικούς που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
Συμπλοκή σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, έξω από το ξενοδοχείο, υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να αποτρέψουν την πρόσβαση σε μέλη του ΠΑΜΕ και διάφορα συνδικάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του ΠΑΜΕ καθώς και ροδακινοπαραγωγοί από την Πέλλα προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, χρησιμοποιώντας κοντάρια από σημαίες. Οι αστυνομικοί απάντησαν πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα γίνεται στο πλαίσιο του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.









Βίντεο: Πλήθος λιντσάρει, δένει και διαπομπεύει γυμνούς βιαστές στην Ινδία

Στο ραντεβού που έκλεισε η 17χρονη με έναν από τους δράστες εμφανίστηκε ο ίδιος και τρεις φίλοι του - Την παράτησαν έξω από το σπίτι της στις 2 τα ξημερώματα

Οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί, η Πολιτεία έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Ως εκ τούτου, οι πολίτες στην Ινδία θέλησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να τιμωρήσουν τους βιαστές, ο αριθμός των οποίων παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά στη μεγάλη χώρα της Ασίας.

Δύο άντρες επιτέθηκαν και βίασαν μία 17χρονη κοπέλα στην πόλη Yingkiong της βορειοανατολικής Ινδίας. Το έγκλημά τους, ωστόσο, δεν έμεινε ατιμώρητο. Πλήθος από την περιοχή που διαμένει η 17χρονη, κατάφερε και εντόπισε τους δύο δράστες.

Οι πολίτες τους ακινητοποίησαν, τους λιντσάρισαν, τους έγδυσαν, τους έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και τους διαπόμπευσαν ολόγυμνους στους δρόμους της πόλης.

Με αίματα στο κεφάλι από το ξύλο, χωρίς ρούχα και ανήμποροι να αντιδράσουν, οι βιαστές του κοριτσιού «παρέλασαν» σε όλους τους δρόμους της περιοχής, πριν οδηγηθούν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και συλληφθούν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας παραδέχθηκε το περιστατικό, αλλά δεν φαίνεται πως θα δώσει συνέχεια, καθώς οι βιασμοί στην Ινδία έχουν αυξηθεί δραματικά και το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί.

Όλα ξεκίνησαν ωστόσο, όταν η 17χρονη «γνωρίστηκε» με τον έναν από τους δύο δράστες μέσω διαδικτύου και συμφώνησε να συναντηθεί μαζί του. Στο ραντεβού παρουσιάστηκε ο ίδιος και τρεις φίλοι του, οι οποίοι τη βίασαν και την παράτησαν έξω από το σπίτι της στις 2 τα ξημερώματα.

Οι συγγενείς και οι γείτονες του κοριτσιού εντόπισαν τους δύο από τους τέσσερις δράστες, για να ακολουθήσουν όλα όσα θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί...

Ατζέντης Αντετοκούνμπο: «Αν είναι υγιής ο Γιάννης, πάντα στη διάθεση της Εθνικής»

Ξεκάθαρη η πρόθεση του σούπερ σταρ των Μπακς να ενισχύσει την Εθνική ομάδα στις επόμενες υποχρεώσεις της

Την πρόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο να ενισχύσει την Εθνική, εφόσον φυσικά είναι υγιής, στις επόμενες υποχρεώσεις της μετέφερε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 o ατζέντης του, Γιώργος Πάνου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός θεωρείται από τους Μπακς και το ΝΒΑ όχι μόνο ως παίκτης, αλλά ως προσωπικότητα και πρότυπο.

Επίσης μίλησε για την απόφαση του Κώστα Αντετοκούνμπο να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παίξει επαγγελματικά στην Ελλάδα, εφόσον δεν επιλεγεί από κάποια ομάδα του ΝΒΑ.

Αναλυτικά ο Γιώργος Πάνου μίλησε στον Τόλη Κοτζιά και τον Σταύρο Χονδροθύμιο για:

-την απόφαση του Κώστα Αντετοκούνμπο να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ:
«Έχουμε ένα εργαλείο που λέει ότι ένα παιδί που συμμετέχει στο NCAA έχει δικαίωμα να δηλώσει συμμετοχή και μέχρι τις 17/6, μια εβδομάδα πριν το ντραφτ, μπορεί να την αποσύρει και να επιστρέψει στις σπουδές του. Έτσι τα παιδιά τσεκάρουν την κατάσταση και αποφασίζουν ανάλογα. Σε αυτό το μονοπάτι είναι ο Κώστας, με τη διαφορά ότι δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στο κολέγιο. Σαν δεύτερη επιλογή έχει το επαγγελματικό συμβόλαιο σε κάποια ομάδα. Ήταν απόφαση της οικογένειας. Ήταν ζήτημα ανάπτυξης, ποιο περιβάλλον θα τον βοηθήσει αναπτύξει τις δυνατότητές του καλύτερα. Έμεινε δύο χρόνια στο Dayton και είδαμε πράγματα, συγκρίναμε, μιλήσαμε… Διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να του προσφέρει κάτι άλλο. Είτε λοιπόν θα βρεθεί ομάδα στο ντραφτ που θα ασχοληθεί σοβαρά μαζί του και θα πιστέψει στην προοπτική του, είτε θα πάει σε κάποιο επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπου μια ομάδα θα του δώσει χρόνο και τις συνθήκες να αναπτύξει το ταλέντο του».

-το πώς θα αποφασίσει για το μέλλον του ο Κώστας: «Μπορεί να λένε κάποιοι πως έχει το οικονομικό πρόβλημα λυμένο, αλλά είναι ξεχωριστή οντότητα και θα τραβήξει ξεχωριστό δρόμο, όπως ο Θανάσης και ίσως αργότερα και ο Άλεξ. Η επιλογή είναι να παίζει. Εκεί θα είναι το δύσκολο, να παίζει σε μια ομάδα που θα τον βοηθήσει πάνω στα χαρακτηριστικά που έχει. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν σε όλα τα είδη μπάσκετ και όλους τους προπονητές».

-τις πιθανότητες να επιλεγεί στο ντραφτ: «Δεν θέλω να συγκρίνω τη διαδικασία του Γιάννη με του Κώστα. Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν μαζί του ξέρουν γιατί έπαιζε τόσο ή γιατί έπαιρνε για τόση ώρα την μπάλα. Δεν θα εξετάσουν αν είχε τόσο μέσο όρο πόντων ή ριμπάουντ. Τι να πούμε, θυμάστε τι αριθμούς είχε ο Γιάννης στην Α2 πριν πάει στο ντραφτ; Δεν υπάρχει άγχος για τους αριθμούς του Κώστα. Έχω άγχος μόνο για το πόσο θα παίζει, γιατί όποιος δεν παίζει δεν εξελίσσεται».

-το αν υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα για τον Κώστα: «Από τους δύο μεγάλους δεν έχω καμία ενόχληση. Έχω μια σχέση με όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα, λειτουργική και τίμια, αυτούς που νομίζω πως ο Κώστας μπορεί να πάει θα τους ενοχλήσω εγώ ο ίδιος. Το πλάνο είναι συγκεκριμένο. Ξέρουμε ότι ακόμη είναι άγουρος και είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί να χάσεις κάποια παιχνίδια ή να θυσιάσεις κάποιον άλλο παίκτη. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για τις μεγάλες ομάδες, αλλά για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα από πριν».

-την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Αυτό που καταλαβαίνει σιγά-σιγά ο κόσμος είναι ποιος ήταν και είναι σαν άνθρωπος. Είχαν μια καλή ευκαιρία να τον μάθουν με τη συνέντευξή του στο 60 Minutes. Πολύς κόσμος δεν τον ήξερε πέρα από όσα κάνει στο γήπεδο. Αν εξαιρέσεις το Μιλγουόκι, όπου τον αγαπάνε, τον θεωρούν δικό τους παιδί και εκπρόσωπο της πόλης τους όπως αντιπροσωπεύει και την Ελλάδα, αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο δέσιμο που δεν έχει να κάνει με τις επιδόσεις του. Το ΝΒΑ τον θεωρεί ικανότατο πρεσβευτή και συνεχιστή μιας καλής εικόνας του πρωταθλήματος προς τα έξω. Το ΝΒΑ θέλει να φέρει πίσω οικογένειες και να δημιουργεί πρότυπα. Δεν μπορεί να μένει συνέχεια στον Τζόρνταν ή τον Κόμπι. Για να φέρεις ένα μικρό παιδί στο γήπεδο και να τον κρατήσεις εκεί θέλει κι άλλα πράγματα από το να βάζεις την μπάλα στο καλάθι. Ο Γιάννης τα πρεσβεύει όλα αυτά. Αν δείτε τις κουβέντες των θρύλων του ΝΒΑ, θέλουν να το κάνουν νούμερο ένα στην Αμερική».

-τη συμμετοχή του Γιάννη στην Εθνική: «Θέλουν να έρθουν άνθρωποι της Εθνικής και ίσως να συμπέσουμε τις ίδιες μέρες μας εκεί. Θα δουν και τον Κώστα Κουφό και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο Γιάννης είναι πάντα διαθέσιμος. Αν είναι καλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι παρών στην Εθνική. Το έδειξε και τα προηγούμενα χρόνια».

-το πότε θα πάει στις ΗΠΑ να δει τον Γιάννη: «Πρώτα ο Θεός, να μπουν οι Μπακς στα play offs και θα πάω τότε».

Πηγή:www.sport-fm.gr

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Νέα επίθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα μετά το τέλος του έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία.

«Έγινε μια συνολική εξέταση των θεμάτων της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίο, κυρίως αναφέρθηκε η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδος που δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο προειδοποίησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επέμβουν και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Πηγή: Hurriyet.com.tr

Απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών μέχρι τα τέλη Απριλίου

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να περάσουν την πόρτα του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού χωριού και να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς λήγει το ανώτατο όριο της διοικητικής τους κράτησης.

Σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών.

Η «απελευθέρωση» τους έρχεται την στιγμή που οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης, και ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους για αποφυλάκιση. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε εμμέσως θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, την στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει πει «όχι» στην έκδοση τους.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, για μία ακόμη φορά το συμβούλιο Εφετών απέρριψε και το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των 8, «πατώντας» στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην γείτονα.

ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ TWITTER! Ανελέητο δούλεμα στον Πολάκη για το "λάθος" στην πρόσθεση

«Αστοιχείωτος ή απλώς βλαξ;» και «πόσα εκατομμύρια είναι ένα δισ.;» αναρωτιούνται στο twitter περιπαίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας - Η διπλοεγγραφή που παραδέχτηκε ο ίδιος, ξύπνησε μνήμες των διπλών βιβλίων που τηρούσε ως δήμαρχος Σφακίων

Αποδέκτης πολυάριθμων καυστικών χιουμοριστικών σχολίων και «κραξίματος» έγινε ο Παύλος Πολάκης για το παιδαριώδες σφάλμα αριθμητικής που έκανε κατά τον υπολογισμό της «τρύπας» στο ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι προσέθεσε δύο φορές ένα ποσόν 89 εκατ. ευρώ, αδυνατώντας να εξηγήσει επαρκώς τον τελικό λογαριασμό που είχε αρχικώς παρουσιάσει. Υπό την πίεση μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στρίμωξαν τον κ. Πολάκη στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία ερευνά υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει το σφάλμα στους υπολογισμούς του.

