16 Απριλίου 2018

Χαμός στο twitter με τις "διακοπές" του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο

150 κομματικά στελέχη στο Rodos Palace

Ένα πραγματικό "πάρτυ" έχει στηθεί στο twitter με την είδηση ότι 19 Υπουργοί, 10 Γενικοί Γραμματείς και 150 κομματικά στελέχη μετακινούνται στο Rodos Palace για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως σχολιάζουν οι χρήστες του μέσου, αυτό παραπέμπει περισσότερο σε διακοπές για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε κυβερνητική αποστολή.
Κάνουν μάλιστα και τις σχετικές συγκρίσεις με τις εποχές που πήγαιναν στα κάμπινγκ, ενώ τώρα προτιμούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Δείτε όσα γράφονται:


Και όσα συνεχίζουν να γράφουν στο twitter:


<![CDATA[// ><![CDATA[// ><!]]]]><![CDATA[> //--><!]]>
-->

https://omadaalithias.gr/social/hamos-sto-twitter-me-tis-diakopes-toy-syriza-sti-rodo

Ε ΒΕΒΑΙΑ! ΑΦΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! Τσακαλώτος: Τα δικά μας τα παιδιά δεν φωνάζουν να καεί η Βουλή

«Είμαι πολύ περήφανος που η δική μας νεολαία όταν στην πάνω πλατεία ήταν φασιστικά στοιχεία»
Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την Εθνική Ασφαλιστική ήταν αρκετή για να ανεβάσει τους τόνους στη Βουλή με τους δυο τους τελικά να "συγκρούονται" για τις πλατείες και τα συνθήματα κατά της Βουλής.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το ότι επί οκτώ μήνες ο κ. Τσακαλώτος αρνείτο να απαντήσει στην ερώτησή του υποστηρίζοντας ότι απαξίωση του Κοινοβουλίου δεν είναι μόνο τα συνθήματα του κ. Φωκά αλλά και η συμπεριφορά του κ. Τσακαλώτου.

"Ο κ. Τσακαλώτος ήταν στο Σύνταγμα. Αν δεν το σιγοτραγουδούσε ο Τσακαλώτος το σύνθημα "να καεί να καεί η Βουλή" το σιγοτραγουδούσε η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω πως να αντιδράσω. Τι να πω στον κ. Τσακαλώτο μετά από έξι μήνες για την απαξίωση αυτή;" είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε ως "καταστροφικό" αυτό που έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην πλατεία των Αγανακτισμένων και αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πριν να αποχωρήσει μάλιστα υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης παρότρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και έκανε την εξής παρομοίωση: "Είναι σαν να λέει ο Εσκομπάρ να μπουν φυλακή οι διακινητές ναρκωτικών".

Η αναφορά του κ. Κωνσταντινόπουλου προκάλεσε την απάντηση του κ. Τσακαλώτου , ο οποίος χαρακτήρισε συκοφαντική τη μομφή πως η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε το σύνθημα να καεί η Βουλή: "Είμαι πολύ περήφανος που η δική μας νεολαία όταν στην πάνω πλατεία ήταν φασιστικά στοιχεία, προσπάθησαν μέσα από δύσκολες συνθήκες και με ιρλανδέζικες , πορτογαλέζικες και ισπανικές σημαίες να γίνει η διαδήλωση από ένα εθνικό πράγμα, δηλαδή Ελλάδα εναντίον Γερμανίας, ένα διεθνιστικό πράγμα που έβαζε τα θέματα της Ευρωζώνης στην ουσία τους. Το έχω ακούσει πολλές φορές για τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ ότι φώναζαν το σύνθημα. Είναι ψέμα και το ξέρουν αυτοί που το λένε. Να μάθουν αυτοί τι ήταν οι πλατείες. Ήταν ένα κίνημα κατά των ανισοτήτων. Ποτέ μα ποτέ δικά μας παιδιά δεν φώναξαν αυτό το σύνθημα" είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/tsakalotos-ta-dika-mas-ta-pedia-den-fonazoun-na-kai-vouli

ΧΕΣΤ@ΚΑΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ! Το Μαξίμου διαψεύδει την Άγκυρα - Περισσότερες από 100 φορές επικοινώνησαν Τσίπρας-Καμμένος-Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την τουρκική προπαγάνδα - ΒΙΝΤΕΟ

Οι μεσημεριανές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για την υποστολή της ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάς" έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ANT1, άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μάθει εάν αληθεύει ο ισχυρισμός του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πηγή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στον ΑΝΤ1,ότι υπήρξε πάνω από 100 φορές επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον κ. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με σκοπό να διερευνηθεί, εάν τα όσα έλεγε ο Τούρκος πρωθυπουργός είχαν βάση.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

Νέα εκδοχή της 25χρονης με τον «δράκο»: «Αλλαξα την κατάθεση γιατί ήμουν υπό την επήρεια φαρμάκων»

Την Τετάρτη θα δώσει νέα κατάθεση η 25χρονη για την υπόθεση απόπειρας βιασμού στο Γκύζη που έχει καταγγείλει και που έχει εξελιχθεί σε σίριαλ τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η 25χρονη βοηθός οδοντιάτρου κατήγγειλε ότι της επιτέθηκε άνδρας και προσπάθησε να την βιάσει, απειλώντας την με μαχαίρι, αλλά εκείνη κατάφερε να του ξεφύγει. Στη συνέχεια όμως, όταν κλήθηκε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση το περασμένο Σάββατο ομολόγησε ότι σκηνοθέτησε την όλη υπόθεση για να αναβάλλει τον γάμο της! Επειτα από όλα αυτά όμως, επανήλθε στα όσα υποστήριζε αρχικά.

Η 25χρονη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Αντώνη Φούσα, υποστηρίζει ότι άλλαξε την αρχική της κατάθεση γιατί ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων, έπειτα από τριήμερη παραμονή της σε νοσοκομείο. Ετσι, τώρα επιμένει ξανά ότι όντως έγινε απόπειρα βιασμού σε βάρος της, κάτι που πρόκειται να υποστηρίξει στη νέα κατάθεσή της, την Τετάρτη.

Πάντως, μέχρι τώρα η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει βίντεο του δράστη, ή του συνεργού του- ήταν ο τσιλιαδόρος σύμφωνα με τα λεγόμενα της 25χρονης- ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει DNA στα ρούχα της.

Σκηνές από αστυνομική ταινία στην Πυλαία - Πυροβολισμοί σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη κακοποιών - ΒΙΝΤΕΟ

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας.

Άγνωστοι πυροβόλησαν κατά αστυνομικών από μπαλκόνι πολυκατοικίας, με τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν στα πυρά.

Οι αστυνομικοί εκείνη τη στιγμή ετοιμάζονταν να διενεργήσουν επιχείρηση ελέγχου στο συγκεκριμένο σπίτι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κακοποιούς που διακινούσαν όπλα και ναρκωτικά.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Διεθνής βολεϊμπολίστρια του ΑΟ Θήρας λιποθύμησε από καπνογόνα και... ινδική κάνναβη [εικόνες & βίντεο]

Εικόνες που δεν τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό βόλεϊ εκτυλίχθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, στο παιχνίδι του Αρη με τον ΑΟ Θήρας για την Α1 βόλεϊ γυναικών μια διεθνής αθλήτρια της ομάδας της Σαντορίνης λιποθύμισε.


Στο κλειστό της Πυλαίας βρέθηκαν σχεδόν διπλάσιοι οπαδοί σε σχέση με τη χωρητικότητα του γηπέδου (περίπου 220 άτομα) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να βρίσκονται όρθιοι πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι άνθρωποι του ΑΟ Θήρας οι οπαδοί του Άρη έβριζαν τις αθλήτριες της ομάδας τους κάθε φορά που πήγαιναν να κάνουν σερβίς, ενώ γενικότερα η ατμόσφαιρα στο γήπεδο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μελίνα Εμμανουηλίδου να αισθανθεί αδιαθεσία δύο φορές.

Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του τρίτου σετ, ωστόσο στη συνέχεια η κεντρική του ΑΟΘ επέστρεψε και ολοκλήρωσε κανονικά τον αγώνα. Λίγο αργότερα ωστόσο λιποθύμησε αφού από τα καπνογόνα που άναψαν οι φίλοι του Άρη η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Έτσι, η Μελίνα Εμμανουηλίδου μεταφέρθηκε αρχικά εκτός γηπέδου και στη συνέχεια της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και στη συνέχεια πήγε στο ξενοδοχείο μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγραψε στο προφίλ του στο Facebook το μέλος της Διοίκησης του ΑΟ Θήρας, Γιώργος Σπυριδάκης: «Δυστυχώς οι διαιτητές επέτρεψαν διεξαγωγή αγώνα ΑΡΗ Α.Ο ΘΗΡΑΣ με 200 χούλιγκανς μέσα στον αγωνιστικό χώρο να βρίζουν και να δημιουργούν συνθήκες που δεν μπορώ να μεταφέρω με λόγια. Αθλήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ντροπή στους διαιτητές και στους υπευθύνους διεξαγωγής του αγώνα».



Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΟ Θήρας:

«Χθες η ομάδα μας έδινε ένα αγώνα που το αποτέλεσμά του θα έδινε το εισιτήριο για τον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών. Ενός πρωταθλήματος που έχει χαρακτηριστεί από αστείο έως παρωδία, με τις αποχωρήσεις ομάδων στην αρχή του, αλλά και στη μέση του. Ενός πρωταθλήματος που θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα μας το τιμάει με την παρουσία της. Σεβόμενη τον ιδρώτα των αθλητριών της αλλά και των ανθρώπων που την περιστοιχίζουν. Σεβόμενη τις αντίπαλες ομάδες προσφέροντας την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Χθες τύχαμε μιας φιλοξενίας η οποία δεν τιμάει σε καμία περίπτωση την ομάδα και τον κόσμο του Άρη. Σε ένα γήπεδο με υπεράριθμους οπαδούς του Άρη, πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες που έφταναν δίπλα στις αναπληρωματικές αθλήτριες της ομάδας μας. Σε ένα γήπεδο που μύριζε ινδική κάνναβη. Σε ένα γήπεδο που κάθε σερβίς των αθλητριών μας στο δεύτερο και τέταρτο σετ ήταν εφιαλτικό, με γαλλικά και φτυσιές. Σε ένα γήπεδο που η έλλειψη αστυνομικής δύναμης ήταν παραπάνω από εμφανής. Σε ένα γήπεδο που και στον πρώτο αγώνα της σειράς, η ομάδα μας πέρασε τα ίδια πράγματα, αλλά σε λιγότερη εμβέλεια. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε τα υβριστικά συνθήματα κατά των πάντων που έφεραν το έμβλημα του Α.Ο. Θήρας.
Υπάρχει όμως σοβαρότατος λόγος να αναφέρουμε ότι στις παρατηρήσεις του τιμ μάνατζερ και της αρχηγού μας προς τον παρατηρητή του αγώνα πριν την αρχή του δεύτερου και τέταρτου σετ η απάντησή του ήταν, ότι δε μπορώ να κάνω κάτι. Υπάρχει σοβαρότατος λόγος να αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο ματς υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες συγκρούστηκαν με τον κόσμο του Άρη, μετά το τέλος του αγώνα. Οι δυνάμεις αυτές χθες, έλαμψαν δια της απουσίας τους, αν και ο κόσμος ήταν πολλαπλάσιος. Υπάρχει λόγος να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος του αγώνα και ενώ έχουν μπει τριακόσια άτομα να πανηγυρίσουν τη νίκη της αντιπάλου ομάδας με αναμμένα καπνογόνα, οι διαιτητές του αγώνα και ο παρατηρητής του έλεγαν, να βγει έξω ο έφορος της ομάδας μας που πήγε να παραπονεθεί για την όλη κατάσταση. Υπάρχει λόγος να αναφέρουμε την λιποθυμία τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα της διεθνής αθλήτριάς μας, Μελίνας Εμμανουηλίδου, όσο και μετά το τέλος αυτού, εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς των καπνογόνων κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Λυπόμαστε για ότι αντικρίσαμε στο χθεσινό αγώνα.
Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μη πούμε περαστικά στον πρώτο προπονητή του Άρη κύριο Καββαδά και να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στον βοηθό του κύριο Τσαϊρέλλη!
Εκ του ΔΣ
ΑΟ Θήρας».

Ηλεία: Συνελήφθη 46χρονος αλλοδαπός για την μεγάλη πυρκαγιά στη Φρίξα

Ο αλλοδαπός θα οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα Ηλείας - Μάχη για τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή

Ένας 46χρονος αλλοδαπός συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή Φρίξα Ηλείας.

Έιδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική πρόκειται για τον Α.Β. του Κ., ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στο νομό Ηλείας, η οποία εκδηλώθηκε στις 15/04/2018 και ώρα 16:39.

Ο προαναφερόμενος με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας θα οδηγηθεί αύριο στις 10:00, ενώπιόν του.

Την ίδια ώρα ισχυρές επίγειες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας-Κρετστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, «είχαμε μια αναζωπύρωση σε ένα δύσβατο σημείο, κοντά στη Φρίξα και οι πυροσβέστες επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μην πάρει έκταση».

Πάντως, στην περιοχή βρίσκονται 76 πυροσβέστες με 36 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 14 άτομα, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ! Διαδηλωτής ρίχνει κάτω και γρονθοκοπεί αστυνομικό -Δεν τον συνέλαβαν [βίντεο]

Ενα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη: διαδηλωτής έριξε κάτω και γρονθοκόπησε αστυνομικό, αλλά έφυγε ανενόχλητος.

Κι όμως, αυτό συνέβη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση στη Συρία, σε εμπορικό κέντρο στην οδό Τσιμισκή. Κάποια στιγμή υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Ενας από αυτούς, έριξε στο έδαφος άνδρα της ΥΜΕΤ και άρχισε να τον γρονθοκοπεί μέχρι να τον σταματήσουν οι συνάδελφοι του πρώτου και στη συνέχεια απομακρύνθηκε, χωρίς να συλληφθεί.

Το συμβάν κατέγραψε με το κινητό του ο δικηγόρος Θανάσης Καρατσιώλης και το ανάρτησε στο Facebook. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ανάρτησή του ο δικηγόρος, όλα κυλούσαν ομαλά, με διακριτική και ελάχιστη αστυνομική παρουσία, όταν συντονισμένα οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα όργανα της τάξης.

«Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται και δημοσιοποιείται βίαιη επίθεση εναντίον αστυνομικού οργάνου στην Ελλάδα και δεν έχει προχωρήσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμο συνέβαινε αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα είχαν αντιδράσει άμεσα και ο δράστης θα είχε συλληφθεί», δήλωσε στην ιστοσελίδα thestival συνδικαλιστής της ΕΑΥΘ.

Μήνυμα Κοτζιά σε Ζάεφ: Δείξτε σοβαρότητα... ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΚΑΡΦΩΝΕΤΕ ΓΑΜ@ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝ ΜΟΥ ΜΕΣΑ!

«Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων» είπε ο Έλληνας υπουργός μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κάλεσε τη γειτονική χώρα «να αποδεχτεί μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση»

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ. Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Εξάλλου, η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. «Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε λεκτικό στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

ΦΩΤΟ-Απίστευτη (λέμε τώρα) καταγγελία Πορτοσάλτε για τον Σταλίνα Σπίρτζη

Τον αποκλεισμό δημοσιογράφου από την ενημέρωση του Υπ. Υποδομών μετά από εντολή Σπίρτζη καταγγέλλει ο Άρης Πορτοσάλτε και δεν είναι να πέφτουμε απ' τις καρέκλες μας αφού ο Σταλίνας ζει το όνειρό του... την επιβολή Σοβιετίας στην ενημέρωση... σε πρώτη φάση

Δείτε τι έγραψε ο Άρης Πορτοσάλτε στο Twitter:

Η υπηρεσία Τύπου του υπ.Υποδομών ανακοίνωσε στον διαπιστευμένο δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Αχιλλέα Τόπα ότι εφεξής δεν πρόκειται να ενημερώνεται για τις δράσεις του Υπουργείου με εντολή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη!
Χούντα και μόνο..


Πρετεντέρης: Τανγκό

"Ο διπλωματικός διάλογος είναι σαν το τανγκο: χρειάζεται δυο. Κι εγώ στη Συρία ψάχνω τον δεύτερο. Διότι ούτε ο Άσαντ, ούτε ο Πουτιν, ούτε οι αγιατολάδες, ούτε οι χεζμπολαδες φαινονται εραστές της ειρήνης και του διαλόγου" γράφει στα ΝΕΑ ο Γ. Πρετεντέρης:

κλικ στη φώτο για μεγέθυνση


Σταύρος Νιάρχος: Οι 5 γάμοι και η κόντρα με την Ωνάση για τις αδελφές Λιβανού -Τις παντρεύτηκε και τις δυο [εικόνες]

Δεν έχει ξαναγραφεί στην Ελλάδα ιστορία σαν αυτή των δύο εφοπλιστών Ωνάση και Νιάρχου.

Η επαγγελματική τους καριέρα και η προσωπική τους ζωή ήταν τόσο τραγικές και ταραχώδεις που απασχόλησαν και απασχολούν ως σήμερα τον Τύπο.

Σε κάποια σημεία, μάλιστα, οι ζωές τους... συναντήθηκαν και σίγουρα σημαδεύτηκαν από την «αιώνια» κόντρα μεταξύ τους. Η «βεντέτα» τους σε επιχειρηματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με τον σύγγαμβρό του Αριστοτέλη Ωνάση τροφοδότησε τις στήλες των εφημερίδων όλου του κόσμου και διαμόρφωσε μέρος του προσωπικό τους μύθου.

Οι 4+1 γάμοι του Σταύρου Νιάρχου



Η προσωπική ζωή του Σταύρου Νιάρχου με μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυτάραχη. Εκανε πέντε γάμους κι ο πέμπτος ήταν με την αδελφή της πρώην γυναίκας του και πρώην σύζυγο του Ωνάση, Τίνα Λιβανού.

Το 1930 συνάπτει τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, με την οποία χωρίζει ένα χρόνο αργότερα.

Το 1939 παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την 20χρονη Μελπομένη Κάπαρη, κόρη πλοιοκτήτη από τη Σύρο και χήρα διπλωμάτη. Τον ίδιο χρόνο ιδρύει τη Niarchos Group, με 2 πετρελαιοφόρα και 5 φορτηγά.

Το 1947 χωρίζει από τη γυναίκα του Μελπομένη και η γνωριμία του με τον εφοπλιστή Σταύρο Λιβανό θα τον βάλει στα μεγάλα σαλόνια. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες βεντέτες της εποχής...

Ο Νιάρχος φλερτάρει με τη 14χρονη κόρη του Λιβανού, Τίνα. Ο πατέρας της, όμως, αρνείται να του δώσει το χέρι της, λόγω της μικρής της ηλικίας και λόγω του ότι το διαζύγιο με την Μελπομένη καθυστερεί...

Εντέλει ο Νιάρχος παντρεύεται τη μεγαλύτερη αδελφή της Τίνας, Ευγενία.



Σταύρος Νιάρχος και Ευγενία Λιβανού

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, η Τίνα παντρεύεται τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, γεγονός που εξοργίζει τον Νιάρχο.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η άνοδος του Νιάρχου είναι θεαματική. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο. Για πολλά χρόνια του ανήκε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος του κόσμου. Θα εισέλθει στη χωρεία των Κροίσων και θα ονομαστεί «Χρυσός Έλληνας». Γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «Time» με φόντο τα τάνκερ του (τεύχος 6ης, Αυγούστου 1956). Είναι η εποχή της καταξίωσης.

Την ίδια εποχή, ο Νιάρχος αγοράζει το νησί Σπετσοπούλα στον Αργοσαρωνικό. Είχε προηγηθεί η αγορά του Σκορπιού από των Ωνάση...

Το 1965 ο Νιάρχος, που τρελαινόταν για το σκι, γνωρίζεται στο σαλέ του στην Ελβετία με τη Σαρλότ Φορντ, εγγονή του θρυλικού αυτοκινητοβιομήχανου Χένρι Φορντ. Η νεαρή Αμερικανίδα μένει έγκυος και το σκάνδαλο ξεσπάει. Η Ευγενία, η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του (Φίλιππου, Σπύρου, Κωνσταντίνου και Μαρίας-Ειρήνης), ζητά και παίρνει διαζύγιο. Ο Νιάρχος παντρεύεται με πολιτικό γάμο τη Φορντ, η οποία φέρνει στον κόσμο το πέμπτο παιδί του, την Έλενα - Άννα. Στο μεταξύ, ξαναφουντώνει ο έρωτάς του για την Ευγενία. Χωρίζει με τη Φορντ, αλλά δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτεί την Ευγενία, καθώς το διαζύγιό τους δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως ο πολιτικός γάμος του με τη Φορντ.







Σταύρος Νιάρχος-Σαρλότ Φορντ

Στις 4 Μαΐου 1970 ο Νιάρχος απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου. Η γυναίκα του Ευγενία, 44 χρονών, βρίσκεται νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Ευγενία; Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει για τον Νιάρχο με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα.

Ο Νιάρχος ξεπερνά γρήγορα το χαμό της Ευγενίας και το 1971 παντρεύεται την αδελφή της Τίνα, που φαίνεται να είναι ο μεγάλος του έρωτας. Η Τίνα είχε χωρίσει το 1959 με τον Ωνάση, αφού του είχε χαρίσει τα δύο παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα. Πριν παντρευτεί τον Νιάρχο, η Τίνα Λιβανού παντρεύεται τον Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ. Το 1974 η Τίνα θα πεθάνει και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φήμες οργιάζουν και πάλι. Η Τίνα πέθανε στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού και ο Νιάρχος κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.



Η όμορφη Τίνα Λιβανού, δεξιά



Η Τίνα Λιβανού στη μέση

Ο Νιάρχος βρισκόταν στην κορυφή και συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Fortune». Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποσύρθηκε στο ησυχαστήριό του στο Σεν Μόριτζ, όπου πέθανε στις 16 Απριλίου 1996, χτυπημένος από μια σπάνια αρρώστια, που του είχε παραλύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του. Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού.

Η καλλονή Τίνα Λιβανού με τον Αριστοτέλη Ωνάση:



Με πληροφορίες: Sansimera.gr

Άγαλμα Τρούμαν: Οι περιπέτειες του αγάλματος που τα κομμούνια προσπαθούν χρόνια να ρίξουν-Ποιος ήταν ο Τρούμαν

Από τη στιγμή της τοποθέτησής του έχει γίνει στόχος βανδαλισμών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο - Μετρά τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις με μπογιές, έχουν πριονιστεί τα πόδια του και μια φορά τραβήχτηκε με σχοινιά μέχρι εδάφους

Έχει χαρακτηριστεί ως το πλέον μισητό άγαλμα της Αθήνας, έχοντας δεχθεί από τη στιγμή της τοποθέτησής του πληθώρα επιθέσεων.

Σήμερα για μία ακόμη φορά, το άγαλμα του 33ου προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, στη συμβολή Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στο Παγκράτι, αγαλμα του Χάρι Τρούμαν έγινε στόχος βανδαλισμών. Ομάδα διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια πορείας για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, προσπάθησαν να «γκρεμίσουν» το άγαλμα, χρησιμοποιώντας σκοινιά και αλυσοπρίονο.

Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φέλιξ Γουέλτον, έχει ύψος 3,20 μέτρων, ορειχάλκινος και εδράζεται σε μαρμάρινο βάθρο.

Γύρω από τον ανδριάντα υπάρχουν συνολικά 8 στήλες, ύψους 1,85μ., στις οποίες αναγράφονται, σε ελληνικά και αγγλικά, κείμενα ευγνωμοσύνης τους ελληνικού λαού για τον Τρούμαν και ο λόγος του ιδίου για την αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει μπρούτζινο το σήμα των ΑΧΕΠΑ και κάτω από αυτό μεταλλική πινακίδα που μέσα σε κυκλικό διακοσμητικό μαίανδρο φέρει το όνομα του τιμώμενου. Στην πίσω στήλη του βάθρου αναγράφονται τα εξής: «Εις τον Χάρρυ Σ. Τρούμαν εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης δια το δόγμαν το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής την 12 Μαρτίου 1947 βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας. Αφιερούται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ…».

Στην αντίθετη πλευρά του βάθρου έχει τοποθετηθεί απόσπασμα από τον λόγο του Τρούμαν με τον οποίον υποστήριξε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ το 1947.

Κατασκευάστηκε από την οργάνωση των Ελλήνων της Αμερικής ΑΧΕΠΑ, η οποία προσέφερε χρηματική δωρεά στο ελληνικό δημόσιο και στήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1963 ερήμην της δημοτικής αρχής.

Τα εγκαίνια του αγάλματος



Στόχος δεκάδων επιθέσεων

Από τη στιγμή της τοποθέτησής του, το εν λόγω άγαλμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο βανδαλισμών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Έχει δεχθεί τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις με μπογιές, έχουν πριονιστεί τα πόδια του και μια φορά τραβήχτηκε με σχοινιά μέχρι εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το άγαλμα έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων. Η δεύτερη μάλιστα το 1971 είχε θύμα και έναν αστυνομικό.

Τον Μάρτιο του 1986, ισχυρή ωρολογιακή βόμβα «σώριασε» τον ανδριάντα καταμεσής της πλατείας. Τα στελέχη της ΑΧΕΠΑ ζήτησαν επισκευή και άμεση επανατοποθέτηση, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων. Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Η πτώση του κατά τη διάρκεια πορείας το 2007



Ενα χρόνο μετά ο ΕΛΑ ανατίναξε το άγαλμα και το έβαψε με κόκκινη μπογιά.

Το 1997 τα πόδια του αγάλματος πριονίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωριαστεί ξανά στην πλατεία και επανατοποθετήθηκε, το 1999, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Το 2007, κατά την διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας συγκεντρωμένη το τραβούν το άγαλμα με σχοινιά πετώντας το στο έδαφος σχοινιά στο έδαφος.

Τον Μάιο του 2013 έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού με ροζ και κόκκινη μπογιά.



Ποιος ήταν ο Χάρι Τρούμαν 

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην επέμβαση στη Συρία. Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το άγαλμα του Τρούμαν που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β.Κωνσταντίνου και Β.Γεωργίου.

Το γλυπτό κατασκευάσθηκε το 1960 και είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο.

Ποιος ήταν ο Χάρι Τρούμαν

Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1884 και πέθανε στην πολιτική απομόνωση στις 5 Δεκεμβρίου του 1972, σε ηλικία 88 ετών.

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σήμανε την έναρξη μιας νέας περιόδου στη σύγχρονη ιστορία. Γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο, όπως ο πυρηνικός βομβαρδισμός της Ιαπωνίας, το σχέδιο Μάρσαλ, ο Ψυχρός Πόλεμος και η ίδρυση του ΝΑΤΟ, οφείλονται σε ένα άτομο. Τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Χάρι Τρούμαν.

Κατά τύχη πρόεδρος

Στις 20 Ιανουαρίου του 1945, ο πρόεδρος Ρούσβελτ επέλεξε τον γερουσιαστή Χάρι Τρούμαν ως αντιπρόεδρο. Ο προηγούμενος αντιπρόεδρος, Χένρι Ουάλας, ήταν υπερβολικά αριστερός για τα «γούστα» του και το επιτελείο πίεζε για αντικατάσταση. Η επιλογή του Τρούμαν, βασίστηκε στη δουλειά του, ως γερουσιαστής με την Επιτροπή Ελέγχου, που ερευνούσε τις σπατάλες του Εθνικού Προγράμματος Άμυνας, και η οποία είχε ανεβάσει πολύ τη δημοτικότητά του. Ο Τρούμαν τα είχε βάλει ευθέως, με το λόμπι των εξοπλιστικών προγραμμάτων και είχε κερδίσει τη λαϊκή αναγνώριση. Ο Ρούσβελτ πέθανε 82 μέρες αργότερα στις 12 Απριλίου και ο Τρούμαν ανέλαβε την προεδρία.

Ήταν, όμως, φανερά απροετοίμαστος για την ανάληψη του αξιώματος. Στους τρεις μήνες που είχαν προηγηθεί, είχε συναντηθεί μόλις δύο φορές με τον πρόεδρο, ο οποίος δεν τον υπολόγιζε σε καμία σύσκεψη ή απόφαση. Ο Τρούμαν δεν έθετε θέμα και απλά συμβιβαζόταν με τον παραγκωνισμό του. Ξαφνικά όμως, έπρεπε να ηγηθεί μιας υπερδύναμης, εν μέσω πολέμου. «Όταν μου είπαν τι έγινε, ένιωσα σαν να με είχαν πλακώσει το φεγγάρι, τα αστέρια κι όλοι οι πλανήτες», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, την ημέρα που έγινε πρόεδρος. Ο Τρούμαν προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στη ζωή του προέδρου. Ο διστακτικός αντιπρόεδρος, που ήταν η γλάστρα του Ρούσβελτ, έγινε ένας αποφασιστικός ηγέτης. Κράτησε όλο το επιτελείο του προηγούμενου προέδρου, αλλά έδωσε μία ρητή εντολή: τις αποφάσεις θα τις έπαιρνε ο ίδιος. Η δική τους δουλειά, ήταν να τον υποστηρίζουν.

Ο άνθρωπος που έριξε την πυρηνική βόμβα

Ανήμερα των 61ων γενεθλίων του, στις 8 Μαϊου του 1945, ο Τρούμαν βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν η μέρα γνωστή ως V-E Day (Victory in Europe Day), δηλαδή η «Μέρα της νίκης στην Ευρώπη». Ο αγώνας για την Αμερική, βέβαια, κρατούσε ακόμα, καθώς οι Ιάπωνες πολεμούσαν σκληρά σε κάθε μέτωπο. Η νίκη ήταν βέβαιη, αλλά ο Τρούμαν πήρε την ολέθρια απόφαση. Δύο πυρηνικές βόμβες εκτοξεύτηκαν και ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Ο άνθρωπος που «έκανε καριέρα», μαχόμενος το Εθνικό Πρόγραμμα Άμυνας, ήταν αυτός που είπε «ναι» στο πιο καταστρεπτικό σχέδιό του.

Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις, που προκάλεσε παγκοσμίως η απόφασή του, ο ίδιος ο Τρούμαν υποστήριζε την επιλογή που έκανε, μέχρι το τέλος της ζωής του. Πίστευε ότι με αυτό που έκανε, έσωσε εκατομμύρια ζωές, που θα χανόντουσαν αν συνεχιζόταν ο πόλεμος. Πάντα οικονόμος, δεν ξέχασε ούτε στιγμή, ότι τα έξοδα του πολέμου ήταν υπέρογκα και αν αναγκαζόταν να διατάξει εισβολή στην Ιαπωνία, η οικονομία των Η.Π.Α. θα γονάτιζε, ή τουλάχιστον αυτό υποστήριζε ως δικαιολογία. Στις 13 Αυγούστου του 1945, η Ιαπωνία παραδόθηκε. Ο θρίαμβος της νίκης δεν ήταν αρκετός, για να επισκιάσει την παγκόσμια κατακραυγή για τον βομβαρδισμό. Ο Τρούμαν δεν βγήκε κερδισμένος απ’ την αναμέτρηση.

Ο «σοσιαλιστής» και αντι-ρατσιστής Αμερικάνος πρόεδρος

Αν δεν είχε ρίξει τις πυρηνικές βόμβες, το προφίλ του θα ήταν εντελώς διαφορετικό και σίγουρα πιο συμπαθητικό. Ο Τρούμαν κατέθεσε πρόταση για δημόσιο σύστημα υγείας, που θα κάλυπτε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς και για αυτό κατακρίθηκε έντονα. Ο Τρούμαν προκάλεσε και με μια σειρά αντιρατσιστικών μέτρων, που κόντεψαν να του στοιχίσουν την επανεκλογή του το 1948. «Αηδιάζω, όταν ακούω, ότι στο Μισισιπή πετάνε τους Νέγρους στρατιώτες, που μόλις γύρισαν απ’ τον πόλεμο, έξω απ’ τα φορτηγά του στρατού και τους ξυλοκοπούν», είχε δηλώσει, όταν ανακοίνωνε την πρόθεσή του, να σταματήσει τον φυλετικό διαχωρισμό στις ένοπλες δυνάμεις. Έκανε την πρόθεσή του πραγματικότητα τον Ιούλιο του 1948, με την απόφαση 9981. Ο Τρούμαν «πάτησε πόδι» και έκανε ένα τεράστιο βήμα ενάντια του ρατσισμού.

Το Δόγμα του Τρούμαν

Ο πρόεδρος, που για τους Αμερικάνους προσέγγιζε επικίνδυνα στο σοσιαλισμό, ήταν ο ίδιος που ηγήθηκε του πολέμου εναντίον του κομμουνισμού. Υπό την επίβλεψή του, ξεκίνησε το Σχέδιο Μάρσαλ, που «έριχνε χρήμα» στην κατεστραμμένη Ευρώπη, για να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, είπε ότι ο κομμουνισμός «ανθίζει» σε οικονομικά ασθενείς περιοχές. Την ίδια λογική, ακολούθησε και το «δόγμα» του Τρούμαν το 1947, που προέβλεπε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή χωρών που «ταλαντευόντουσαν» μεταξύ καπιταλιστικής δύσης και κομμουνιστικής ανατολής.

Η ενέργεια του Τρούμαν έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα και επέβαλε τις δεξιές δυνάμεις του ελληνικού εμφυλίου. Τα 400 εκατομμύρια δολάρια που έστειλαν οι Η.Π.Α., εξασφάλισαν αργότερα, το 1952, την ένταξη της Ελλάδας στον οργανισμό του ΝΑΤΟ. Ο άλλοτε πολέμιος του σπάταλου προγράμματος της Εθνικής Άμυνας, ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, για να καλύψει τις ανάγκες του Ψυχρού Πολέμου. Στις 14 Μαΐου του 1948, λίγο πριν τις αμερικάνικες εκλογές, ο Τρούμαν αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. Όταν του επισήμαναν ότι, έτσι θα καταστρεφόντουσαν οι διπλωματικές σχέσεις με τα αραβικά κράτη και τα πετρέλαιά τους, ο Τρούμαν απάντησε ότι, «είχε πολύ λίγους Άραβες ψηφοφόρους».

Πόλεμος της Κορέας. Ο πόλεμος του κυρίου Τρούμαν

Στις εκλογές του 1948, κατάφερε να αδράξει τη νίκη την τελευταία στιγμή. Ο Τρούμαν δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλής πρόεδρος και οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, δεν ωφέλησαν καθόλου τη δημοτικότητά του. Ο αγώνας του Τρούμαν εναντίον του κομμουνισμού, τον οδήγησε το 1950 στον πόλεμο της Κορέας, όπου η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα επιτέθηκε εναντίον της φιλο-αμερικάνικης Νότιας. Αποφάσισε τη συμμετοχή της Αμερικής, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, κίνηση που αποδείχτηκε τεράστιο σφάλμα. Ο πόλεμος ονομάστηκε ανεπίσημα «πόλεμος του κυρίου Τρούμαν» και ο πρόεδρος κατηγορήθηκε, για καθετί που πήγαινε στραβά κατά τη διάρκειά του. Ο Στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ. Όταν, μάλιστα, ο Τρούμαν απέλυσε τον Στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, τον οποίο είχε τοποθετήσει ο ίδιος επικεφαλής του εκστρατευτικού σώματος, η κοινή γνώμη θεώρησε, ότι ο Μακάρθουρ χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος.
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο Τρούμαν δεν είδε «άσπρη μέρα». Στις 15 Ιανουαρίου του 1953, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρόταν απ’ την πολιτική, έχοντας υπηρετήσει ως πρόεδρος για οχτώ χρόνια. Αρνήθηκε να μείνει στο κυβερνητικό μισθολόγιο, γιατί πίστευε ότι θα μείωνε την ακεραιότητα του αξιώματος που κατείχε. Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. ζούσε μόνο με τη στρατιωτική σύνταξη που του αντιστοιχούσε, απ’ όταν υπηρέτησε, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ποσό ήταν μόλις 112,56 δολάρια τον μήνα. «Αν δεν είχα πουλήσει κάποια ακίνητα, που είχα κληρονομήσει απ’ τη μητέρα μου, θα ήμουν πρακτικά άπορος», είχε πει το 1957, για να περιγράψει τα οικονομικά του προβλήματα. Τον επόμενο χρόνο, το Κογκρέσο αποφάσισε ότι θα παρέχεται σύνταξη στους πρώην προέδρους, αξίας 25.000 δολαρίων.

Είναι πολύ πιθανό, η απόφαση να ελήφθη αποκλειστικά για την ενίσχυση του Τρούμαν. Ο ιστορικός Ντάνιελ Μακόι έγραψε τα εξής: «Αν δει κανείς τα πράγματα απ’ τη σκοπιά του Τρούμαν, κατάφερε να αποφύγει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και προφύλαξε τον ελεύθερο κόσμο απ’ την απειλή του κομμουνισμού. Βέβαια απέτυχε να εξασφαλίσει μία περίοδο συνεχόμενης ειρήνης, δημοκρατίας και ευκαιριών για ιδιωτική ανάπτυξη, που ο ίδιος ήλπιζε να φέρει». Ο Χάρι Τρούμαν ήταν ένας πρόεδρος με καλές προθέσεις, που βρέθηκε αντιμέτωπος με κάποια απ’ τα κρισιμότερα διλλήματα τις σύγχρονης ιστορίας και κατέληξε να κάνει «μια τρύπα στο νερό». Ο Αϊζενχάουερ, που τον διαδέχθηκε, στην τελετή παράδοσης τον περιφρόνησε επιδεικτικά. Την περίοδο του Μακαρθισμού θεωρήθηκε αριστερός, επειδή πίστευε στα κοινωνικά προγράμματα. Αυτός που ξεκίνησε τον Ψυχρό Πόλεμο. Ως ένα βαθμό, οι αποφάσεις του, έδωσαν στον κόσμο τη μορφή που έχει σήμερα.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων: Οι χορηγοί ποσών άνω των 5.000 ευρώ θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο

Τι αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει στοιχεία

Η δηµοσιοποίηση, από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, στην επίσηµη ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, των στοιχείων κάθε χρηµατοδότη πολιτικού κόµµατος κάτω των 5.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται, καθώς αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο, γνωμοδότησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει στοιχεία.

Όμως, προσθέτει η Αρχή, για χρηματοδότηση άνω των 5.000 ευρώ, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών των κομμάτων, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το νόμο 3023/2002 για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής ζήτησε από το ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία του 2015 των ιδιωτών χρηματοδοτών του για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ προς ανάρτηση στο Διαδίκτυο.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, επικαλούμενο ότι «αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα των οικονοµικών ενισχυτών του κόµµατος, καθόσον η δωρεά σε ένα κόµµα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος».

Παράλληλα, το ΚΚΕ επικαλέστηκε ότι στη συνταγµατική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόµου περιλαµβάνεται και η ελευθερία συµµετοχής ή υποστήριξης, χρηµατικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων» και τα δικαιώµατα αυτά των πολιτών «συνδέονται και µε τη µυστικότητα της ψήφου».

Κατά συνέπεια, η συλλογή και δηµοσίευση στο Διαδίκτυο των στοιχείων των φυσικών προσώπων θα συνιστούσε περιορισµό των ατοµικών-κοινωνικών δικαιωµάτων, η προσβολή των οποίων είναι υπέρµετρη».

Ακόμη, το ΚΚΕ επισήμανε ότι μεταξύ των χρηµατοδοτών, περιλαµβάνονται και βουλευτές του κόµµατος µέσω της παροχής προς το κόµµα της βουλευτικής αποζηµίωσής τους. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στην Επιτροπή και βρίσκονται στη διάθεσή της, οποτεδήποτε το ζητήσει. Κατόπιν αυτών, η Επιτροπή, έστειλε τρία ερωτήματα στην Αρχή, που είναι τα εξής:

1. Εάν η δηµοσιοποίηση της χρηµατοδότησης από φυσικά πρόσωπα, αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, ήτοι δεδοµένων σχετιζόµενων µε πολιτικά φρονήµατα του υποκειµένου

2. Εάν η προβλεπόµενη από το άρθρο 21 του ν. 3023/2002 υποχρέωση δηµοσιοποίησης εκ µέρους της Επιτροπής των στοιχείων των χρηµατοδοτών των πολιτικών κοµµάτων για ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ κείται ή όχι εντός του κανονιστικού πλαισίου που θέτουν το Σύνταγµα, οι διεθνείς κανόνες και η εθνική νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων και δη ευαίσθητων και

3. Εάν ο σκοπός προστασίας του δηµοσίου συµφέροντος, κατά το ειδικότερο τµήµα της ενίσχυσης των µέτρων διαφάνειας του δηµοσίου βίου, καθιστά κατά την αρχή της αναλογικότητας, συνταγµατικά ανεκτό τον περιορισµό της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων που τίθεται µε τη διάταξη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002.

Η Αρχή, στην υπ΄ αριθμ. 1/2018 γνωμοδότησή της, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και εισηγητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο, αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, υπογραμμίζει (απατώντας στο πρώτο ερώτημα που τις τέθηκε) ότι η δηµοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου στο διαδίκτυο, «των στοιχείων κάθε χρηµατοδότη πολιτικού κόµµατος αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. β΄ του ν. 2472/1997».

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων επιτρέπεται µόνο κατ’ εξαίρεση, ύστερα από άδεια της Αρχής και εφόσον το υποκείµενο των δεδοµένων (χρηματοδότης) έχει δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του για την επεξεργασία αυτή.

Σε απάντηση του δεύτερου ερωτήματος, η Αρχή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονοµικών των πολιτικών κοµµάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 , αποτελεί νοµική βάση για τη συγκεκριµένη επεξεργασία, η οποία δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος.

Όμως, προσθέτει η Αρχή, το πλαφόν του ποσού της χρηματοδότησης των κομμάτων πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η δηµοσιοποίηση της ταυτότητας του ιδιωτικού χρηµατοδότη, ανήκει κατ’ αρχήν στη διακριτική ευχέρεια του νοµοθέτη, εφόσον γίνεται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Στην προκείμενη περίπτωση το πλαφόν των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών είναι σύμφωνο με το νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Ως προς το τρίτο ερώτημα, η Αρχή σημειώνει η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστηµα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασµένης διατήρησης των δεδοµένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια και πρέπει παράλληλα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων που θα αναρτώνται, αλλά και του προφίλ του κάθε ατόμου.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΝΑ ΄ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος

Στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος κρατείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος, για μια εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές η εξέλιξη αυτή προήλθε έπειτα από δικαστική διαμάχη της οικογένειας Μαρινόπουλου με τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ιδιοκτήτη αλυσίδας σουπερμάρκετ στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να δώσει εντός 20 ημερών κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων όπως ζητούσε με προσφυγή του ο αντίδικός του κ. Καρυπίδης με την 742/17 απόφαση του ειρηνοδικείου.

Bloomberg: Ο Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο χωρίς να έχει σχέδιο για την οικονομία

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να απελευθερωθεί από μια οκταετούς διάρκειας ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. Στο εγχώριο μέτωπο: οι προετοιμασίες για την οικονομική κατάσταση μετά το τέλος της περιόδου διάσωσης και οι πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εντάσεων με τους συμμάχους και τους αντιπάλους του. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής: αυξημένες εντάσεις με την παραδοσιακά αντίπαλη Τουρκία και περιφερειακή αστάθεια που προκύπτει από μια διαμάχη για το όνομα μιας γειτονικής χώρας.

Η ικανότητα του Τσίπρα να κατευθύνει όλα αυτά θα μπορούσε να καθορίσει πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η μείωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα και τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε ο Χατζής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταρχική ανησυχία για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της ηγεμονίας του, στην περιοχή.

Τουρκικές εντάσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο όταν δύο Έλληνες στρατιώτες, που η Ελλάδα λέει ότι περιπολούσαν στα σύνορα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας- ρουτίνας, συνελήφθησαν από την Τουρκία. Η Ελλάδα ζήτησε την επιστροφή τους. Οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καταδίκασαν επίσης τη συνεχιζόμενη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας σε πολίτες της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πάντα σε ένταση, επιδεινώθηκαν περαιτέρω, αφού ένα ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρεται ότι συμμετείχαν σε μια στρατιωτική προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ενώ «η πιθανότητα σκόπιμης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ένα τυχαίο γεγονός που θα εκκινήσει την αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με έδρα την Αθήνα. Τα ελληνικά και τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρούσαν πάντοτε πολύ κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαλλαγεί από έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και η συρρίκνωση της επιρροής των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα καθιστά λιγότερο πιθανή μια διαμεσολάβηση εάν συμβεί κάποιο επεισόδιο, είπε.

Για το όνομα της πΓΔΜ

Οι ενστάσεις της Ελλάδας, παρεμποδίζουν επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ συνεχώς καταλήγουν στο οδόφραγμα που έχει ανεγείρει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι η Μακεδονία θα πρέπει να αναφέρεται μόνο στη δική της βόρεια περιοχή, το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.

Οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις διαμάχες με την Τουρκία και την πΓΔΜ έφεραν επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους του. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του εταίρου του Τσίπρα στον κυβερνητικό συνασπισμό, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επιμένει ότι το κόμμα του δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Εκλογές θλίψης

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εσωτερικής υποστήριξης θα μπορούσε να θέσει την λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τσίπρα σε κίνδυνο πριν από τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, μια σοβαρή ανησυχία σε μια στιγμή που το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήσεις για την οικονομικήκατάσταση, καθώς η Ελλάδα θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιο είδος προγράμματος μετά τη διάσωση.

Ενώ ο Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, θα επιτρέψει μια «καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», οι κριτικές που δημοσιεύονται δεν είναι τόσο σίγουρες ότι θα έχουν θετική για την κυβέρνηση επίπτωση στο εκλογικό σώμα.

«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει πολύ νωρίς το χαρτί της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στην περίοδο μετά τη διάσωση», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος των συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Σταϊκούρας: Εσωτερική στάση πληρωμών, έσοδα χαμηλότερα των στόχων και κατασχέσεις τα "επιτεύγματα" των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

«Καθαρά έσοδα χαμηλότερα από τους στόχους, εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους τομείς όπως οι επιχορηγήσεις Νοσοκομείων, δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας: αυτά είναι τα πιο πρόσφατα “επιτεύγματα” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού και την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία Μαρτίου για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι:

·Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους, απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, λόγω της υπερφορολόγησής τους.

·Η εσωτερική στάση πληρωμών συνεχίζεται, σε κοινωνικά κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.

·Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες και έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, υπολείπονται αισθητά του στόχου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν πλέον τα 102 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε σημαντικά, περίπου κατά 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των κατασχέσεων -με 1,1 εκατομμύρια πολίτες να έχουν υποστεί, ήδη, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης- αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι η πολιτική της είναι ανερμάτιστη και αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη».

Πηγή: enikonomia.gr

ΠΑΛΙ ΝΙΚΑΕΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ! Εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη: Σε ένα μήνα απλήρωτοι φόροι 1,9 δισ. ευρώ

Ισχυρή αύξηση κατά 2,013 δισεκατομμύρια ευρώ εμφάνισαν το Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εκ των οποίων τα 1,908 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε στα 101,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον δεύτερο μήνα του 2018.

Το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φορολογικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των οφειλετών ανέρχονταν σε 3.964.279, ενώ οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν στα 1.739.301 και όσοι είναι υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.088.696 (το 62,59%).

Το εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο, είναι ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των νέων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους (αφορά 1,9 εκατ. οφειλέτες) το 1 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από 26 μόνο οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Παράλληλα, το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο (που δημιουργήθηκε έως 31.12.2017) ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 98,340 δισ. ευρώ. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από την αρχή του έτους ανήλθε σε 2,779 δισ. ευρώ – αύξηση 2,013 δισ. ευρώ.

ΗΠΑ: Εξέγερση σε φυλακή της Νότιας Καρολίνας - Επτά νεκροί

Στις ταραχές συμμετείχαν πολλοί κρατούμενοικε - 17 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκτός φυλακής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Επτά κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νότια Καρολίνα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις σωφρονιστικές αρχές της Πολιτείας αυτής.

Η στάση ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στη φυλακή του Μπίσοπβιλ, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter, επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 χρειάστηκε να μεταφερθούν εκτός φυλακής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των δυνάμεων της τάξης δεν υπάρχουν θύματα.

Στις ταραχές συμμετείχαν πολλοί κρατούμενοι. Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Το βράδυ της Κυριακής οι σωφρονιστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει λακωνικά ότι ήταν σε εξέλιξη "ένα επεισόδιο".

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΥΡΛΙΑΖΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΧΤΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ; ΑΕΚ: Κάνει ΚΑΙ ΚΑΛΑ δεκτά όλα τα αιτήματα του ΠΑΟΚ για να λάμψει η αλήθεια

Η ΑΕΚ, μέσω του υπομνήματός της, δηλώνει ανοιχτή και έτοιμη ακόμα και για την παρουσία του διαιτητή της επίμαχης συνάντησης στο δικαστήριο, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Και έτσι μετά το βίντεο, κάνει η ίδια δεκτά όλα τα αιτήματα του ΠΑΟΚ για να λάμψει η αλήθεια για όσα έγιναν στην Τούμπα στις 11 Μαρτίου, όταν μετά το ντου του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη διεκόπη το ματς.

«Ολα στο φως, να λάμψει η αλήθεια»: Αυτό επικαλείται η ΑΕΚ μέσω του σημερινού υπομνήματος της στον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων, Δημήτρη Σκουτέρη. Χαρακτηριστικά αναφέρονται σε 50 σελίδες:

-Στοιχεία που καταρρίπτουν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ απαντάει σε όσα ισχυρίζεται και με βάση το video που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ, αλλά και με βάση όλο το υλικό από τις κάμερες των αποδυτηρίων χωρίς το παραμικρό πρόβλημα να γίνει χρήση του.

- Κάνει εκτενή αναφορά στο ότι στη διάρκεια της διαδικασίας και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματα του ΠΑΟΚ, χωρίς εκείνη να αναδείξει το παραμικρό πρόβλημα και «ούτε τώρα έχουμε την ανάγκη να κρύψουμε το παραμικρό. Από τη στιγμή που δεν αρκεί ως γεγονός η πρωτοφανής είσοδος ένοπλου προέδρου σε γήπεδο, ας γίνουν όσα εκτιμά η επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια σε μία τόσο σημαντική υπόθεση».

- Το αίτημα της ΑΕΚ, μέσω του υπομνήματος, όπως το θέλει και ο ΠΑΟΚ, είναι να κληθεί για πολλοστή φορά ο Κομίνης να καταθέσει και να διευκρινίσει: ποιος είναι ο λόγος διακοπής του αγώνα και αν ποτέ σφύριξε στα αποδυτήρια διατάσσοντας την επανέναρξη του αγώνα.

- Επικαλείται ότι ο ένας και μοναδικός λόγος διακοπής του ντέρμπι είναι η είσοδος Σαββίδη με όπλο και συνοδεία μπράβων στον αγωνιστικό χώρο, η απειλητική κίνησή του προς τον διαιτητή (μαζί με την ευθεία απειλή από πλευράς Μίχελ) και η διπλή επίθεσή του προς τον πάγκο της ΑΕΚ.

- Η ΑΕΚ υποστηρίζει ότι δεν γίνεται να μην είναι λόγος διακοπής αγώνα αυτό το γεγονός, που εξελίχθηκε σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών (και όχι από επεξεργασμένο video αποδυτηρίων), όταν αποτέλεσε λόγο διακοπής ολόκληρου πρωταθλήματος με επίσημο έγγραφο και υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης που το αναφέρει ως λόγο σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, λόγο διαγραφής του ΠΑΟΚ από την ECA, γεγονός που καταδικάστηκε απερίφραστα εντός της χώρας από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές UEFA-FIFA, γεγονός που δυσφήμισε την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης μέσω του διεθνούς Τύπου (έχουμε καταθέσει όλο το υλικό) και που σε επίσημο έγγραφο της FIFA αποτελεί τον βασικό κίνδυνο απειλής με GREXIT του ελληνικού ποδοσφαίρου.

- Επικαλείται νομολογία σε παρόμοια περίπτωση ακόμα και από το CAS.

Η φωτογραφία που ανέβασε ο αδερφός του Γιώργου Μπαλταδώρου -Οι δυό τους σε ένα Mirage [εικόνα]

Με μία φωτογραφία από το πιλοτήριο Mirage είπε το δικό του αντίο στο άτυχο χειριστής της ΠΑ, ο αδερφός του Χρήστος Μπαλταδώρος.

Στην φωτογραφία διακρίνεται ο ίδιος με τον αδερφό του μέσα στο πιλοτήριο ενός μαχητικού.

World Bank: Στην 3η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στα έργα ΣΔΙΤ

Στην 3η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 135 χώρες στον τομέα των "Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ", σύμφωνα με την Έκθεση ΣΔΙΤ 2018 της World Bank.

Στη φετινή ετήσια έκθεση «Benchmarking PPP Procurement», αναλύεται το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ προς τα οποία στρέφονται κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προκειμένου να προωθήσουν έργα ή άλλες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην αξιολόγηση των καλών πρακτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο τομέα η χώρα μας έχει και άλλες διεθνείς διακρίσεις.

Σε μελέτη για την επιτροπή REGI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2017), η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως καινοτόμος στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει πιο συστηματικά την προσέγγιση των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση των στόχων της Πολιτικής Συνοχής».

Επιπλέον θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς πως βρίσκεται εντός βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού σε τομείς της Ελληνικής Οικονομίας (2016), ο ΟΟΣΑ δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση για το πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Διεθνείς βραβεύσεις

Επίσης, έχει λάβει διεθνείς βραβεύσεις. Συγκεκριμένα, για το έργο των 24 σχολείων βραβεύτηκε ως Συμφωνία της Χρονιάς στον τομέα της εκπαίδευσης από το διεθνές περιοδικό World Finance λόγω του πανευρωπαϊκά καινοτόμου τρόπου χρηματοδότησης και της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αντίστοιχη βράβευση έχει επιτύχει το έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο βραβεύτηκε ως Συμφωνία της Χρονιάς για τα Απόβλητα από το περιοδικό World Finance. Το ίδιο έργο έλαβε επίσης το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Waste Partnership" των βραβείων "Waste & Recycling Awards 2017".

Τέλος, τα έργα για την υλοποίηση ευρυζωνικού δικτύου έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Ευρυζωνικότητας 2017», καθώς και βράβευση στο παγκόσμιο συνέδριο του Συνδέσμου Πληροφορικής (WITSA) στην κατηγορία βραβείου ψηφιακών ευκαιριών «Digital Opportunity Awards» 2018.

Πρώην αστυνομικός και κάτοικοι του Παγκρατίου συνέλαβαν δύο ληστές που «χτυπούσαν» σούπερ μάρκετ

Δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 39 ετών, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση και συμμορία, ληστείες κατά συρροή και κατά συναυτουργία» και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δράστες είχαν ενωθεί τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου 2018 με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Κατά την παράνομη δράση τους:

  • ο ένας από τους συλληφθέντες με καλυμμένα τα χαρακτηρίστηκα του, εισέβαλλε εντός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλου, αφαιρούσε από τα ταμεία χρηματικά ποσά,
  • ο δεύτερος, επίσης αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά και κρατώντας όπλο, παρέμενε πλησίον της πόρτας εισόδου για να επιτηρεί τον χώρο και
  • μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών τους διέφευγαν πεζή.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον (4) υποθέσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα:

  • δύο περιπτώσεις ληστειών που διαπράχθηκαν στο ίδιο κατάστημα την 31 Μαρτίου και 14 Απριλίου 2018 αντίστοιχα, στο Παγκράτι Αττικής,
  • δύο περιπτώσεις ληστειών που διαπράχθηκαν στο ίδιο κατάστημα την 6 και 13 Απριλίου 2018 αντίστοιχα, στα Καμίνια Αττικής,
  • ενώ παράλληλα, εξετάζεται και η συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλαστικό πιστόλι χειρός, 810 ευρώ, (2) κινητά τηλέφωνα, στέλεχος κάρτας SIM και κασκόλ.

Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν ξανά απασχολήσει τις Διωκτικές Αρχές και είναι σεσημασμένοι –κατά περίπτωση- για ληστείες, κλοπές, απάτες και ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (15-4-2018), το πρωί, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωσή τους είναι ότι πρόκειται για οροθετικά άτομα. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο, ο 35χρονος, αποφυλακίστηκε στις 30 Μαρτίου (λόγω της ασθένειάς του) και την επόμενη μέρα, στις 31 Μαρτίου δηλαδή, προέβη σε ληστεία. Ο ίδιος είχε συλληφθεί για ληστείες το 2016 και του είχαν επιβληθεί ποινές 16 ετών φυλάκισης.

Και ο δεύτερος ληστής είναι οροθετικός και είχε αποφυλακιστεί, για τον ίδιο λόγο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τις ληστείες τις διέπρατταν με πλαστικό πιστόλι.

Οι δύο ληστές συνελήφθησαν από πρώην αστυνομικό και κατοίκους της περιοχής του Παγκρατίου το προηγούμενο Σάββατο, 14 Απριλίου.

Φορτηγό πλοίο χτυπάει ρυμουλκό και σχεδόν το βγάζει από τη θάλασσα [βίντεο]

Δεν έχουν τέλος τα ναυτικά λάθη ή αλλιώς οι αστοχίες στη διακυβέρνηση πλοίων.

Αλλο ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά ένα φορτηγό πλοίο χτυπάει ένα δεμένο σε προβλήτα ρυμουλκό. Μάλιστα η σύγκρουση, αν και έγινε με μικρή ταχύτητα, δείχνει τη δύναμη που έχει το πλοίο, αφού ουσιαστικά σηκώνει το ρυμουλκό στον αέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο λιμάνι Durban στη Νότιο Αφρική στις 13 Απριλίου.

ΔΕΣΦΑ: Πλειοδότης η κοινοπραξία της Snam - Nέα βελτιωμένη προσφορά ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των δυο κοινοπραξιών για το ΔΕΣΦΑ.

Το σχήμα των «Snam, Enagás Internacional και Fluxys» προσέφερε περισσότερα χρήματα και ανακηρύχθηκε πλειοδότης.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την «Ελληνικά Πετρέλαια», προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα

• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη(EBRD),

για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ.

Δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη για το θέμα:

«Όταν στις 30 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώναμε την ολοκλήρωση των συζητήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ‘οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο’ και ‘υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας’. Σήμερα νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ:

  • προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής)
  • προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό

Επιπλέον, η Συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευτήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι:

  • το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)
  • το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας
  • ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ
  • ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό


Αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού».