13 Απριλίου 2018

ΜΠΕΤΟΣΤΟΚΟΣ! Όταν ο Σπίρτζης τουιτάρισε ανορθόγραφα την ανορθόγραφη πινακίδα που εγκαινίασε

Tον Φεβρουάριο του 2017 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης παρευρισκόμενος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων είχε... ανακατάψει στις δηλώσεις του τη χρονιά απελευθέρωσης της πόλης (1913) με την χρονιά έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Επρόκειτο μάλλον για ένα ατυχές γεγονός είμαστε βέβαιοι.

Όμως για το ανορθόγραφο χθεσινό tweet του, όπου το Λιανοκλάδι το γράφει με «ει», δεν φταίει αυτός. Είναι πασιφανές ότι εμπιστεύτηκε αυτόν που ... φιλοτέχνησε την πινακίδα στον νέο κόμβο που εγκαινίασε η οποία γράφει σε άπταιστα ελληνικά «Λειανοκλάδι».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός βρέθηκε χθες στη Λαμία προκειμένου να εγκαινιάσει τη λειτουργία της νέας οδικής γέφυρας έξω από το Σταθμό Λιανοκλαδίου που επιτρέπει την απευθείας σύνδεση των χωριών, Κωσταλεξίου, Κομποτάδων και Μεξιατών με τη Λαμία. Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το έργο και υποσχέθηκε την γρήγορη ολοκλήρωση και του έργου του διαμεριστή για την πρόληψη πλημμυρών. Ομοίως υποσχέθηκε την άμεση αξιοποίηση της παλιάς γραμμής για τουριστικούς σκοπούς συγχρόνως με την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας



Ρίγη συγκίνησης - Με ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια αποχαιρετούν τον ήρωα πιλότο οι γείτονές του στην Πετρούπολη - ΒΙΝΤΕΟ

Ολόκληρη η γειτονιά του ήρωα πιλότου, Γιώργου Μπαλταδώρου στην Πετρούπολη θρηνεί την απώλεια του τη στιγμή του καθήκοντος.

Οι πολυκατοικίες γύρω από το διαμέρισμα του στον δήμο της δυτικής Αττικής έχουν γεμίσει ελληνικές σημαίες ως φόρο τιμής στον 34χρονο πιλότο του μοιραίου Mirage 2000-5 που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στη Σκύρο. Ο δικός τους Γιώργος, ο «φρουργός του Αιγαίου» έφυγε από τη ζωή και αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι γείτονες του που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον σμηναγό.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Βιδάλ για Ρεάλ: «Τώρα, ναι, γαμ@@@»!

Ο Χιλιανός μέσος της Μπάγερν τα έχει... μαζεμένα από πέρσι στους Μαδριλένους και μετά την κλήρωση ανέβασε ένα ακραία προκλητικό μήνυμα στο Twitter

Ο Αρτούρο Βιδάλ κουβαλάει σίγουρα τη μούρλα του. Ωστόσο, κόντρα στη Ρεάλ τα έχει από πέρσι... μαζεμένα. Ηταν η αποβολή του στη ρεβάνς που άφησε την Μπάγερν αβοήθητη στην παράταση στον προημιτελικό της Μαδρίτης και τώρα το πέναλτι στο 93' κόντρα στην πρώην αγαπημένη του Γιουβέντους.

Εξαλλος λοιπόν με τους Μαδριλένους ανέβασε ένα προφανώς απαράδεκτο τιτίβισμα ενόψει των ημιτελικών με τη Βασίλισσα: «Τώρα, ναι, γαμ@@@», έγραψε με ακραία προκλητικό τρόπο.


Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν 3 υπάλληλοι για κακοποίηση παιδιών με αναπηρία σε ίδρυμα

Ενοχους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τρεις υπαλλήλους ιδρύματος αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία για υπόθεση κακοποίησης τριών τροφίμων.

Το δικαστήριο αθώωσε μια υπάλληλο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014.

Πρόκειται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «'Αγιος Δημήτριος» που βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο τιμώρησε με συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έναν υπάλληλο εκείνης της περιόδου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με τον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας για την κακοποίηση των τριών τροφίμων με νοητική υστέρηση. Για παράβαση καθήκοντος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, η καθεμία, η τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη περίθαλψης και μία νοσοκόμα, ενώ στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισε και δεύτερη νοσοκόμα, η οποία κρίθηκε αθώα.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο για τον βασικό κατηγορούμενο «με την ιδιότητα του θαλαμηπόλου χτύπησε βιαίως με άγνωστο αντικείμενο τρεις περιθαλπόμενους του Κέντρου» που λόγω «της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν» ενώ «δια αλλεπάλληλων χτυπημάτων προκάλεσε (σ.σ. στα θύματα) πολλαπλές εκχυμώσεις και μελανιές στην περιοχή των μηρών».

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δικάστηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεσης κακοποίησης τροφίμων του ίδιου ιδρύματος που εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια, αλλά για την οποία έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά με την ποινή της απόλυσης από την υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις τρεις συγκατηγορούμενές του, το κατηγορητήριο καταλόγιζε σ' αυτές ότι δεν ενημέρωσαν άμεσα και έγκαιρα τους προϊσταμένους του Κέντρου για τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι τρόφιμοι. Οι ίδιες αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν αντιλήφθηκαν τις κακώσεις.

Το Πλημμελειοδικείο ανέστειλε (επί τριετία) τις επιβληθείσες ποινές, ενώ όσοι καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Το ίδιο δικαστήριο έδωσε εντολή να ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, δια των πρακτικών της δίκης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εις βάρος του γιατρού του ιδρύματος καθώς και μίας ακόμη νοσηλεύτριας.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη ο συγκεκριμένος γιατρός ανέφερε πως όταν έγιναν αντιληπτά τα τραύματα «θεωρήσαμε ότι οφείλονται σε αψιμαχίες μεταξύ των τροφίμων» κάτι, που -σύμφωνα με τον ίδιο- «είναι σύνηθες», καθώς, στον θάλαμό τους τα παιδιά «είναι αρκετά ζωηρά και επιθετικά».

Κατά την εξέτασή του, η προεδρεύουσα του δικαστηρίου χαρακτήρισε «φρικτό» το γεγονός της κακοποίησης των τροφίμων κι όταν ο γιατρός είπε ότι λόγω της υστέρησής τους δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να αποκαλύψουν τι τους είχε συμβεί, η πρόεδρος του απάντησε: «εάν μπορούσαν να μιλήσουν ξέρετε που θα ήσασταν τώρα;».

Εκτός από την επίδικη απόφαση και το δεύτερο περιστατικό κακοποίησης που ήδη έχει πάρει τον δρόμο του ακροατηρίου, στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι εργαζόμενη του ιδρύματος καταδικάστηκε από Κακουργιοδικείο της Περιφέρειας για υπόθεση ασέλγειας εις βάρος τροφίμου του ίδιου Κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη λειτουργία του ιδρύματος».

Πρετεντέρης: Θα μπορούσαν να το πουν και "Μαρία"

"Ο Μητσοτάκης διευκρίνισε οτι το πρόγραμμα της δικής του κυβέρνησης δεν πρόκειται ούτε να το φτιάξει, ούτε να το συμφωνήσει ο ... Τσακαλωτος! Καλώστονα κι ας άργησε... " γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ:


Economist: Ζήτημα χρόνου ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται σε άρθρο του ο Economist.

Μάλιστα, αναφέρει πως το θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να γίνει είτε από ατύχημα είτε προσχεδιασμένα.

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα αυξάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο από όλους, πλην της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ογκουτσού, ειδικό σε θέματα ενέργειας, έχει διαμορφωθεί ένας νέος άξονας στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας και η Τουρκία θεωρεί ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

«Η Τουρκία θεωρεί πως έχει στηθεί μια συνωμοσία ώστε να την αποκόψουν από τη Μεσόγειο», σημειώνει ο αναλυτής.

Η «μάχη» του Αιγαίου

“Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς «θερμοκέφαλοι» και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά αερομαχίες και παραβιάσεις χωρικών υδάτων, «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας”, αναφέρει ο Economist.

«Η διαμάχη σχετικά με δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, που προκάλεσε σχεδόν πόλεμο τη δεκαετία του 1990 ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, επανήλθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή συγκρούστηκε με ένα ελληνικό σκάφος».

Πιο πρόσφατα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ένα τουρκικό drone που πετούσε πάνω από τη Ρόδο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε χειρότερα τα πράγματα αναβαθμίζοντας την πολεμική ρητορική προειδοποιώντας τους Έλληνες να σταματήσουν «να προσποιούνται ότι είναι πειρατές».

Ακόμη, στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα «συντρίψει» οποιαδήποτε τουρκική εισβολή και ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 7.000 στρατιωτών στα σύνορα.

Τέλος, ο Economist αναφέρεται στα σενάρια διάψευσης των αισιόδοξων, καθώς όπως σημειώνει οι δύο γείτονες αντί να ξεπεράσουν τα παλιά προβλήματα, δημιουργούν νέα σε ουρανούς και θάλασσες.

Εικόνες από τον κρατήρα-μυστήριο στον πλανήτη Άρη: Πτώση μετεωρίτη, ή σούπερ ηφαίστειο;

Μία υπόθεση των επιστημόνων κάνει λόγο για μία υπερ-έκρηξη πριν από 3 δισ. χρόνια, η οποία ενδεχομένως να άλλαξε εξ ολοκλήρου το κλίμα στον «κόκκινο πλανήτη»

Εκπληκτικές εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη και συγκεκριμένα από την περιοχή όπου εντοπίστηκε ένας σούπερ κρατήρας διαμέτρου 75 χιλιομέτρων, έδωσαν στην δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, προκαλώντας νέα ερωτηματικά, στο ήδη μυστήριο που περιβάλλει τον «κόκκινο πλανήτη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας, ο υπερκρατήτας, γνωστός στην επιστημονική κοινότητα ως Ismenia Patera, ενδέχεται να ήταν κατά το μακρινό παρελθόν ένα σούπερ υφαίστειο, το οποίο εξερράγη σεκάποια στιγμή της ιστορίας του πλανήτη, δίχως ν α προσδιορίζεται το πώς και το πότε.



Οι επιστήμονες πάντως, δίνουν δύο ερμηνείες για τη δημιουργία του τεράστιου κρατήρα. Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία, προήλθε από τη σύγκρουση ενός μεγάλου μετεωρίτη, με την επιφάνεια του «νεκρού» πλανήτη. Η δεύτερη ερμηνεία θέλει τον κρατήρα να αποτελείμ κατάλοιπο ενός σούπερ ηφαιστείου, το οποίο προκάλεσε τεράστια καταστροφή κατά την έκρηξή του.




Οι υποστηρικτές της τελευταίας θεωρείς, πιστεύουν ότι το... big bang του σούπερ ηφαιστείου, σημειώθηκε πριν από 3 δισ. χρόνια, εκτοξεύοντας λάβα και ηφαιστειακή σκόνη ακόμη και εκτός της ατμόσφαιρας του πλανήτη. «Ήταν μία έκρηξη με ισχύ χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη των κανονικών ηφαιστείων», τόνισε ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, προσθέτοντας ότι «ένα αντίστοιχο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Γη, είναι το Yellowstone».



«Εκρήξεις τέτοιου μεγέθους και ισχύος, εκτοξεύουν υλικά σε μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα και ακόμη πιο ψηλά, τα οποία εγκαθίστανται εκεί για πάρα πολλά χρόνια, αλλάζοντας εξ ολοκλήρου το κλίμα στον πλανήτη», τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο πιθανολογούμενο γεγονός, ήταν εκείνο που προκάλεσε την «αδρανοποίηση» του «κόκκινου πλανήτη».

Ολάντ σε Τσίπρα: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε»

Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τέθηκε εξαρχής με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στο νέο του βιβλίο, «Τα διδάγματα της εξουσίας», ο κ. Ολάντ αναφέρει ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, «αρκετές χώρες ζητούσαν» την αποχώρηση της Ελλάδας, «ολοένα και λιγότερο χαμηλόφωνα».

«Δεν μπορoύσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο σενάριο», γράφει ο κ. Ολάντ, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό μιας χώρας που είχε εισέλθει στην ευρωπαϊκή κοινότητα «με πρωτοβουλία της Γαλλίας», θα αποτελούσε «εγκατάλειψη ενός λαού του οποίου το μόνο έγκλημα ήταν η διαφωνία με την πλειοψηφία των “28”» και θα «τιμωρούσε έναν ηγέτη που δεν είχε πει ακόμα τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του». Επεισε λοιπόν την Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει, «να του δώσει μία ευκαιρία και να τον κρίνει από τις πράξεις του».

«Ευφυής και ευχάριστος»

Οι πρώτες εντυπώσεις του κ. Ολάντ, όταν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. που υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στις 4.2.2015, ήταν θετικές. Τον χαρακτηρίζει «ευχάριστο», «ευφυή» και πολιτικά έμπειρο, αν και κάνει συγκαταβατικές αναφορές στην απειρία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα αγγλικά του. Πάνω από όλα, παρά τον «ευνοϊκό άνεμο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας «αντιλαμβάνεται ότι η θύελλα που ξεσήκωσε κινδυνεύει να τον αναποδογυρίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος τον συμβουλεύει να μη ζητήσει άμεσα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να αναζητήσει συμμάχους στα πρόσωπα των Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι. Τον ενημερώνει επίσης για τη δοκιμασία στην οποία θα τον υποβάλει η κ. Μέρκελ ώστε να βεβαιωθεί για την «καλή του πίστη». Ο κ. Τσίπρας, γράφει, τον διαβεβαιώνει «με σθένος» ότι θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «υπό την προϋπόθεση» ότι θα δεχθούν οι πιστωτές να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Η καγκελάριος, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, όντως υποβάλλει τον Ελληνα πρωθυπουργό σε ένα «εντατικό παιδαγωγικό πρόγραμμα», υποδεικνύοντάς του όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Ο χρόνος περνάει, με τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup να «εκνευρίζει» τους ομολόγους του, «κάνοντάς τους μαθήματα» – κάτι που «γίνεται δεκτό με άσχημο τρόπο» από τον εκπρόσωπο μιας χώρας «που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της». Ο κ. Τσίπρας δείχνει «καλή θέληση», αλλά περιμένει μια «σημαντική χειρονομία». Η κ. Μέρκελ «επιδεικνύει καλοπροαίρετη υπομονή».

Για τη συνάντηση των τριών στις 25 Ιουνίου, ο κ. Ολάντ καταγράφει την κατανόησή του για τη δύσκολη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στους βουλευτές του και τονίζει την απόσταση που είχε καλύψει από τις αρχικές του θέσεις. Ωστόσο, όπως αφηγείται, ο κ. Τσίπρας δέχεται πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις –στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση από τον Γάλλο πρόεδρο, στις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την καγκελάριο– ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Υστατη προσπάθεια

Αντ’ αυτού, το επόμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας καλεί τους δύο ηγέτες και τους ανακοινώνει την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις προτάσεις των πιστωτών και να στηρίξει το «Οχι». Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει ότι ο Ελληνας ηγέτης εμφανίζεται οργισμένος και ότι η κ. Μέρκελ δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη της προς αυτόν. Ο κ. Ολάντ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε με το δημοψήφισμα να «ανακτήσει την υποστήριξη του λαού του, χωρίς να γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει με αυτήν». Οπως αποκαλύπτει, έκανε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον κ. Τσίπρα να αναστείλει το δημοψήφισμα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Ολάντ καλεί τον κ. Τσίπρα, που «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου». «Του είπα το εξής απλό: Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Εδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη».

Ο συνομιλητής του δηλώνει έτοιμος να εισέλθει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις, «όποιο κι αν είναι το τίμημα». Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», σε επίσκεψή της στο Παρίσι, η κ. Μέρκελ θέτει στον Γάλλο πρόεδρο για πρώτη φορά θέμα σχεδίου Β – προετοιμασίας για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, «παρά τις προειδοποιήσεις της», τη θεωρεί «κατά βάση σύμμαχο» στη μάχη των επόμενων ημερών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Το βράδυ της 12ης προς τη 13η Ιουλίου, όπως γράφει ο κ. Ολάντ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, παρόντων των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπραγματεύονται τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας «δέχεται αυτά που προ ημερών είχε απορρίψει. Αναλαμβάνει θαρραλέα τις ευθύνες του». Σε ένα διάλειμμα, «μου εκμυστηρεύεται την πικρία του» και «τον βλέπω έτοιμο να αποκηρύξει την προσπάθεια, αλλά τον παροτρύνω να συνεχίσει τη συζήτηση έως το τέλος».

Η Γαλλία πέτυχε να επικρατήσει το «γενικό συμφέρον της Ευρώπης» με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καταλήγει στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ο κ. Ολάντ. Επαινεί τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι έδρασε «ως Ευρωπαίος και ως αριστερός». Αλλά προσθέτει ότι δεν ξέρει «αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες του επιλογές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ψήφισμα – κόλαφος κατά Τουρκίας για τους φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς

Ράπισμα για την Τουρκία είναι το ψήφισμα ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που αφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Το ψήφισμα θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Στρασβούργο και όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε ότι το ψήφισμα -που υπέγραψε και ο ίδιος- αναφέρει ότι πρόκειται για μια καταχρηστική κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες, και ζητά από την Τουρκία να τους απελευθερώσει.

«Το ψήφισμα καλεί επίσης την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και το Συμβούλιο να ευθυγραμμιστούν και να πιέσουν την Αγκυρα να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους».

Ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε και για το αδόκητο χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του τόνισε: «Ο άτυχος σμηναγός ήταν ένας από τα δεκάδες νέα παιδιά που δίνουν καθημερινό αγώνα στο Αιγαίο για να περιφρουρήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σοβαρή στρατηγική από το ελληνικό πολιτικό σύστημα κι ενιαία φωνή από την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

«H Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλει να φαίνεται ο Ερντογάν. Το 50% των προϊόντων της κατευθύνεται στην Ευρώπη, στην Κίνα το 5%, στις ΗΠΑ το 4%. Η τουρκική λίρα καταρρέει και αν η Αγκυρα συνεχίσει να προκαλεί τότε η Ευρώπη μπορεί να πιέσει με ισχυρό τρόπο την τουρκική οικονομία».

Πάτρα: ΛΑΘΡΟ πήγε να κλέψει μια νάιλον σακούλα περαστικού και τον ξυλοκόπησαν πολίτες [εικόνα]

Πήγε για μαλλί και βγήκε… ξυλοδαρμένος.

Ο λόγος για νεαρό άντρα ο οποίος σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή) επεχείρησε να κλέψει μία σακούλα με προσωπικά αντικείμενα πεζού. Ωστόσο έγινε άμεσα αντιληπτός με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί από τον παθόντα αλλά και περαστικούς.

Η συνέχεια ήταν επώδυνη για τον δράστη καθώς μέχρι να παραληφθεί από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε την επίθεση αυτών που τον ακινητοποίησαν.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ζαίμη στο ύψος των ΕΛΤΑ.



Πηγή: Patrastimes.gr

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΛΙ! Σε ημέρα εθνικου πένθους, η Τουρκία προέβη σε 32 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ούτε καν το τριήμερο εθνικό πένθος της Ελλάδας δεν σεβάστηκε η Αγκυρα: Και σήμερα, μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο του πιλότου Μπαλταδώρου συνέχισαν τις προκλήσεις με παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, σήμερα Παρασκευή οι Τούρκοι προχώρησαν σε 32 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου με δύο κατασκοπευτικά CN-235 και δύο ελικόπτερα, καθώς και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τέλος, τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως συμβαίνει κατά πάγια πρακτική, ενώ μια διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

ΟΛΟ ΝΙΚΕΣ Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ! Μετά τον Αύγουστο οι αποφάσεις για το χρέος

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλαφ Σολτς

Το πρώτο «ραντεβού» με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς είχε, το πρωί της Παρασκευής, στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς η διαπραγμάτευση για την μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους μπαίνει στην τελική της φάση.

Μεταξύ άλλων, την πρώτη συνάντηση των δύο αντρών απασχόλησε η ελάφρυνση του χρέους καθώς και το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν μετά την συνάντηση ότι «διεξήχθη σε καλό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκής πολιτικής, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο και ότι η τελική έκθεση των θεσμών αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία και παρακάλεσε για υπομονή.

Η σημερινή αναφορά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραπέμπει τις αποφάσεις για το χρέος για μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/psichrolousia-gia-tsakaloto-apo-verolino-meta-ton-avgousto-apofasis-gia-to-chreos

Βίντεο-σοκ: Γυναίκα παλεύει με βιαστή που την απειλεί με μαχαίρι

Μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία στη ρωσική πόλη Krasnoyarsk, καθώς και χιλιάδες χρήστες στο διαδίκτυο

Τη στιγμή που μία γυναίκα δέχεται επίθεση από έναν άνδρα που την απειλεί με μαχαίρι, με σκοπό να τη βιάσει, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, προκαλώντας σοκ στην κοινωνία της πόλης Krasnoyarsk, στη Ρωσία.

Το περιστατικό συνέβη σε εγκαταστάσεις γραφείων, όπου η 28χρονη βρισκόταν εντελώς μόνη. Ο άντρας μπαίνει στα γραφεία από την κεντρική είσοδο και αμέσως επιτίθεται στη γυναίκα. Η νεαρή εργαζόμενη αντιστέκεται σθεναρά και μάλιστα παλεύει σαν ίση προς ίσο με τον δράστη.

Στο σημείο αυτό, ο άντρας βγάζει ένα μαχαίρι και επιχειρεί να χτυπήσει τη νεαρή γυναίκα. Εκείνη εξακολουθεί να αντιστέκεται και πιάνει το μαχαίρι με τα χέρια, κόβοντας το δέρμα της. Του προσφέρει χρήματα για να την αφήσει, αλλά εκείνος αρνείται.

Το θρίλερ συνεχίζεται με πάλη των δύο στο πάτωμα. Η γυναίκα καταφέρνει να κερδίσει χρόνο και τότε εμφανίζεται ένας συνάδελφός της, ο οποίος ακινητοποιεί και συλλαμβάνει τον δράστη.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο που ακολουθεί:

7 μήνες μετά, το Υπουργείο λέει "Κολυμπήστε άφοβα" - Αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης μετά το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

Μετά και τη σημερινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, (Αρ. Πρωτ.: Δ1(δ)/Γ.Π.οικ.29220/13-04-2018 - ΑΔΑ: ΩΚΩ8465ΦΥΟ-ΥΞΗ) που αφορά τις ακτές ν. Σαλαμίνας (όρμος Λιμνιώνα, Σελήνια, Ακτή Θεμιστοκλέους), αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης για όλες πλέον τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες είχαν πληγεί από το ναυάγιο του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η κοινή προσπάθεια των Υπουργείων «Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», «Περιβάλλοντος και Ενέργειας» και «Υγείας», Περιφέρειας Αττικής, Υπηρεσιών των αρμόδιων Δήμων, στελεχών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., εταιρειών απορρύπανσης και ομάδων εθελοντών, για την πλήρη αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος και την ομαλή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των περιοχών που είχαν επηρεαστεί από τη θαλάσσια ρύπανση λόγω του ναυαγίου.

Τέλος, μετά από εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου, μετέβη στην περιοχή του παραλιακού μετώπου, κλιμάκιο για τη διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και αποτελούμενο από το Γενικό Γραμματέα κ. Διονύση Τεμπονέρα, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, το Β’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Αθανάσιο Ντούνη, το Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Μαραγκό και το Λιμενάρχη Σαρωνικού Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Σκιαδά Ευάγγελο.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Σπίρτζης: Δεν θα στηθούν διόδια σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη, Σχηματάρι και Ορχομενό» - ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με το θέμα των νέων διοδίων, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να στηθούν σταθμοί διοδίων σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη, Σχηματάρι και Ορχομενό».

Σημειώνεται ότι ξεκίνησε η καταγραφή των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού που θα μπορούν να διέρχονται ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν διόδια με την έναρξη εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά στο επίσημο site του υπουργείου (www.yme.gr).

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1



Εκτός ελέγχου οι φυλακές Δομοκού – Άνοιξε βεντέτα μεταξύ κρατουμένων

Μετά την άγρια συμπλοκή στις φυλακές Δομοκού μεταξύ δυο Αλβανών κρατουμένων με αυτοσχέδια μαχαίρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του ενός και τον ελαφρύ του άλλου, χθες το απόγευμα έγινε ακόμη μια συμπλοκή με σοβαρότατο τραυματισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport.gr, περίπου στις 7:00 το απόγευμα βρέθηκε μέσα στο κελί του αιμόφυρτος ένας 52χρονος Αλβανός βαρυποινίτης.

Όπως διαπιστώθηκε ο 52χρονος ήταν άσχημα χτυπημένος στο κεφάλι από άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο. Δράστης φέρεται να είναι ένας 51χρονος Έλληνας, επίσης βαρυποινίτης.

Ο τραυματίας κρατούμενος διακομίστηκε αρχικά στο Κ.Υ. Δομοκού, στη συνέχεια στο νοσοκομείο Λαμίας, για να καταλήξει τελικά στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΡΑΕΙ! Ηράκλειο: Αυτοκτόνησε 59χρονος άστεγος

Απαντήσεις στα αίτια θανάτου του 59χρονου άνδρα, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε χθες σε εγκαταλειλειμμένο χώρο επί της Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ηράκλειο Κρήτης, έδωσε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο ekriti.gr ότι το πόρισμα του ιατροδικαστή κάνει λόγο για αυτοκτονία. Συγκεκριμένα, ο 59χρονος ο οποίος ήταν άστεγος, απαγχονίστηκε, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή του. Το πτώμα του βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, γεγονός που μαρτυρά ότι ήταν νεκρός για μέρες...

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά ζητά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Στόχος να αποφασιστεί η στάση της Εκκλησίας για το «ακανθώδες» θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών

Τη σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας, μέσα στο Μάιο ζητά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο και πρόεδρο της Συνόδου Ιερώνυμο, προκειμένου να αποφασισθεί από το Ιερό Σώμα “ἡ ἀκολουθητέα στάση τῆς Ἐκκλησίας διά τό ἀκανθῶδες θέμα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν”.

«Ἡ τοποθέτηση τῆς Ἱεραρχίας κρίνεται ἀπαραίτητη μετά τήν ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας, μέ τήν ὁποία ἀκυρώνονται οἱ ἀποφάσεις τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας κ. Ν. Φίλη καί κ. Κ. Γαβρόγλου», τονίζει ο Μητροπολίτης .

Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι «ὁ μήνας Ὀκτώβριος τῆς τακτικῆς Ἱεραρχίας εἶναι πολύ μακρυά καί εἶναι δυνατόν μή ὑπάρχοντος ἐγκαίρου ἐνδιαφέροντος καί ἀντιδράσεως ἀπό πλευρᾶς Ἐκκλησίας, νά διευκολυνθεῖ τό Ὑπουργεῖο στή συνέχιση τῆς ἰδίας τακτικῆς, ὡς πρός τήν ὕλη καί τά προγράμματα τῶν Θρησκευτικῶν, τά ὁποῖα ἀκύρωσε τό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας καί τά ὁποῖα δημιουργοῦν ἀναταράξεις στούς γονεῖς καί ἀποπροσανατολισμό ἀπό τά ὑπό τοῦ Συντάγματος ὁριζόμενα διά τήν Χριστιανική Ἀγωγή τῆς Νεότητας».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Super League: Θέλει να συγκεντρώσει χρήματα για την οικογένεια του αδικοχαμένου σμηναγού

Η Ελλάδα θρηνεί το χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Η Super League λαμβάνει πρωτοβουλία, με σκοπό να στηριχτεί όσο είναι δυνατό η οικογένειά του.

Συγκεκριμένα, έχει σταλεί αίτημα στις 16 ΠΑΕ ώστε να πάρει τη συγκατάθεσή τους και να μαζευτεί ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ.

ΜΟΥΓΓΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΟΙΚ@ΛΟΓΙΑΣ! «Εξαφανίστηκε» το πάρκο μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία

Το πάρκο θυσιάζεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση του κτιρίου της πρεσβείας

Για πέντε χρόνια οι Αθηναίοι θα αποχωριστούν τον μικρό πνεύμονα πρασίνου μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Το πάρκο θυσιάζεται για να γίνει αποθηκευτικός χώρος για τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση του κτιρίου της πρεσβείας.

Το πάρκο αποτελούσε σημείο αναψυχής και βόλτας για τους περίοικους αλλά και συνάμα μια μικρή όαση για τους τετράποδους φίλους, διευκολύνοντας αφάνταστα τους ιδιοκτήτες τους.

Δεν περίμεναν όμως ότι θα εξαφανιστεί και η τελευταία σπιθαμή πρασίνου προκειμένου να διευκολυνθούν τα συνεργεία που έχουν αναλάβει την ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας, «Chancery», το οποίο σχεδιάστηκε από τον Walter Gropius και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου 1961.


Μιλώντας με την εταιρία που έχει αναλάβει την περίφραξη του πάρκου, μάθαμε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση του κτιρίου.



Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που ανέλαβε το έργο της περίφραξης, Χ. Πορτοκαλάκης: «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το πάρκο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ωσότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης του κτιρίου της πρεσβείας. Αυτό που μάθαμε είναι ότι περίφραξη θα χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη των οικοδομικών υλικών. Επίσης μάθαμε ότι έχει προβλεφθεί από τους υπεύθυνους του έργου να ξαναφυτευτούν όλα τα φυτά που θα ξεριζωθούν για τις ανάγκες της ανακαίνισης».

Η Αμερικάνικη πρεσβεία είχε ανακοινώσει μέρες πριν μέσω facebook τι πρόκειται να αλλάξει στη περιοχή λόγω των έργων .



Όπως ανέφερε η ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Caddell Construction με έδρα τις Η.Π.Α. για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας. Αυτό το μεγάλο έργο αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η περιοχή του πάρκου κατά μήκος της οδού Γέλωνος θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Η Αμερικανική Πρεσβεία έχει δεσμευτεί να επιστρέψει το πάρκο στους γείτονές μας σε άριστη κατάσταση. Εκτιμούμε την κατανόησή σας καθώς αποκαθιστούμε ένα σημαντικό κτήριο-ορόσημο της περιοχής».

23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κοντονή για τον ΛΗΣΤΗ Βασίλη Δημάκη που την έχει κοπανήσει ήδη μια φορά από άδεια

[Το αίτημα του απορρίφθηκε σήμερα για 4η φορά από το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών Πειραιά... αφού την προηγούμενη φορά που του είχε δοθεί άδεια, την είχε κοπανήσει και έκανε ληστείες... φυσικά αυτό δεν το γράφουν στην ερώτησή του οι ΣΥΡΙΖΑίοι και το θάβουν τα ΜΜΕ. Το άτομο είναι 39 ετών και από τα 18 του έχει κάνει 17 χρόνια φυλακή... αλλά οι αλληλέγγυοι λένε ότι τώρα έχει αφιερωθεί στο διάβασμα και δεν θα ξανακάνει... Εν τω μεταξύ το πρώτο εξάμηνο μπορούσε και παρακολουθούσε "εξ αποστάσεως" τα μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής... τώρα δεν μπορεί και θέλει βόλτες...]

Όχι ένας ή δύο, αλλά 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  προχωρούνε σε ηχηρή παρέμβαση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, για την υπόθεση του ποινικού Βασίλη Δημάκη.

Ο ποινικός πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας επειδή δεν του δίνουν άδεια να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα έχει ήδη απορριφθεί αρκετές φορές, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, είχε επισημάνει πως είναι αναρμόδιο να λάβει μία τέτοια απόφαση. Μάλιστα είχε αναφέρει πως ο Βασίλης Δημάκης είχε στο παρελθόν αποφυλακιστεί υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε, όπως έκανε και με άδεια που είχε λάβει.

Στην ερώτηση που καταθέτουν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι 23 βουλευτές ρωτούν τον Σταύρο Κοντονή

Ποιες πρωτοβουλίες, θεσμικές και πολιτικές, προτίθεται να αναλάβει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας Βασιλείου Δημάκη; αλλά και σε ποιες ενέργειες, διοικητικές ή και νομοθετικές, μπορεί να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να υποβοηθούνται αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των σπουδών τους κρατούμενοι φοιτητές και μαθητές;

Οι 28 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση επισημαίνουν σε αυτή ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί όσα ορίζει νομοθεσία (Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, και υποστηρίζουν ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση του Δημάκη δεν είναι δυνατό να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί (όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μια ώρα εβδομαδιαίως).

Θέμα: «Το δικαίωμα του κρατουμένου φοιτητή Βασίλη Δημάκη στις εκπαιδευτικές άδειες»

Όπως είναι γνωστό, ο φοιτητής και κρατούμενος Βασίλειος Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας λόγω της απόρριψης από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών αιτήματός του να λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλ. για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η περίπτωση του Δημάκη δεν συναντιέται συχνά στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που φυλακίστηκε πρώτη φορά 19 ετών, στο τότε τμήμα Ε’ Ανηλίκων των Φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε πέρασε το σύνολο σχεδόν της ενήλικης ζωής του στις φυλακές, πλην μερικών μηνών οπότε διέπραξε ληστείες και συνελήφθη, χωρίς πάντως να ασκήσει σωματική βλάβη σε άλλο άνθρωπο. Είναι 39 ετών σήμερα και έχει παραμείνει φυλακισμένος για 17 έτη.

Κάποια στιγμή, κατόρθωσε αυτό που οφείλει να είναι το ζητούμενο για το σωφρονιστικό σύστημα: αντί να υποπέσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές ή σε χρήση ναρκωτικών εντός της φυλακής, αναζήτησε την αλλαγή του μέσω της μόρφωσης. Αποφοίτησε από εσπερινό λύκειο με άριστα (κρατούμενος ων), εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, δεύτερος ανάμεσα στους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων της χώρας και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του Α’ εξαμήνου. Την επιτυχία του χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος του απένειμε και έπαινο.

Μετά την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ο Δημάκης μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, υπό το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Εντούτοις ούτε η μεταγωγή ούτε ο έπαινος από τον Υπουργό στάθηκαν αρκετά ώστε ο Δημάκης να μπορεί παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, όπως σύμφωνα με τον νόμο δικαιούται.

Δυστυχώς, το αίτημά του να παρακολουθεί τα μαθήματα, λαμβάνοντας άδεια με χρήση ηλεκτρονικού συστήματος γεωεντοπισμού («βραχιολάκι»), απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών. Το Συμβούλιο Φυλακών υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, εφόσον διασφαλίζεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσα από τη φυλακή. Ωστόσο είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί όσα η νομοθεσία ορίζει (Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού. Συνάγεται ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση του Δημάκη δεν είναι δυνατό να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί (όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μια ώρα εβδομαδιαίως).

Οι ίδιοι οι καθηγητές του Δημάκη έχουν υποστηρίξει εγγράφως την αναγκαιότητα να παρακολουθεί τις παραδόσεις και τα σεμινάρια της Σχολής, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει, συμπαραστεκόμενοι στο αίτημα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες, θεσμικές και πολιτικές, προτίθεται να αναλάβει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας Βασιλείου Δημάκη;

Σε ποιες ενέργειες, διοικητικές ή και νομοθετικές, μπορεί να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να υποβοηθούνται αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των σπουδών τους κρατούμενοι φοιτητές και μαθητές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
1. Νικόλαος Ξυδάκης
2. Νικόλαος Φίλης
3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου
4. Φωτεινή Βάκη
5. Γεώργιος Δημαράς
6. Θεόδωρος Δρίτσας
7. Δημήτριος Εμμανουηλίδης
8. Μαρία Θελερίτη
9. Χρήστος Καραγιαννίδης
10. Αναστάσιος Κουράκης
11. Γεώργιος Κυρίτσης
12. Νικόλαος Μανιός
13. Χρήστος Μαντάς
14. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
15. Θεμιστοκλής Μουμουλίδης
16. Αριστείδης Μπαλτάς
17. Γεράσιμος Μπαλαούρας
18. Γεώργιος Πάλλης
19. Γεώργιος Παπαφιλίππου
20. Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος
21. Αφροδίτη Σταμπουλή
22. Αντώνης Συρίγος
23. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

ΒΙΝΤΕΟ-Τζίνα Αλιμόνου: Η απάντηση στον Παύλο Βαρδινογιάννη για ναρκωτικά και την επιμέλεια των παιδιών

Τζίνα Αλιμόνου και Παύλος Βαρδινογιάννης το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες για την επιμέλεια των παιδιών τους.

Πριν λίγες ημέρες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του επιχειρηματία κατά της ηθοποιού.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγός του είναι ακατάλληλη για να έχει την επιμέλεια των παιδιών και ζήτησε από το δικαστήριο τη διενέργεια εξέτασης DNA της εναγόμενης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάνει χρήση ναρκωτικών. Η δικηγόρος του Παύλου Βαρδινογιάννη, Έλενα Τζούλη, ζήτησε να ληφθεί βιολογικό υλικό από τις τρίχες της Τζίνας Αλιμόνου το οποίο εν συνεχεία να εξεταστεί από το εξειδικευμένο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, η ηθοποιός απάντησε ως εξής:

«Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθώ τα ποταπά ψεύδη και τις συκοφαντίες που ισχυρίζεται για μένα ο εν διαστάσει σύζυγός μου, τα οποία προβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Η δική μου πλευρά απουσιάζει παντελώς από τα κατευθυνόμενα αυτά δημοσιεύματα, που έγιναν συνειδητά και χωρίς αιδώ, προκειμένου να πλήξουν την τιμή και την υπόληψή μου. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον εν διαστάσει σύζυγό μου στο σχέδιό του να πάρει τελικά τα παιδιά μας στην Αμερική, για να τα μεγαλώσουν οι υπάλληλοί του.
Η Δικαιοσύνη, όμως, μετά από ενδελεχή έλεγχο και κατ’ αντιπαράσταση διαδικασία αποφάνθηκε ήδη δύο φορές, στον πρώτο βαθμό και στο εφετείο, ότι νομίμως και ορθώς έχω τα παιδιά στην Ελλάδα και είμαι μια άξια μητέρα. Ο εν διαστάσει σύζυγός μου θα κληθεί, εξάλλου, λίαν συντόμως να απολογηθεί στη μήνυση που έχω ασκήσει από διμήνου για τις ιταμές συκοφαντίες του, που τελικά, εκτός από εμένα, πλήττουν καίρια και τα ίδια τα παιδιά μας. Εγώ ως γυναίκα που θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου από τον εκφοβισμό που υφίσταμαι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα συνεχίσω να είμαι ταγμένη στο έργο της μάνας, με μόνο σκοπό την προστασία και την ανατροφή των τεσσάρων ανήλικων τέκνων μου, ηλικίας πέντε και εννέα ετών, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ληστεία στην Κηφισιά: Τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του δίνει ο Αλέξανδρος Σταματιάδης

Νοσηλεύεται επί 11 ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» - Εμφάνισε οίδημα στον εγκέφαλο - Δίνει τιτάνιο αγώνα να κρατηθεί στη ζωή και έχει λάβει 90 μονάδες αίματος

Συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του ο επιχειρηματίας, κ. Αλέξανδρος Σταματιάδης, έπειτα από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Ο 52χρονος πολυτραυματίας – υπενθυμίζεται πως δέχθηκε επίθεση από δύο ληστές μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας- εμφάνισε χθες οίδημα στον εγκέφαλο, μια επιπλοκή που ουσιαστικά τον έθεσε εκτός της σταθερής πορείας που «διένυε» όλες αυτές τις ημέρες και που ανησυχεί τους γιατρούς καθώς έρχεται να προστεθεί σε έναν δυνατό αλλά επιβαρυμένο οργανισμό.

Οι θεράποντες ιατροί παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του οιδήματος – ζητούμενο είναι φυσικά αυτό να υποχωρήσει μέσα στα επόμενα δυο τρία 24ωρα.

Το οίδημα, όπως εξηγούν ειδικοί στο protothema.gr, ήταν ένα ενδεχόμενο απευκταίο μεν αλλά που δεν αποκλειόταν καθώς σχετίζεται άμεσα με την πολυμετάγγιση στην οποία υποβλήθηκε ο 52χρονος. Συνολικά εκτιμάται πως έλαβε περί τις 90 μονάδες αίματος. Ωστόσο, θεωρούσαν πως ήταν πιθανό να προκληθεί μέσα στις πρώτες πέντε - έξι ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ και όχι τη δέκατη ημέρα νοσηλείας του.

Κατά πληροφορίες, η κατάσταση περιπλέκεται διότι ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή για το οίδημα λόγω του ότι υποστηρίζεται και η νεφρική του λειτουργία. Άλλωστε, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας είχε υποβληθεί και σε αφαίρεση (δεξιού) νεφρού.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Γιώργος Μπαλταδώρος: Η ζωή που δεν έζησε-ΒΙΝΤΕΟ

Η διαδρομή μιας ζωής που κόπηκε απότομα για ένα παιδί 34 ετών που «έσβησε» λίγα μίλια πριν την επιστροφή του στη βάση της Σκύρου

Ο Γιώργος ήθελε να πετάει. Είχε γεννηθεί πιθανότατα γι’ αυτό, όπως και οι περισσότεροι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται.

Είναι σίγουρο ότι μικρό παιδί, στο Μορφοβούνι της Καρδίτσας, είχε γυρίσει το κεφάλι του προς τον ουρανό, όταν άκουγε τον χαρακτηριστικό θόρυβο που αφήνουν οι τουρμπίνες ενός μαχητικού.

Αυτές που του «έκλεψαν» την καρδιά, τόσο, που μεγαλώνοντας ήξερε σίγουρα ένα πράγμα: Θα γινόταν πιλότος μαχητικού, θα πέταγε πάνω από τα σύννεφα.

Ήταν ένα χαμογελαστό παιδί, ένας πολύ καλός μαθητής και η χαρά του όταν πέρασε στην Ικάρων, απλά δεν περιγράφεται.

Μόνο που αυτή η χαρά έμελλε να διαρκέσει λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια γι’ αυτόν τον σμηναγό με το χαμόγελο, την αποφασιστικότητα και το πάθος για την ζωή.

Μια ζωή που δεν έζησε, επειδή η μοίρα, η κακιά ώρα, μια βλάβη ή ότι και να συνέβη στην μοιραία τελευταία αποστολή του Γιώργου Μπαλταδώρου, είχαν αποφασίσει να μην γυρίσει πίσω. Είχαν αποφασίσει να μην ξαναδεί τα δύο μικρά παιδιά του, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι και την σύζυγό του που λάτρευε, αυτή που ζούσε με την αγωνία που έχουν όλες οι γυναίκες των ιπταμένων.

Την αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά όταν σηκωθεί στον αέρα για να αναχαιτίσει τους Τούρκους, την αγωνία όταν φεύγει για ασκήσεις ή όταν ανακαλούν ξαφνικά την άδειά του επειδή υπάρχει ανάγκη.

Όσο κι αν είχε μάθει να ζει με αυτό το συναίσθημα της αβεβαιότητας κάθε φορά που ο Γιώργος της πετούσε, της ήταν αδύνατο χθες το μεσημέρι να αποδεχθεί ότι δεν θα τον ξαναδεί ποτέ.

Ο άντρας της λάτρευε αυτό που έκανε όπως όλοι οι έλληνες πιλότοι, ζούσε για τα scramble και τα readiness, ένιωθε την αδρεναλίνη να εκτοξεύεται μέσα στο cockpit του Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε.

Δεν τον ένοιαζε η καταπόνηση από τους στροβιλισμούς που αυξάνουν τα G, από το οξυγόνο που ανέπνεε και έμοιαζε να μην είναι αρκετό, όταν εμπλεκόταν σε αερομαχίες.

Στο σπίτι του ο θρήνος ήρθε για να μείνει από χθες. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι έσπευσαν για να πράξουν το αυτονόητο.

Να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του, να κλάψουν άλλοι βουβά και άλλοι φανερά για ένα 34χρονο παιδί που «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Έπεσε, χωρίς να έχει αγκαλιάσει την γυναίκα και τα παιδιά του το φετινό Πάσχα.

Βρισκόταν στην Σκύρο λόγω της αυξημένης έντασης με τους «γείτονες» και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις φυλάσσοντας Θερμοπύλες, και έφυγε μετά από μια αναχαίτιση, που έμελλε να είναι η τελευταία της σύντομης διαδρομής που είχε η ζωή του.




Διονύσης Θανάσουλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πηγές ΝΔ για ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Καλό θα είναι πριν διαστρεβλώνουν, να διαβάζουν

Μέσω πηγών η ΝΔ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρίας Σπυράκη.

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να διαβάζει ολόκληρες τις δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ πριν τις διαστρεβλώσει, όπως συνηθίζει. Αν τις διάβαζε, θα έβρισκε και τη φράση "αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022". Ναι, στη δική τους κυβέρνηση αναφέρθηκε και σήμερα η κ. Μαρία Σπυράκη. Την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέγραψε ένα ακόμη αχρείαστο μνημόνιο και μετά το 2018, λόγω των καταστροφικών επιλογών του αλησμόνητου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο αρχικώς επέλεξε ως asset ο κ. Τσίπρας για να τον χαρακτηρίσει κατόπιν καταστροφής ανόητο», επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κουμουτσάκος: Ας απαντήσει το ΥΠΕΞ τι έχει συζητήσει και σε τι έχει συμφωνήσει με τα Σκόπια

«Ο υπουργός των Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται, έστω και εμμέσως, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γειτονικής χώρας».

«Πρόκειται για πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό ατόπημα πρώτου μεγέθους».
Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος με αφορμή τη δήλωση Ντιμιτρόφ μπροστά στον Ν. Κοτζιά ότι «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές».

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις και είναι απαράδεκτη.
Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει να απαντήσει τι έχει συζητήσει και σε τι έχει συμφωνήσει με την άλλη πλευρά.

Η σιωπή του στο κρίσιμο αυτό θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση "εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι"».

Πνευματικός της οικογένειας του Γιώργου Μπαλταδώρου: Κρατούσα το χέρι της γυναίκας του και την παρηγορούσα - ΒΙΝΤΕΟ

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν τα λόγια του πνευματικού της οικογένειας του άτυχου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ANT1 ο πατήρ Γεώργιος Αγγελόπουλος δήλωσε πως «λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, η Μαίρη μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να έρθω επειγόντως στο σπίτι. Είχε μάθει ότι έχει πέσει ένα μαχητικό. Επί 2,5 ώρες της κρατούσα το χέρι και την παρηγορούσα. Μέχρι που ενημερώθηκε ότι ο σύζυγός της ήταν ο πιλότος που έχασε την ζωή του.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΗΛ; ΑΠΑΠΑ! Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα

Για μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο παρέπεμψε το θέμα «Ελλάδα» ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση  Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Ολαφ Σολτς.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ενώ ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Οικονομικών , σχολιάζοντας τη συνάντηση είπε:

«Για την συνάντηση δεν έχω να πω τίποτα. Γενικά για το θέμα  «Ελλάδα», οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.Τότε θα ασχοληθούμε με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο (αναπτυξιακό;) πρόγραμμα.»

Nωρίτερα στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε Tweet και φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του και Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών.

«Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση – Ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών Olaf Scholz συναντά τον έλληνα Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο», αναφέρει.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πτώση του Mirage - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες - ΒΙΝΤΕΟ

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την αιτία πτώσης του Mirage 2000, μέχρι να βρεθεί η άτρακτος του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δια της ατόπου απαγωγής φαίνεται να αποκλείεται αυτό της μηχανικής βλάβης καθώς το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε κάποιο σήμα κινδύνου, ενώ ο πιλότος δεν ανέφερε στον ασύρματο κάποια βλάβη και δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος υπήρχε αρκετή ομίχλη, υψηλά επίπεδα υγρασίας, και ισχυροί νοτιάδες. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και μπορούν να προκαλέσουν « βέρτιγκο», όπως λέγεται στη γλώσσα των πιλότων.

Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1, υπάρχει μια εκτίμηση για το πού περίπου μπορεί να βρίσκεται η άτρακτος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βάθος 200-300 μέτρων.

Στις έρευνες συμμετέχει ειδική ομάδα της πολεμικής αεροπορίας που με ηχοσημαντήρες θα προσπαθήσει να εντοπίσει τουλάχιστον που βρίσκεται το μαύρο κουτί και αυτό θα δώσει ένα σήμα για την άτρακτο του αεροσκάφους.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

To Συμβούλιο Εφετών δεν επικύρωσε την διάταξη που απαγορεύει στον Βαγγέλη Μαρινάκη την έξοδο από την χώρα

Ομόφωνη απόφαση του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου ότι ο εφοπλιστής δεν είναι ύποπτος φυγής

Δεν είναι ύποπτος φυγής ο Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτες του, έκρινε το συμβούλιο Εφετών και με βούλευμά του δεν επικύρωσε τη σχετική διάταξη της εισαγγελέως Πειραιά κυρίας Ειρήνης Τζίβα. Με την εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του η έξοδος τους από τη χώρα μετά από δίωξη.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του δεν επικύρωσε τη διάταξη της κυρίας Τζίβα, με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα στον Β. Μαρινάκη και τους τρεις συγκατηγορουμένους του και συγκεκριμένα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ομόφωνα πως οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής και με το σκεπτικό αυτό δεν επικύρωσαν την εισαγγελική διάταξη που τους είχε επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Η σύζυγος ενός "μαχητή του Αιγαίου" γράφει για τον άνδρα που παντρεύτηκε…

Ένα συγκινητικό γράμμα, μίας γυναίκας, συζύγου Ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας δημοσιεύει σήμερα το militaire.gr. Το κείμενο επίκαιρο όσο ποτέ μετά τον θάνατο του ήρωα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου

"Ήξερες από όταν τον παντρεύτηκες, ότι μαζί με αυτόν πήρες προίκα και την δουλειά του. Μια δουλειά ζόρικη, απαιτητική, που απαιτεί θυσίες και αφοσίωση αλλά αγαπάει τρελά… Μπορεί όμως και να τον αγάπησες και λίγο περισσότερο λόγω αυτής.

Και ήξερες ότι ποτέ η ζωή σας δεν θα είναι σαν των άλλων. Ήξερες ότι θα πηγαίνατε για καφέ και θα είχε τα «πράγματά του» μαζί του, ήξερες ότι το τηλέφωνο μπορεί να χτυπούσε τα χαράματα και να έπρεπε να πάει στην «δουλειά», ήξερες ότι το μεσημέρι θα αργούσε σχεδόν πάντα και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έλειπε. Στην πορεία έμαθες ότι δεν θα είναι πάντα στις γιορτές των παιδιών και το έμαθαν και αυτά. Αλλά ήταν περήφανα για αυτόν. Γιατί ο μπαμπάς φοράει έναν αετό στο αριστερό του στήθος με άσπρα φτερά και πετάει. Και την ελληνική σημαία βεβαίως περήφανα στο μπράτσο.

Όλα αυτά τα χρόνια, πριν φύγει για την δουλειά τον φιλάς και βαθιά μέσα σου εύχεσαι να μην είναι το τελευταίο φιλί που του δίνεις. Πριν φύγει θα σου θυμίσει, ότι «αν γίνει κάτι», τα κλειδιά για το αυτοκίνητο θα είναι στο ντουλαπάκι του στην Μοίρα. Και πάντα όταν προσγειωθεί, θα σου στείλει ένα μήνυμα ότι προσγειώθηκε και είναι καλά. Κάτι για το οποίο πάλεψες πολύ κ μάλωσες κ φώναξες, γιατί το θεωρούσε περιττό αλλά μόνο εσύ ξέρεις πόσο πολύ το έχεις ανάγκη.

Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς σε έχουν ρωτήσει πώς το αντέχεις όλο αυτό και ότι αυτοί δεν θα μπορούσαν. Και νιώθεις ένα μικρό σφίξιμο στο στήθος όταν στο λένε, γιατί όντως είναι βαριά και δύσκολη αυτή η ζωή αλλά κόβονται τα φτερά από έναν αετό;;;

Ώσπου έρχονται κάτι μέρες σαν την προηγούμενη Τετάρτη. Μαύρες και άραχνες. Με ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ γραμμένο πάνω τους, που σε παγώνουν και σε παραλύουν, μέχρι να μάθεις τα ονόματα αυτών που «φύγαν» και πέταξαν ψηλά και να χαρείς ταυτόχρονα που δεν είναι ο δικός σου άνθρωπος αλλά και να θρηνήσεις σαν να ήταν δικοί σου άνθρωποι και αυτοί, γιατί σε αυτή την «δουλειά» είναι όλοι μια οικογένεια.

Και μετά να σκεφτείς και να κλάψεις για αυτές τις οικογένειες που η αγκαλιά τους άδειασε, γιατί ο αετός τους πέταξε ψηλά. Για αυτά τα παιδιά που θα μείνουν ορφανά αλλά θα πρέπει να είναι και υπερήφανα και για αυτές τις χήρες, που στο τέλος θα πρέπει να θάψουν ένα άδειο πολλές φορές φέρετρο και να γεμίσουν την αγκαλιά τους με μια σημαία διπλωμένη τριγωνικά, ένα πηλήκιο και ένα ξίφος ως παρηγοριά και ανάμνηση.

Όπως οι γυναίκες του Σήφη, του Κώστα, του Παντελή…

Και οι αετοί που μείνανε πίσω; Δακρύζουν και πονάνε. Υποκλίνονται ευλαβικά και ανοίγουν τα ατσαλένια τους φτερά και ξαναπετάνε. Γίνονται ένα με αυτά και αφήνουν όλα τα άλλα πίσω. Γιατί έτσι πρέπει. Γιατί η ζωή συνεχίζεται. Γιατί το καθήκον τους περιμένει. Γιατί είναι αετοί. Και κουβαλάνε βουβά τον πόνο μέσα τους, γιατί ξέρουνε ότι αυτοί ήταν τυχεροί σήμερα και κάποιος άλλος όχι. Που βάζουν μπροστά το καθήκον και την γαλανόλευκη.

Και εσύ που μένεις πίσω; Φοβάσαι; Αγχώνεσαι; Μάλλον λίγο απ’ όλα, ε; Αλλά με τον καιρό, συνηθίζεις. Και σταματάς να το σκέφτεσαι. Είτε είσαι σύζυγος, παιδί, πατέρας, φίλος… Και είσαι περήφανος για τον δικό σου αετό και τα φτερά που φοράει. Και ας λείπει ώρες από το σπίτι. Και ας μυρίζει κηροζίνη, όταν γυρνάει.

Αλλά πάντα, όταν δεις πετούμενο στον ουρανό, θα σηκώσεις το βλέμμα ψηλά και θα ευχηθείς «καλή προσγείωση», ξορκίζοντας το κακό.

Και ο αετός ξέρει, ότι μια αγκαλιά τον περιμένει μόλις γυρίσει. Και πάντα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον Σήφη, τον Κώστα, τον Παντελή…

ΥΓ. Αφιερωμένο σε όλες τις οικογένειες των Αετών του Αιγαίου, που πέταξαν ψηλά… Δεν σας ξεχνάμε!"

Πηγή: militaire.gr

O Συρίγος εξηγεί τους δυο τρόπους που μπορεί να επιτεθούν οι Δυτικοί στη Συρία και τι θα προκαλέσουν

Την εκτίμηση ότι θα υπάρχει όξυνση το επόμενο διάστημα στη Συρία αλλά «το ερωτηματικό είναι πού θα φτάσει η κατάσταση» διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποια πλήγματα. Στο παρελθόν τα πλήγματα ήταν τα λεγόμενα χειρουργικά πλήγματα, δηλαδή είχαμε επιθέσεις με πυραύλους μόνο σε συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις. Αυτά τα χειρουργικά χτυπήματα δεν προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Από εκεί και πέρα όμως δεν ξέρουμε αν θα επαναληφθεί το ίδιο ή εάν η Δύση -διότι δεν είναι πλέον μόνο η Αμερική, είναι και η Γαλλία και η Βρετανία από χθες το βράδυ- θα παραμείνει σε κάποια χειρουργικά χτυπήματα ή θα επιδιώξει μια επίθεση ολίγων ημερών, η οποία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους θέση για την επόμενη ημέρα που θα συζητήσουμε το μέλλον της Συρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν για τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ενδιαφέρονται διότι βλέπουν τη διαπραγμάτευση να έρχεται και θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να κοντύνουν τον Άσαντ και κατ' επέκταση τη Ρωσία;

Ενδιαφέρονται απλώς να περάσουν ένα μήνυμα ότι εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί στον χώρο; Είναι απλώς κίνηση, η οποία υπαγορεύεται από την αντιπαλότητα που υπάρχει με το Ιράν;».

Επικοινωνιακό παιχνίδι οι ανεβασμένοι τόνοι ΗΠΑ-Ρωσίας

Σε ό,τι αφορά τους ανεβασμένους τόνους μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι «σε αυτή τη φάση είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακό».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο βασιλιάς του Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έπαιξε με αυτό το θέμα και σαφώς παίχτηκε ένα πολύ έντονο επικοινωνιακό παιχνίδι τις τελευταίες μέρες», αλλά, όπως σημείωσε, «υπάρχουν και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπήρξε ευθεία αντιπαράθεση Ρωσίας - Αμερικής».

Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η θέση της Γερμανίας, η οποία «ενώ είναι κυρίαρχη οικονομικά, αποφεύγει, λόγω του παρελθόντος της με τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Για την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Συρίγος είπε πως «με το τηλεφώνημα Τραμπ, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η Τουρκία καλείται να διαλέξει πλευρά, πρέπει να τοποθετηθεί, θα πας με τη Δύση τους παλιούς σου συμμάχους ή θα πας με τους νέους συμμάχους;».

«To τηλεφώνημα Τραμπ ήταν ένα μήνυμα ότι εμείς έχουμε τις γέφυρες ανοιχτές, δεν θέλουμε να φύγεις, σε θέλουμε από εδώ», ανέφερε ο κ. Συρίγος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «η Τουρκία έχει πάρει τις αποφάσεις της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016», καθώς «θεωρεί ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν η CIA».

«Όταν λέει το κίνημα Γκιουλέν, στο μυαλό των Τούρκων δεν είναι το κίνημα Γκιουλέν, είναι η CIA. Η Αμερική θεωρώ ότι κλείνει ως σελίδα, το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι είναι οικονομικά δεμένη με τη Δύση, παραμένει ο μεγαλύτερος οικονομικός της εταίρος, οπότε βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση», πρόσθεσε ο αν. καθηγητής του Παντείου.

Ο κ. Συρίγος, εκτίμησε, μάλιστα ότι μέχρι το 2023 θα έχουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις σε όλη την περιοχή και «θα ζήσουμε σκηνές όπως αυτές του '89-'90», διευκρινίζοντας πως εννοεί «την περιοχή ανατολικά της Τουρκίας και νότια της Τουρκίας, με δημιουργία αυτόνομων περιοχών».

«Άλλα δεδομένα τελείως, δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών για να το συγκεκριμενοποιήσω. Όλα αυτά θα γίνουν στα επόμενα 4-5 χρόνια και αυτά φοβάται ο Ερντογάν», τόνισε.

Κόβει την ανάσα η περιγραφή του ψαρά που ήταν στο σημείο πτώσης του Mirage: Από τον ήχο κατάλαβα ότι έπεσε το αεροπλάνο - ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλόνισε με την περιγραφή του ο ψαράς που ήταν με το σκάφος του κοντά στο σημείο της πτώσης του μοιραίου Mirage 2000-5.

Ο Γιώργος Πανταζής μίλησε στο «Epsilon» και περιέγραψε τη στιγμή. Υποστήριξε ότι του φάνηκε περίεργο το γεγονός πως ξαφνικά δεν άκουγε τον ήχο του μαχητικού αεροσκάφους και ισχυρίστηκε πως εξαιτίας του καιρού και της ομίχλης στο σημείο, δεν μπορούσε να δει καθαρά τι είχε συμβεί.

«Από τον ήχο κατάλαβα ότι έπεσε το αεροπλάνο. Ο ήχος ακουγόταν από μακριά και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τα αυτιά μου», είπε. Λίγα λεπτά αργότερα, είδε το Super Puma να πετά στην περιοχή. Ήταν εκείνος που έδωσε στο Λιμενικό το στίγμα όπου είχε πέσει το Mirage.

Δείτε το βίντεο από το Epsilon:

ΒΙΝΤΕΟ-«Ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη...»: Τα τελευταία λόγια του σμηναγού Μπαλταδώρου-Υπάρχει βίντεο από το 2ο αεροσκάφος

Ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5 αποκάλυψε σοκαρισμένος τι του είπε ο Γιώργος Μπαλταδώρος, λίγο πριν χαθεί το στίγμα του - Κανείς στην 135 Σμηναρχία Μάχης δεν μπορεί να πιστέψει πώς χάθηκε τόσο άδικα ένας τόσο έμπειρος χειριστής

Ανατριχίλα προκαλεί ο δραματικός τελευταίος διάλογος που είχε ο αδικοχαμένος πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος με τον χειριστή του  δεύτερου αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5, που είχε σηκωθεί για την αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών F-16 στο Βόρειο Αιγαίο, λίγο πριν χαθεί το στίγμα του έμπειρου πιλότου και συντριβεί το αεροσκάφος του, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Η αναχαίτιση, όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, δεν έγινε ποτέ.  Ο 34χρονος σμηναγός και άλλος ένας ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, που ήταν σε κατάσταση επιφυλακής, έτρεξαν στα μονοθέσια Mirage 2000-5 και απογειώθηκαν με κατεύθυνση την περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο όπου τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν εντοπίσει ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Φτάνοντας στην περιοχή, όπου βρίσκονταν οι εισβολείς, διαπίστωσαν ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν επιστρέψει στο FIR της Κωνσταντινούπολης. Αφού διασταύρωσαν τις πληροφορίες με το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη Σκύρο.

Αερομαχία με τα τουρκικά μαχητικά δεν υπήρξε. Δεν έγινε καν η διαδικασία της αναγνώρισης και της εικονικής αναχαίτισης των τουρκικών F-16, αφού οι πιλότοι τους απέφυγαν να διασταυρωθούν με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Επιστρέφοντας στη Σκύρο, τα δύο μονοθέσια Mirage της 331 Μοίρας Παντός Καιρού πετούσαν σε χαμηλό ύψος, περίπου 3.000 πόδια, κινούμενα σχεδόν σε ευθεία γραμμή από τη Λέσβο προς το αεροδρόμιο διασποράς.

Προσεγγίζοντας τη βάση τους, τα δύο Mirage 2000-5 άρχισαν να κατεβαίνουν για να μπουν στην τελική διαδικασία της προσγείωσης. Φαινομενικά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές: επικρατούσαν ασθενείς, βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 2 μποφόρ και η θερμοκρασία εδάφους ήταν 16 βαθμοί Κελσίου.

Ωστόσο, στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση. Από την ανασύνθεση των τελευταίων λεπτών πριν τη συντριβή του Mirage που πιλοτάριζε ο σμηναγός Μπαλταδώρος, προκύπτει ότι την ώρα που τα δύο μαχητικά κατέβαιναν, αντιμετώπισαν σύννεφα μαζί με υγρασία και θολούρα, μία μικτή κατάσταση που περιόριζε πολύ την ορατότητα.

Τότε ο σμηναγός Μπαλταδώρος, ως αρχηγός του σχηματισμού, έδωσε εντολή να κατεβούν χαμηλά, κάτω από τα σύννεφα. Κατεβαίνοντας, είχαν να αντιμετωπίσουν την πυκνή χαμηλή νέφωση, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει προκαλέσει στους πιλότους παραισθήσεις ή και απώλεια προσανατολισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κάποια στιγμή στη διαδικασία της καθόδου, το δεύτερο Mirage του σχηματισμού έχασε την επαφή με το μαχητικό του σμηναγού Μπαλταδώρου. Εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος πιλότος, λειτουργώντας όπως προβλέπουν οι κανονισμοί σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το άλλο μαχητικό του ζεύγους, τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά ελπίζοντας ότι θα ανακτήσει οπτική επαφή και επικοινωνία με το Mirage του 34χρονου πιλότου που χάθηκε. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως τη στιγμή που ο δεύτερος πιλότος του ανασχηματισμού τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά, βρισκόταν σε ύψος 500 ποδών… Η απαγκίστρωση του δεύτερου Mirage, δηλαδή η έναρξη εκ νέου της ανοδικής πορείας, έγινε όταν το δεύτερο μαχητικό βρισκόταν σε ύψος μόλις 200 πόδια -περίπου 70 μέτρα- από την επιφάνεια της θάλασσας. Και αυτό διότι ένα μαχητικό που βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας καθόδου, δεν ανακτά ύψος αμέσως μόλις ο χειριστής τραβήξει για να ανέβει.

Εκείνη την ώρα, 12:15 μεσημέρι Πέμπτης, 12 Απριλίου, εκτιμάται ότι το μαχητικό του σμηναγού Μπαλταδώρου είχε προσκρούσει στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο άτυχος 34χρονος δεν πρόλαβε να αναφέρει το παραμικρό σχετικά με την κατάσταση του αεροσκάφους ή την πορεία πτήσης του Mirage στον πύργο ελέγχου της Σκύρου.

Τα τελευταία λόγια

Τα τελευταία λόγια του σμηναγού αποκάλυψε, σοκαρισμένος απ’ όσα είδε, ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5. Τα μετέφεραν άνθρωποι που τον είδαν και τον άκουσαν όταν επέστρεψε στη βάση.

Όταν ο πιλότος του δεύτερου Mirage επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, ήταν ακόμα ταραγμένος. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του «Ε» στη Σκύρο, ο πιλότος εξετάστηκε αμέσως από τον γιατρό της βάσης. Οι συνάδελφοί του, σοκαρισμένοι κι εκείνοι με τα όσα είχαν συμβεί, τον ρώτησαν τι έγινε. Τότε τους αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αποστολής, τον άτυχο Γιώργο Μπαλταδώρο.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.

Δείτε το βίντεο από το Epsilon από το 8.45:

 

Όταν ο δεύτερος πιλότος ειδοποίησε την βάση πως είχε χάσει το στίγμα του Γιώργου Μπαλταδώρου, όλοι «πάγωσαν», καθώς γνώριζαν το πόσο έμπειρος και εξαιρετικός χειριστής ήταν και δεν πίστευαν ότι μπορεί να είχε συμβεί το μοιραίο. Η πρώτη αίσθηση ήταν πως όλα είχαν συμβεί ως αποτέλεσμα εμπλοκής με τα τουρκικά F-16. Δεν ήξεραν, τότε, ότι, όταν τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 έφτασαν στο Βόρειο Αιγαίο, για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, εκείνα είχαν ήδη αποχωρήσει από το ελληνικό FIR και η αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ...

Περίπου στις 12:30-12:45 ειδοποιήθηκαν τα στελέχη της βάσης να στείλουν πλωτό για να ερευνήσει το σημείο και να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του Έλληνα πιλότου. Έτσι κι έγινε. Αλλά το πλωτό με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στο σημείο της συντριβής, την ώρα που το Super Puma είχε ήδη εντοπίσει τα συντρίμμια και τη σορό του Γιώργου Μπαλταδώρου...

Δείτε βίντεο: «Ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη...»: Τα τελευταία λόγια του σμηναγού Μπαλταδώρου



Υπάρχει βίντεο-ντοκουμέντο από το δεύτερο αεροσκάφος που ακολουθούσε

Βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στο Αιγαίο με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, έχει στα χέρια της η επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης.

Το βίντεο προέρχεται από το καταγραφικό του δεύτερου αεροσκάφους που ακολουθούσε τον μοιραίο πιλότο και καταγράφει όλη την πτήση του ζεύγους των Mirage 2000-5 και τις τελευταίες σκηνές της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι καταγραφέα πτήσης διαθέτουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη.

Αντίστοιχο υλικό είχε διατεθεί και στην επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του θανάτου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη το F16 του οποίου κατέπεσε το 2006 στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου όταν τουρκικό μαχητικό «καρφώθηκε» στην καλύπτρα του ελληνικού αεροσκάφους.

Είναι αβέβαιο αν το βίντεο-ντοκουμέντο προσφέρει πληροφορίες καταλυτικές που θα βοηθήσουν την επιτροπή να καταλήξει σε συμπεράσματα για το τι οδήγησε στην τραγωδία στο Αιγαίο και στον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ωστόσο, κάθε λεπτομέρεια από την πτήση και τις συνθήκες της ίσως αποκωδικοποιήσει στα μάτια των εμπειρογνωμόνων κάποια από τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση του «μαύρου κουτιού» με το αεροσκάφος θα βρίσκεται σε βάθος περίπου 300 μέτρων στο βυθό της θάλασσας, 9 ν.μ. βορειοανατολικά της Σκύρου.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ έχει συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο

«Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόςεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ

Γύρω από το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, περιστράφηκε η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των προέδρων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Γιώργου Στασινού και Στράτου Παραδιά αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους δύο επικεφαλής των φορέων που εμπλέκονται άμεσα με την πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, το real estate, ανταλλάσσοντας χρήσιμες απόψεις, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στο «καθυστερημένιο και χωρίς καμία διαβούλευση» αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και το σχέδιο που έχει καταρτίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι «συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο».

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τους δύο προέδρους:

«Για το πως θα αναβιώσει και πάλι η αγορά των ακινήτων - όπως γνωρίζετε - έχουμε καταθέσει ένα πλαίσιο έξι βασικών προτάσεων, που πιστεύουμε ότι θα δώσουν μια νέα πνοή σε μια αγορά την οποία θεωρούμε απολύτως καθοριστική για να συνεισφέρει στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Γι’ αυτό και το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα.

Μιας και μιλάμε και για αναπτυξιακά σχέδια δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι με παραπάνω από 2 χρόνια καθυστέρηση, η Κυβέρνηση φαίνεται να καταρτίζει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Χωρίς, όμως, καμία διαβούλευση, χωρίς να κάνει καμία συζήτηση με τους φορείς της αγοράς. Είναι ένα σχέδιο το οποίο κρατάει κρυφό, μυστικό. Το συζητά με τους θεσμούς, αλλά όχι με τους Έλληνες πολίτες.

Θέλω και εδώ, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, να επαναλάβω ότι η Ν.Δ. έχει ένα συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Και σε καμία περίπτωση εμείς δεν δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύουμε εμείς. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Πιστεύουμε στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων. Πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μείωση της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων, όπως ο κλάδος των ακινήτων με στοχευμένες δράσεις. Δεν θέλουμε ένα μεγάλο κράτος-πατερούλη, που θα επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές και φόρους για να μοιράζει επιδόματα εν είδει κοινωνικής πολιτικής. Και για εμάς η καλύτερη κοινωνική πολιτική, πάντα, είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Για αυτό και αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε και εμείς ποιο είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης. Αλλά σε καμία περίπτωση ως Ν.Δ. δεν δεσμευόμαστε από αυτό. Αλλά δεν ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε τα γενικά. Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ειδικά της αγοράς ακινήτων, οπότε πολύ μεγάλη χαρά, να ακούσω τις σκέψεις σας, τις δικές σας προτάσεις και να δούμε που και σε ποιο βαθμό υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ αυτών που εισηγείστε εσείς και αυτών που θέλουμε να κάνουμε εμείς».



Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε ειδικότερα για την αγορά ακινήτων:

«Το πρόγραμμα “εξοικονομώ” το ζητούσαμε ως Ν.Δ. εδώ και πάρα πολύ καιρό, ως ένα επιτυχημένο μοντέλο συγχρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Η Κυβέρνηση κατάφερε να το διαχειριστεί και αυτό έτσι όπως το διαχειρίστηκε.

Προφανώς υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν και περισσότεροι πόροι για αντίστοιχα προγράμματα και μέσα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία του πακέτου Γιούνκερ. Αυτό αφορά το κομμάτι της συγχρηματοδότησης.

Επιμένω πάρα πολύ, όμως, και στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, για πιστοποιημένες -το τονίζω- και καταγεγραμμένες εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. Προφανώς και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε μια λευκή φορολογική απαλλαγή σε οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης γίνεται. Πρέπει να είναι κάτι καταγεγραμμένο, συγκεκριμένο και να καταλήγει τελικά σε ένα ακίνητο το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο με ένα πολύ σημαντικό και βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Γνωρίζετε καλά ότι, το στοκ των ακινήτων μας, φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Και θα χρειαστούμε έξυπνα εργαλεία για να δώσουμε το κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν τη ρευστότητα και τη διάθεση να προβούν σε τέτοιες κινήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με μια γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις επενδύσεις, αλλά και με νέους τρόπους αξιοποίησης ενδεχομένως της αγοράς ακινήτων, μέσα από εργαλεία τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε - όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ελεγχόμενες και φορολογημένες δράσεις που δεν αποβαίνουν εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων -πιστεύω ότι θα δώσουν μια νέα και διαφορετική τόνωση στην αγορά ακινήτων. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε το μπουμ το οποίο οδήγησε σε ένα βαθμό και στη χρεοκοπία της χώρας. Λάθος από την άλλη να μην πιστεύουμε ότι η αγορά των ακινήτων δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας».

Ακολουθεί το βίντεο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των δύο φορέων...

Μετά το Κογκρέσο ο Ζούκερμπεργκ «απολογείται» και στο Ευρωκοινοβούλιο για το Cambridge Analytica

Η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Vera Jourova, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διευθύντρια του Facebook, Sheryl Sandberg, τονίζοντας πως ο ιδρυτής του διαδικτυακού μέσου θα πρέπει να παραβρεθεί ενώπιον των εκπροσώπων των 28 κρατών της ΕΕ

Σε «σκάνδαλο» παγκοσμίων διαστάσεων έχει εξελιχθεί η υπόθεση Cambridge Analytica και οι διαρροές προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Παρ' ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών ανήκαν σε Αμερικανούς πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε τη «σκυτάλη» από το αμερικανικό Κογκρέσο, καλώντας τον CEO και ιδρυτή του μεγάλου διαδικτυακού μέσου, να παραστεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και να δώσει εξηγήσεις.

Η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Vera Jourova, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη COO του Facebook, Sheryl Sandberg, τονίζοντας πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα πρέπει να παραβρεθεί ενώπιον των εκπροσώπων των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξηγήσει το πώς προέκυψε το σκάνδαλο και πώς έχει διαμορφωθεί η όλη κατάσταση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook αναγνώρισε ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Η κλήση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ζούκερμπεργκ ήρθε μόλις δύο 24ωρα μετά τη διήμερη απολογία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου υποβλήθηκε στη βάσανο των ατελείωτων ερωτημάτων που του έθεσαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές.