06 Απριλίου 2018

Τρελό κράξιμο στο Twitter στον Παππά που ευχήθηκε με διαστημόπλοιο να απογειώνεται

Μια ευχητήρια κάρτα για πολλά γέλια δημοσίευσε στο Twitter ο Νίκος Παππάς για να ευχηθεί "Καλό Πάσχα". Η κάρτα θέλοντας προφανώς να κάνει συνειρμούς με την Ελλάδα που απογειώνεται με ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα διαστημόπλοιο να απογειώνεται μέσα από ένα σπασμένο αυγό... φυσικά τα σχόλια ήταν όλα επικριτικά ενώ κάποιοι τον ρώτησαν αν η γυναίκα του συνεχίζει να έχει απορίες καθώς όταν ο Παππάς ήταν στην αντιπολίτευση μας ενημέρωνε ότι η γυναίκα του τον ρωτάει αν το Άγιο Φως που θα έρθει ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ με ειδική πτήση και τιμές αρχηγού κράτους, θα κάνει δηλώσεις...


























Eντυπωσιακό βίντεο για την αεροπορική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Στρατηγική Αξία της Αεροπορικής Ισχύος στην εποχή μας είναι το θέμα του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώνεται για έκτο συνεχή χρόνο, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΝ) και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», το διάστημα 19 και 20 Απριλίου.

Το 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, συμφώνως με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «θα επιδιώξει την εξερεύνηση – ανάπτυξη της χρησιμότητας της αεροπορικής δύναμης στη σύγχρονη εποχή και τη δημιουργία κοινής αντίληψης απέναντι στις προκλήσεις και απειλές της εποχής μας».

Ταυτοχρόνως, μέσα από τις εργασίες του και μέσω των τοποθετήσεων των διακεκριμένων ομιλητών του, θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις ή έστω να δημιουργήσει προβληματισμούς σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:

-Ο κάλλιστος συνδυασμός των δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προς επίτευξη των στρατηγικών στόχων μιας χώρας σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

-Η βέλτιστη ανάπτυξη επιχειρησιακών – τεχνολογικών δυνατοτήτων, από πλευράς της ΠΑ, για την αντιμετώπιση των νέων μορφών κινδύνων που προβλέπεται ότι θα προκύψουν.

-Η γενικότερη ανάλυση των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων και οι επιδράσεις τους στο χαρακτήρα του στρατιωτικού επαγγέλματος, σε καιρό ειρήνης αλλά και σε περίοδο επιχειρήσεων, κλπ.

Δείτε το βίντεο:

ΒΙΝΤΕΟ-Μέχρι και οι Τούρκοι ψαράδες αλωνίζουν στο Αιγαίο! Ψαρεύουν ανενόχλητοι μέσα σε ελληνικά ύδατα

Εν μέσω πασχαλινών εορτών ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς κανείς τους σταματάει και μάλιστα μπροστά στα μάτια Ελλήνων ψαράδων

Καλά κρατεί η ένταση στο Αιγαίο όπου καθημερινά τουρκικά πολεμικά πλοία περνούν ανενόχλητα τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Πλέον οι προκλήσεις συνεχίζονται και από τους ψαράδες της Τουρκίας όπου καθημερινά πλέουν ανενόχλητοί ανοιχτά του αιγαίου και των παραλιών της Μικράς Ασίας και μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς κανείς να τους σταματά.

Το βίντεο ντοκουμέντο του protothema.gr δείχνει μια τουρκική τράτα δυτικά της Χίου όπου δίπλα σε ελληνικά πλοία ψαρεύει μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως είπαν οι άνθρωποι της περιοχής, οι προκλήσεις των γειτόνων ξεπερνούν κάθε σκέψη και πλέον το φαινόμενο της ψαριάς στα ελληνικά χωρικά ύδατα πιο διαδεδομένο από ποτέ αφού το ελληνικό κράτος απουσιάζει από την προστασία των συνόρων, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να είναι οι πλέον χαμένοι του παιχνιδιού.

Στο συγκεκριμένο βίντεο που τραβήχτηκε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, φαίνεται καθαρά η τουρκική τράτα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να ψαρεύει δίπλα ακριβώς σε ελληνική τράτα.

Παρόλο που οι άντρες του ελληνικού πλοίου ειδοποίησαν τις Αρχές, η επέμβαση ήρθε με χαρακτηριστική καθυστέρηση...



Χρήστος Χατζησπύρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ... ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ! Κίνδυνος κατάσχεσης για εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ που αγοράστηκαν την περίοδο 2011-2016

Αντιμέτωποι με κατάσχεση και αδυναμία πώλησης των αυτοκινήτων τους βρίσκονται εκατοντάδες ιδιώτες που έπεσαν θύματα εμπόρων, οι οποίοι εισήγαγαν μεταχειρισμένα οχήματα από το εξωτερικό χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

Να έχουν καταβάλλει, δηλαδή, το Τέλος Ταξινόμησης και τον αναλογούντα ΦΠΑ, ως όφειλαν.

Όπως ανακαλύφθηκε από το Β’ Τελωνείο Πειραιά, σε 880 περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, από 3.800 που ερευνήθηκαν την περίοδο 2011-2016, δεν είχαν πληρωθεί το Τέλος Ταξινόμησης και ο ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, καταλογίζεται λαθρεμπορία στους κατόχους, άρα οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους διώκονται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την εισαγωγή στην χώρα μας οποιουδήποτε μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το εξωτερικό, πρέπει να καταβάλλονται το Τέλος Ταξινόμησης και ο ΦΠΑ.

Το Τέλος Ταξινόμησης προσδιορίζεται με βάση το ποσό που θα πλήρωνε ένα καινούργιο ίδιο μοντέλο, με ίδιο εξοπλισμό, συν ένα «πέναλτι», αν πλέον είναι παλαιότερης κατηγορίας τεχνολογίας Euro από τη σημερινή, μείον κάποια έκπτωση λόγω ηλικίας (έως και -96%) αλλά και μείον έκπτωση (-10%) αν έχει πολλά χιλιόμετρα.

Στον ΦΠΑ τώρα, σε πολλές περιπτώσεις ο συγκεκριμένος φόρος οφείλεται ακόμα στην χώρα προέλευσης γιατί τα αφορά αυτοκίνητα που είχαν δοθεί με leasing στους προηγούμενους κατόχους τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΦΠΑ πρέπει να καταβληθεί όταν πωληθεί σε ιδιώτη, είτε στην χώρα προέλευσης του οχήματος, είτε σε άλλη χώρα. Όπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους, το 99% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προέρχονται από leasing και οφείλουν ΦΠΑ.

Φυσικά, ο ΦΠΑ δεν οφείλεται αν το αυτοκίνητο ανήκε σε ιδιώτη στη χώρα προέλευσης, οπότε ο ΦΠΑ καταβλήθηκε και εισπράχθηκε οριστικά.

Τα «κόλπα» των εμπόρων

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν κάποιοι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για να αποφύγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ είναι συγκεκριμένοι.

Για παράδειγμα, στο τελωνείο που δεν επαληθεύει τακτικά τα χαρτιά που δέχεται, κατατίθεται τιμολόγιο ότι ο έμπορος του εξωτερικού το είχε προμηθευτεί στη χώρα του από ιδιώτη («με περιθώριο κέρδους»), άρα ο ΦΠΑ δεν οφείλεται στη χώρα προέλευσης, ούτε και στην Ελλάδα. Στην πράξη ωστόσο, ο ξένος έμπορος έχει εκδώσει άλλο τιμολόγιο από αυτό που καταθέτει ο Έλληνας εισαγωγέας, καθώς λόγω έλλειψης ΚΒΣ δεν υπάρχει ιδιαίτερη σήμανση ασφαλείας στα έγγραφα.

Έτσι, για παράδειγμα ένας Γερμανός έμπορος αναφέρει ότι πωλεί το αυτοκίνητο χωρίς ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα κατατίθεται άλλο τιμολόγιο, που παρουσιάζει τον Γερμανό να πωλεί αυτοκίνητο που έχει προμηθευτεί από ιδιώτη.

Εναλλακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως «παρένθετη» χώρα η Βουλγαρία, μόνο για λόγους τιμολόγησης. Ιδρύεται λοιπόν από τον Έλληνα εισαγωγέα μια βουλγάρικη εταιρεία και σε αυτήν τιμολογεί πχ. ο Γερμανός έμπορος, με αληθή στοιχεία, άρα με το ΦΠΑ να πρέπει να πληρωθεί στη χώρα προορισμού (Βουλγαρία).

Στη συνέχεια τιμολογείται ο Έλληνας εισαγωγέας και άρα η Βουλγαρία δεν ζητεί ΦΠΑ, αφού πράγματι εξήχθη το όχημα. Το τιμολόγιο από Βουλγαρία πλέον αναφέρει ότι είναι με περιθώριο κέρδους, όταν στην προηγούμενη πράξη (Γερμανία προς Βουλγαρία) δεν ήταν, καθώς η προς τα πίσω έρευνα εκτιμάται ότι θα είναι προβληματική.

Στην περίπτωση του Τέλους Τιμολόγησης τώρα, κάποιοι «συνηθίζουν» να αποκρύπτουν τον εξοπλισμό, δηλώνουν ψευδή κατηγορία τεχνολογίας Euro, δηλώνουν άλλο μοντέλο κλπ.

Για να υπολογιστεί το Τέλος Ταξινόμησης πρέπει να βρεθεί ποιό μοντέλο είναι, σε ποια κατηγορία Euro ανήκει όπως και ο εξοπλισμός του. Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται από την ξένη, διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης που υποβάλλεται, που όμως ουδείς ελέγχει αν είναι γνήσια. Ομοίως, ο εξοπλισμός λαμβάνεται από το βιβλίο σέρβις (συνήθως έχει αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος με κωδικούς αξεσουάρ), όταν αυτό επίσης παραποιείται με ευκολία.

Ασφαλώς, φυσικός έλεγχος του αυτοκινήτου δεν γίνεται, αφού ο τελωνειακός δεν μπορεί να καταλάβει τι μοντέλο είναι, τι κυβισμό έχει, τι εξοπλισμό περιλαμβάνει κλπ.

Καθοριστικό, επίσης, για την αλλοίωση της ηλικίας, του εξοπλισμού, της κατηγορίας Euro ή και του μοντέλου είναι ότι «το τελωνείο δέχεται μόνο χαρτιά», δίχως να μπορεί να επαληθεύσει άμεσα τα στοιχεία, παρά μόνο με διαδικασίες εκ των υστέρων, κάτι που γνωρίζουν καλά οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων.

Τελωνισμός στο όνομα του πελάτη

Οι έμποροι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν σε ελέγχους εκ των υστέρων, ενώ επίσης δεν θέλουν να εμφανίσουν κέρδος από την πώληση και να φορολογηθούν σε αυτό. Επίσης οι πελάτες πολλές φορές επιθυμούν πολύ χαμηλή τιμή κτήσης, ώστε να λύσουν προβλήματα «πόθεν έσχες» που έχουν.

Ο συνδυασμός των παραπάνω και η μεθόδευση των εμπόρων να πείθουν τους πελάτες την τελευταία στιγμή, έχει αποτέλεσμα οι ιδιώτες να τελωνίζουν στο όνομα τους τα αυτοκίνητα, δηλώνοντας επίσης υπεύθυνα ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή και γνήσια.

Στην πράξη ωστόσο διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές η πληρωμή του εμπόρου στη συνέχεια, αν ερευνηθεί, ενώ ποτέ δεν υπάρχει διαδρομή χρήματος από τον ιδιώτη προς τον ξένο προμηθευτή με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.

Ανεξέλεγκτη είσοδος μεταχειρισμένων, παράνομη αποθήκευση

Τα αυτοκίνητα που οφείλουν Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ πρέπει να δηλωθούν την επόμενη μέρα από όταν φτάσουν στην Ελλάδα στο αρμόδιο τελωνείο, ενώ πρέπει να καταβληθεί το αναλογούν ΤΤ και ΦΠΑ την 15η ημέρα του επομένου μηνός της άφιξης. Έτσι, εισέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα δίχως να δηλωθούν πουθενά και μόνον όταν βρεθούν πελάτες, δηλώνονται στο τελωνείο, προκειμένου να τελωνιστούν και να βγάλουν πινακίδες.

Καθώς το τελωνείο ζητεί «να δει» τα παραστατικά μεταφοράς, οι ίδιες μεταφορικές που μετέφεραν τα αυτοκίνητα εκδίδουν συχνά εικονικές φορτωτικές, με «σημερινή» ημερομηνία άφιξης, ώστε να διατηρούν την καλή συνεργασία με τον έμπορο. Στην φορτωτική(CMR) που τηρεί η αυτοκινητοφόρα κατά το πραγματικό ταξίδι της προς την Ελλάδα, δεν αναφέρονται οι αριθμοί πλαισίων των μεταφερομένων αυτοκινήτων, ούτε και καταγράφονται στις πύλες εισόδου.

Εναλλακτικά, σε έναν οικιακό εκτυπωτή, εκτυπώνεται μια πλαστή φορτωτική σε ημερομηνία «σημερινή», που αυτή υποβάλλεται στο τελωνείο, που και πάλι δεν επαληθεύει τα έγγραφα που δέχεται.

ΒΙΝΤΕΟ-Μητροπολίτης Χίου: "Υψώστε το Πάσχα τη Γαλανόλευκη για να ξέρουν οι επισκέπτες ότι η Χίος είναι νησί ελληνικό"

«Να πλημμυρίσει η Χίος από ελληνικές σημαίες» παρότρυνε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ο Μητροπολίτης Μάρκος τους Χιώτες, ώστε να στείλουν μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι το νησί που έρχονται είναι νησί ελληνικό.

«Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους από σήμερα μέχρι το Πάσχα, η Χίος να πλημμυρίσει με ελληνικές σημαίες. Για να γνωρίζουν οι επισκέπτες του νησιού είτε από τη Δύση είτε από την Ανατολή, αλλά κυρίως από την Ανατολή ότι το νησί που ήρθαν είναι ελληνικό», είπε.

Καρέ-καρέ θρασύτατη κλοπή σε κατάστημα – Δείτε πως ξάφρισε την είσπραξη ολόκληρης εβδομάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις εισπράξεις μια ολόκληρης εβδομάδας εξαφάνισε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με σχεδόν μαγικές κινήσεις και πολύ θράσσος μια γυναίκα υποδυόμενη την πελάτισσα προ ημερών από κατάστημα στην Καλλιθέα.

Όμως για κακή της τύχη, αναζητείται ήδη από την Αστυνομία καθώς όλες οι κινήσεις της έχουν καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η δράστις ύψους περίπου 1,62 και ηλικίας μεταξύ 35-40 ετών, αλλά και όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της φορώντας μεγάλα γυαλιά και μαντήλι στο κεφάλι. Αλλοιώνει μέχρι την φωνή και την ομιλία της, επιχειρώντας να επικοινωνήσει δήθεν σε μια ακατάληπτη διάλεκτο, σπασμένα Ελληνικά ή με νοήματα ώστε να πείσει τα θύματα της ότι δεν γνωρίζει την γλώσσα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξάφρισε από κατάστημα επί της οδού Χαροκόπου φάκελλο με 800 ευρώ μπροστά στα μάτια της ιδιοκτήτριας του καταστήματος. Όπως δήλωσε η ιδιοκτήτρια τα χρήματα προέρχονταν από τις εισπράξεις και προορίζονταν για την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.

Θρασύτατη…

Πιό συγκεκριμένα, η δράστις πλησιάζει προς το ταμείο ζητώντας από την ιδιοκτήτρια ένα προϊόν. Βγάζει μερικά χαρτονομίσματα για να πληρώσει, η καταστηματάρχης της επιστρέφει τα παραπάνω χρήματα και κρατάει ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ το οποίο βάζει σε έναν φάκελλο με αρκετά ακόμα χρήματα και στην συνέχεια αφήνει τον φάκελλο επάνω στο γραφείο σε σημείο που θεωρεί ότι τον έχει ασφαλίσει…

Χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο, η «χρυσοδάκτυλη» κλέφτρα με απόλυτη ψυχραιμία και με μελετημένες κινήσεις δείχνει δήθεν στην καταστηματάρχη ένα έγγραφο ζητώντας πληροφορίες αλλά με σκοπό να της αποσπάσει την προσοχή, ενώ ταυτόχρονα κρύβει με το έγγραφο από το οπτικό πεδίο της ιδιοκτήτριας του καταστήματος τον φάκελλο με τα χαρτονομίσματα…

Σε κλάσματα δευτερολέπτου με ταχυδαχτυλουργική μαεστρία με τα δυό της δάχτυλα εξαφανίζει τον φάκελλο με τα 800 ευρώ και ύστερα από λίγο χάνεται στα γύρω στενά.

Η θρασύτατη κλέφτρα σύμφωνα με τις μαρτυρίες καταστημαρχών τις τελευταίες ημέρες κινούνταν στην περιοχή της Χαροκόπου.




Μάνος Μεϊμαράκης
paraskhnio.gr

Κικίλιας: Φυλακισμένοι των Τούρκων για 36η ημέρα οι στρατιωτικοί μας - Κουράγιο και δύναμη

O τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας εύχεται κουράγιο και δύναμη στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και στις οικογένειές τους

O τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας εύχεται κουράγιο και δύναμη στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και στις οικογένειές τους.

«Μεγάλη Παρασκευή και οι δύο στρατιωτικοί μας φυλακισμένοι των Τούρκων στην Αδριανούπολη για 36η μέρα. Κουράγιο και δύναμη στα παιδιά μας και τις οικογένειές τους» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια:

kikilias_kikilias

Κύπρος: Από χτυπήματα στο κεφάλι πέθανε ο Ελληνοκύπριος που δολοφονήθηκε στα κατεχόμενα

Η νεκροτομή έδειξε ότι ο Σολωμός Αποστολίδης πέθανε από χτυπήματα στο κεφάλι που προκάλεσαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αιμορραγία – Η σορός του εντοπίστηκε χθες στα κατεχόμενα

Η σορός του 65χρονου Ελληνοκύπριου Σολωμού Αποστολίδη, που βρέθηκε χθες δολοφονημένος σε δασώδη περιοχή στα κατεχόμενα, κοντά στο χωριό Κλεπίνη, μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές για νεκροτομή από Ελληνοκύπριους ιατροδικαστές. Χθες έγινε νεκροτομή στα κατεχόμενα και όπως αναφέρθηκε, ο θάνατος προήλθε από χτυπήματα στο κεφάλι που προκάλεσαν κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αιμορραγία. Το πτώμα έφερε τραύματα και σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από το κεφάλι.

Ο Αποστολίδης είχε εξαφανιστεί στις 28 Μαρτίου και παρά της προσπάθειες των συγγενών του που πήγαν στα κατεχόμενα για να τον εντοπίσουν δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Χθες, πολίτης που περπατούσε σε απόσταση 400 μέτρων από τον δρόμο Κερύνειας – Κυθρέας στα κατεχόμενα εντόπισε το πτώμα και ειδοποίησε την «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

Ανακρίνεται ένας 22χρονος Τούρκος

Για τον φόνο ανακρίνεται 22χρονος Τούρκος με τον οποίο ο Αποστολίδης εθεάθη για τελευταία φορά σε καζίνο της Κερύνειας πριν χαθούν τα ίχνη του. Ο 22χρονος μετά την εξαφάνιση του Αποστολίδη αναχώρησε από τα κατεχόμενα για τα Άδανα της Τουρκίας. Στο σπίτι του είχε βρεθεί ματωμένο πουκάμισο, το οποίο όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του ψευδοκράτους δεν ανήκει στον Αποστολίδη. Πριν λίγες μέρες είχε εντοπιστεί στον κατεχόμενο Καραβά, το αυτοκίνητο του Αποστολίδη, ο οποίος ήταν απόστρατος ανθυπασπιστής του Κυπριακού Στρατού. Ήταν χήρος κει έχει δύο παιδιά. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στο χωριό του, Περιστερώνα.




Ολγα Κεφαλογιάννη: Αν κάποιοι απεργάζονται διασπάσεις της ΝΔ θα απογοητευτούν

Τα σενάρια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και τις διαρροές περί «συγκοινωνούντων δοχείων» Τσίπρα-Καραμανλή, σχολίασε η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Πολιτισμού σχολίασε: «Αν κάποιοι ονειρεύονται ή απεργάζονται διασπάσεις στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα απογοητευτούν».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο Μ. Σάββατο, η Ολγα Κεφαλογιάννη, εμφανίστηκε κατηγορηματική, σχετικά με τις διαρροές περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Μεγάρου Μαξίμου: «Ο Κώστας Καραμανλής έχει κρατήσει μια συνεπή στάση τα τελευταία χρόνια, που δεν χωράει κακόβουλες παρερμηνείες», επεσήμανε.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι απαιτείται «αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει «να παρασυρθούμε σε έναν επικίνδυνο κύκλο κλιμακούμενης έντασης».

Για την αύξηση της προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «δεν επιτρέπονται αφελείς επιλογές, όπως η απροετοίμαστη από την Αθήνα επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ούτε, βέβαια, «κορόνες» ανευθυνότητας».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης για τα μείζονα ζητήματα, αλλά και σε σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των θεσμών και της κοινωνίας. «Σε αυτά τα μέτωπα απαιτείται η αναζήτηση συναινέσεων, αρκεί, βεβαίως, να υπάρχει ειλικρίνεια προθέσεων απ’ όλες τις πλευρές. Οι πολιτικές συναινέσεις χρειάζονται δύο μέρη για να επιτευχθούν», είπε.

Επισκέφθηκαν τους Έλληνες στρατιωτικούς οι γονείς τους

Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για 36η ημέρα στις φυλακές Αδριανούπολης επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι γονείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, στους γονείς επετράπη αυτή τη φορά να δουν τα παιδιά τους χωρίς να παρεμβάλλεται το γυάλινο διαχωριστικό.

Μήνυμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή αναφέρει πως είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων η άμεση απελευθέρωσή τους και δηλώνει: «Άγγελε και Δημήτρη όλοι οι Έλληνες απαιτούμε το τέλος του Γολγοθά σας».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Επανέλαβε στους γονείς τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αποφυλάκιση και ταχύτερη επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κουράγιο και δύναμη στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ευχήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο twitter.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει δύο αιτήσεις αποφυλάκισης και δύο ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι Έλληνες συνήγοροι των στρατιωτικών.

Έως τώρα δεν έχει οριστεί δικάσιμος, ούτε έχει οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Την τελευταία εβδομάδα η Αθήνα κλιμάκωσε την λεκτική κριτική, αφήνοντας αιχμές πως η Άγκυρα επιδιώκει πολιτικό όφελος από την παρατεταμένη κράτηση των δύο στρατιωτικών.

Ο πρωθυπουργός, σε εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, κάλεσε τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να παρέμβει ώστε να επιταχυνθούν οι δικονομικές διαδικασίες, και ζήτησε από την Τουρκία να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης με την αποφυλάκισή τους.

Τόνισε δε πως στο παρελθόν η Ελλάδα έχει επιστρέψει χωρίς επεισόδιο τούρκους στρατιωτικούς που έχουν περάσει τα σύνορα κατά λάθος.

Βραζιλία: Δεν παραδίδεται στις αρχές ο σύντροφος του Τσιπρα, Λούλα

Ο Πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα δεν θα παραδοθεί στις αρχές παρά την δικαστική εντολή που εκδόθηκε εχθές το βράδυ.

Ο Λούλα αναμενόταν να εμφανιστεί στα κεντρικά της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας σήμερα το απόγευμα και να κρατηθεί μέχρι να γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές αρχές η έφεση που έχει ασκήσει στην συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Λούλα αναφέρει πως η συγκεκριμένη δίωξη είναι πολιτικά υποκινούμενη και έχει ως μόνο στόχο να τον αποτρέψει από την υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές της χώρας.

Σημειώνεται πως ο Λούλα έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 12 χρόνια φυλακή για παράνομες πρακτικές στην υπόθεση «πλυντήριο αυτοκινήτων» στην οποία έχουν εμπλοκή δεκάδες πολιτικά πρόσωπα στην Βραζιλία και η έφεσή του αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ο Λούλα έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 μέχρι και το 2011 και οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν φαβορί για ακόμη μία θητεία.

Βίντεο: Μαχητικό αεροσκάφος προσέκρουσε σε γερανό

Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδείξεων στη Νέα Ζηλανδία.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που έχει καταγράψει ένα απίστευτο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδείξεων στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως θα δείτε, μετά την επεισοδιακή προσγείωση του, παλιό πολεμικό αεροσκάφος, Yak 3 συγκρούστηκε με γερανό.

Ευτυχώς, ο πιλότος, ονόματι Άρθουρ Ντόβεϊ, κατάφερε να βγει από το αεροσκάφος χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο Πάκης επικοινώνησε με τον πατέρα του Μητρετώδη και του είπε ΜΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ: "Η στάση τους δείχνει την υπεροχή της Ελλάδας"

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μητρετώδη, πατέρα του στρατιωτικού Άγγελου Μητρετώδη που κρατείται στις φυλακές Ανδριανούπολης μαζί με τον Δημήτρη Κούκλατζη.

Ο κ. Παυλόπουλος τού ζήτησε να μεταφέρει στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς τις ευχές του για Καλή Ανάσταση, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της προεδρίας της Δημοκρατίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε τον πατέρα του στρατιωτικού, ότι η γενναιότητά τους και το ήθος τους αποδεικνύουν την τεράστια υπεροχή της Ελλάδας σε επίπεδο Ιστορίας, Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Γιατί την «στραβοκοιτάνε» στη Νέα Δημοκρατία

Με «στραβό» μάτι βλέπουν πολλοί βουλευτές την Νέας Δημοκρατίας την υπεύθυνη για το «γαλάζιο» Μητρώο Στελεχών Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει εβδομαδιαία εφημερίδα, αποδίδοντάς το στο ότι βγάζει πολλά και «φρέσκα» πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια.

Το δημοσίευμα φυσικά δεν κατονομάζει κάποιον εκ των… προβληματισμένων.

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον «άφαντο» υπουργό

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, γιατί, όπως λένε, δεν βγαίνει στα κανάλια να στηρίξει την κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει εβδομαδιαία εφημερίδα, χωρίς να δίνει κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα κανενός εκ των δυσαρεστημένων.

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΑΕΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟ@ΤΑΝΑΣ! Συνέλαβαν κουλουρά που δεν είχε άδεια, στην Εδεσσα -Πρόστιμο 300 ευρώ

Στη σύλληψη ενός πλανώδιου πωλητή που πωλούσε κουλούρια έξω από εκκλησία στην Εδεσσα, χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με τα edessaika.gr, τον νεαρό επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 200 ευρώ και στον προμηθευτή του πρόστιμο αξίας 300 ευρώ.

Τόσκας: Υπόσχεται τώρα περισσότερες πεζές περιπολίες και ζητά βοήθεια από τον Δήμο για τα Εξάρχεια

Υπεραμύνεται της απόφασης κατάργησης της ομάδας «Δέλτα», σημειώνοντας ότι λειτουργούσε χωρίς σχέδιο και χωρίς διοικητές, ενώ πετάει το γάντι της συνεργασίας στον δήμαρχο Αθηναίων για το θέμα των Εξαρχείων

Mε την εγκληματικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο και την καθολική κατακραυγή για τις θέσεις του να τον βαρύνει, ο Νίκος Τόσκας έρχεται τώρα να υποσχεθεί πως θα βγάλει περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους, παραδεχόμενος έτσι την έλλειψη αστυνόμευσης.

«Θα κατεβάσουμε όλο και περισσότερο κόσμο στον δρόμο», λέει χαρακτηριστικά, αφαιρώντας αστυνομικούς από την προστασία ανθρώπων που δεν τη χρειάζονται.

Ωστόσο, ο υπουργός που επιμένει να μας λέει πως πρέπει να κάνουμε τους κοιμισμένους όταν ληστές μπαίνουν στο σπίτι μας, υπεραμύνεται της απόφασης κατάργησης της ομάδας «Δέλτα», σημειώνοντας ότι λειτουργούσε χωρίς σχέδιο και χωρίς διοικητές, ενώ πετάει το γάντι της συνεργασίας στον δήμαρχο Αθηναίων για το θέμα των Εξαρχείων: οι καταστάσεις σε προβληματικές περιοχές σε όλο τον κόσμο βελτιώθηκαν σταδιακά με κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι αποκλειστικά από την αστυνομία.. Είναι άδικο να προσπαθεί κάποιος να τις δικές του παραλείψεις και τα προβλήματα να τα φορτώνει σε ένα υπουργό για να καλύψει τις δικές του αδράνειες είπε ο κ. Τόσκας.

Παράλληλα, ο υπουργός κάνει αναφορά στα διεθνή θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας ότι όταν υπάρχει ένταση, μπορεί τυχαία γεγονότα να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σημείωσε επίσης ότι για εμάς είναι κεντρικό ζήτημα η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και γι’ αυτό θα πρέπει να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Για τη θέση του κ. Καμμένου στο ονοματολογικό, ο κ. Τόσκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν η πλευρά της ΠΓΔΜ δεχθεί τις ελληνικές θέσεις, ατές θα περάσουν στο εσωτερικό, και χωρίς κυβερνητικές αναταράξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών-Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Νέα τουρκική Navtex δεσμεύει περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Νέα Navtex που περιλαμβάνει και τμήματα της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε χθες η Τουρκία, για σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros από τη Δευτέρα 9 Απριλίου μέχρι και το τέλος του μήνα.

Η περιοχή (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα) ξεκινά από απόσταση περίπου 4 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και επεκτείνεται μέχρι το σημείο της ακτής που είναι το όριο των συνόρων Τουρκίας - Συρίας. Δηλαδή βασίζεται στις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σεισμογραφικό Barbaros, το προηγούμενο δίμηνο διεξήγαγε σεισμογραφικές έρευνες βορειοδυτικότερα, από τις νότιες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας μέχρι τις τουρκικές ακτές. Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Η πρώτη καμπάνα της απελευθερωμένης Αθήνας

Ψηλά στη Πλάκα – στην οδό Πρυτανείου- βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά στον οποίο τοποθετήθηκε η πρώτη καμπάνα της ελεύθερης από τον Οθωμανικό ζυγό Αθήνας

Η πρώτη καμπάνα στην απελευθερωμένη από την Οθωμανική κυριαρχία Αθήνα «κτύπησε» στην Πλάκα στο ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά.

Στο site της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην ενότητα για τους Μνημειακούς Ναούς διαβάζουμε το εξής: “Μνημονεύεται (…) πως η πρώτη καμπάνα που τοποθετήθηκε σε εκκλησία των Αθηνών, μετά την Απελευθέρωση, ήταν εκείνη του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά. Αυτή πρώτη και μοναδική σήμανε το Πάσχα του Απριλίου του 1833, και στην παράδοση της Αθήνας στις 24 Μαΐου 1833».

Στο site -iaath.gr- βρίσκουμε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ναό που για όλους όσοι δεν γνωρίζουν είναι στον οδό Πρυτανείου 1 (κοντά στο τέρμα της οδού Επιχάρμου), στην περιοχή που, στα βυζαντινά χρόνια, αποτελούσε το αριστοκρατικότερο μέρος της πόλης.

«Από μία απλή παρατήρηση της πρόσοψης, διαπιστώνεται ότι η εκκλησία έλαβε τη σημερινή της μορφή σε τρεις περιόδους. Η αρχική εκκλησία – μισή από τη σημερινή – είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, δηλαδή ο τρούλος του στηρίζεται σε τέσσερις απλούς κίονες. Η δυτική κεραία του σταυρού είναι μεγαλύτερη και φθάνει ως την είσοδο. Η τοιχοδρομία ως τη μέση είναι από ακατέργαστους ογκόλιθους και από πωρόλιθους (πιθανόν από την Αίγινα), όπως επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί και αρχιτεκτονικά μέλη από κτίσματα της αρχαιότητας (π.χ. ανεστραμμένο κιονόκρανο στη βορειοανατολική πλευρά, κίονας στην είσοδο της αυλής κ.λπ.). Από τη μέση και επάνω, έχει κτιστεί με το γνωστό πλινθοπερίβλητο σύστημα και έχει κουφικές διακοσμήσεις (κεραμοπλαστικά κοσμήματα). Τα παράθυρα είναι δίλοβα και μονόλοβα, και ο τρούλος – ο γνωστός αθηναϊκός οκταγωνικός – με τη χαρακτηριστική ραδινότητα. Μαρμάρινο ανεστραμμένο κιονόκρανο, εξελιγμένου κρινθιακού ρυθμού (αγκαθωτό με φύλλα λωτού), στηρίζει την Αγία Τράπεζα.

ragava-1

Το αρχικό τέμπλο, όπως δείχνουν μερικά θωράκια, με επιστύλιο και κιονίσκους, που σώζονται στην αυλή της εκκλησίας, φαίνεται πως ήταν μαρμάρινο και χαμηλό.

Χρονολογικά τοποθετείται στον 11ο αι. Η εκκλησία αυτή, αργότερα, λόγω καθίζησης, υπέστη κάποια πρώτη επισκευή, και τότε μπαζώθηκε και το δάπεδο της, που ανέβηκε κατά 0,30μ. περίπου. Αυτό φαίνεται και από την Προσκομιδή, που είναι χαμηλή (η τοιχογραφία της Αποκαθήλωσης που υπάρχει εκεί, θα έπρεπε να είναι ψηλότερα) και από το κατώφλι της κύριας εισόδου στη δυτική πλευρά, που είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Επί Μοροζίνι, το 1687, φαίνεται πως οβίδα κτύπησε την εκκλησία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία μεγάλη τρύπα στο Ιερό Βήμα, πίσω από την Αγία Τράπεζα, στη θέση που τοποθετείται ο Σταυρός.

ragava-2

Μεγάλη όμως αλλοίωση της εκκλησίας επήλθε μετά την Απελευθέρωση, το 1838, όταν έγινε επέκταση της εκκλησίας δυτικά, και – για λόγους στερέωσης και αντιμετώπισης της υγρασίας – οι εξωτερικές αψίδες του Ιερού Βήματος περιεβλήθησαν με ακαλαίσθητη αντηρίδα, καλύφθηκε με σουβά όλη η τοιχοδομία, ακόμα και ο τρούλος, ο όποιος επιπλέον καλύφθηκε και με μαύρα φύλλα μολύβδου. Τότε κατασκευάσθηκε το σημερινό ξύλινο τέμπλο, το όποιο μετακινήθηκε γύρω στα 0,50μ. δυτικά, με συνέπεια oι δύο ανατολικοί κίονες σήμερα να βρίσκονται μέσα στο Ιερό Βήμα, ενώ προστέθηκαν άλλοι δύο κίονες δίπλα σ’ αυτούς που στηρίζουν τον τρούλο στον κυρίως ναό. Επίσης, στη νότια πλευρά προστέθηκε και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής. Ακόμα προστέθηκε γυναικωνίτης στη νότια και τη δυτική πλευρά του κεντρικού ναού. Ευτυχώς, το 1979 η αρμόδια Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκατέστησε στο μέτρο του δυνατού την τοιχοδομία στην αρχική της μορφή, απομακρύνοντας τον σουβά και τα φύλλα μολύβδου και κάνοντας τις σχετικές στερεωτικές εργασίες.

Παλαιός αγιογραφικός διάκοσμος δεν σώζεται. Οι υπάρχουσες δυτικής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες είναι της εποχής του Όθωνα. Αξιόλογες είναι οι φορητές εικόνες που φυλάσσονται στο Ιερό Βήμα. Το Δωδεκάορτο του τέμπλου του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής είναι κι αυτό του 19ου αι. Η εκκλησία λέγεται του Ραγκαβά, γιατί κτίτορές της ή ιδιοκτήτες της ήταν προφανώς μέλη της βυζαντινής οικογένειας Ραγκαβά, που είχε κωνσταντινουπολίτικο και αθηναϊκό κλάδο. Η παράδοση κάνει μάλιστα λόγο, πως κτίτορας μιας πρώτης εκκλησίας που ήταν στο ίδιο σημείο, είναι ο Θεοφύλακτος, γιος και συναυτοκράτορας του Μιχαήλ Α’ του Ραγκαβέ (811-813). Στην επισκευή του 1979, σε κιονίσκο του τρούλου απεκαλύφθη επιγραφή, που έφερε το όνομα του Λουκά Ραγκαβά. Στην ενορία του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι κατοικούσαν, πριν πάνε στην Κωνσταντινούπολη, οι κατόπιν αυτοκράτειρες Ειρήνη και Θεοφανώ, oι Αθηναίες».

Γ. Κ. Καρατζάς
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός είναι μουντός και βροχερός -Η επιστημονική εξήγηση

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο πένθημη ημέρα της χριστιανοσύνης.

Πολλοί παρατηρούν, μάλιστα, ότι ο καιρός τις περισσότερες Μεγάλες Παρασκευές αν δεν είναι βροχερός, είναι τουλάχιστον μουντός, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο καιρός υποδηλώνει τη θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Κυρίου.

Αν και υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, με τον καιρό να είναι βροχερός μια μέρα πριν ή μια μέρα μετά και τη Μεγάλη Παρασκευή να είναι ηλιόλουστος, το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, ώστε να επιβεβαιώνει στατιστικά την άποψη ότι πάντα η Μεγάλη Παρασκευή είναι βροχερή.

Για όσους δεν πιστεύουν ή δεν μπορούν να πιστεύψουν τα περί συμμετοχής της φύσης στη θλίψη, υπάρχει επιστημονική απάντηση. Πολύ λογική η οποία δικαιολογεί απολύτως το φαινόμενο.

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα».

Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού. να συνδέεται άμεσα με τις «βροχερές Μ. Παρασκευές».

Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν πιο επισταμένα αυτή τη σχέση. Έτσι, το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές.

Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων (Άντερλεϊ και Μπόουεν), με παρεμφερή συμπεράσματα και την προσθήκη της υπόθεσης πως η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, αβαντάροντας έτσι την δημιουργία καταιγίδων.

Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές ακόμη σχετικές μελέτες που τελικά διαμόρφωσαν μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή «μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί».

Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή.

ΔΗΛ. ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ; Με τους Έλληνες της ΥποΣαχάριας Αφρικής θα κάνει Πάσχα ο Τέρενς Κουίκ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ θα γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τον ξεχασμένο Ελληνισμό που διαμένει στην Τανζανία, στο Μαλάουι, στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια της Αφρικής.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη Υφυπουργού αρμόδιου για τη Διασπορά σε αυτές τις τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ταυτόχρονα είναι και η 1η επίσκεψη μέλους Ελληνικής Κυβέρνησης στη περιοχή, για διμερείς συνομιλίες, έχοντας στην ατζέντα του συναντήσεις με έναν Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης και τρεις Υπουργούς Εξωτερικών, στοχεύοντας στην έναρξη διμερών συνεργασιών που ποτέ δεν υπήρξαν από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Όπως δήλωσε πριν την αναχώρησή του ο κ. Κουίκ: «Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την αναγκαιότητα συστηματικότερης Ευρωπαϊκής προσέγγισης της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως υπενθυμίζω και τον σχεδιασμό του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για Ελληνική πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική στην Αφρικανική Ήπειρο, στην οποία πολύτιμο ρόλο παίζει και η Ελληνική Ομογένεια. Και αυτό έχει αποδειχθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ βρίσκεται ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη στο Νταρ Ες Σαλάμ, όπου το πρόγραμμα του περιελάμβανε συναντήσεις με τα μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας και μαζί τους θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των 12 Ευαγγελίων στον Ελληνο-Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό ενώ θα έχει και συνομιλίες και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας.

Την Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσει την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου της Ελληνικής Κοινότητας του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι. Το Μεγάλο Σάββατο για Ανάσταση και την Κυριακή για τη γιορτή του Πάσχα θα βρίσκεται στο Χαράρε, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Ζιμπάμπουε. Επίσης, θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της χώρας και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε.

Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου 2018 θα επισκεφθεί την Ελληνική Κοινότητα της Λουσάκα και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας.

ΠΡΟΣΕΧΕ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΝΑ ΕΡΠΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ! Τσίπρας για Έλληνες στρατιωτικούς: Άγγελε και Δημήτρη απαιτούμε το τέλος του Γολγοθά σας

Στις φυλακές της Αδριανούπολης βρίσκονται για 36η ημέρα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου, μετά τη σύλληψή τους στις Καστανιές Έβρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento αναφέρει πως είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων η άμεση απαλευθέρωσή τους.

Σε πρώτο πρόσωπο ο Πρωθυπουργός στη δήλωση – παρέμβασή του αναφέρει:

“Άγγελε και Δημήτρη όλοι οι Έλληνες απαιτούμε το τέλος του Γολγοθά σας”.

Είναι ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού και ενόψει του Πάσχα, το οποίο οι Ευρωπαίοι είχαν θέσει ως ορόσημο προς τον Ερντογάν για την απελευθέρωσή τους.

Νέο ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από την παρεμπόδιση διάσωσης μεταναστών από τουρκική ακταιωρό

Νέο ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από την ένταση ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό λιμενικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης μεταξύ Χίου και Τσεσμέ, φέρνει στο φως το Κρήτη TV.

Όλα ξεκίνησαν όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσπάθησε να παρεμποδίσει τη διάσωση μεταναστών από σκάφος του λιμενικού. Όταν οι Τούρκοι βεβαιώθηκαν ότι η λέμβος πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και είδαν ότι από πλευράς Ελλάδας γίνεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, βρέθηκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα φωνάζοντας ότι πρόκειται για τουρκικά ύδατα.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του Κρήτη TV:

«Μαγειρεύει» τις δημοσκοπήσεις με διπλή «αποστολή»;

Ποιος δημοσκόπος και γιατί διαμορφώνει κατά τέτοιο τρόπο τα αποτελέσματα ερευνών του ούτος ώστε αφενός να προκύπτει μικρή διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος και αφετέρου ο μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων να αφήνει περιθώρια για δήθεν αναγκαιότητα δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;

Το θέτει υπό τη μορφή κουίζ η εφημερίδα «Αξία» χωρίς να δίνει κάποιο άλλο στοιχείο για τα όσα καταγγέλλει.

Τραυμάτισε με καρέκλες και σίδερα αθλητές και συνελήφθη ο Κόνορ Μακ Γκρέγκορ - ΒΙΝΤΕΟ

«Τρελαμένος» από την κόντρα του φίλου του, Αρτέμ Λομπόφ, με τον… ορκισμένο εχθρό του, Καμπίμ Νουρμαγκομέντοφ, ο Κόνορ Μακ Γκρέγκορ, μαζί με 13 άτομα από την ομάδα του, έκαναν «ντου» σε βαν που μετέφερε μαχητές του UFC, στο πάρκινγκ όπου φιλοξενείται το event του UFC 223, και πέταξαν σίδερα, καρέκλες και ό,τι άλλο βρέθηκε στον δρόμο τους πάνω στο όχημα!

Μάλιστα από τα σπασμένα γυαλιά τραυματίστηκε ο Μάικλ Κιέζα, ενώ, αηδιασμένος, ο ισχυρός άνδρας του UFC, Ντάνα Γουάιτ, ενημέρωσε ότι η αστυνομία αναζητά τους δράστες, με τον Μακ Γκρέγκορ, πάντως, λίγη ώρα αργότερα, να παραδίνεται στις Αρχές, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σωματική επίθεση.

Να τονιστεί πως στα επεισόδια, ήταν και ο Λομπόφ, που βγήκε, φυσικά, από την κάρτα του event, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι «στον αέρα», αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι κατάσταση είναι οι αθλητές που δέχθηκαν την επίθεση από τον 29χρονο Ιρλανδό και την παρέα του…

«Τρελαμένος» από την κόντρα του φίλου του, Αρτέμ Λομπόφ, με τον… ορκισμένο εχθρό του, Καμπίμ Νουρμαγκομέντοφ, ο Κόνορ Μακ Γκρέγκορ, μαζί με 13 άτομα από την ομάδα του, έκαναν «ντου» σε βαν που μετέφερε μαχητές του UFC, στο πάρκινγκ όπου φιλοξενείται το event του UFC 223, και πέταξαν σίδερα, καρέκλες και ό,τι άλλο βρέθηκε στον δρόμο τους πάνω στο όχημα! Μάλιστα από τα σπασμένα γυαλιά τραυματίστηκε ο Μάικλ Κιέζα, ενώ, αηδιασμένος, ο ισχυρός άνδρας του UFC, Ντάνα Γουάιτ, ενημέρωσε ότι η αστυνομία αναζητά τους δράστες, με τον Μακ Γκρέγκορ, πάντως, λίγη ώρα αργότερα, να παραδίνεται στις Αρχές, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σωματική επίθεση.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο




Πηγή: filathlos.gr