Σύμφωνα δε με τον κ. Γιώργο Γεωργαντά, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων οι διπλοεγγραφές του κ. Πολάκη ανέρχονται σε περίπου 167 εκατ. ευρώ. Αυτό που έκανε ο Παύλος Πολάκης ήταν να μεταφέρει έσοδα μιας χρονιάς στην επόμενη με αποτέλεσμα να εκτινάξει πλασματικά την διαφορά εσόδων-εξόδων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε 230 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως κάνατε διπλοεγγραφή στα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς. Το ταμειακό υπόλοιπο καταγράφεται ως έσοδο την χρονιά που επετεύχθη και δεν καταγράφεται ως έσοδο και την επομένη όπως κάνατε εσείς. Τα 166,2 εκατ. ευρώ από τα 230 του κ. Πολάκη έχουν διπλοεγγραφεί. Αρα από το αρχικό ποσό πρέπει να αφαιρεθεί. Ούτε ο καραγκιόζης κάνει τέτοιες πράξεις».

Οι χρήστες στο twitter, ανώνυμοι και μη, δεν αναγνώρισαν ως «ελαφρυντικά» στον συνήθως λάβρο και ασυγκράτητο αναπληρωτή Υπουργό την κρητική αργκό, στην οποίαν εν είδει λεονταρισμού, κατέφυγε με εκφράσεις όπως «έχουν γίνει ταρζανιές», «θα γίνουν όλα νταντέλα», «στα Σφακιά λένε: 'Ξέρεις να κλέβεις; Ξέρεις να φυλάγεσαι; Τότε κλέψε'» κ.λπ.

Αντί επιείκειας ή ελέους, πολλοί θυμήθηκαν τα περιβόητα διπλά βιβλία που ο κ. Πολάκης τηρούσε ως δήμαρχος στον Δήμο Σφακίων, σε μια περίοδο που δεν είχε κατακτήσει ακόμη την πανελλήνια διασημότητα ως εις εκ των λαλιστέρων και πλέον μαχητικών υπερασπιστών του κυβερνητικού έργου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά tweets που τρολάρουν τον... αμελή στο μάθημα της αριθμητικής Παύλο Πολάκη:


























Η εποχή που ο Παύλος Πολάκης κρατούσε διπλά βιβλία στο Δήμο Σφακίων:

ΚΑΦΕΝΕΙΟ! Η ΓΑΔΑ «άκουσε» τη βόμβα στην Ευελπίδων, αλλά δεν βρήκε το σημείο της έκρηξης -Δεν ενημερώθηκε η αντιτρομοκρατική

Η ΓΑΔΑ «άκουσε» μεν τη βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει το σημείο της έκρηξης. Παράλληλα όμως, δεν ενημέρωσε τις ειδικές υπηρεσίες, όπως η αντιτρομοκρατική, για τα τηλεφωνήματα των πολιτών.

Αυτό διαπιστώθηκε από την άτυπη έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., για την περίεργη υπόθεση με τη βόμβα που τοποθετήθηκε στα δικαστήρια και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ομάδα αντιεξουσιαστών, αλλά η αστυνομία αρχικά δεν επιβεβαίωνε το γεγονός.

Τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου- όταν ο συντάκτης της προκήρυξης προσδιόριζε χρονικά τη βομβιστική ενέργεια- έγιναν κλήσεις δύο πολιτών στην Αμεση Δράση. Η πρώτη ήταν μια γυναίκα που κάλεσε στις 3:45 και η δεύτερη από άνδρα που τηλεφώνησε στις 3:50 και ανέφεραν ότι άκουσαν ήχο έκρηξης στην περιοχή των δικαστηρίων και του Γκύζη.

Οι αναφορές τοποθετούσαν ως πιθανά σημεία της έκρηξης τις οδούς Πέτρου Καλλιγά και Βαρβάκη. Μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και δύο περιπολικά διατάχθηκαν να πάνε στα σημεία αυτά, για να ελέγξουν τις πληροφορίες των πολιτών. Οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί στις 4 τα ξημερώματα, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το πιθανό σημείο έκρηξης. Πέντε λεπτά αργότερα ανέφεραν ότι «ουδείς ανευρέθη να μας υποδείξει» και αποχώρησαν από το σημείο.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τις επόμενες ώρες δεν δόθηκε καμία εντολή για νέα έρευνα στα σημεία που είχαν υποδείξει οι πολίτες, ενώ δεν ενημερώθηκαν πιο αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η αντιτρομοκρατική.

Τελικά, όλα ήρθαν στο φως το βράδυ της Τρίτης, όταν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της επίθεσης, από την οργάνωση «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο». Σε αυτή αναφερόταν ότι τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου τοποθετήθηκε ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός με μισό κιλό μαύρο μπαρούτι σε ένα από τα φυλάκια των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Τελικά, το σημείο εντοπίστηκε από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αργά το βράδυ της Τρίτης. Στο φυλάκιο εντόπισαν ίχνη μαύρης πυρίτιδας και ένα ράγισμα στο τζάμι, υπολείμματα χρονοδιακόπτη, μια μπαταρία των 9V, καλωδιώσεις και ίχνη πυροκροτητή, που ενδεχομένως ήταν αντίσταση πυράκτωσης λάμπας.

Η υπόθεση προκαλεί ανησυχία σε στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, καθώς φανερώνει ότι αντιεξουσιαστές εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών και έκαναν βομβιστική επίθεση. Εκτιμάται ότι ίσως αυτή να ήταν μια δοκιμαστική προσπάθεια και φοβούνται κλιμάκωση παρόμοιων βομβιστικών επιθέσεων.

Ελληνοτουρκικός κυβερνο-"πόλεμος" - Τι λέει ένα από τα παλαιότερα μέλη των Ελλήνων "Αnonymous" - BINTEO

Μεγάλος «πόλεμος» ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους χάκερ έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στον κυβερνοχώρο.

Ένα από τα παλιότερα μέλη των Anonymous Greece μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος, μάλιστα, στην επίθεση που έγινε πρόσφατα. «Πριν από δύο μέρες έγιναν επιθέσεις στην εφορία της Τουρκίας, όπου και εκτέθηκαν δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από μία τράπεζα που είχε γίνει επίθεση, παραβιάστηκαν κωδικοί πρόσβασης και e-mails».

Το εκ των αρχαιοτέρων μελών των Anonymous Greece αποκάλυψε ακόμη ότι «παραβιάσαμε επίσης κάμερες της Τουρκίας, μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να δούμε μέσα από μαγαζιά. Είχαμε, δηλαδή, ένα αόρατο κινούμενο μάτι πάνω από την Τουρκία».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΜΕ ΚΑΣΚΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΦΑΠΕΣ! Στην επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ο Καμμένος τη Μ. Δευτέρα

Με αντικείμενο την ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, θα συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα η επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Η συνεδρίαση θα γίνει τη Μ. Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μητσοτάκης σε φοιτητές του Stanford: Ο κύκλος της λιτότητας έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια [εικόνες]

Συγκρίνετε την εμφάνισή τους με δικούς μας "φοιτητές" ή με τις υστερικές που συνάντησε χθες ο Κυριάκος

Την πρόθεσή του, η ΝΔ εφόσον γίνει κυβέρνηση, να δημιουργήσει «τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να αποτολμήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά», εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με φοιτητές του Stanford.

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολιτική ελκυστική για τους νέους. Ταλαντούχους, νέους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα», προσέθεσε.

«Η χώρα περνά μια μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο κύκλος της λιτότητας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια, αλλά είχαμε την άνοδο στην εξουσία μιας κυβέρνησης που παρέτεινε αναίτια την κρίση με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες όσων έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στους φοιτητές του αμερικανικού ερευνητικού πανεπιστημίου, σημειώνοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στην Ελλάδα συνέβη νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες.

«Στην Ελλάδα, οι λαϊκιστές κέρδισαν δύο εκλογές και βρίσκονται στην εξουσία εδώ και τρία χρόνια. Ένα από τα «θετικά» αυτού του πολιτικού πειράματος είναι ότι οι πολιτικές των λαϊκιστών, σε μεγάλο βαθμό, απαξιώθηκαν. Είναι, πλέον, πολύ δύσκολο για κάποιον να τρέξει μια πολιτική καμπάνια βασισμένη σε υποσχέσεις. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Και κατέληξε να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από ό, τι υποσχέθηκε», υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα κερδίσει με σημαντική διαφορά τις επόμενες εκλογές και προσέθεσε: «Πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, που σήμερα συνδέονται κυρίως με την εύρεση εργασίας. Μια γενιά ταλαντούχων νέων φεύγει από τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Θα επιστρέψουν μόνο εάν τους προσφέρουμε πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς. Για αυτό, η πολιτική μας ατζέντα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θέλουμε να μειώσουμε το φορολογικό βάρος στους εργαζόμενους. Να μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά και τις εισφορές. Η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα, που επιστρέφει μέσω επιδομάτων κυρίως σε αυτούς που θεωρεί εκλογική της πελατεία».



Για τη δημόσια διοίκηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα φοιτητή ανέφερε πως η δημόσια διοίκηση παραμένει πολύ αναποτελεσματική, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους αλλά αποτελεσματικότητας. «Απαιτείται μια διαδικασία ανασχεδιασμού μαζικής κλίμακας. Με άξονες τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, τις ικανότητες, την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει το έργο της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει στα βασικά. Για παράδειγμα, προσπάθησα πολύ να εφαρμόσω ένα σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που να λειτουργεί, διότι -όποτε έβλεπα αξιολογήσεις προσωπικού- όλοι είχαν άριστα. Χρειαζόμαστε περισσότερη αξιοκρατία, ειδικά όταν επιλέγουμε τους επικεφαλής τομέων σε δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να βλέπουμε το συνολικό αποτύπωμα της δημόσιας διοίκησης. Τι πρέπει να κάνει το κράτος; Τι θα μπορούσε να κάνει ο ιδιωτικός τομέας; Πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα;», συμπλήρωσε.



Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Επιπλέον είπε πως το σημαντικότερο είναι η εντολή που λαμβάνεις από τους πολίτες και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ την επομένη των εκλογών, τόσο πιο σταθερή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. «Εάν λάβεις μία ισχυρή εντολή, είσαι σε θέση να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Θέλουμε να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει. Θέλουμε αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας. Μετά τις επόμενες εκλογές, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση, αποφασισμένη να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».



Για το φορολογικό

«Προτεραιότητά μας είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Θα αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια που κάνουν τη ζωή των επενδυτών πολύ δύσκολη. Την ίδια στιγμή, θα ξεμπλοκάρουμε ορισμένες από τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα».



Για την προσέλκυση επενδύσεων

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι στους πρώτους 6 με 12 μήνες πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που θα δώσει χρόνο για να αντιμετωπιστούν βαθύτερες και πιο περίπλοκες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Η επιτυχία μας εξαρτάται από το εάν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι στόχος του είναι να γίνει πάλι ελκυστική η πολιτική στην Ελλάδα.

«Θέλω να δώσω βήμα έκφρασης σε όλους εκείνους που εμπνέουν τους πολίτες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο μέσα από σκληρή δουλειά. Έχουμε ανάγκη να προσελκύσουμε το ταλέντο που διαθέτει η χώρα για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να αποτολμήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολιτική ελκυστική για τους νέους. Ταλαντούχους, νέους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προσόντα στην πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.











Κουμουτσάκος: Η Τουρκία έβγαλε το ευρωπαϊκό της προσωπείο και προκαλεί ξανά

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με δήλωσή του, σχολιάζει τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.  «Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αφού εξασφάλισε την έξωθεν καλή μαρτυρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Βάρνας, η Τουρκία έβγαλε το ευρωπαϊκό της προσωπείο και προχώρησε σε νέες προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε έμμεση, αλλά σαφή και προκλητική διασύνδεση του θέματος της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων έχει, ως γνωστόν, απορρίψει τελεσίδικα η ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, η τουρκική αεροπορία προχώρησε χθες σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εφόδια που δίνει στη χώρα μας η ιδιότητά της ως Kράτους - μέλους της Ε.Ε., προκειμένου να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς επιπτώσεις τη σημερινή παράνομη και αντιπαραγωγική τακτική της» καταλήγει.

Ο Μαραντόνα έγινε σεφ - Δείτε πώς μιμείται τον Νουσρέτ - ΒΙΝΤΕΟ

Ιδιαίτερη ήταν η συνάντηση του Ντιέγκο Μαραντόνα με τον διάσημο Τούρκο σεφ, Νουσρέτ.

Ο «Ντιεγκίτο» επισκέφθηκε ένα από τα εστιατόρια του Τούρκου σεφ. Δοκίμασε ένα από τα φημισμένα του πιάτα και μιμήθηκε τη γνωστή του κίνηση με την οποία αλατίζει τα φαγητά του.

Δείτε το βίντεο:




ΕΠΟΣ! Βίντεο: Εκανε τον σταυρό του και μετά μπήκε σε μαγαζί για ληστεία

Τι κι αν ετοιμαζόταν να παραβεί μία από τις 10 εντολές; Αυτός ο απατεώνας είναι θρήσκος.

Κάμερα κλειστού κυκλώματος «έπιασε» έναν άνδρα να κάνει τον σταυρό του, πριν μπει σε μαγαζί με ρούχα στο Μπρούκλιν για ληστεία.

Ο άνδρας έβγαλε το καπέλο, έκανε τον σταυρό του και έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του έπιασε ένα τούβλο και το πέταξε στη βιτρίνα του καταστήματος.

Ο κλέφτης πήρε 18 ακριβά ρούχα από το κατάστημα και η αστυνομία της Νέας Υόρκης έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ελπίζοντας να βρει στοιχεία για την ταυτότητά του.

ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ➤Γκάφα ολκής από το Russia Today: Παρουσίασε την Κύπρο με τη σημαία του ψευδοκράτους

Σε γκάφα ολκής υπέπεσε το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο δίπλα στην Κύπρο τοποθέτησε τη σημαία του ψευδοκράτους.

Συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο παρουσίασε μία λίστα με κράτη, τα οποία δεν απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος με το Russia Today, ωστόσο, να τοποθετεί δίπλα τη σημαία του ψευδοκράτους. Όπως αναφέρεται στη Hurriyet, το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα διαμαρτυρίας στο κανάλι.

«Πρέπει να ντρέπονται για αυτό που έχουν κάνει», ανέφεραν στο Twitter μέλη του ελληνικού και κυπριακού λόμπι για την γκάφα του Russia Today.

Υπεγράφη η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2018: «Διασώζονται» επιδόματα και τριετίες

«Διασώζονται» για μια ακόμη χρονιά το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων

Υπεγράφη σήμερα η Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, καθώς στις 31 του μηνός εκπνέει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης. Με την σύμβαση διασώζονται για μια ακόμη χρονιά το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, η συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) προβλέπει την συνέχιση των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης, η σύμβαση προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Στην συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται και το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συρρίκνωση των νέων επικουρικών συντάξεων, οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταποντιστούν και στα 50 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου.

Εργοδότες και εργαζόμενοι αποφάσισαν, επίσης, την σύσταση ομάδων μελέτης για διάφορα κρίσιμα θέματα της αγοράς και της οικονομίας, όπως:

- Επανεκκίνηση επιχειρήσεων - διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας (ΕΙΒ/ΕΙF, EBRD, ILO κλπ).

- Χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, οι φορείς ζητούν από το υπουργείο Εργασίας την σύσταση και την ουσιαστική λειτουργία μόνιμου Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπει και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 144 του ILO, την οποία έχει συνυπογράψει και η χώρα μας.

Η σύμβαση επίσης προβλέπει ότι, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που καθορίζονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προσαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν.

Μετά τις υπογραφές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Σε μία περίοδο πλήρους νομοθετικής απαγόρευσης, για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου άπτεται του πεδίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η ΓΣΕΕ στάθηκε γι’ άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει και με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, οι κοινωνικοί διαπραγματευτές αναζήτησαν και θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους και πεδία διαπραγμάτευσης για την βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής θέσης των πιο αδύναμων και απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Μαίρη Λαμπαδίτη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