09 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Πεθερά πυροβολερεί διεθνή Ουκρανό τερματοφύλακα

Ο Ολεκσάντρ Σοβκόβσκι πραγματοποίησε μία σπουδαία καριέρα με την Ντινάμο Κιέβου, αλλά και την εθνική Ουκρανίας, με την οποία μέτρησε 92 διεθνείς συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα επανέρχεται στο προσκήνιο για έναν απίθανο λόγο!

Ο Ουκρανός παλαίμαχος τερματοφύλακας ανέβασε ένα video στο προφίλ του facebook, στο οποίο φαίνεται η πρώην πεθερά του, να πυροβολεί τρεις φορές προς το μέρος του για εκφοβισμό!

Ο Σοβκόβσκι επισκέφθηκε την οικία της πρώην συζύγου του, προκειμένου να πάρει το παιδί τους για το Πάσχα.

Στο video φαίνεται να χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι, αλλά και την πόρτα, δίχως ανταπόκριση.

Όμως, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, εμφανίζεται μία γυναίκα (σύμφωνα με τον ίδιο είναι η πρώην πεθερά του) στο μπαλκόνι του σπιτιού σε έξαλλη κατάσταση και αρχίζει να εκτοξεύει πέτρες προς το μέρος του, αλλά και προς το μέρος του ανθρώπου που κατέγραφε με κάμερα το συμβάν, ζητώντας παράλληλα να αποχωρήσουν απ' τον περιβάλλοντα χώρο της οικίας της.

Όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού επέστρεψε λίγο αργότερα, κρατώντας αυτή τη φορά ένα όπλο, το οποίο χρησιμοποίησε ρίχνοντας τρεις φορές προς το μέρος του Σοβκόβσκι, δίχως ευτυχώς να τον τραυματίσει.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Σοβκόβσκι, η πρώην πεθερά του αντιμετωπίζει προβλήματα με το αλκοόλ.

Γι' αυτό το λόγο έχει ζητήσει να πάρει την επιμέλεια της κόρης του.

Δείτε το βίντεο:



Πηγή: filathlos.gr

ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ! Το κλίμα στα... άκρα: Ρεκόρ χιονόπτωσης 200 χρόνων στην Ανταρκτική

Μεγάλη μελέτη αποδεικνύει και εξηγεί τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων

Στη μία όψη του νομίσματος απαντάται η ραγδαία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και το λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Στην άλλη όψη του νομίσματος απαντάται η επίσης ραγδαία αύξηση των βροχοπώσεων, τόσο στον πλανήτη γενικότερα, όσο και στην Ανταρκτική ειδικότερα, όπου μετατρέπεται σε χιονόπτωση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το επίπεδο χιονόπτωσης στην Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ τη 10ετία 2001-2010, καταγράφοντας άνοδο κατά 10% σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Τα στοιχεία, δε, παραπέμπουν στο προ 200 ετών ρεκόρ της 10ετίας 1801-1810.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Κάθε άλλο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Liz Thomas, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης της στην Ανταρκτική, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Γεωεπιστημών.



Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το νερό που έπεσε υπό τη μορφή χιονού στην Ανταρκτική τη 10ετία 2001-2010, ήταν διπλάσιο σε ποσότητα σε σχέση με το νερό που υπάρχει στη λεκάνη της Νεκράς Θάλασσας, ενώ σε μορφή χιονού θα μπορούσε να καλύψει με ένα μέτρο πάγου όλη την επιφάνεια της Νέας Ζηλανδίας!

Γιατί όμως η μεγαλύτερη χιονόπτωση προβληματίζει τους επιστήμονες; Διότι σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι επιπλέον 272 δισ. τόνοι χιονιού που έπεσαν το συγκεκριμένο διάστημα στην Ανταρκτική, θα μετατραπούν σε νερό, το οποίο θα πέσει στη θάλασσα και θα εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Όπως εξηγηγεί η Liz Thomas, η μελέτη της απέδειξε τη βασική θεωρεία για την αλλαγή του κλίματος. Καθώς η Ανταρκτική θερμαίνεται και απελευθερώνει υγρασία, η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες μάζες νερού, οι οποίες εκδηλώνονται ως βροχή. Ως εκ τούτου, η μεγάλη αύξηση των βροχών προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, μέρος των οποίων «χύνεται» στους ωκεανούς και ένα άλλο μέρος ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε βροχή.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος των Σκοπίων και ο Ουκρανός πρόεδρος

Συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο περιθώριο της επίσκεψης του Σκοπιανού προέδρου στην Τουρκία - Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών

Με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβανόφ συναντήθηκε την Δευτέρα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του Σκοπιανού προέδρου στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης, αν και το «αγκάθι» στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τα Σκόπια είναι το καθεστώς του αυτοκεφάλου της εκκλησίας.

Νωρίτερα, επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έγινε δεκτός με τις τιμές που προβλέπει το Πατριαρχικό Πρωτόκολλο.

Στο Φανάρι και ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Gennadiy Zubko, τον υπουργό Εξωτερικών, Pavlo Klimkin, πολυμελές κλιμάκιο συνεργατών του και τον πρεσβευτή της χώρας του στην Άγκυρα, Andriy Sybiga, έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές ευχές του για την εορτή του Αγίου Πάσχα στον Παναγιώτατο, ο οποίος έδωσε τις ευλογίες του και τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως τόσο στον κ. Ποροσένκο όσο και προς όλο τον ουκρανικό λαό.

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, στο Πατριαρχικό Γραφείο, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το της ιδρύσεως παρεκκλησίου στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα, καθώς και το θέμα της εξυπηρέτησης των θρησκευτικών αναγκών των Ουκρανών που ζουν στην Τουρκία. Συναφώς υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ την ημέρα του Πάσχα μετέβη κατόπιν παρακλήσεως στη Μαρμαρίδα όπου ζουν αρκετοί Ουκρανοί και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία γι' αυτούς, μεταφέροντάς τους τις πασχαλινές ευχές και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Προύσης Ελπιδοφόρος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ και ο αρχιγραμματέας, αρχιμ. Ιωακείμ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι συνεργάτες του παρακάθισαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Ποροσένκο, έθεσε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της καταστάσεως των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, για τους οποίους είπε ότι προσεύχεται ιδιαιτέρως αυτές τις άγιες ημέρες. Παρακάλεσε μάλιστα τον Ουκρανό Πρόεδρο να κάνει και αυτός από την πλευρά του ό,τι μπορεί για τη βελτίωση της θέσεώς τους, ώστε να ζήσουν πλέον με ειρήνη και ασφάλεια στον τόπο τους.

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνόδευσε στο προσκύνημά του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Δευτερεύοντα των Πατριαρχικών Διακόνων Νήφωνα για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος προσευχήθηκε ιδιαιτέρως μπροστά στη στήλη της Φραγγελώσεως, δηλαδή στην Κολόνα επί της οποίας ο Χριστός μαστιγώθηκε.

Βίντεο σοκ: Η στιγμή που 51χρονος πέφτει νεκρός με μία γροθιά στην Trafalgar Square

Το στιγμιότυπο που έχει καταγραφεί από κάμερες δείχνει τον έναν άντρα να χτυπά τον 51χρονο με μία γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού - Πέθανε έξι μήνες μετά την επίθεση

Ένα βίντεο από τη στιγμή που ένας 51χρονος πέφτει νεκρός με μία γροθιά στην Trafalgar Square έδωσε στη δημοσιότητα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Ο 51χρονος Desmond O’Beirne, δέχθηκε επίθεση έξω από την Εθνική Πινακοθήκη στην πλατεία Τραφάλγκαρ από δύο άντρες τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Ιουνίου 2017. Τον O’Beirne, από το Γουέστμινστερ, πλησίασαν δύο άντρες, οι οποίοι τον χτύπησαν και στη συνέχεια έφυγαν σαν κύριοι.

Το στιγμιότυπο που έχει καταγραφεί από κάμερες δείχνει τον έναν άντρα να χτυπά τον 51χρονο με μία γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, προτού ο δεύτερος τον κλωτσά, ενώ βρίσκεται αναίσθητος στο πεζοδρόμιο.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, ωστόσο ο άτυχος άντρας υπέκυψε στα βαριά τραύματά του στις 20 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι αιτία θανάτου του ήταν το τραύμα στο κεφάλι.

Ο 51χρονος υπέστει θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και είχε μείνει «φυτό».




«Ο αδελφός μου εργαζόταν σκληρά στη ζωή του. Είχε βγει για μία βόλτα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όταν του επιτέθηκαν βάναυσα δύο θρασύδειλοι, οι οποίοι μετά έφυγαν ήσυχοι αφήνοντάς τον να πεθάνει», δήλωσε η αδελφή του.

Ο θάνατός του στο νοσοκομείο, έξι μήνες μετά την επίθεση, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει έρευνα για δολοφονία. Μάλιστα, ανακοινώθηκε αμοιβή 20.000 λιρών σε όποιον έδινε κάποια σημαντική πληροφορία που οδηγήσει στη σύλληψη και την καταδίκη των δραστών.

Αδιανόητο βίντεο: Δείτε τι κάνει αυτός ο εγκληματίας οδηγός

Ενα αδιανόητο βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου και δείχνει την εγκληματική ανευθυνότητα ενός οδηγού.

Το περιστατικό συνέβη σε πολυσύχναστο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στην Κίνα στις 14 Μαρτίου 2018.

Ο οδηγός του λευκού αυτοκινήτου... κοκάλωσε το ΙΧ στη μέση του δρόμου, γιατί έκανε λάθος και προσπέρασε την έξοδο που ήθελε. Οι οδηγοί φορτηγών που ακολουθούσαν πάτησαν φρένα πανικού για να μην τον χτυπήσουν και τα οχήματά τους ανατράπηκαν. Μετά τα ατυχήματα που προκάλεσε, ο εγκληματίας οδηγός στρίβει κανονικά στην έξοδο που ήθελε σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως...

Επέτρεψαν στους γονείς των δύο στρατιωτικών έκτακτο επισκεπτήριο λόγω Πάσχα

Εκτακτο επισκεπτήριο στους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επέτρεψαν οι τουρκικές αρχές, λόγω Πάσχα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι οικογένειες των δυο στρατιωτικών επισκέφθηκαν και σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (9/4) εκτάκτως τα παιδιά τους στις φυλακές της Αδριανούπολης, με ειδική άδεια, λόγω των εορτών του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς είχαν επισκεφθεί τα παιδιά τους και την Μεγάλη Παρασκευή και μάλιστα χωρίς το διαχωριστικό τζάμι.

Σήμερα επίσης, επικοινώνησε με τους γονείς του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τους ευχήθηκε καλό Πάσχα και γρήγορη επιστροφή των παιδιών τους στα καθήκοντα τους.

Από την πλευρά τους οι γονείς εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την συμπαράστασή του.

Γιορτή για τους χριστιανούς πρόσφυγες που ζουν σε δομές της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πασχαλινή γιορτή στήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, στον κήπο ξενοδοχείου στη Θερμή για τους περίπου 300 χριστιανούς όλων των δογμάτων, πρόσφυγες που ζουν σε δομές στη Λέσβο.

Το γιορταστικό παραδοσιακό ελληνικό γεύμα, περιλάμβανε αρνιά στη σούβλα που μάλιστα προσέφεραν κτηνοτρόφοι του νησιού, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, κλπ. Ενώ ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή έδωσαν με τραγούδια και χορούς της πατρίδας τους οι Αφρικανοί και Ασιάτες χριστιανοί, καθολικοί, Κόπτες, και Ευαγγελικοί Προτεστάντες.

Το πασχαλινό εορταστικό γεύμα εκτός της προσφοράς αρνιών από τους κτηνοτρόφους έγινε κατορθωτό και μέσω της χρηματικής βοήθειας που παρείχε η οργάνωση «Caritas» της καθολικής Αρχιεπισκοπής Στετίνου Πολωνίας, αλλά και μέσω της συνεισφοράς της οργάνωσης JRS (Jesuit Refugee Service), «Αλληλεγγύη για Όλους», «Help International» και «Movement on the Ground». Η οργάνωση της γιορτής και ο συντονισμός της διοργάνωσης ήταν της τοπικής Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Επανέρχεται ο ΜΠΟΥΦΟΣ Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος: Ο Χόκινγκ υπερασπίστηκε την αθεΐα του - Εμείς υπερασπιζόμαστε την πίστη μας

Ύστερα από δημοσιεύματα αναφορικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή τον εορτασμό της Αναστάσεως του Κυρίου, ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε ένας λαμπρός επιστήμονας, ο οποίος με τις θεωρίες και τις επιστημονικές του ανακαλύψεις έφερε την ανθρωπότητα πιο κοντά στο να κατανοήσει το άπειρο σύμπαν, που με σοφία δημιούργησε ο Πατέρας και Δημιουργός μας.

Ατυχώς, ο ευφυής αυτός επιστήμονας, που με τόση επιτυχία κατανόησε το δημιούργημα, δεν κατόρθωσε να δει τον Δημιουργό. Ο ίδιος δήλωνε άθεος. Αυτό, όμως, δεν ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη, αλλά οι προσωπικές του θέσεις.

Το ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κατόρθωσε να "δει" τον Θεό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ή πως εμείς δεν τον βλέπουμε. Πλέον ο ίδιος, που ήδη βρίσκεται ενώπιον του Μεγάλου Κριτή, θα έχει διαπιστώσει το λάθος του.

Όπως κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης με ευκολία μπορεί να διαπιστώσει, στην εγκύκλιό μας, με την ευκαιρία της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ούτε επιτιθέμεθα, ούτε αφορίζουμε, ούτε αντιπαρατιθέμεθα με τον Χόκινγκ. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε το παράδειγμά του για να υπενθυμίσουμε πως "όσοι σκοτώνουν τον Θεό στον ουρανό, αφήνουν τον άνθρωπο ορφανό στη γη".

Ο Χόκινγκ υπερασπίστηκε την αθεΐα του. Εμείς υπερασπιζόμαστε την πίστη μας. Ήταν δικαίωμά του και είναι δικαίωμά μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές και ξεκάθαρες προσπάθειες για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Handelsblatt: Καταρρέει η τουρκική λίρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το νόμισμα της γειτονικής χώρας - Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε περισσότερες από πέντε λίρες

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες. Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα.

Οι εμπειρογνώμονες το αποδίδουν κυρίως στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά ακολουθεί τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερθέρμανση της οικονομίας, καθώς τα φτηνά δάνεια υπερβαίνουν τη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμα και ύφεση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

ΝΔ: Αυτοί είναι οι «άνθρωποι του Προέδρου» μετά την αποχώρηση Μπεκίρη

Τρία πλέον είναι τα πρόσωπα  που αποτελούν την πιο στενή ομάδα συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη που μαζί με το επικοινωνιακό επιτελείο θα χαράσσουν την στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τους Στέλιο Πέτσα, Γιώργο Μυλωνάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της προεκλογικής περιόδου και τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της ΝΔ.

Κομβικό ρόλο θα έχει ο νέος Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των στελεχών του κόμματος σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Παράλληλα στη ΝΔ διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί άσχημων σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Μπεκίρη. Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος τόνιζαν το άριστο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο αντρών, ενώ υπενθύμιζαν τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μιχάλης Μπεκίρης στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως ήταν προσωπικοί οι λόγοι της αποχώρησης του από την θέση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στο κυβερνητικό σχήμα στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια  στιγμή κύκλοι καλά πληροφορημένοι  ισχυρίζονται πως ο Μιχάλης Μπεκίρης είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Αχαΐας, κόντρα σε διαδόσεις  εσωκομματικών  πολιτικών του αντιπάλων.

Με πληροφορίες από το tovimatisaigialeias.gr

Έλληνες εφοπλιστές: Έδωσαν 832 εκατ. δολάρια για 59 πλοία το α' τρίμηνο του 2018

Ακολουθούν οι Κινέζοι με 50 πλοία συνολικής αξίας 560,5 εκατομμυρίων δολαρίων και στην τρίτη θέση είναι οι Γερμανοί που έχουν δώσει 272,7  εκατ. δολάρια για 43 πλοία


Ο Mr Zara δεν είναι πια ο πλουσιότερος άνθρωπος της μόδας -Από ποιον έχασε τα «πρωτεία» [εικόνες]

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με μία από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες ρούχων του κόσμου και φιγουράρει στην κορυφή λιστών με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο Ισπανός ιδρυτής των Zara, ήταν ο πλουσιότερος άντρας της μόδας. Ο τίτλος αυτός δεν του ανήκει πια καθώς ένας άλλος άντρας κατάφερε να τον εκτοπίσει από την πρώτη θέση.

Ο λόγος για τον Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης εταιρείας LVMH, η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Fendi, Dior, Céline, Givenchy, Marc Jacobs, Kenzo, Loewe και Emilio Pucci.

Σύμφωνα με το Business of Fashion ο Αρνό δείχνει την πλάτη του στον Ορτέγκα, ξεπερνώντας τον κατά περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του για την ακρίβεια αγγίζει τα 70,2 δισεκατομμύρια.



Ποιος είναι ο Μπερνάρ Αρνό

Γνωστός και ως «λύκος με το κασμιρένιο παλτό», ο Μπερνάρ Αρνό είναι ένας από τους θρύλους της υψηλής ραπτικής.

Από τα επτά του χρόνια ο παππούς τους τον πήγαινε στο εργοτάξιο κάθε Πέμπτη απόγευμα για να αποκτάει επαφή με τις επιχειρήσεις. Η οικογένειά του είχε κτηματομεσιτική εταιρεία, ωστόσο, δεν ασχολήθηκε με αυτή. Στα 25 του ήταν πτυχιούχος μηχανικός αλλά ο προσανατολισμός του ήταν άλλους. Ο Αρνό στράφηκε στη μόδα.

Ο Αρνό είναι δραστήριος με επιχειρηματικό δαιμόνιο και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η επιτυχημένη επιλογή νέων ανθρώπων.

«Οι αγοροπωλησίες, οι εξαγορές είναι πραγματικά συναρπαστικές. Ειδικά με μαγεύει η στιγμή που ετοιμάζεσαι να κάνεις ένα deal, το οποίο δεν ξέρεις αν θα σου βγει ή όχι. Όταν αγόρασα τη Louis Vuitton ακόμα και στενοί συνεργάτες μου έλεγαν μα είναι ήδη τόσο μεγάλος οίκος! Πόσο περισσότερο μπορείς να τον αναπτύξεις. Δεν έχεις να προσφέρεις και πολλά», έχει επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Ασχολείται με το τένις, είναι ερασιτέχνης πιανίστας και έχει πέντε παιδιά από δύο γάμους. Λατρεύει τα ταξίδια και με το με το υπερπολυτελές γιοτ του AMADEUS, το οποίο ξεπερνάει τα 69 μέτρα, ταξιδεύει στο Αιγαίο μεταξύ άλλων.



Φωτογραφίες: AP

ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΓΚΟΜ@ΝΑΚΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ! Eurostat: Στα... μισά το ωρομίσθιο στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη

Στην «κορυφή» του κόστους εργασίας χώρες από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη - Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία κάτω από τα 10 ευρώ

Το ανά ώρα κόστος της εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό) ανήλθε στην Ελλάδα το 2017 στα 14,5 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT). Στην ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο στα 30,3 ευρώ, ενώ μεταξύ των κρατών της ΕΕ το μικρότερο εργατικό κόστος είχαν η Βουλγαρία με 4,9 ευρώ, η Ρουμανία με 6,3 ευρώ, η Λιθουανία με 8 ευρώ, η Λετονία με 8,1 ευρώ, και η Ουγγαρία με 9,1 ευρώ.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο ανά ώρα κόστος εργασίας στην ΕΕ εμφάνισαν για το 2017 η Δανία με 42,5 ευρώ, το Βέλγιο με 39,6 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 37,6 ευρώ, η Σουηδία με 36,6 ευρώ και η Γαλλία με 36 ευρώ.

Όπως αναφέρει η EUROSTAT οι εν λόγω εκτιμήσεις προέρχονται από επιχειρήσεις που απασχολούσαν κατ' ελάχιστον 10 εργαζόμενους, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.

Το 2008 το ωριαίο κόστος της εργασίας στην Ελλάδα ήταν, όπως αναφέρεται, στα 16,8 ευρώ. Το 2015 είχε πέσει στα 14,1 ευρώ ενώ το 2016 ήταν στα 14,2 ευρώ. Το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας (κυρίως για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα) ήταν το 2017 στην Ελλάδα στο 25,7% του συνολικού κόστους, δηλαδή περίπου όσο ήταν κατά μέσο όρο και στο σύνολο της ευρωζώνης (25,9%).

Στην Ελλάδα, τέλος το μεγαλύτερο ωριαίο κόστος εργασίας ήταν στον βιομηχανικό τομέα με 15,3 ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών ήταν στα 14,3 ευρώ, ενώ στον τομέα των κατασκευών ήταν στα 10,2 ευρώ.

Αμφιλόχιος Αδριανουπόλεως: Τα παιδιά συγκινήθηκαν και αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό

«Πήγα να δώσω κουράγιο, αλλά με τη στάση τους αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως - Η συνάντηση διήρκεσε 75 λεπτά

Τη χαρά του και την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσε για το ακμαίο ηθικό που διατηρούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ενημερώνοντας τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ένα στενό κύκλο ιεραρχών στο Φανάρι, για την επίσκεψη που έκανε ανήμερα του Πάσχα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

«Πήγα να δώσω κουράγιο, αλλά με τη στάση τους αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και σημείωσε ότι “τα παιδιά κάνουν υπομονή, καθώς καταλαβαίνουν πως το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αφού αυτά τα περιστατικά στα σύνορα είναι συνήθη”.

Περιγράφοντας την εμπειρία του στον πατριάρχη και τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Αμφιλόχιος επισήμανε ότι «οι δύο στρατιωτικοί έχουν πλήρη αντίληψη για την αγάπη του κόσμου και για το γεγονός ότι η περιπέτειά τους, έχει λειτουργήσει συνεκτικά στον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο μητροπολίτης στην ηγεσία του Φαναρίου, οι δύο στρατιωτικοί νιώθουν αυτό το αγκάλιασμα και ήδη σκέφτονται την ευθύνη που έχουν για το πώς διαχειριστούν αυτή την αγάπη, μόλις επιστρέψουν στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μητροπολίτης επισήμανε στους δύο στρατιωτικούς ότι αυτή η εμπειρία τους, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Κατά τον κ. Αμφιλόχιο, οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, έχουν καλή αντιμετώπιση στις φυλακές, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και αντιμετωπίζουν μαζί την κατάσταση. Έχουν πρόσβαση σε βιβλία και άλλες δραστηριότητες, επίσης.

Ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, ο οποίος έχει στενές σχέσεις κυρίως με την οικογένεια Κούκλατζη, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τη συγκρότηση και την καλλιέργεια των δύο νεαρών. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η περιπέτεια θα λήξει σύντομα και να μην χρειαστεί να ξαναπάει στις φυλακές.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο κ. Αμφιλόχιος μετέλαβε τον ανθυπολογαχό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη. Η συνάντηση έγινε μετά από άδεια των τουρκικών αρχών και αφού χρειάστηκε, όπως ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσπάθεια και διαβούλευση ημερών

Η Λιζ Χάρλεϊ ποζάρει σχεδόν τόπλες στα γενέθλια του γιου της

Έριξε το Instagram με το αβυσσαλέο ντεκολτέ της προκαλώντας σχόλια και αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ με τη φωτογραφία που ανέβασε από τα γενέθλια του 16 χρονου γιου της Ντάμιαν στο Instagram. Περήφανη μαμά η 52χρονη Λιζ ποζάρει στο φακό με αβυσσαλέο ντεκολτέ και ρίχνει το Instagram. Η ηθοποιός και μοντέλο έγραψε στη λεζάντα: «Χαρούμενα γενέθλια στον μικρό μου πρίγκιπα. Το φως της ζωής μου τα τελευταία 16 χρόνια».

Followers και θαυμαστές έχουν κηρύξει πόλεμο μεταξύ τους για το πόσο κατάλληλο ήταν ενδυματολογικά το outfit που επέλεξε για τα γενέθλια του παιδιού της. Σύμφωνα με το Yahoo Life Style πολλοί είναι εκείνοι την κράζουν λέγοντάς της να ρίξει κάτι επάνω της καθώς μια τέτοια εμφάνιση είναι ντροπιαστική και προσβλητική.

«Είσαι υπέροχη. Ο κόσμος σε ζηλεύει», της γράφει ένας θαυμαστής και συνεχίζει: «Εσύ και ο γιος σου να είστε χαρούμενοι και να ζείτε όμορφα τις ζωές σας. Να μην σας νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Τις καλύτερες ευχές μου».

Ένας άλλος λέει: «Εργάστηκε σκληρά για να χτίσει το κορμί της, αφήστε την να κάνει ότι θέλει. Όλοι εσείς που την κακολογείτε ασχολείτε με τους εαυτούς σας και αφήστε τους άλλους στην ησυχία τους».

Σύμφωνα με Yahoo Lifestyle η Χάρλεϊ είπε ότι ο γιος της δεν ενοχλείτε από τις σέξι φωτογραφίες της μητέρας του. Μάλιστα εξήγησε ότι οι φωτογραφήσεις που κάνει δεν είναι life style και διασκέδαση αλλά η δουλειά της. «Αν δεν είχα τη δική μου σειρά με με μπικίνι πιθανότατα και να μην φωτογραφιζόμουν με μαγιό», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η Χάρλεϊ που για δεκαετίες ήταν το βασικό πρόσωπο της Estee Lauder είναι μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό της και το σώμα της.

«Οι άνθρωποι είναι σημαντικό να αισθάνονται άνετα με το σώμα τους σε όποια ηλικία και αν είναι», είπε η η Λιζ.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elizabeth Hurley (@elizabethhurley1) στις


Η Λιζ πάντως δεν πτοείται από τα αρνητικά σχόλια και ανεβάζει φωτογραφίες με μαγιό από τη δική της σειρά για να ζηλέψουν όσοι την κατακρίνουν...

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elizabeth Hurley (@elizabethhurley1) στις

Η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης

Από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου μέχρι σήμερα

Η Αγία Σοφία ως τη Στάση του Νίκα – Η ανέγερση του περίλαμπρου ναού από τον Ιουστινιανό – Η ιστορία της Αγίας Σοφίας τα επόμενα χρόνια – Η Αγία Σοφιά μετά την άλωση – Από το 1934 ως σήμερα.
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, Σάββατο του Λαζάρου για τους Ορθόδοξους και Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, χαιρετώντας προκλητικά με το "σινιάλο" των 4 δαχτύλων ("ραμπία"), χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου που έχει υιοθετήσει.

Στη συνέχεια, μίλησε για "την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας", για τον "πολιορκητή σουλτάνο" Μωάμεθ που άφησε "αυτό το μνημείο" (ενν. την Αγία Σοφία) ως κληρονομιά και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι "κατέστρεψε τον πολιτισμό μας" και ότι "ένα μέρος των τζαμιών ακριβώς όπως και αυτό εδώ – μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες".

Κάποιοι ανιστόρητοι, αφελείς, φανατικοί ή ανίδεοι στην Τουρκία, αγνοούν την ιστορία της Αγίας Σοφίας. Ίσως μάλιστα να νομίζουν ότι ο Μωάμεθ Β΄, ήταν αυτός που την έχτισε. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Αγία Σοφία, έχει ιστορία 1.000 χρόνων πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και πολλοί στη χώρα μας, ίσως νομίζουν ότι η ιστορία της ξεκινά από τα χρόνια του Ιουστινιανού. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στην ιστορία της Αγίας Σοφίας από τα μέσα του 4ου αιώνα, οπότε και ανεγέρθηκε για πρώτη φορά, ως σήμερα, παραθέτοντας άγνωστα στοιχεία στους πολλούς.

Για τον "πολιτισμό" των Τούρκων, δεν θα αναφερθούμε εδώ. Να θυμίσουμε μόνο ,ότι κορυφαίος Οθωμανός αρχιτέκτονας, ήταν ο Σινάν Πασάς(1490-1588), ο οποίος, πιθανότατα, ήταν ελληνικής καταγωγής. Το όνομά του ήταν Ιωσήφ. Σε ηλικία 12 ετών αρπάχθηκε και εξισλαμίστηκε. Κατασκεύασε 79 τζαμιά, ένα από τα οποία, το Οσμάν Σαχ, βρίσκεται στα Τρίκαλα.



Από τον Μέγα Κωνσταντίνο έως τον Ιουστινιανό

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη, έχτισε τους ναούς της Αγίας Ειρήνης (δηλαδή της Ειρήνης του Θεού) και της Αγίας Δυνάμεως(δηλαδή της Δυνάμεως του Θεού). Σκόπευε να χτίσει και ναό της Αγίας Σοφίας (του Θεού), κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να κάνει. Ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Σωκράτης που έζησε τον 5ο αιώνα, γράφει ότι ο γιος και διάδοχος του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κωνστάντιος (338-361) "την μεγάλην εκκλησίαν έκτιζεν, ήτις Σοφία μεν προσαγορεύεται νυν". Ο Σωκράτης αναφέρεται στο έτος 346 και γράφει για συνέχεια, όχι θεμελίωση του ναού. Στα "Πάτρια" της Κωνσταντινούπολης (συλλογή λαϊκών διηγήσεων για την Πόλη, ανώνυμου συγγραφέα του 10ου αιώνα), αναφέρεται ότι "Την δε μεγάλην εκκλησίαν ήγουν την αγίαν Σοφίαν… ο μέγας Κωνσταντίνος… πρώτην αυτήν ανήγειρε δρομικήν (= βασιλική) ομοίαν του αγίου Αγαθονίκου και της αγίας Δυνάμεως και της αγίας Ειρήνης της παλαιάς της ούσης πλησίον της αγίας Σοφίας, ήγουν ειρήνην, δύναμιν και σοφίαν και νίκην".
Οι σύγχρονοι μελετητές πάντως, θεωρούν εγκυρότερη τη μαρτυρία του Σωκράτη. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 360 από τον επίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο.

Ο Κωνστάντιος πρόσφερε στο ναό πολύτιμα δώρα, χρυσά και αργυρά ιερά σκεύη, χρυσοΰφαντα καλύμματα της Αγίας Τράπεζας στολισμένα με πολύτιμους λίθους, πολυέλαιους και πολύτιμα παραπετάσματα σε όλες τις θύρες. Ο Γεώργιος Κεδρηνός γράφει ότι κατά την τελετή των εγκαινίων μεταφέρθηκαν από την Αντιόχεια και τοποθετήθηκαν στο ναό τα λείψανα των μαρτύρων Παμφίλου, Θεόδουλου, Πορφύριου και Παύλου,
Ο ναός αφιερώθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού ο οποίος προσδιορίζεται από τον Απόστολο Παύλο ως "η Σοφία του Θεού", γι' αυτό και επίσημα εορταζόταν στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο ναός αυτός, αναγνωρίστηκε από την αρχή ως πατριαρχικός. Το 381 οι αιρετικοί προσπάθησαν, χωρίς όμως να το καταφέρουν, να πυρπολήσουν την Αγία Σοφία. Το 404, ο αυτοκράτορας Αρκάδιος, πιεζόμενος από τη σύζυγό του Ευδοξία, εξόρισε του Ιωάννη του Χρυσόστομο, οι φανατικοί οπαδοί του οποίου, οι αποκαλούμενοι "Ιωαννίται" ή "Ξυλοκερκίται", πυρπόλησαν το ναό, η καταστροφή του οποίου δεν ήταν όμως ολοκληρωτική. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β', ανοικοδόμησε αμέσως το ναό στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής. Τα εγκαίνια του ναού, έγιναν το 415 από τον Πατριάρχη Αττικό.
Σταδιακά, η Αγία Σοφία άρχισε να αποκτά μεγάλη περιουσία από αφιερώσεις ακινήτων και άλλες δωρεές.
Ο πρώτος αυτοκράτορας που έλαβε το στέμμα του από τα χέρια του Πατριάρχη μέσα στην Αγιά Σοφιά, ήταν πιθανότατα ο Λέων Α', το 457. Από τότε, επικράτησε η συνήθεια, η στέψη των βυζαντινών αυτοκρατόρων, να γίνεται στην Αγία Σοφία με πομπώδη θρησκευτική ιεροτελεστία.



Η εποχή του Ιουστινιανού

Κατά τη Στάση του Νίκα (532), η οποία απείλησε να ανατρέψει τον Ιουστινιανό, το κέντρο της Κωνσταντινούπολης πυρπολήθηκε και η Αγία Σοφία καταστράφηκε από τη φωτιά.
Στις 23 Φεβρουαρίου 532, άρχισε η ανέγερση ενός νέου μεγάλου ναού. Η εκπόνηση των σχεδίων και η επίβλεψη των εργασιών, ανατέθηκε από τον Ιουστινιανό σε δύο σπουδαίους μηχανικούς της εποχής, τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις της Λυδίας και τον Ισίδωρο από την Μίλητο. Ο Ανθέμιος ανέλαβε την οργάνωση των τεχνιτών.

Ο Ισίδωρος, αναφέρεται ως μηχανοποιός με σπάνια ευφυΐα.

Το λαμπρό οικοδόμημα της Αγίας Σοφίας, θα ήταν μία έκφραση ευγνωμοσύνης του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας προς τον Θεό για τη σωτηρία του θρόνου και ταυτόχρονα μια επίδειξη ισχύος και πλούτου του αυτοκράτορα.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη πολύτιμα δομικά υλικά: κίονες από τους αρχαίους ναούς του Baalbek και της Ηλιούπολης της Αιγύπτου, από το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, από μνημεία των Κυκλάδων, της Αθήνας και της Ρώμης.
Από λατομεία της Προκοννήσου, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών, έφτασαν μάρμαρα άριστης ποιότητας για το στρώσιμο του δαπέδου ενώ από τη Ρόδο μεταφέρθηκαν ελαφρότατοι πλίνθοι από κισσηρόπετρα (κίσσηρη=ελαφρόπετρα), για την κατασκευή της στέγης και του τρούλου.
Άριστοι τεχνίτες απ' όλο τον κόσμο κατέφθασαν στην Βασιλεύουσα. Ο Ανώνυμος συγγραφέας της Διηγήσεως της Αγίας Σοφίας, γράφει ότι για την κατασκευή του ναού εργάστηκαν 10.000 άτομα. Οι μαΐστορες (εργοδηγοί), ήταν 100 και καθένας είχε στη διάθεση του 100 εργάτες.
Χωρισμένοι σε δύο μεγάλα συνεργεία από 50 μαΐστορες και 5.000 εργάτες το καθένα, εργάζονταν παράλληλα, το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο τμήμα του ναού. Σε πέντε χρόνια και δέκα μήνες η οικοδόμηση του ναού και μεγάλο μέρος της εσωτερικής του διακόσμησης, είχαν ολοκληρωθεί. Η δαπάνη για την κατασκευή της Αγίας Σοφίας, ανήλθε στα 320 κεντηνάρια χρυσού (περίπου 3.600.000 αγγλικές λίρες).



Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πατριάρχη Μηνά και τον Ιουστινιανό, στις 27 Δεκεμβρίου 537. Ο αυτοκράτορας, έμεινε έκθαμβος όταν μπήκε στο ναό. Ανέβηκε στον άμβωνα, ανύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και αναφώνησε: "Δόξα τω Θεώ, καταξιώσαντί με τοιούτον έργον αποτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών".
Ο ναός χωρούσε 23.000 ανθρώπους! Με ειδικό νόμο (Νεαρά), ο Ιουστινιανός καθόρισε τον ακριβή αριθμό αυτών που θα υπηρετούσαν στην Αγία Σοφία σε 526: 60 ιερείς, 100 διάκονοι, 40 διακόνισσες, 90 υποδιάκονοι, 110 αναγνώστες, 25 ψάλτες και 100 πυλωροί (θυρωροί).
Στα χρόνια του Ηράκλειτου (610 – 641), ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 600 και λίγο πριν την άλωση, σε 800.

Οι μεγάλοι σεισμοί του 553 και του 557, επηρέασαν την στατικότητα του τρούλου της Αγίας Σοφίας. Έτσι, στις 7 Μαΐου 558, κατά τη διάρκεια στερεωτικών εργασιών το ανατολικό μετωπικό τόξο του τρούλου κατέρρευσε και συνέτριψε την Αγία Τράπεζα, τον άμβωνα και το κιβώριον. Ο Ιουστινιανός ανέθεσε στον Ισίδωρο το Νέο, ανιψιό του προηγούμενου ,την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση του ναού. Αυτή έγινε σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, επτά μηνών και δεκαεπτά ημερών. Επειδή είχε καταστραφεί η Αγία Τράπεζα, έπρεπε ο ναός να εγκαινιαστεί για δεύτερη φορά.
Τα δεύτερα εγκαίνια, με ανάλογη μεγαλοπρέπεια των πρώτων, έγιναν στις 24 Δεκεμβρίου 563, από τον τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιο.



Μετά τον Ιουστινιανό

Όλοι οι αυτοκράτορες στη συνέχεια, αφιέρωναν στη Μεγάλη Εκκλησία πολύτιμα σκεύη και άλλα δώρα, χρήματα και ακίνητα. Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος, το 601, κρέμασε πάνω από την Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας με τριπλή αλυσίδα ,το πολύτιμο στέμμα που του δώρισαν η σύζυγός του Κωνσταντίνα και η πεθερά του Σοφία. Κάτι ανάλογο έκαναν στη συνέχεια πολλοί βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Αμύθητα αφιερώματα, πρόσφερε στην Αγιά Σοφία, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' (842 – 867). Αναφέρονται χαρακτηριστικά, ένας δίσκος εξαιρετικής τέχνης που όμοιός του δεν είχε φτιαχτεί ως τότε, ένα δισκοπότηρο και ένα ολόχρυσο πολυκάντηλο που ζύγιζε 60 λίτρες.
Ο δόγης της Βενετίας Orso Partecipatio, έστειλε στον Μιχαήλ Γ' δώδεκα καμπάνες για την Αγία Σοφία το 865. Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν καμπάνες στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κωδωνοστάσιο που κατασκεύασε ο Μιχαήλ Γ΄, υπήρχε ως το 1740, οπότε και ενσωματώθηκε στα ισχυρά αντιστηρίγματα που κατασκεύασε ο σουλτάνος Μαχμούτ Γ'. Φυσικά, οι καμπάνες απομακρύνθηκαν μετά την άλωση της Πόλης το 1453.

Η Αγία Σοφία, δεινοπάθησε από τους σεισμούς που έπλητταν την Κωνσταντινούπολη αλλά και από πυρκαγιές, ωστόσο πάντοτε γινόταν αποκατάσταση των ζημιών.

Στην Αγιά Σοφιά, κατέληγε ο θρίαμβος που τελούσαν οι νικητές αυτοκράτορες και στρατηγοί, οι οποίοι αφιέρωναν τα λάφυρα των νικηφόρων πολέμων.
Εκτεταμένες επισκευές και, ανακαίνιση της Αγιά Σοφίας, έγιναν από τον Βασίλειο Β' τον Βουλγαροκτόνο (976 – 1025), από τον Πατριάρχη Ιωάννη Ξιφιλίνο (1064 – 1075) κ.ά.



Οι Σταυροφόροι και οι Λατίνοι λεηλατούν την Αγία Σοφία

Η μεγάλη καταστροφή του ναού, έγινε το 1204 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους οι οποίοι με απαράδεκτο τρόπο, λεηλάτησαν την Αγία Σοφία. Απέσπασαν τη χρυσή και αργυρή διακόσμηση του άμβωνα, της Αγίας Τράπεζας και των θυρών και άρπαξαν τα πολύτιμα σκεύη και όλη την κινητή περιουσία του ναού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να οδηγούν τα υποζύγια μέσα στην εκκλησία για να φορτώνουν τη λεία τους, όπως γράφει ο Νικήτας Χωνιάτης. Μαζί με την πολιτική εξουσία των Βυζαντινών ,κατέλυσαν και το ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εγκατέστησαν Λατίνους κληρικούς στην Αγία Σοφία. Έκαναν σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό του ναού, συχνά παρά τις απαγορεύσεις του πάπα.



Από το 1261 ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Με την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1261, από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι ο πατριαρχικός ναός της Κωνσταντινούπολης. Η οικονομική κατάσταση της εποχής όμως, δεν επέτρεπε την πλήρη αποκατάσταση του ναού.
Το 1317, ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, διέθεσε πολλά χρήματα από την περιουσία της συζύγου του Ειρήνης και κατασκεύασε αντερείσματα στην ΒΑ πλευρά του ναού για να προλάβει την κατάρρευσή του από καθίζηση του εδάφους. Οι σεισμοί του 1343 – 1346 καταπόνησαν το ναό, με αποτέλεσμα τη νύχτα της 19 Μαΐου 1346 να πέσει η ανατολική αψίδα με μέρος του τρούλου ο οποίος στηριζόταν σ' αυτή. Καταστράφηκαν ο άμβωνας και το τέμπλο του ναού. Μέρος των χρημάτων για την αποκατάσταση του ναού, έδωσε η βασίλισσα Άννα της Σαβοΐας. Τελικά, μετά από εράνους που οργάνωσε ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ' ο Καντακουζηνός, τα χρήματα βρέθηκαν και το 1353 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ναό.



Από την άλωση ως το 1934

Η άλωση της Κων/πολης από τον Μωάμεθ Β', στις 29 Μαΐου 1453μ σήμανε και το οριστικό τέλος της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού ναού. Ο Μωάμεθ, εισήλθε στο ναό τρεις μέρες μετά την άλωση, την 1η Ιουνίου 1453, για την προσευχή της Παρασκευής και αφού πρώτα ο ναός είχε καθαρθεί εξωτερικά και εσωτερικά σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο. Η Αγία Σοφία, μετατράπηκε σε τέμενος: Τζαμί Άγια Σόφια κεμπίρ.
Ο σταυρός στην κορυφή του τρούλου αντικαταστάθηκε από την ημισέληνο. Επίσης αφαιρέθηκαν η Αγία Τράπεζα και οι φορητές εικόνες. Επιχρίσθηκαν με κονίαμα τα μωσαϊκά του ναού. Το δάπεδο καλύφθηκε με ψάθες και τάπητες. Στο δεξιό μέρος της κόγχης του ιερού, στήθηκε το μουσουλμανικό προσευχητήριο (μιχρέμπ) προσανατολισμένο προς την Μέκκα. Δεξιά κι αριστερά από αυτό, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το 1526, έστησε δύο επιβλητικά κρυστάλλινα κηροπήγια, που αφαίρεσε από καθολικό ναό της Ουγγαρίας! Ανακαίνιση έγινε το 1573 από τον Σελήμ Β' και αργότερα από τον Μουράτ Γ' και τον Μαχμούτ Α' (1740).

Η σημαντικότερη επισκευή και συντήρηση του μνημείου έγινε το 1847 από τον σουλτάνο Αβδούλ Μετζίτ, ο οποίος ανέθεσε τις εργασίες στον Ελβετό αρχιτέκτονα Gaspare Fossati και το νεότερο αδελφό του Giuseppe. Οι εργασίες διήρκεσαν 2 χρόνια. Η αποκατάσταση του μνημείου από τους Fossati, οποία στοίχισε 20 εκατομμύρια τουρκικά γρόσια γιορτάστηκε με μεγαλειώδη αυτοκρατορική τελετή στις 13 Ιουλίου 1849. Νέες επισκευές έγιναν μετά τους σεισμούς του 1894.



Από το 1934 ως σήμερα

Τον Μάιο του 1934, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε βυζαντινό μουσείο.
Απομακρύνθηκαν οι τάπητες του δαπέδου και οι διάφορες εσωτερικές προσθήκες. Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο ανέλαβε το έργο της ανασκαφής του εξωτερικού χώρου και της αποκάλυψης και μελέτης μωσαϊκών.
Ποιος δημιούργησε και ποιος κατέστρεψε, νομίζουμε ότι είναι ολοφάνερο μέσα από όσα διαβάσατε. Πού βρισκόταν οι πρόγονοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν γινόταν η οικοδόμηση της Αγίας Σοφίας, ούτε ο ίδιος θα ξέρει να απαντήσει. Ο Μωάμεθ Β', βρήκε έτοιμο ένα αριστούργημα και φρόντισε μόνο να το μετατρέψει σε ένα άχαρο τέμενος. Και οι υπόλοιποι σουλτάνοι, αρκέστηκαν σε προσθήκες και μετατροπές που εξυπηρετούσαν τους μουσουλμάνους στις λατρευτικές τους συνήθειες.



Βασική πηγή μας για το άρθρο αυτό, ήταν το βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Εκδόσεις Μίλητος, όπου υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό.

ΛΑΘΡΟΖΩΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ! Βανδάλισαν εκκλησία στη Χίο -Ανατίναξαν από λούκια ως το ρολόι της ΔΕΗ! [εικόνες]

Ακόμα μετρούν τις ζημιές Ιερέας και Επίτροποι στον Ιερό Ναό του Γενέσιου της Θεοτόκου της Συκιάδας αφού η εικόνα της Εκκλησίας μία ημέρα μετά την Ανάσταση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Σπασμένα τζάμια εσωτερικά και εξωτερικά της εκκλησίας, σπασμένα λούκια αλλά και κομμάτια σοβά συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα που άφησε πίσω της μία ομάδα ατόμων που θεώρησαν ότι η Εκκλησία αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για να ξεδιπλώσουν τον οπαδικό τους χαρακτήρα.

Η μανία των δραστών όμως δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Αφού προηγουμένως είχαν ξηλώσει τα τζάμια του Νάρθηκα με την τοποθέτηση κροτίδων – είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δύναμη ξεκόλλησαν μέχρι και τα κομμάτια τσιμέντου που στηρίζονταν στα παράθυρα- στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο το ρολόι της ΔΕΗ το οποίο επίσης ανατίναξαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρότι η Ενοριακή Επιτροπή είχε φροντίσει να το θωρακίσει με σιδερένιο κουβούκλιο.

Παρότι μάλιστα η ταυτότητα των δραστών – μερικοί από αυτούς είναι ανήλικοι- έγινε γνωστή μέσα στο χωριό και στα μέλη της ενοριακής επιτροπής ο Ιερέας δεν θέλησε να προχωρήσει σε κάποια επιπλέον ενέργεια. Ερωτώμενος για το περιστατικό αρκέστηκε να αναφέρει τη φράση: «Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει».



Πηγή: politischios.gr

Handelsblatt: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει τον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό» με την Τουρκία

Υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία εξοπλίζονται» η οικονομική Handelsblatt αναφέρεται στον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους». Υπενθυμίζει ότι «από τη δεκαετία του 1970 οι δυο εχθρικά διακείμενες χώρες επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αγοράς αμυντικού εξοπλισμού που απέβη καταστροφικός για την Ελλάδα. Κατά διαστήματα η Αθήνα δαπανούσε σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της για το στρατό, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ. Οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνταν με νέα δάνεια».

Η Handelsblatt τονίζει ότι «υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες. Ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα δις δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 δις. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%. Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 δις δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ».

Για να καταλήξει η οικονομική εφημερίδα: «Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο άνισος είναι αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να τον κερδίσει».

Πάρος: Χτύπησαν και φέτος το Πάσχα οι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας [βίντεο]

«Μπουρλότο» έγινε πάλι η Νάουσα ανήμερα το Πάσχα τηρώντας ένα εντυπωσιακότατο, φαντασμαγορικό έθιμο που οι ρίζες του ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τότε που οι θρυλικοί μπουρλοτιέρηδες της Επανάστασης κατάκαιγαν εχθρικά πλοία αψηφώντας τον κίνδυνο.

Ετσι κι εφέτος, οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας άναψαν και πάλι «φωτιές» αναβιώνοντας ένα έθιμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών της Πάρου!

Αρχικά μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας η οποία ξεκινά από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με τη συνοδεία πιστών, διέρχεται από τα σοκάκια του οικισμού καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Εκεί η πομπή… «εμποδίζεται» καθώς δράση αναλαμβάνουν οι «μπουρλοτιέρηδες»!

Τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν βροχή, η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι «μπουρλοτιέρηδες» το… επιτρέψουν! Αλλά μόλις η πομπή ξεκινήσει και πάλι, νέα βαρελότα, πιο πολλά αυτή τη φορά, ρίχνονται στην πλατεία που παίρνει «φωτιά» από τον φαντασμαγορικό κόκκινο καταιγισμό! Η δράση των «μπουρλοτιέρηδων» επαναλαμβάνεται και το πανηγύρι καλά κρατεί για κάμποση ακόμα ώρα!

Αυτό είναι ένα από τα πιο παραστατικά έθιμα της πασχαλινής Νάουσας που διασώθηκαν από τη λαϊκή παράδοση του νησιού και ζωντανεύουν κάθε χρόνο αδιάλειπτα.



Πηγή: parianostypos.gr

Βίντεο... σόου: Γυναίκες μαλλιοτραβιούνται έξω από φαστφουντάδικο

Σε δευτερόλεπτα το πεζοδρόμιο μετατρέπεται σε ρινγκ

Μεσημέρι, λίγο μετά τις 2 στην Ιρλανδία... Μία γυναίκα περιμένει έξω από τη βιτρίνα ενός καταστήματος McDonald’s. Ξαφνικά, εμφανίζονται δύο άλλες γυναίκες. Η μία επιτίθεται. Σε δευτερόλεπτα, το σημείο μετατρέπεται σε... ρινγκ!

Οι δύο γυναίκες άρχισαν να μαλλιοτραβιούνται και δεν σταμάτησαν ακόμη και όταν έπεσαν στο έδαφος. Το... μένος τους ήταν τόσο μεγάλο, που άρχισαν να κλωτσούν η μία την άλλη, όντας πεσμένες στο πεζοδρόμιο, μπροστά σε δεκάδες άτομα, τα οποία απολάμβαναν το φαγητό τους, αλλά και το... απρόσμενο σόου που πρόσφεραν τα δύο κορίτσια.

Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, έσπευσαν στο σημείο άλλοι πολίτες, οι οποίοι... ξέμπλεξαν τις δύο γυναίκες και τις χώρισαν, πριν το... σόου καταλήξει σε... δράμα!

Ακολουθεί το απίστευτο βίντεο:

Πληθαίνουν οι γκρίνιες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσακαλώτο

Ποια μηνύματα στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Πολύ κακό είναι το κλίµα σε µεγάλο κοµµάτι της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Βουλευτές στέλνουν µηνύµατα στο Μέγαρο Μαξίµου ότι αντιµετωπίζονται µε αδιαφορία και... σνοµπισµό από τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται ούτε σε παρακλήσεις για συναντήσεις αλλά ούτε και σε αιτήµατα που τίθενται για περισσότερη ενηµέρωση σε σχέση µε τα θέµατα της αρµοδιότητάς του.

Τουλάχιστον ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαµηνύσει στο Μέγαρο Μαξίµου την ενόχληση που υπάρχει, αλλά απάντηση ως τώρα δεν έχει πάρει

*Δημοσιεύθηκε στο Secret (Εφημερίδα Παραπολιτικά)

ΗΠΑ: Χάος στη δίκη του Μπιλ Κόσμπι - Επίθεση από γυμνόστηθη ακτιβίστρια

Η γυναίκα έγραφε στην πλάτη της «Κόσμπι... βιαστής» και αφού πήδηξε τις μπάρες, επιχείρησε να «σπάσει» τον αστυνομικό κλοιό

Το απόλυτο χάος επικράτησε το πρωί της Δευτέρας έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η δίκη του γνωστού Αμερικανού κωμικού Μπιλ Κόσμπι. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί πολίτες που διαμαρτύρονταν, ενώ μία γυμνόστηθη ακτιβίστρια επιχείρησε να επιτεθεί στον 80χρονο κατηγορούμενο, γράφοντας με κόκκινα γράμματα στην πλάτη της «Κόσμπι... βιαστής».

Η γυναίκα πήδηξε τις μπάρες που είχαν τοποθετηθεί και προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τη σταματήσουν. Αφού την καθήλωσαν στο έδαφος, την προσήγαγαν για αναγνώριση στο αστυνομικό τμήμα και ακολούθως την άφησαν ελεύθερη.

Ακολουθεί το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης:



Τη στιγμή της επίθεσης, ο Μπιλ Κόσμπι εμφανώς σοκαρισμένος, θέλησε να επιστρέψει στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο. Τελικά, όμως, επανήλθε και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του δικαστικού μεγάρου, προκειμένου να παραστεί στη δίκη για τις σεξουαλικές κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Ο Μπιλ Κόσμπι κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση της ισχυρής του θέσης. Ο 80χρονος σήμερα κωμικός, προσπαθεί με νέο δικηγόρο να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδείξει ότι δεν είχε διπλή ζωή.

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες. Κάθε μία από τις κατηγορίες επισύρει 10ετή κάθειρξη, εφόσον βεβαίως αποδειχθεί η ενοχή του.

Ακολουθεί το βίντεο από την άφιξη του Μπιλ Κόσμπι στο δικαστικό μέγαρο της Πενσυλβάνια:

Eurostat: Συνολικά 33.210 άτομα πήραν την ελληνική ιθαγένεια το 2016

Την ελληνική ιθαγένεια πήραν το 2016 συνολικά 33.210 άτομα, 138% περισσότερα σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Εξ αυτών, το 86% ήταν Αλβανοί πολίτες, το 1,5% Ουκρανοί και το 1,2% Ρώσοι.

Συνολικά, το 2016, περίπου 995.000 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 841.000 το 2015 και 889.000 το 2014) εκ των οποίων το 12% ήταν πρώην πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ η πλειοψηφία ήταν πολίτες χωρών εκτός ΕΕ ή απάτριδες.

Η μεγαλύτερη ομάδα που έλαβε υπηκοότητα ήταν πολίτες του Μαρόκου (101.300 άτομα, εκ των οποίων το 89% απέκτησε την ιθαγένεια της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας), πολίτες της Αλβανίας (67.500, το 97% των οποίων απέκτησαν την ιθαγένεια της Ιταλίας ή της Ελλάδας), πολίτες της Ινδίας (41.700, το 60% των οποίων απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα), πολίτες του Πακιστάν (32.900, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς έλαβαν βρετανική υπηκοότητα), Τούρκοι πολίτες (32.800, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα) και Ουκρανοί πολίτες (24.000, εκ των οποίων το 60% απέκτησαν τη γερμανική, ρουμάνικη, πορτογαλική ή ιταλική υπηκοότητα).

Μαροκινοί, Αλβανοί, Ινδοί, Πακιστανοί, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί αντιπροσώπευαν μαζί το ένα τρίτο (33%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απέκτησαν την ιθαγένεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ το 2016. Οι Ρουμάνοι (29.700) και οι Πολωνοί (19.800) ήταν οι δύο μεγαλύτερες ομάδες πολιτών της ΕΕ που απέκτησαν την ιθαγένεια άλλου κράτους-μέλους.

Όλα τα κράτη μέλη -πλην τριών- χορήγησαν ιθαγένεια σε περισσότερα άτομα το 2016 από ό,τι το 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κροατία (το 2016 χορήγησε ιθαγένεια σε τριπλάσια άτομα από ό,τι το 2015 (αύξηση 232%, από 1.196 άτομα σε 3.973), στην Ελλάδα (ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε από 13.933 σε 33.210 ή + 138%) και στη Μάλτα (από 646 σε 1.495 ή + 131%).

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση σε σύγκριση με το 2015 στην απόκτηση ιθαγένειας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ο αριθμός των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που απέκτησαν την ιθαγένεια άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε το 2016 (από 2.478 σε 6.555 άτομα ή + 165%). Ακολουθούν οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας (από 133 σε 277 ή + 108%), της Νικαράγουας (από 715 σε 1.423 ή + 99%), του Μπουτάν (από 72 σε 143 ή + 99%) και της Παραγουάης (από 2.046 σε 3.468 ή + 70%).

Τέλος, το 2016, τα υψηλότερα ποσοστά πολιτογράφησης σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα καταγράφηκαν στην Κροατία (9,7 ιθαγένειες ανά 100 αλλοδαπούς κατοίκους), στη Σουηδία (7,9) και στην Πορτογαλία (6,5), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα (και οι δύο 4,2), η Φινλανδία και η Ιταλία (4,1). Αντίθετα, ποσοστά πολιτογράφησης χαμηλότερα του 1% σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών κατοίκων, καταγράφηκαν στην Αυστρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία (0,7), την Εσθονία και τη Λιθουανία (0,9) και την Τσεχική Δημοκρατία (1,0).

Τρεις δημοσιογράφοι βάζουν «πλώρη» για Βουλή

Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Παππά Γιώργος Χριστοφορίδης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εφημερίδα «Αξία» με το δημοσίευμα να μεταφέρει την πληροφορία πως εκτός του Γιώργου Χριστοφορίδη δυο ακόμη γνωστοί δημοσιογράφοι βάζουν πλώρη για βουλευτές.

Δημοσιογράφος προσπάθησε να κάνει το ψαλιδάκι του Ρονάλντο και ιδού η κατάληξη - ΒΙΝΤΕΟ

Το φανταστικό ψαλιδάκι του Κριστιάνο Ρονάλντο στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Γιουβέντους στο Τορίνο αποτέλεσε πρώτο θέμα συζήτησης παγκοσμίως, καθώς η εκτέλεση του Πορτογάλου σούπερ σταρ ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.



Μάλιστα, κάποιοι θέλησαν να τον μιμηθούν, όπως για παράδειγμα ο Μανουέλ Σάντσες. Ο Αργεντινός δημοσιογράφος τοποθέτησε ένα στρώμα προκειμένου να πέσει στα... μαλακά και ζήτησε από έναν φίλο του να του πετάξει την μπάλα προκειμένου να αναπαραστήσει το ψαλιδάκι.

Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, αφού μπορεί να πέτυχε την μπάλα, αλλά κατά την πτώση στο έδαφος έπεσε πάνω στο πόδι του, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα και να χρειαστεί να διακομισθεί στο νοσοκομείο για να του τοποθετηθεί νάρθηκας.



Δείτε τις φωτογραφίες:





Πηγή: filathlos.gr

Γερμανικός Τύπος: Ανέφικτη η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα

«Εάν ο Τσίπρας θέλει ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει να τηρήσει αυτή την υπόσχεση» αναφέρει δημοσίευμα της Rheinische Post

«Το ελληνικό δράμα συνεχίζεται» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Rheinische Post του Σαββατοκύριακου που αναφέρεται στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνεται «τον Αύγουστο η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει μετά από οκτώ χρόνια το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι τότε θα λάβει τα τελευταία δάνεια. Ωστόσο οι δυσκολίες δεν έχουν επ΄ ουδενί ξεπεραστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το τεράστιο βάρος του χρέους».

Ελάφρυνση χρέους με αυστηρή επιτήρηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεδομένου ότι το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν την κρίση «[…] δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το τέλος του ‘ελληνικού δράματος του χρέους'. Το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν, υπό μη ευνοϊκές συνθήκες το ποσοστό του χρέους μπορεί να εκτιναχθεί μέχρι το 2060 στο 244%. Στόχος της ελάφρυνσης είναι να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Στις 27 Απριλίου το θέμα μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup. Οι τεχνικές προεργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν περίπου δέκα διαφορετικές προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση της ωρίμανσης των δανείων, πάγωμα των επιτοκίων αλλά και σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το ότι η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους είναι σχεδόν βέβαιο. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι οι λεπτομέρειες και οι όροι. […] Βέβαιο είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους. Με τον τρόπο αυτό οι πιστωτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά και προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Μπορεί προσφάτως και στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Τσίπρας να αναφέρθηκε στην προοπτική ‘καθαρής εξόδου' από το πρόγραμμα ‘χωρίς νέες δεσμεύσεις'. Ωστόσο εάν θέλει ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει να τηρήσει αυτή την υπόσχεση».

Πηγή: dw.com

Μεθυσμένος δήμαρχος απείλησε άστεγους με... κατάνα

Εμφανίστηκε στο πάρκινγκ που είχαν συγκεντρωθεί και τους πήρε στο κυνήγι

Το πρόβλημα των άστεγων αποτελεί «πληγή» για πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, με τις δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής να ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του.

Η προσέγγιση ωστόσο που επέλεξε να ακολουθήσει ένας Γάλλος δήμαρχος έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα του, αφού ο ευέξαπτος αξιωματούχος έφτασε στο σημείο - υπό την επήρρεια του αλκοόλ - να απειλήσει ακόμα και τη ζωή μερικών άστεγων, κυνηγώντας τους με ένα ιαπωνικό σπαθί κατάνα!

Σύμφωνα με τη Le Monde, o Richard Trinquier, δήμαρχος της μικρής πόλης Wissus στην Εσόν συνελήφθη με την κατηγορία ότι πήρε στο κυνήγι μια ομάδα αστέγων, που ήθελε να καταλύσει στο πάρκινγκ ενός ιδιωτικού νηπιαγωγείου. Ο δήμαρχος «σαμουράι» εμφανίστηκε στο πάρκινγκ συνοδευόμενος από υπαλλήλους του, φορώντας πανοπλία και κρατώντας ένα σπαθί κατάνα με σκοπό να εκφοβίσει τους άστεγους.

Κάποια στιγμή οι τόνοι της αντιπαράθεσης «ανέβηκαν» και ένας από τους άστεγους κάλεσε την αστυνομία, ισχυριζόμενος ότι ο δήμαρχος τους κυνηγούσε με το σπαθί για να τους τραυματίσει.

Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι ο δήμαρχος είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και τον συνέλαβαν, μαζί με έναν άστεγο που επιτέθηκε σε δημοτικούς υπαλλήλους.

Πάντως, ο Trinquier έχει προκαλέσει ξανά προβλήματα στο παρελθόν με την επιθετική συμπεριφορά του και πολλοί πιστεύουν ότι το πρόσφατο περιστατικό θα βάλει οριστικά τέλος στην «θυελλώδη» θητεία του.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΒΙΝΤΕΟ-Γιλντιρίμ: Γιατί ο Τσίπρας δεν αναφέρεται στους 8 Τούρκους Γκιουλενιστές; Η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα για τους δύο Έλληνες

Ο πρωθυπουργός του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε και πάλι στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς λέγοντας «εκείνοι έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, σκότωσαν ανθρώπους, έβλαψαν μια χώρα» ενώ στη συνέχεια μίλησε και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται ακόμα στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Τώρα αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ: