22 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Μελισσανίδης: Άμα είναι ανθρωποφάγοι ΜάΟΥ ΜάΟΥ ας αλλάξουν την απόφαση


[Ας του πει κάποιος ότι λέγονται ΜάΟ ΜάΟ και όχι ΜάΟΥ ΜάΟΥ... επίσης να του θυμίσει κάποιος ότι το 1995 ούρλιαζε: "Παίζουμε τελικό στην έδρα του αντιπάλου μας απαράδεκτα πράματα"... επειδή ο ΠΑΟ έπαιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο... σήμερα μας είπε με μια φυσικότητα ότι ο τελικός θα γίνει... στην έδρα του]

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μοίρασε συγχαρητήρια σε Χιμένεθ και παίκτες και αναφερόμενος στην αναμονή της απόφασης Σκουτέρη ήταν για άλλη μια φορά... καυστικός για όσα συνέβησαν στην Τούμπα.

Μιλώντας στις κάμερες, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι που κατακτάμε τον τίτλο. Το άξιζε ο κόσμος, 70.000 κόσμου ήρθαν και από την επαρχία και γέμισε το ΟΑΚΑ».

Για το αν νιώθει δικαιωμένος: «Το περιμέναμε με το νέο γήπεδο. Ήρθε νωρίτερα… Δεν πειράζει. Η δικαίωση είναι για τον προπονητή και τους παίκτες. Αυτοί το αξίζουν. Παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο μέσα στη χρονιά».

Για τον Λάζαρο και για μεταγραφές: «Αυτά δεν μπορούμε να το κουβεντιάζουμε μπροστά στις κάμερες. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Θα τα δούμε».

Για τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν καθυστερήσει: «Ναι, πράγματι έχουν καθυστερήσει. Τι να με φοβίζει. Είδαμε τι έγινε. Μπήκαν μέσα και διέκοψαν το παιχνίδι. Σαν… μάο μάο».



Μάριος Τριβιζάς
http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/458489/melissanidis-xaroymenoi-gia-ton-titlo-aksizan-proponitis-kai

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με τη γνωστή κασέτα Καζαντζίδη: Δε μας έδωσαν μόνο 4 πέναλτυ-Κάνει μήνυση στον διαιτητή ο Μάριν! (vid)

Η ΑΕΚ τους πήρε το Πρωτάθλημα με γκολ επιθετικό φάουλ στο 90 μέσα στο Καραϊσκάκη αλλά ο ΠΑΟΚ τους φταίει... τιμή για τον ΠΑΟΚ γιατί δείχνουν ποιον θεωρούν τον δυσκολότερο αντίπαλό τους

Επίσημη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης που κάνει λόγο για εξευτελισμό λόγω διαιτησίας - Καυστικό σχόλιο Καραπαπά στην συνέντευξη Τύπου

Από πλευράς του Ολυμπιακού υπήρξε η εξής θέση: «Συνεχίζουν να ξεφτιλίζονται! Για ακόμα μία εβδομάδα βλέπουμε αυτόν τον εξευτελισμό με την διαιτησία». Από την άλλη ο Κώστας Καραπαπάς μετά από ερώτηση πως ο Κατσικογιάννης προορίζεται για διεθνής τόνιζε με έντονη δόση ειρωνίας και ενόχλησης πως «προφανώς και με αυτήν την διαιτησία θα γίνει διεθνής...».

Λίγο αργότερα ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε βδομάδα που περνάει πιστεύουμε ότι αποκλείεται να δούμε μεγαλύτερη ξεφτίλα. Δυστυχώς έχει και παρακάτω! Δεν εξετάζουμε τι κάνει το ποδόσφαιρο και ποιος παίζει καλά, ή ποιος μπορεί να παίξει καλύτερα. Αυτό που εξετάζουμε είναι το παραποδόσφαιρο. Αυτοί που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και έχουν κάνει το ποδόσφαιρο βάλτο, φορώντας τον μανδύα της εξυγίανσης.

Ο σημερινός διαιτητής πνίγηκε από το άγχος, γνωρίζοντας προφανώς ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καλό αποτέλεσμα στην αρχή του αγώνα και έκανε αυτά που είδατε όλοι στο γήπεδο. Τέσσερα πέναλτι, δύο από τα οποία θα σφύριζε και ο χειρότερος εχθρός μας. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ διαιτητή να χτυπάει ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο! Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Χτίζουμε ήδη τον Ολυμπιακό της επόμενης ημέρας, μια ομάδα που θα είναι πολύ καλύτερη και πρέπει όσοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο να αποφασίσουν να τελειώνουμε με το παραποδόσφαιρο»!

Πηγή:www.gazzetta.gr

Κάνει μήνυση στον διαιτητή ο Μάριν! 

Ο Μάρκο Μάριν καταθέτει μήνυση στον διαιτητή Κατσικογιάννη επειδή τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τη φάση του πέναλτι στις καθυστερήσεις!

Για το αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταθέσει μήνυση στον διαιτητή του αγώνα Απόλλων – Ολυμπιακός, Αλέξανδρο Κατσικογιάννη, έφυγε αμέσως μετά τη λήξη του ο Μάρκο Μάριν. Ο Γερμανός ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να αποχωρήσει από το γήπεδο πριν καν λήξει το ματς πριν τον συγκρατήσουν οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων», θέλει να μηνύσει τον ρέφερι του συνδέσμου Ηπείρου υποστηρίζοντας ότι τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος στη φάση των καθυστερήσεων, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών των παικτών του Ολυμπιακού για πέναλτι.

Δείτε τη φάση...



http://www.sdna.gr/

Ενταση στη Μυτιλήνη: Συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια και φωτοβολίδα σε πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ΛΑΘΡΟ που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τη Μόρια, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται στη Μυτιλήνη. Μεγάλη ομάδα πολιτών με κυρίαρχα στελέχη του ακροδεξιού χώρου και οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας επιτίθενται σε ομάδα προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των πολιτών και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους μετανάστες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.



Οι επιτιθέμενοι πολίτες πετάνε μπουκάλια νερό προς τη μεριά των προσφύγων και κατά διαστήματα επιχειρούν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στους πρόσφυγες. Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκτός της συνήθους μεθόδου της απώθησης που χρησιμοποιεί η Αστυνομία. Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των συγκεντρωμένων πολιτών πετάχτηκε προς τους πρόσφυγες και μια ναυτική φωτοβολία, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά, αφού ένας πρόσφυγας με ψυχραιμία την άρπαξε και την πέταξε στη θάλασσα.



Οι συγκεντρωμένοι πολίτες απαιτούν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή στην πλατεία Σαπφούς έχει σπεύσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Η μάχη της Αλαμάνας: Ο ηρωικός Αθανάσιος Διάκος και ο μαρτυρικός θάνατός του

Ποιος ήταν ο ένας εκ των ηρώων του 1821 - Η αρχή της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα - Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ στη Φθιώτιδα - Η μάχη και το τραγικό τέλος

Μία από τις θρυλικές μορφές του 1821, είναι αναμφίβολα ο Αθανάσιος Διάκος. Ο ηρωικός του αγώνας στην Αλαμάνα απέναντι σε πολλαπλάσιους Τουρκαλβανούς και ο μαρτυρικός του θάνατος στη Λαμία, συγκλονίζουν ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο η απώλειά του ένα μόλις μήνα μετά την κήρυξη της Επανάστασης, άφησε δυσαναπλήρωτο κενό και υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τον Αγώνα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.



Ο Αθανάσιος Διάκος

Αν και όλοι οι Έλληνες ξέρουμε (ελπίζουμε…) τον Αθανάσιο Διάκο, αγνοούμε αρκετά στοιχεία για την ζωή του. Θα παραθέσουμε εδώ ορισμένες πληροφορίες άγνωστες ως επί το πλείστον στο ευρύ κοινό.

Γεννήθηκε στο χωριό Αθανάσιος Διάκος (παλαιότερα Άνω Μουσουνίτσα) ή στην Αρτοτίνα. Και τα δύο αυτά χωριά βρίσκονται στη Φωκίδα.

Ως έτος γέννησής του, αναφέρεται πιθανότατα το 1788 (σύμφωνα με άλλη εκδοχή γεννήθηκε το 1786).



Ο παππούς του Αθανάσιος Γραμματικός, ήταν επικεφαλής σώματος που δρούσε εναντίον των Τούρκων στην Παρνασσίδα και τη Δωρίδα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος. Το επώνυμο του πατέρα του, πιθανότατα ήταν Μασαβέτας (και όχι Γραμματικός όπως αναφέρουν κάποιες πηγές).



Για τον Αθανάσιο Διάκο, γράφει ο Γερμανός ιστορικός Gustar Hertzberg (1826 – 1907):
"Ο Αθανάσιος ήτο υιός αγρότου διαλάμπων επί κάλλει νεαρώ, καταγόμενος εκ της ου μακράν του Καρπενησίου εν τη βορεία κλιτύι του Τυμφρηστού κειμένης κώμης Μυσονίτζης, καλούμενος συνήθως Διάκος (Διάκονος), διότι την της νεότητος παίδευσιν είχε λάβει εν τη περί την Αρτοτίναν παρά το όρος Κόρακα (νυν Βαρδούσια) μονή του Αγίου Ιωάννου (χωρίς όμως να χειροτονηθεί). Η βδελυρά επιθυμία, ην ο Τούρκος βοεβόδας του Λιδορικίου ησθάνετο προς τον νέον, ηνάγκασεν αυτόν να φύγει από της Μονής "εις το όρος". Ο ηγούμενος αυτού συνέστησεν αυτόν εις περίφημον τινα κλέφτην ονόματι Σκαλτσοδήμον, εν τοις παλικαρίοις δε τούτου ασκηθείς ο Διάκος εγένετο μετ' ολίγον άξιος πολεμιστής.



Στη Μονή (του Ιωάννου του Πρόδρομου), ο Διάκος δεν πήγε για "να ασπασθεί τον μοναχικόν βίον, αλλά να διδαχθεί παρά τινος καλογήρου εκπληρούντος χρέη διδασκάλου, όπως συνέβαινε καθ' όλην την Ελλάδα επί τουρκοκρατίας, την Οκτάηχον και το ψαλτήρι"



(Ανδρέας Καρκαβίτσας, "Περί Αθανασίου Διάκου")

Στη Μονή, ο νεαρός Αθανάσιος (περίπου 15-16 ετών ήταν όταν πήγε εκεί), πρόσφερε υπηρεσίες στους καλόγερους, έψελνε και διάβαζε τον "Απόστολο". Σύμφωνα με τον Α. Καρκαβίτσα, σ' ένα γάμο στην Αρτοτίνα, κατά τη διάρκεια του γλεντιού άρχισαν οι πυροβολισμοί στον αέρα (κάτι ανάλογο με τις μπαλοθιές στην Κρήτη σήμερα). Όμως από μια αδέσποτη σφαίρα, σκοτώθηκε ένας νεαρός. Όλοι υπέδειξαν ως υπεύθυνο για τον χαμό του τον Α. Διάκο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι ήταν αυτός ο δράστης. Ο Διάκος άρχισε να κρύβεται στα γύρω βουνά, αλλά όταν πήγε σ' ένα πανηγύρι (ή άλλο γάμο) τον Δεκαπενταύγουστο, τον συνέλαβαν οι Τούρκοι, μαζί με κάποιον Καφέτζο και τους οδήγησαν στον πασά του Λιδορικίου, ο οποίος τους φυλάκισε. Όμως ο Διάκος και ο Καφέτζος κατάφεραν να ξεφύγουν και έφτασαν στο λημέρι του Τσαμ Καλόγηρου, ξακουστού κλέφτη της Δωρίδας.

Μετά τον θάνατο του Τσαμ Καλόγηρου, οι άνδρες του σκόρπισαν σε μπουλούκια. Ένα του Διάκου ,ένα του Γούλα και ένα του Σκαλτσοδήμου. Όταν ο Αλή πασάς, που προετοίμαζε εξέγερση εναντίον της Πύλης, κάλεσε στα Γιάννενα Έλληνες και Αρβανίτες καπεταναίους, πήγε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και ο Αθανάσιος Διάκος (1814). Εκεί έμεινε δύο χρόνια και έγινε φίλος, μεταξύ άλλων, και με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Με την επιστροφή του στη Ρούμελη, άφησε το αρματολίκι του Λιδορικίου στον Σκαλτσοδήμο και πήγε μόνο μ' ένα σύντροφο, τον Περλίγκα, στη Λιβαδειά. "Εκεί εύρε τον φίλον του Οδυσσέα (Ανδρούτσο), οπλαρχηγόν Λεβαδείας από του 1816, όστις τον εφιλοξένησε μετά χαράς και τον διόρισε πρωτοπαλίκαρόν του", γράφει ο Α. Καρκαβίτσας.

Το 1819, οι Διάκος και Ανδρούτσος είχαν έντονη διαφωνία, γιατί π πρώτος δεν συγχωρούσε τη σκληρότητα του δεύτερου. Ο Ανδρούτσος έφυγε για τα Γιάννενα και οι περισσότεροι άνδρες του ακολούθησαν τον Α. Διάκο, τον οποίο ο βοεβόδας της Λιβαδειάς Καρά – Ισμαήλ, διόρισε αρματολό της περιοχής. Ο Διάκος είχε άψογη συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες Ιωάννη Λογοθέτη και Νικόλα Νάκο. Στη φιλική Εταιρεία μυήθηκε πιθανότατα από τον Αθανάσιο Ζαρίφη.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Διάκος είχε συγκροτήσει πειθαρχημένο στρατιωτικό σώμα και, "ως αρχηγός των αρμάτων της Λιβαδειάς" είχε δική του σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό και γράμματα Ο.Θ.Ν.Κ. (= ο Θεός νικά).

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές, ένα σύντομο βιογραφικό του Αθανάσιου Διάκου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δίνουν διαφορετικά στοιχεία για τον ήρωα. Όπως γράφει ο Γιάννης Α. Ρουφαγάλης στο έργο του "Αρτοτίνα" (1990), ο πατέρας του Α. Διάκου καταγόταν από την Άνω Μουσουνίτσα και η μητέρα του από την Αρτοτίνα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γιώργος Πανουργιάς και στάλθηκε από τους γονείς του σαν ψυχογιός – τσοπάνης, στον αρχιτσέλιγκα θείο του Θανάση Γραμματικό στην Αρτοτίνα, γύρω στο 1760. Ο Ψυχογιός, όπως ήταν γνωστός πλέον στην Αρτοτίνα, παντρεύτηκε αργότερα την Χρυσούλα Καφούρα ή Μπουκουβάλα, που καταγόταν από την Αρτοτίνα και μπήκε "σώγαμπρος" στο σπίτι της οικογένειας της συζύγου του. Το ζευγάρι απόκτησε πέντε παιδιά, τρία κορίτσια και δύο αγόρια. Ένα από αυτά ήταν ο Θανάσης (Αθανάσιος Διάκος).

Για τις διχογνωμίες και τις αντικρουόμενες πληροφορίες, γράφει σχετικά, και πολύ εύστοχα, ο Σαράντος Ι. Καργάκος στο έργο του "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821":
"Η σύγχυση ως προς το επώνυμο και την γενέτειρα οφείλεται στο ότι τότε δεν υπήρχαν δημοτολόγια ούτε βιβλία γεννήσεων, βαφτίσεων κλπ. To όνομα τότε δεν το κληρονομούσες, το δημιουργούσες. Επίσης, λόγω του κτηνοτροφικού βίου, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών κινούνταν από οικισμό σε οικισμό έτσι που τα παιδιά μιας πολυμελούς οικογένειας μπορεί να είχαν γεννηθεί σε μέρη διαφορετικά. Μετά την απελευθέρωση, οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών, στις οποίες ζούσαν απόγονοι διακεκριμένων αγωνιστών διαγωνίζονταν και διαγωνίζονται για την καταγωγή των ηρώων".

Η Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά

Το ξέσπασμα της Επανάστασης στον Μοριά τον Μάρτιο του 1821, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Από τις 24 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου, οι επαναστάτες απελευθέρωσαν τα Σάλωνα (Άμφισσα), το Λιδορίκι, τη Λιβαδειά, την Αταλάντη, τη Θήβα και την Μπουδουνίτσα (Μενδενίτσα)
Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι η Ανατολική Στερεά είχε ισχυρή αρματολική και κλέφτικη παράδοση και οπλαρχηγούς έμπειρους, με τόλμη και υψηλό φρόνημα (Οδυσσέας Ανδρούτσος , Δήμος Σκαλτσάς , Πανουργιάς, Βασίλης Μπούσγος, Ιωάννης Δυοβουνιώτης και φυσικά, ο Αθανάσιος Διάκος ). Οι περισσότεροι ήταν μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, ενώ αρκετοί είχαν θητεύσει στον στρατό του Αλή πασά!

Η περιοχή είχε όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αποτελούσε την οδό απ’ όπου θα επιχειρούσαν να περάσουν οι σουλτανικές δυνάμεις προς την εστία της Επανάστασης, την Πελοπόννησο.
Ομέρ Βρυώνης και Κιοσέ Μεχμέτ στη Ρούμελη.

Από την Πύλη δόθηκε εντολή στον Χουρσίτ πασά να καταπνίξει την Επανάσταση. Αυτός όμως ήταν καθηλωμένος στα Γιάννενα όπου πολιορκούσε τον Αλή πασά.
Έτσι έστειλε τον κεχαγιά μπέη του Μουσταφά επικεφαλής 3.000 Αλβανών να περάσει στην Αχαΐα από την Αιτωλοακαρνανία μέσω του Ρίου. Θεωρώντας ανεπαρκή την αποστολή αυτή, διέταξε τον έμπιστό του Κιοσέ Μεχμέτ να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις και να κατευθυνθεί από την Βοιωτία στον Ισθμό και από εκεί στον Μοριά. Έπρεπε όμως πρώτα να εκκαθαριστεί η Ανατολική Στερεά από τους Έλληνες επαναστάτες. Η αποστολή αυτή ανατέθηκε στον Ομέρ Βρυώνη, πασά του Βερατίου, ικανότατο στρατηγό. Λόγω της παλιάς φιλίας του με τον Αλή πασά, δεν ενέπνεε όμως ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Ο Ομέρ Βρυώνης γνώριζε από την αυλή του Αλή πασά τους περισσότερους Έλληνες οπλαρχηγούς. Τις πολεμικές τους συνήθειες, τις αρετές και τα ελαττώματά τους. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ήταν πανέξυπνος και εμπειροπόλεμος.

Σύντομα, μια μεγάλη στρατιά από 8.000 πεζούς και 1.000 ιππείς (κατά τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, 7.000) κινήθηκε ενάντια στους Έλληνες. Ο Διάκος και ο Δυοβουνιώτης κρίνοντας απαραίτητη την κατάληψη της στενής διάβασης του Σπερχειού προς τις Θερμοπύλες, κατευθύνθηκαν προς τα εκεί για να εμποδίσουν την κάθοδο των Τουρκαλβανών.
Έπρεπε πρώτα όμως να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν ενοχλήσεις από τις ήδη υπάρχουσες στην περιοχή εχθρικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσίαζε η κατάληψη του Πατρατζικίου (Υπάτης). 800 ένοπλοι Τούρκοι και Αλβανοί, αγωνίζονταν με πάθος, καθώς είχαν μάθει ότι έρχονται ενισχύσεις.

Η αρχική άρνηση του οπλαρχηγού της περιοχής Μήτσου Κοντογιάννη να λάβει μέρος στην επιχείρηση εναντίον της Υπάτης, ήταν καθοριστική.
Ο Διάκος, ο Δυοβουνιώτης και ο Πανουργιάς αναγκάστηκαν να πολιορκήσουν με τις δικές τους δυνάμεις την πόλη. Τελικά, στις 18 Απριλίου με 8 μέρες καθυστέρηση ,συνέπραξε μαζί τους και ο Κοντογιάννης. Η πολιορκία της Υπάτης ήταν σκληρή. Λίγο όμως πριν η φρουρά παραδοθεί πληροφορήθηκε ότι ο Ομέρ Βρυώνης βρισκόταν στο Λειανοκλάδι. Οι Έλληνες έλυσαν την πολιορκία και έφτασαν στο χωριό Καμποτάδες. Ο Μήτσος Κοντογιάννης αποσύρθηκε στη μονή Αγάθωνος, μετανιωμένος που πήρε μέρος στην επιχείρηση.
Στις 20 Απριλίου έγινε σύσκεψη στους Καμποτάδες για να αποφασίσουν οι Έλληνες οπλαρχηγοί τον τρόπο δράσης τους. Ο Δυοβουνιώτης πρότεινε να τοποθετηθούν οι ελληνικές δυνάμεις σε δύο οχυρώματα κοντά στον Γοργοπόταμο. Ο Διάκος και ο Πανουργιάς υποστήριξαν ότι έπρεπε να καταληφθούν οι δυο δρόμοι που οδηγούσαν ο πρώτος στη Λοκρίδα και τη Βοιωτία και ο δεύτερος στη Φωκίδα. Η γνώμη αυτή επικράτησε.

Ο Δυοβουνιώτης με 600 άνδρες κατέλαβε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, ο Πανουργιάς με 600 άνδρες οχυρώθηκε στο χωριό Μουσταφάμπεη και στη Χαλκομάτα (στον δρόμο των Σαλώνων). Στην πρώτη θέση τοποθέτησε τον Κομνά Τράκα και τον Παπανδρέα Κοκκοβιστιανό, ενώ στη Χαλκομάτα έμεινε ο ίδιος μαζί με τον φλογερό πατριώτη, επίσκοπο Σαλώνων (Άμφισσας) Ησαΐα. Ο Αθανάσιος Διάκος ανέλαβε με 500 άνδρες να υπερασπιστεί τη γέφυρα της Αλαμάνας και τα Πουριά, απ' όπου περνούσε ο δρόμος για τις Θερμοπύλες. Στους έμπιστούς του Καλύβα και Μπακογιάννη ανέθεσε τη φύλαξη της γέφυρας με λίγους άνδρες ενώ ο ίδιος οχυρώθηκε στη Δαμάστα για να ελέγχει τον δρόμο.

Η μάχη της Αλαμάνας (Σπερχειού)

Στις 22 ή 23 Απριλίου 1821, κι ενώ οι επαναστάτες είχαν μόλις προλάβει να οχυρωθούν στις θέσεις τους, έφτασε ο Ομέρ Βρυώνης από το Λειανοκλάδι ενώ ταυτόχρονα ο Κιοσέ Μεχμέτ είχε ξεκινήσει από το Ζητούνι (Λαμία).
Μόλις ο Δυοβουνιώτης είδε τη δύναμη του εχθρού κατευθύνθηκε προς τη θέση Δέμα, όπου δεν μπορούσαν να επιτεθούν οι ιππείς. Ο Ομέρ Βρυώνης αποφάσισε να κινηθεί προς τη Χαλκομάτα. Ο Πανουργιάς που βρισκόταν εκεί με τους άνδρες του, παρά τη γενναία αντίσταση αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς μάλιστα είχε τραυματιστεί.
Τουρκική δύναμη άρχισε να καταδιώκει όσους υποχωρούσαν.
Ο γιγαντόσωμος επίσκοπος Ησαΐας ,ασυνήθιστος σε πολεμικές πορείες, βάδιζε με δυσκολία. Ο έφορος Σαλώνων Μαρκόπης ή Μαρκόπουλος, σήκωσε τον Ησαΐα στους ώμους του, όμως ήταν αδύνατο να τον μεταφέρει για πολύ. Ο Ησαΐαςτότε του είπε: "Άφησε με, παιδί μου, και σώσε τουλάχιστον τον εαυτό σου, που είναι χρησιμότερος". Ο Μαρκόπουλος πειθάρχησε. Λίγο αργότερα, άκουσε τα τελευταία λόγια του Ησαΐα: "Παναγία μου, σώσε την πατρίδα". Ένας Τούρκος έφτασε τον επίσκοπο και τον αποκεφάλισε. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκε κι ο αδελφός του Ησαΐα, ιερομόναχος Παπαγιάννης κι ένας ανιψιός του.

Αμέσως μετά, ο Ομέρ Βρυώνης έστειλε λίγους άντρες εναντίον των οχυρωμένων στο Μουσταφάμπεη Κομνά Τράκα και Παπανδρέα και με το σύνολο των δικών του δυνάμεων αλλά κι εκείνων του Κιοσέ Μεχμέτ κινήθηκε προς την Αλαμάνα. 8.000 άνδρες, εναντίον 500 Ελλήνων! Από τους 500 Έλληνες, οι 200 με επικεφαλής τους Καλύβα και Μπακογιάννη, υπεράσπιζαν τη γέφυρα της Αλαμάνας. Σύμφωνα με μαρτυρία του Χριστόφορου Περραιβού, κοντά στη γέφυρα υπήρχε ομώνυμο χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και σ’ αυτό οφείλεται το όνομα Αλαμάνα του Σπερχειού. Ο Διάκος, όπως προαναφέραμε, κατείχε τα Πουριά και με συχνές εφόδους προσπαθούσε να βοηθήσει τους υπόλοιπους μαχητές.

Ο Μπακογιάννης κι ο Καλύβας μαζί με δύο ακόμα συμπολεμιστές τους, κλείστηκαν σ’ ένα χάνι μπροστά στη γέφυρα για να απασχολούν τους Τουρκαλβανούς . Όσοι βρισκόταν στα Πουριά ήρθαν πλέον σε δεινή θέση. Ο Διάκος πολεμούσε με γενναιότητα μπροστά απ’ τους υπόλοιπους. Ο φίλος και συμπολεμιστής του Βασίλης Μπούσγος, ένας σπουδαίος αγωνιστής του ’21 τον εκλιπαρούσε να φύγουν, καθώς θα ήταν περισσότερο χρήσιμος στο μέλλον. Ο ιπποκόμος του Μπισμπιρίγος, έφερε τη φοράδα του ‘’Αστέρω’’ για να ξεφύγει γρήγορα. Ο Διάκος ήταν ανένδοτος : ‘’Ο Διάκος δεν φεύγει, δεν εγκαταλείπει τους συντρόφους του’’. Είχαν μείνει πλέον μόνο 48 άνδρες γύρω απ’ τον Διάκο. Τα ντουφέκια και οι πιστόλες είχαν αχρηστευθεί από τη συχνή χρήση. Οι Έλληνες τράβηξαν από τα θηκάρια τα σπαθιά, αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους . Κάποια στιγμή σκοτώθηκε ο αδελφός του Διάκου Μήτρος. Ο Διάκος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη σορό του αδελφού του ως πρόχωμα και κατόρθωσε να καταφύγει στα Μανδροστάματα της μονής της Δαμάστας . Εκεί υπήρχαν βράχοι, κατάλληλοι για ταμπούρια.

Είχαν απομείνει όμως μόνο 10 άνδρες έναντι μερικών χιλιάδων. Ο αγώνας ήταν κάτι παραπάνω από άνισος. Ο Διάκος αγωνιζόταν λυσσαλέα. Όμως μια βολίδα κάποια στιγμή τον τραυμάτισε στον δεξί ώμο. Δεν μπορούσε έτσι να χρησιμοποιήσει την πιστόλα του και το σπαθί που κρατούσε στο αριστερό χέρι είχε σπάσει. Αιμόφυρτος έπεσε στα χέρια των Τσάμηδων του Τελεχά Φέζου. Ακόμα και τραυματισμένος ενέπνεε φόβο. Γι' αυτό τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον ανέβασαν σ' ένα μουλάρι για να τον οδηγήσουν στους πασάδες.

Στο μεταξύ, οι Καλύβας, Μπακογιάννης και οι άλλοι δύο συμπολεμιστές τους, μην ακούγοντας πλέον πυροβολισμούς, βγήκαν απ' το χάνι για να δουν τι συμβαίνει. Ο Διάκος τους αντιλήφθηκε και τους φώναξε: " Καλύβα, Μπακογιάννη, δέκα χιλιάδες με κρατούν".
Οι 4 ηρωικοί άντρες έβγαλαν τα σπαθιά τους και όρμησαν στους εχθρούς. Μετά από σύντομη μάχη έπεσαν όλοι νεκροί. Ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο Βασίλης Μπούσγος, ο οποίος συνέχισε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Αγώνα ως το τέλος.

Το μαρτυρικό τέλος του Αθανάσιου Διάκου

Ο Διάκος μεταφέρθηκε στο τουρκικό στρατόπεδο στη Λαμία και οδηγήθηκε στη σκηνή του Ομέρ Βρυώνη. Παλιός του γνώριμος εκείνος, τον ρώτησε πώς άφησε να τον πιάσουν αιχμάλωτο.
"Αν ήξερα ότι δεν θα σκοτωνόμουν, θα κρατούσα ένα φουσέκι για τον εαυτό μου", απάντησε ο Διάκος.
Έπειτα ήρθε κι ο Κιοσέ Μεχμέτ, ο οποίος τον ρώτησε για την αιτία και τον σκοπό της Επανάστασης: "Οι χριστιανοί όλοι σηκώθηκαν στ' άρματα για να ξεσκλαβωθούν", ήταν η απάντηση του Έλληνα ήρωα.
Οι δυο πασάδες θαύμασαν τη γενναιότητά του. Μάλιστα ο Κιοσέ Μεχμέτ του πρότεινε να ενταχθεί στις δυνάμεις του και να τον βοηθήσει στην κατάπνιξη της Επανάστασης.
"Ούτε σε δουλεύω (ενν. δουλεύω για σένα) ούτε σε ωφελώ αν δουλέψω για σένα". Ο Μεχμέτ τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει, έλαβε όμως εκ νέου μια γενναία απάντηση: "Η Ελλάς έχει πολλούς Διάκους". Παρ' όλα αυτά, ο Αθανάσιος Διάκος θα γλίτωνε, καθώς ειδικά ο Ομέρ Βρυώνης τον εκτιμούσε πολύ.

Όμως ένας σημαίνων Τούρκος του Ζητουνίου (Λαμίας) ,ο Χαλήλ μπέης, που ήταν παρών στις στιχομυθίες, έπεσε στα πόδια του, εκλιπαρώντας τον να σκοτώσει τον επαναστάτη που ευθυνόταν για τον θάνατο πολλών Τούρκων στην περιοχή. Πρότεινε μάλιστα να εκτελεστεί με παραδειγματικό τρόπο. Αποφασίστηκε τότε, να εκτελεστεί με ανασκολοπισμό.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οδηγήθηκε σε μια μάντρα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μνημείο του. Με την είσοδο του στο Ζητούνι, δέχτηκε ύβρεις και χλεύη από τους ντόπιους Τούρκους. Του έδωσαν μάλιστα έναν πάσσαλο που προοριζόταν για το μαρτύριό του για να τον μεταφέρει ο ίδιος. Όταν κατάλαβε τον προορισμό του ξύλου, το πέταξε και φώναξε προς τους Αλβανούς φρουρούς του: "Δεν βρίσκεται από σας εδώ κανένα παλικάρι να με σκοτώσει με πιστόλι να με γλιτώσει από τους χαλντούπηδες;" Δεν βρέθηκε κανείς και η θανατική ποινή εκτελέστηκε.

Ο Διάκος, σύμφωνα με τοπική παράδοση, ρίχτηκε σε κοντινό χαντάκι. Ήταν ακόμα ζωντανός! Δεν μπορούσε όμως να φύγει καθώς δεν μπορούσε ούτε να συρθεί. Λέγεται ότι έζησε μια-δυο μέρες βογκώντας από τους πόνους και πως τη "χαριστική βολή" του την έδωσε ένας αθίγγανος.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι πέθανε από τη δίψα και την αιμορραγία. Οι Χριστιανοί της πόλης βρήκαν το σώμα του και το έθαψαν. Ο χώρος της ταφής ξεχάστηκε και ανακαλύφθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Ρούβαλη το 1881.

Ο Φίλος Αλεξίου

Ένα πρόσωπο που συμμετείχε άθελά του στον μαρτυρικό θάνατο του Αθανάσιου Διάκου και για τον οποίο υπάρχει μόνο μία αναφορά δύο αράδων στο διαδίκτυο, ήταν ο λεπτοξυλουργός Φίλος Αλεξίου από τη Λαμία. Γεννήθηκε το 1888. Έμεινε στην ιστορία επειδή ήταν αυτός που εξαναγκάστηκε από τους Οθωμανούς να κατασκευάσει τη σούβλα με την οποία θανατώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Η τοπική εφημερίδα της Λαμίας "Φωνή του Λαού" σε άρθρο της στις 10 Απριλίου 1882, έγραφε: "Απεβίωσεν άρτι εν Λαμία και εις ηλικίαν 94 ετών ο λεπτουργός Φίλος Αλεξίου ον οι κατά το 1821 εν Λαμία κρατούντες Οθωμανοί βία και ραβδισμοίς ηγγάρευσαν, ίνα λεπτύνει και προπαρασκευάσει τον πάλον δι' ον ο ήρως Αθανάσιος Διάκος ανεσκολοπίσθη. Ο δυστυχής γέρων επί ήμισυ και πλέον έκτοτε αιώνα ζήσας, ουκ επαύετο ευχόμενος τω πανοικτίρμονι Θεώ ίνα συγχωρήσει αυτό το ακούσιον εκείνον αμάρτημα" (Εγκ/δεια ΔΟΜΗ, τ. 2, εκδ. 2005).

Επίλογος

Ο Αθανάσιος Διάκος με την ωραιότητα του σώματος και της ψυχής του και με τον μαρτυρικό του θάνατο ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ίσως θα μπορούσε να έχει γλιτώσει αν έφευγε από το πεδίο της μάχης. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώνεται και ο Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος που γράφει ότι ήταν "σφάλμα στρατηγικό του Διάκου ότι απέρριψε τη γνώμη του Δυοβουνιώτη ο οποίος πρότεινε να τοποθετηθούν συσσωματωμένοι οι Έλληνες σε δύο οχυρώματα κοντά στον Γοργοπόταμο και δέχτηκε το σχέδιο του Πανουργιά που ανέπτυσσε το μέτωπο καταμερίζοντας τις μικρές και απειροπόλεμες ελληνικές δυνάμεις απέναντι του όγκου των έμπειρων Τούρκων και Αλβανών.

Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη και παγωμάρα στους Έλληνες της Ανατολικής Στερεάς. Από καθαρά στρατηγικής άποψης όμως ο θάνατός του άφησε ένα τεράστιο κενό στην ηγεσία των επαναστατημένων Ελλήνων από την αρχή του Αγώνα…

Πηγές:
"Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", τ. ΙΒ' Εκδοτική Αθηνών
Νίκος Γιαννόπουλος: "1821: Οι Μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία", εκδόσεις HISTORICAL QUEST, 2016
ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ, "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821"
ΓΟΥΣΤΑΥΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΧΕΡΤΣΒΕΡΓΚ, "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ", Α' έκδοση 1916, Β' έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΕΙΡΟΣ

https://www.protothema.gr/stories/article/780939/i-mahi-tis-alamanas-o-iroikos-athanasios-diakos-kai-o-marturikos-thanatos-tou/?=g#.WtyiFwA18HM.twitter

Η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Ανάκτορο της Κνωσού [εικόνες]

Στο Μινωικό Ανάκτορο βρέθηκε η πριγκίπισσα Μάχα Τσάκρι Σίριντχορν, αδερφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Την μοναδικότητα του Ανακτόρου της Κνωσού, και το ενδιαφέρον πλούσιων και φτωχών για το σημαντικότερο μνημείο του Κρητικού πολιτισμού καταδεικνύει, για άλλη μια φορά η σημερινή επίσκεψη στο χώρο της πριγκίπισσας Μάχα Τσάκρι Σίριντχορν, αδερφής του βασιλιά της Ταϊλάνδης.



Πρόκειται για μία επίσκεψη-αστραπή, καθώς η ίδια εξέφρασε την επιθυμία της να βρεθεί στο Ηράκλειο και να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.



Για την παρουσία της στο Ηράκλειο προηγήθηκαν επισκέψεις υψηλόβαθμων διπλωματών, προκειμένου να έχουν μία εικόνα για την πόλη και να προετοιμάσουν το ολιγόωρο ταξίδι της στο νησί.



Πηγή: Cretalive

ΝΔ: Σημάδια παρακμής στο υπουργείο Εξωτερικών

Κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών για την «κατάρρευση του κλειστού υπηρεσιακού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» ασκεί η ΝΔ επισημαίνοντας πως αυτή κράτησε μία εβδομάδα και το ότι «έγινε εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σύμπτωμα παρακμής».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «η πολυήμερη αδυναμία επικοινωνίας, τόσο εντός του Υπουργείου όσο και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τα υπουργεία και τις διπλωματικές υπηρεσίες των άλλων κρατών και τους Διεθνείς Οργανισμούς, δημιούργησε μια τραγελαφική και χαοτική κατάσταση που έπληξε τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας» προσθέτοντας πως «επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η κακοδιοίκηση και υποβάθμιση του πολύ κρίσιμου αυτού Υπουργείου επί ημερών "ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΡΑΤΤΩ". Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδρά αρνητικά όχι μόνο στο προσωπικό και τα στελέχη του Υπουργείου αλλά και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε εποχή μεγάλων προκλήσεων. Η αυταρχική νοοτροπία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και η πρωτοφανής κακοδιοίκηση οδηγούν το Υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί άμεσα η Κυβέρνηση γιατί αποβαίνει σε βάρος της Xώρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο ήρωας του Τενεσί: 29χρονος πάλεψε με τον ένοπλο που σκότωσε 4 άτομα και τον αφόπλισε [εικόνες]

Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση ενόπλου σε εστιατόριο στο Νάσβιλ του Τενεσί θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος, αν δεν είχε κάνει ηρωική παρέμβαση ένας πελάτης.

Ο δράστης, ένας γυμνός που φορούσε μόνο ένα πράσινο τζάκετ, σκότωσε τέσσερα άτομα με ημιαυτόματο όπλο, προτού καταφέρει να τον αφοπλίσει ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο εστιατόριο. Συγκεκριμένα, ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στο πάρκινγκ και στη συνέχεια μπήκε στο εστιατόριο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας δύο ακόμη άτομα.

Στη συνέχεια, ένας από τους πελάτες- που είχε κρυφτεί κοντά στην τουαλέτα- επιτέθηκε στον δράστη και κατάφερε να του αποσπάσει το όπλο. «Οταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, αποφάσισε να τρέξει προς τον ένοπλο και πάλεψε μαζί του για να του πάρει το όπλο, το οποίο πέταξε πάνω από το ταμείο. Σε εκείνο το σημείο, ο δράστης διέφυγε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντον Ααρον. Η ηρωική παρέμβαση του 29χρονου πιθανότατα έσωσε ζωές, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.



Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τώρα, οι αρχές αναζητούν τον Τράβις Ρέινκινγκ (έδωσαν στη δημοσιότητα και τη φωτογραφία του), στο όνομα του οποίου είναι καταχωρημένο το όχημα που χρησιμοποίησε ο ένοπλος.

Μητσοτάκης για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία: Η χώρα διασύρεται διεθνώς από μια ανίκανη κυβέρνηση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για τη νέα επίθεση του «Ρουβίκωνα», αυτή τη φορά στη γαλλική πρεσβεία, άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς από μία «ανίκανη κυβέρνηση», που δεν θέλει ή δεν μπορεί να συλλάβει «μια φράξια τάχα αντιεξουσιαστών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε:

«Νέα επίθεση του Ρουβίκωνα στην γαλλική πρεσβεία ακριβώς απέναντι στη Βουλή. Η χώρα διασύρεται διεθνώς από μια ανίκανη κυβέρνηση που δεν θέλει ή -ακόμη χειρότερα- δεν μπορεί να συλλάβει μια φράξια τάχα αντιεξουσιαστών. Πάλι έφυγαν σαν κύριοι...».

Νεκρή 56χρονη από μπαλωθιές σε γλέντι βάφτισης στην Κέρκυρα

Μοιραία κατάληξη είχε το γλέντι βάπτισης για μία 56χρονη γυναικά, όταν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, φέρεται από τους πυροβολισμούς που «έπεσαν» στο γλέντι, να δέχθηκε μία σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωής της.

Το γεγονός συνέβη νωρίς το απόγευμα στο χωριό 'Αφρα της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας, που διερευνά την υπόθεση, γίνονται συνεχείς προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στο γλέντι, με σκοπό οι καταθέσεις τους να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η άτυχη 56χρονη, παρότι μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της, που όπως φέρεται ήταν ακαριαίος.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/371822/kerkura-nekri-56hroni-apo-balothies-se-gledi-vaftisis

ΜΠΟ@ΡΔΕΛΟ ΠΑΝΤΟΥ! Επίθεση Ρουβίκωνα με μπογιές στη γαλλική πρεσβεία και το γαλλικό προξενείο

Επίθεση με μαύρες και κόκκινες μπογιές στη γαλλική πρεσβεία και το γαλλικό προξενείο, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου, 15 μέλη του Ρουβίκωνα.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, ενώ σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, συνδέουν την επίθεσή τους με την εμπλοκή της Γαλλίας στον βομβαρδισμό της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μία προσαγωγή, ενώ εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Σε μήνυμα του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι ο Ρουβίκωνας διασύρει τη χώρα διεθνώς, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση ανίκανη που δεν θέλει ή –ακόμα χειρότερα- δεν μπορεί να συλλάβει μια φράξια τάχα αντιεξουσιαστών.

«Πάλι έφυγαν σαν κύριοι» καταλήγει το μήνυμα.

Την επίθεση στη γαλλική Πρεσβεία καταδίκασε από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ανάλογες απαράδεκτες ενέργειες δεν επηρεάζουν τις σχέσεις φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, ούτε τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εντοπισθούν οι υπαίτιοι και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/371811/epithesi-rouvikona-me-bogies-sti-galliki-presveia-kai-to-galliko-proxeneio/

Κυβέρνηση σε Ερντογάν: Απαράδεκτα και απορριπτέα τα περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους

Ηχηρό μήνυμα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους έστειλε η κυβέρνηση.

Κατηγορηματικά αρνητική, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι «αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα».

Ενώ... καλωσορίζουν τη «στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr

Φοβούνται «τσουνάμι» ΛΑΘΡΟ στον Έβρο – Στέλνουν εκτάκτως 150 συνοριοφύλακες

Διάχυτη είναι η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου στη Συρία, ενδέχεται να οδηγήσουν κύματα προσφύγων μέσω Τουρκίας στα χερσαία περάσματα των συνόρων στον Έβρο.

Μάλιστα λόγω του έντονου προβληματισμού ήδη στέλνονται 150 συνοριοφύλακες στη «γραμμή άμυνας» στο ποτάμι.

Η καταστολή στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και στο Αιγαίο ανάγκασε πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν νέες και πιο επικίνδυνες οδούς προς τη γηραιά ήπειρο. Κυνηγοί και ψαράδες στον Έβρο βρίσκουν συνεχώς πτώματα.

Στη βορειοανατολική Ελλάδα ένα ελώδες τμήμα του ποταμού Έβρου αποτελεί τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για μια περιοχή με βάλτους, καλαμιές και άμμο, κάτι που την καθιστά ελκυστικό πέρασμα για πολλούς πρόσφυγες.

Στην πράξη από τότε που η ΕΕ έκλεισε με την Τουρκία την προσφυγική συμφωνία, η οποία μπλόκαρε την πιο δημοφιλή οδό προς την Ευρώπη μέσω Αιγαίου, στα σχεδόν 200 χλμ. της ελληνοτουρκικής μεθορίου κατά μήκος του ποταμού Έβρου αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Αυγενάκης: Η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία για την οποία εργάζεται συστηματικά

Την εκτίμηση πως ως το φθινόπωρο του 2018 η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, κάνει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ τονίζει πως «η αποτυχία στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων που με αλαζονική απερισκεψία, ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα άνοιξε η κυβέρνηση, μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις», επισημαίνοντας πως «το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα».Όπως λέει, η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία για την οποία εργάζεται συστηματικά και ξεκαθαρίζει πως αμέσως μετά τις εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα επιδιώξει ευρείες συνεργασίες. «Απαιτείται συναίνεση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία και αυτός ο νόμος θα αλλάξει καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές», ενώ σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τις εκλογές σε δήμους και Περιφέρειες ο γραμματέας της ΝΔ απαντά πως το κόμμα αναζητά τους καλύτερους.

«Δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε "πρέπει και επιβάλλεται", ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοιχτά γραμμάτια με κανένα» δηλώνει, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές προχωράνε και στις 13 Μαΐου τα μέλη της ΝΔ θα εκλέξουν τα στελέχη της σε τοπικό επίπεδο και τους συνέδρους για το 12ο Τακτικό Συνέδριο.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως «ο Β. Μεϊμαράκης θα είναι στην πρώτη θέση της μάχης, όπως ήταν πάντα», ενώ το 12ο Τακτικό Συνέδριό της ΝΔ που θα εκλέξει νέα όργανα, προγραμματίζεται, όπως λέει για το Δεκέμβριο του 2018.

Τέλος, σημειώνει «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο διχασμό, εμείς θα επενδύουμε στην ενότητα. Όσο εκείνοι καταστρέφουν, εμείς θα χτίζουμε. Εκείνοι είναι το χθες και η ΝΔ με τον Κ. Μητσοτάκη είναι το αύριο».

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ NOVARTIS ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑ! Μαξίμου: Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη πειστικές απαντήσεις για τον ιδιοκτήτη της offshore

Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από τη ΝΔ και τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento.

«Περιμένουμε από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη πειστικές απαντήσεις και όχι υπεκφυγές περί χυδαιοτήτων και προσωπικών επιθέσεων.

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της offshore που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο την εταιρία της συζύγου του όσο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα;» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο offshore εταιρεία χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της συζύγου του προέδρου της ΝΔ και του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη.

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφορικά με την ύπαρξη offshore εταιρείας που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, όσο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία με την επωνυμία Velvet Success και έδρα τον Παναμά, φέρεται να συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε ο “Όμιλος Αναστασιάδη” που εκδίδει το Πρώτο Θέμα αλλά και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dion, τον Ιούνιο του 2017, που ανήκει στην κ. Γκραμπόφσκι» αναφέρει αρχικά το γραφείο Tύπου του κυβερνώντος κόμματος και προσθέτει: «τα παραπάνω στοιχεία φωτίζουν τους λόγους για τους οποίους η ταύτιση της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, γνωστού και ως “κομιστή” με την ατζέντα του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τόσο πολύ ισχυρή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του θυμίζει «ότι ο άλλος συνεταίρος της κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ούτε τότε έδωσε κάποια εξήγηση ο κύριος Μητσοτάκης. Οφείλει όμως να απαντήσει σήμερα: Ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του και του Πρώτου Θέματος, και γιατί κρύβεται;

Καταλήγοντας η Κουμουνδούρου σημειώνει: «και επιτέλους, πόσες πια σκοτεινές υποθέσεις οικονομικής διαπλοκής που εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης θα δουν το φως της δημοσιότητας; Έχουμε χάσει το μέτρημα».

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ ΓΙΔΙΑ! Αδιάφοροι οι δανειολήπτες! Τους έστειλαν 200.000 επιστολές για ρύθμιση χρεών και ανταποκρίθηκαν μόλις 10.000

Αδιάφοροι, λόγω… έλλειψης ρευστότητας μένουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες δανειοληπτών στις απόπειρες των Τραπεζών να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων τους ακόμη και με «κούρεμα» της οφειλής τους, πριν αυτά διατεθούν προς πώληση σε ξένα funds.

Μετά τη Eurobank που πριν πουλήσει σε Funds πακέτο καταναλωτικών δανείων αξίας 2,8 δισ. ευρώ, είχε ζητήσει με επιστολές της από 114.000 κατόχους των δανείων να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση με κούρεμα έως 85% της οφειλής, ανάλογα κινήθηκε πρόσφατα και η Εθνική Τράπεζα αποστέλλοντας επιστολές σε 200.000 κατόχους δανείων (καταναλωτικών και επιχειρηματικών) και προτείνοντας «κούρεμα» έως 70% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 6 δόσεις.

Στην περίπτωση τότε της Eurobank ανταποκρίθηκαν μόλις 2.000 δανειολήπτες, ενώ τώρα στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας ο αριθμός τους κυμάνθηκε σε επίπεδα 8.000-10.000.Δηλαδή συμφώνησαν και προσήλθαν σε υποκατάστημα της Τράπεζας για τακτοποίηση του δανείου μόλις 1 στους 20 δανειολήπτες που έλαβαν επιστολή.

Το συγκεκριμένο πακέτο των δανείων περιλαμβάνει καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, με μέσο όρο τα 10.000 ευρώ στα καταναλωτικά και 30.000 στα επιχειρηματικά.

Μετά την σχεδόν καθολική άρνηση των δανειοληπτών να προσέλθουν για τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους σειρά θα έχει η πώληση του πακέτου τον Μάιο σε ένα από τα ξένα funds που έχουν εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον τις ενέργειες (νομικές η άλλες) ενός Funds.

Διπλό φονικό στην Κύπρο: Σε ιατροδικαστική εξέταση υποβλήθηκε ο 15χρονος γιος του ζευγαριού

Ο 15χρονος γιος του ζευγαριού, που δολοφονήθηκε στο Στρόβολο της Λευκωσίας σε μια υπόθεση που σόκαρε την Κύπρο, υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση.

Την εξέταση πραγματοποίησε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, παρουσία των ιατροδικαστών Ελένης Αντωνίου και Μάριου Ματσάκη, αλλά και παιδοψυχολόγου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη». Η κ. Σπηλιοπούλου θα καταθέσει την έκθεσή της εντός των ημερών, ενώ τα ευρήματα από τη δεύτερη νεκροτομή που πραγματοποίησε η ίδια δεν διαφέρουν από εκείνα της νεκροτομής από την Ελένη Αντωνίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Από την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση είχε ξεκαθαριστεί ότι το ζευγάρι δολοφονήθηκε με μαχαίρι, από ένα μόνο άτομο. Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη διαφυγής του δράστη, ούτε ίχνη παραβίασης.

Εντυπωσιακή η παρέλαση των Ευζώνων στην Αδελαΐδα [βίντεο]

Η προεδρική φρουρά έλαβε μέρος στην εθνική εορτή της Αυστραλίας, Anzac Day στην Αδελαΐδα, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στους Έλληνες Εύζωνες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες η προεδρική φρουρά ταξιδεύει στην Αυστραλία. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των 11 Ευζώνων στον κεντρικό δρόμο North Terrace. Περνώντας μπροστά από την παλιά βουλή, κατευθύνθηκαν προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τους περίμενε πλήθος κόσμου και ομογενών.

Ακολούθησε τρισάγιο προς τιμή των πεσόντων από τον βοηθό επισκόπου Νίκανδρο, καθώς και κατάθεση στεφάνων παρουσία του κυβερνήτη της Νότιας Αυστραλίας Hieu Van Le και του νέου πολιτειακού πρωθυπουργού Στίβεν Μάρσαλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πριν από ένα μήνα.

Η ΑΕΚ ισοφάρισε τα Πρωταθλήματα του ΟΣΦΠ... στα χαρτιά-2ος ο ΠΑΟΚ παρότι του αφαίρεσαν 9 βαθμούς

Δείτε στο τέλος τη βαθμολογία

Τον 1ο τίτλο στην Ιστορία της ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ πανηγυρίζει η ΑΕΚ ισοφαρίζοντας έτσι τα αντίστοιχα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού. Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Super League (28η) η Ένωση επικράτησε με 2-0 του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ κι αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω τις επόμενες ημέρες (εκκρεμεί η απόφαση της επιτροπής εφέσεων για την τύχη του ντέρμπι, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ), η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ επιστρέφει στα ΧΑΡΤΙΑ στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια.

2-0 η ΑΕΚ τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ

Αυτό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο, η ΑΕΚ το περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια από το 2008 που έχασε το Πρωτάθλημα στα χαρτιά λόγω Βάλνερ. Και δεν θα μπορούσε, παρά να είναι το πάρτι της… ζωής της. Μπροστά σε γεμάτο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ νίκησε δια περιπάτου τον Λεβαδειακό και με τους τρεις βαθμούς "σφράγισε" στα ΧΑΡΤΙΑ την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ενώ απομένει η απόφαση του Δημήτρη Σκουτέρη για την τύχη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Αγωνιστικά οι κιτρινόμαυροι έκαναν πάρτι μόνο στο πρώτο ημίχρονο, με τον Μπακασέτα μπροστάρη. Καθάρισαν τη νίκη νωρίς και στη συνέχεια περισσότερο είχαν το μυαλό στην αποθέωση στο φινάλε.

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ
Με τέτοιο κόσμο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και με τέτοιο κίνητρο, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μπήκαν αποφασισμένοι όχι απλώς να πάρουν αυτό που χρειαζόντουσαν, αλλά να προσφέρουν γκολ και θέαμα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού, η Ένωση πρόλαβε να κάνει δυο σουτ προς την εστία του Λεβαδειακού. Και τα δυο με τον Τάσο Μπακασέτα. Τον παίκτη που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 10’ ο Μπακασέτας έβγαλε την σέντρα, για να κάνει κεφαλιά εξ επαφής ο Γιακουμάκης άουτ. Και στο 12ο λεπτό, ο Μπακασέτας άνοιξε το σκορ. Ο Λόπες κέρδισε πέναλτι όταν η μπάλα κτύπησε στο χέρι του Νιασέ. Και ο Μπακασέτας ευστόχησε από την άσπρη βούλα.

Η ΑΕΚ συνέχισε να ψάχνει για ακόμα πιο πολλά γκολ. Στο 30’ ο Σαβατόνγκο προσπαθώντας να κόψει τον Γιακουμάκη, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του Ανιγκό. Ενώ στο 34’ μίλησε και πάλι ο Μπακασέτας. Ο Λιβάγια του έστρωσε την μπάλα και εκείνος μ’ ένα δυνατό σουτ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Προφανώς και με προβάδισμα 2-0, η δουλειά είχε ήδη γίνει. Ωστόσο η ΑΕΚ μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, πίεσε και έψαξε και για ένα τρίτο γκολ, χωρίς όμως να το βρει παρά τις καλές συνεργασίες του Γιακουμάκη με τον Λιβάγια.

ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΡΥΘΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ
Η ΑΕΚ θα ήθελε να συνεχίσει και στο δεύτερο ημίχρονο, ψάχνοντας για περισσότερα γκολ. Εξάλλου ήταν δεδομένη η επιθυμία όλων των «κιτρινόμαυρων» να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερο θέαμα. Όμως παρά το γεγονός πως και ο Λεβαδειακός άρχισε να παίζει ανοιχτά και να μην κλείνεται στην άμυνα του, οι παίκτες της ΑΕΚ δυσκολευόντουσαν να βρουν επιθετικό ρυθμό. Εξ ου και σ’ ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, οι καλές φάσεις είναι ελάχιστες. Και μάλιστα η μια είναι από τον Λεβαδειακό με χαμένη ευκαιρία του Νιασσέ στο 57’.

Η ΑΕΚ πάντως ήταν εμφανές πως όσο περνούσε η ώρα, έβγαζε και το πόδι από το γκάζι. Ο Χιμένεθ δοκίμασε ακόμα και τον Χριστοδουλόπουλο σε ρόλο σέντερ φορ. Με τον Λάζαρο να χάνει την καλύτερη ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο για να σκοράρει, με άστοχη προβολή στο 88ο λεπτό. Ωστόσο έτσι κι αλλιώς και το 2-0 από το πρώτο ημίχρονο, ήταν υπεραρκετό στην ΑΕΚ για να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο.

ΕΤΣΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος

Βοηθοί: Δημήτριος Γκάγκας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης,  Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Κονέ, Λόπες (56’ Γκάλο), Σιμόες, Λιβάγια , Μπακασέτας, Γιακουμάκης (77’ Χριστοδουλόπουλος).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Τσαμπούρης, Φαβάρο, Αντιλέχου, Ντιόγκο, Μητρόπουλος (74’ Καλτσάς), Γιακουμάκης, Σουμπίνιο, Σαβατόνγκο (46’ Ζαραδούκας), Νιασσέ (90’ Νίκας), Μαρκόφσκι.

Γκολ: 12' πεν., 33' Μπακασέτας

Κάρτες: 20’ Μητρόπουλος, 48’ Αντιλέχου, 89’ Ζαραδούκας

Επιμέλεια: Κώστας Τσίλης
sport24.gr

Σούπερ Μπίσεσβαρ και ανατροπή ΠΑΟΚ κόντρα στην Ξάνθη

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ με ένα γκολ και μία ασίστ και οι Κουλούρης (σκόραρε στην πρώτη επαφή) και Σάχοβ ήρθαν από τον πάγκο και έδωσαν νίκη Champions League στον Δικέφαλο.

Την τρίτη ανατροπή του στη σεζόν πέτυχε ο ΠΑΟΚ (δεύτερη στο πρωτάθλημα μετά από εκείνη με τον Ατρόμητο στον 1ο γύρο) και νίκησε με 2-1 την Ξάνθη, που είχε ανοίξει το σκορ στο 16’ με τον Γέντρισεκ.

Ο Δικέφαλος έδειξε χαρακτήρα και ασκώντας μεγάλη πίεση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (είχε και δύο δοκάρια στο 36' με τον Μαουρίσιο και στο 55' με τον Βαρέλα) κατάφερε τελικά να πάρει το τρίποντο με το οποίο "σφιχταγκαλιάζει" τη 2η θέση που οδηγεί στο Champions League. Με αυτήν τη νίκη πήρε διαφορά ασφαλείας από τον Ολυμπιακό και κρατά ζωντανές τις ελπίδες του για τίτλο, αν υπάρξει ανατροπή της απόφασης για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Εφέσεων της ΕΠΟ.

Το καταλυτικό στοιχείο για να έρθουν τα πάνω κάτω ήταν οι τρεις αλλαγές (Μπίσεσβαρ, Σάκχοβ, Κουλούρης) που έκανε ο Λουτσέσκου από τα μέσα του 2ου ημιχρόνου. Ειδικά ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, με μία άπιαστη κεφαλιά (68') και μία έξοχη ασίστ από φάουλ στον Κουλούρη στη φάση του 2-1 (85') ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για μία ακόμη φορά.

Η Ξάνθη προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κακή μεσοαμυντική λειτουργία και τα εύκολα λάθη του ΠΑΟΚ στα μετόπισθεν (όπως στη φάση του 0-1 με τον Γέντρισεκ), ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη στην κόντρα επίθεση, όμως, δεν μπόρεσε να αντισταθεί εν τέλει στην πίεση του ΠΑΟΚ.

ΕΤΣΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άλλαξε τον σχηματισμό 4-2-3-1 που επιλέγει πάντα, με τον Πασχαλάκη στην εστία και τους Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Αζεβέδο από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή ήταν οι Μαουρίσιο-Κάνιας, με τον Ελ Καντουρί σε ρόλο επιτελικού χαφ. Στην δεξιά πλευρά ξεκίνησε ο Κάμπος, στην αριστερή ο Λημνιός και στην κορυφή της επίθεσης ο Πρίγιοβιτς.




Από πλευράς Ξάνθης, ο Μίλαν Ράσταβατς επέλεξε σχηματισμό επίσης σε 4-2-3-1, με τον Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια και τους Μπαξεβανίδης, Σβάρνα, Φλίσκα, Σιλά από δεξιά στην άμυνα. Λουσέρο και Καμαρά ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ ενώ πιο ελεύθερο ρόλο στη μεσαία γραμμή, ως επιτελικός, είχε ο Ντουρίτσκοβιτς. Ο Φασίδης ξεκίνησε δεξιά, ο Γέντρισεκ αριστερά και μοναδικός προωθημένος ήταν ο Κάστρο.



Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)

Βοηθοί: Εμμανουήλ Βλάσσης (Λασιθίου), Σπύρος Βασιλόπουλος (Έβρου)

Τέταρτος: Στέφανος Κουμπαράκης (Θράκης)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Αζεβέντο (83' Κουλούρης), Κάνιας (67' Σάκχοβ), Μαουρίσιο, Λημνιός (67' Μπίσεσβαρ), Ελ Καντουρί, Κάμπος, Πρίγιοβιτς

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Σβάρνας, Φλίσκας, Σιλά, Λουσέρο, Καμαρά, Φασίδης (71' Μελιόπουλος), Τζουρίτσκοβιτς (62' Τριάδης), Γέντρισεκ (78' Μπρίτο), Κάστρο

Γκολ: 68' Μπίσεσβαρ, 85' Κουλούρης / 16' Γέντρισεκ

Κίτρινες κάρτες: 28' Βαρέλα, 50' Κρέσπο, 83' Πρίγιοβιτς / 16' Κάστρο, 29' Τζουρίτσκοβιτς, 45' Σιλά

Κόκκινη κάρτα: -

Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα ανήκε στην Ξάνθη, με ένα καλό σουτ του Κάστρο έξω από την περιοχή που απέκρουσε δύσκολα ο Πασχαλάκης σε κόρνερ στο 3ο λεπτό. Από την εκτέλεση του κόρνερ ο Σιλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά, αλλά νωρίτερα είχε δοθεί φάουλ για τράβηγμα του Κάστρο στον Αζεβέδο.

Η πρώτη καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ σημειώθηκε στο 8ο λεπτό με κεφαλιά του Βαρέλα που πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Στο 11' ο ΠΑΟΚ απείλησε με νέα κεφαλιά, του Πρίγιοβιτς αυτή τη φορά, που κόντραρε και πέρασε κόρνερ, έπειτα από σέντρα του Αζεβέδο από αριστερά.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Η Ξάνθη άνοιξε το σκορ στο 16ο λεπτό του παιχνιδιού με γκολ του Γέντρισεκ. Η φάση ξεκίνησε από λάθος του Κρέσπο που γύρισε την μπάλα προς τον Πασχαλάκη με κακή πάσα. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ πρόλαβε να κρατήσει την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο πριν βγει κόρνερ, αλλά η πάσα του ήταν λανθασμένη και κατέληξε στον Καμαρά. Ο παίκτης της Ξάνθης "έσπασε" την μπάλα στον Γέντρισεκ που έκανε το σουτ και νίκησε τον εξουδετερωμένο γκολκίπερ του Δικεφάλου στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα.

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε μετά το γκολ της Ξάνθης, με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης αλλά να δείχνει μπλοκαρισμένος στην ανάπτυξη.

Η πρώτη αξιόλογη φάση για τους γηπεδούχους ήρθε στο 27', όταν ο Κάμπος συνδυάστηκε με τον Αζεβέδο από αριστερά και άδειασε με ωραία προσποίηση τον Μπαξεβανίδη μέσα στην περιοχή, όμως η σέντρα του πέρασε ανεκμετάλλευτη καθώς ο επερχόμενος Μαουρίσιο δεν πρόλαβε να βρει την μπάλα με κεφαλιά. Στο 29' ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Βιεϊρίνια να σεντράρει από δεξιά, τον Πρίγιοβιτς να παίρνει την πρώτη κεφαλιά-πάσα στον Ελ Καντουρί και τον Ζίβκοβιτς να αποκρούει με εντυπωσιακή επέμβαση την κοντινή κεφαλιά του Μαροκινού παραχωρώντας κόρνερ.

Στο 36' ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι σε κεφαλιά του Μαουρίσιο από κοντά, μετά από εξαιρετική σέντρα του Πρίγιοβιτς με το αριστερό. Στο 39' εκδήλωσε ωραία αντεπίθεση η Ξάνθη με τελικό αποδέκτη της μπάλας τον Γέντρισεκ που σούταρε από αριστερά μέσα στην περιοχή με την μπάλα να περνάει άουτ. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με την Ξάνθη να προηγείται με 1-0 του ΠΑΟΚ, χάρη στο γκολ του Γέντρισεκ από το 16ο λεπτό.



Από το ξεκίνημα του 2ου μέρους, ο ΠΑΟΚ πίεζε για την ισοφάριση. Στο 55' οι "ασπρόμαυροι" είχαν δεύτερο δοκάρι, αυτή τη φορά με κεφαλιά του Βαρέλα μετά από σέντρα του Βιεϊρίνια από δεξιά. Δύο λεπτά μετά, στο 57', ο ΠΑΟΚ έχασε νέα τεράστια ευκαιρία με τον Ελ Καντουρί, ο οποίος αστόχησε σε κεφαλιά ολομόναχος από πολύ κοντά μετά από σέντρα του Λημνιού.

Ο επιθετικός μονόλογος του Δικεφάλου συνεχίστηκε, με τον Ζίβκοβιτς να αποκρούει εντυπωσιακά με δύσκολη επέμβαση μία δυνατή εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια από μακρινή απόσταση στο 58', ενώ στο επόμενο λεπτό ένα μακρινό σουτ του Κάνιας κόντραρε και κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα της Ξάνθης.

Στο 63' ο Πρίγιοβιτς έβγαλε έξυπνη πάσα στον Κάμπος που έκανε κίνηση στην περιοχή, όμως δεν πρόλαβε ν εκτελέσει καθώς βγήκε ο Ζίβκοβιτς και πρόλαβε να μαζέψει την μπάλα. Στο 66' ο Λημνιός επιχείρησε ένα σουτ λίγο έξω από την περιοχή αλλά ήταν αδύναμο και ο Ζίβκοβιτς μπλόκαρε.

ΓΚΟΛ ΑΠΟ... ΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ
Στο 67', ο Λουτσέσκου έκανε δύο αλλαγές, βάζοντας στο παιχνίδι τους Σάχοβ και Μπίσεσβαρ αντί των Κάνιας και Λημνιού. Αμφότεροι αποδείχτηκαν "χρυσές" λύσεις, καθώς ένα λεπτό μετά συνδυάστηκαν για το γκολ της ισοφάρισης. ο Σάχοβ έβγαλε την ασίστ με ωραία σέντρα από δεξιά στην περιοχή και ο Μπίσεσβαρ με έξυπνη, φαλτσαριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας.

Η Ξάνθη προσπάθησε να απαντήσει άμεσα και έχασε καλή ευκαιρία στο 70' με άστοχο σουτ του Κάστρο μέσα από την περιοχή. Στο 73' ένα σουτ του Κάμπος έφυγε άουτ. Στο 74' ο ΠΑΟΚ απείλησε ξανά με τον Μπίσεσβαρ που έκανε ωραία ενέργεια από αριστερά και το τεχνικό σουτ του πέρασε άουτ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ "ΧΡΥΣΗ" ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ
Η ανατροπή του ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε στο 85ο λεπτό με την τρίτη αλλαγή του Λουτσέσκου, τον Ευθύμη Κουλούρη. Ο νεαρός επιθετικός μπήκε στο ματς στο 84' και ένα λεπτό μετά σκόραρε με κοντινή προβολή, μετά από εξαιρετική ασίστ του Μπίσεσβαρ με εκτέλεση φάουλ.

Με γκολ που ήρθαν από τις τρεις αλλαγές του λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή και προηγήθηκε με 2-1 στο φινάλε. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (90'+4') ο Πρίγιοβιτς πλάσαρε από κοντά για το τρίτο γκολ όμως ο Ζίβκοβιτς απέκρουσε με το πόδι σε κόρνερ. Έτσι το 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ ήταν το τελικό αποτέλεσμα.


Επιμέλεια: Κώστας Πετρωτός
sport24.gr

Βαθμολογία στον αγωνιστικό χώρο

1. ΠΑΟΚ 64 (ένα αγώνα λιγότερο)

2. ΑΕΚ 63

3. Ολυμπιακός 51 (ένα αγώνα λιγότερο)

Βαθμολογία στα ΧΑΡΤΙΑ

1. ΑΕΚ 66 (+3 από αγώνα που έχασε)

2. ΠΑΟΚ 58 (-3 και -3 από αγώνα που κέρδισε και ένα παιχνίδι λιγότερο και 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών... μόνο)

3. Ολυμπιακός 54 (-3)

4. Ατρόμητος 50

5. Ξάνθη 39

6. Αστέρας Τρίπολης 39

7. Παναιτωλικός 35

8. Παναθηναϊκός 35 (-3)

9. Λεβαδειακός 34

10. Πανιώνιος 34

11. ΠΑΣ Γιάννινα 31

12. ΑΕΛ 30

13. Απόλλων Σμύρνης 29

14. Λαμία 26

15. Κέρκυρα 21

16. Πλατανιάς 10

ΒΙΝΤΕΟ-Θα ήταν αστείο αν δε μας είχε στοιχίσει 200 δισ.


Σαν σήμερα ο Τσίπρας προειδοποιούσε τον Σόιμπλε ότι έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα τον δυσκολέψει πολύ στις διαπραγματεύσεις... και τον "δυσκόλεψε" πολύ υπογράφοντας μνημόνιο και μελλοντικό μνημόνιο



https://twitter.com/omadaalithias

«Καταιγίδα» λουκέτων από την ΑΑΔΕ σε μπαρ, παιδότοπους αλλά και κυλικείο ιδιωτικής κλινικής

«Έβρεξε» λουκέτα σε νυχτερινά μαγαζιά, εστιατόρια, παιδότοπους, κέντρα αισθητικής, κατάστημα νυφικών αλλά και σε κυλικείο γνωστού ιδιωτικού μαιευτηρίου.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζοντας τους έλεγχους και μετά το Πάσχα για την αποκάλυψη κρουσμάτων φοροδιαφυγής εντόπισε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έκοβαν αποδείξεις και προχώρησε σε 48ωρο λουκέτο των λειτουργιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρέθηκαν σε κυλικείο γνωστής ιδιωτικής κλινικής στα βόρεια προάστια και διαπίστωσαν ότι δεν κόπηκαν 48 αποδείξεις σε διάστημα δύο ωρών, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε 48ωρο λουκέτο.

Αντίστοιχα λουκέτο μπήκε και σε γνωστό κοκτέιλ μπαρ στη Γλυφάδα που δεν έκοψε 14 αποδείξεις αλλά και σε αντίστοιχο μαγαζί στον Πειραιά για 11 αποδείξεις.

Στην Καλλιθέα κλειστός για δύο ημέρες θα παραμείνει παιδότοπος αφού από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν κόπηκαν 10 αποδείξεις αξίας 1.143 ευρώ.

Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε κέντρο αισθητικής (μανικιούρ-πεντικιούρ) στο Μοσχάτο, που δεν έκοψε 65 αποδείξεις αλλά και στην Χαλκίδα για 92 αποδείξεις, ενώ ινστιτούτο αισθητικής στη Θήβα δεν έκοψε 52 αποδείξεις αξίας 1.136 ευρώ

Στη συμπρωτεύουσα, εντοπίστηκε γνωστό wine bar και εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που επίσης δεν έκοβε αποδείξεις ενώ στην Λάρισα πριν από δυο εβδομάδες σε κέντρο που τραγουδούσε ο Λευτέρης Πανταζής μπήκε λουκέτο για μη έκδοση 13 αποδείξεων για φιάλες, 193 αποδείξεων για ποτά και 152 αποδείξεων για λουλούδια συνολικής αξίας 5.400 ευρώ.

Τέλος, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν επίσης κατάστημα νυφικών στη Λιβαδειά όπου το 2017 δεν είχε κόψει απόδειξη 9.605 ευρώ για αγορά νυφικού αλλά και φέτος για νυφικό αξίας 3.205 ευρώ

Η πλατεία Σαπφούς και οι βραχονησίδες

Δεν αντέχουν άλλο στη Μόρια και δεν μπορούν να πάνε στη Γερμανία, όπως το επιθυμούν. Οπότε φεύγουν από τη Μόρια και καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης (φώτο) διότι, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός τους εκπρόσωπος, εκεί τουλάχιστον κάποιοι τους φέρνουν να φάνε. Η αστυνομία δεν προλαβαίνει να παρέμβει, διότι τρέχει για να καταπολεμήσει το έγκλημα, ο δήμαρχος και τα συνεργεία του δεν μπορούν να πλησιάσουν για να καθαρίσουν την πλατεία. Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να περάσουν τα σύνορα της μικρής, πλην όμως δυναμικής, επικράτειας των Αφγανών μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης είναι οι «Αλληλέγγυοι», οι μόνοι πονόψυχοι σε μια κοινωνία κακόψυχων. Οι περίοικοι δε και οι κάτοικοι της πόλης εννοείται πως δεν διανοούνται να χρησιμοποιήσουν την πλατεία. Είναι δυνατόν να θέλουν να κόψουν τις βόλτες τους, τη στιγμή που η πατρίδα τους όχι μόνον γράφει Ιστορία αλλά έχουν την τύχη να κατοικούν στο επίκεντρο αυτής της Ιστορίας; Αλλοι βέβαια τους γράφουν κανονικότατα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Το 2015 ήταν η πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Το 2018 είναι η πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Εντάξει, αν ακολουθήσουμε τη λογική της στατιστικής, κοινώς αν το πάρουμε επιστημονικά όπως ο κ. Τόσκας, δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Θα έλεγα δε, πως είναι αμελητέο. Πόσες πόλεις έχει η Ελλάδα; Πόσες κεντρικές πλατείες έχουν αυτές οι πόλεις; Μέσα σε τρία χρόνια μόνον δύο έχουν καταληφθεί. Και γι’ αυτές τις δύο γίνεται τόση φασαρία; Οι ροές των μεταναστών έχουν αυξηθεί, λέει, τις τελευταίες εβδομάδες. Ναι, αλλά έχει μειωθεί η εγκληματικότητα βάσει των στατιστικών στοιχείων του κ. Τόσκα. Γιατί δεν αναφέρεται κανείς στη σχέση που έχει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών με τη μείωση της εγκληματικότητας;

Ανησυχούν, λέει, για τον τουρισμό τους. Σκέφτονται τις επιχειρήσεις τους, το κέρδος, και αδιαφορούν για τον πόνο του άλλου. Πόσο μας διέφθειρε ο άγριος καπιταλισμός. Εξάλλου, ας τους θυμίσει κάποιος πως ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας, μαζί με τον πολιτισμό εννοείται, και δεν έχει να φοβάται τίποτε από τις πλατείες. Κι αν δεν έρθουν φέτος, θα έρθουν του χρόνου, κι αν όχι του χρόνου του παραχρόνου. Λίγη υπομονή κυρίες και κύριοι. Η πατρίς γράφει Ιστορία. Από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ότι και η θάλασσα έχει σύνορα, κι ας μην τα βλέπεις απ’ την παραλία, οι υπουργοί του δεν παύουν να μας διαβεβαιώνουν ότι θα τα υπερασπιστούν. Ούτε μια βραχονησίδα δεν θα παραχωρήσουν. Οι Ελληνίδες αίγες δεν θα τουρκέψουν ποτέ. Και ερωτώ. Είναι η πλατεία Σαπφούς βραχονησίδα; Οχι βέβαια, πλατεία είναι. Οπότε άσε την να πάει στην ευχή. Ιστορία γράφουμε, το είπαμε.

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ παντού...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοσιογράφων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πως δεν τους... προλαβαίνουμε σε ό,τι αφορά τις παρατυπίες, τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλα. Κάθε λίγο και λιγάκι προκύπτει ένα συμβάν, που δείχνει την αναβίωση του παλαιοκομματικού συστήματος, στη χειρότερη μορφή του. Ακόμη και στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Ο εν λόγω οργανισμός έκανε στις 26.1.2018 πρόσκληση για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας» με καταληκτική ημερομηνία τις 30.3.2018. Ηρθε η 30ή Μαρτίου, απήλθε και εντελώς ξαφνικά δύο και κάτι εβδομάδες μετά, στις 16 Απριλίου, η ΓΓΕΤ βγάζει νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δίνεται «η δυνατότητα, σε όσους δυνητικούς δικαιούχους δεν μπόρεσαν λόγω προβλήματος να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), να οριστικοποιήσουν την ηλεκτρονική υποβολή της για τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας “Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας”, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018».

Τι συνέβη αυτές τις δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας, για να δοθεί παράταση 16+2 ημερών; Η ΓΓΕΤ φυσικά δεν εξηγεί. Λέει ότι κάποιοι «λόγω προβλήματος» δεν μπόρεσαν να καταθέσουν εγκαίρως τις αιτήσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων λειτουργούσε κανονικά. Δεν ήταν δα και τόσο πολλές οι αιτήσεις, αλλά αλίμονο αν υπήρχε ηλεκτρονικό πρόβλημα και στον οργανισμό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής αναβάθμισης της χώρας. Επομένως, τι πρόβλημα υπήρχε, το οποίο ανακάλυψε με δύο εβδομάδες καθυστέρηση η Γενική Γραμματεία; Ψυχολογικό; Αφηρημάδας; Κάποιοι ξεχάστηκαν και δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις προτάσεις και η γεμάτη κατανόηση ΓΓΕΤ αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία;

Μπορούμε να υποθέσουμε πολλά για το μυστηριώδες αυτό «πρόβλημα», αλλά η εξήγηση που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το ρουσφέτι σε κάποιους ημετέρους. Αυτό φυσικά θα φανεί στο χειροκρότημα, όταν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και πιθανότατα θα δούμε κάποιον από τους καθυστερημένους να κερδίζει το έργο.

Θα περιμένουμε να δούμε, αλλά υπάρχει και μία άλλη κρίσιμη παράμετρος. Σε τέτοιες ανταγωνιστικές διαδικασίες, οι 18 επιπλέον ημέρες αποτελούν πλεονέκτημα των ασυνεπών έναντι εκείνων που δεν είναι παρατρεχάμενοι της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικής εξουσίας, αφού τυπικώς υπάρχει χρόνος για καλύτερη προετοιμασία της πρότασης. Ποιος είπε ότι η συνέπεια μένει ατιμώρητη και πως το κομματικό κράτος έχει οριστικώς πεθάνει;

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΠΙΡΤΖΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ; Διαμαρτυρία για τα διόδια στη Βαρυμπόμπη -Λαφαζάνης: Λέμε ένα μεγάλο «όχι» [εικόνες]

«Εδώ στη γέφυρα Βαρυμπόμπης έχουμε μια πρωτοφανή σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών. Όλοι μαζί εδώ λέμε ένα μεγάλο και δυνατό ΟΧΙ στα πλευρικά διόδια στη Βαρυμπόμπη και στον Άγιο Στέφανο αλλά και σε όλα τα διόδια που έχουν κατακλύσει κάθε λίγα χιλιόμετρα τους δρόμους».

Αυτό δήλωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.



Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταλόγισε αναλγησία στο κράτος σημειώνοντας πως « ο ελληνικός λαός εξουθενώνεται στην υπερφορολόγηση από ένα ανάλγητο κράτος. Δεν μπορεί να υφίσταται και ένα παράλληλο σύστημα φορολογικής ληστείας με τα διόδια, το οποίο συνεχώς εξαπλώνεται και μεγαλώνει».



Καταλήγοντας στη δήλωση του ο γραμματέας της ΛΑΕ σχολίασε δηκτικά «σε λίγο, έτσι που το πάμε, θα πληρώνουμε διόδια και για να βγούμε από το σπίτι μας».





Σπίρτζης: Δεν θα μπουν νέα διόδια στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο

«Δεν θα μπουν νέα διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο , ούτε μετωπικά ούτε πλευρικά,» τόνισε και πάλι σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας σε εκδήλωση των κατοίκων των Αχαρνών στο δημαρχείο της πόλης ο κ Σπίρτζης τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων και των αυτοκινήτων τους ώστε να περνούν ελεύθερα όταν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού διοδίου σε περίπου δύο χρονια που θα είναι πιο αναλογικό και πιο δίκαιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη συμφωνία με τον παραχωρησιούχο -και όχι ένα απλό πλαίσιο συναντίληψης- να μην κατασκευαστούν νέα διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και κατηγόρησε για παραπληροφόρηση τους δημάρχους Διονύσου και Κηφισιάς, τη ΝΔ αλλά και συγκεκριμένους δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης. «Αυτά που λένε για πλαίσια συναντίληψης και άλλα παρόμοια δείχνουν πόσο άσχετοι είναι» σημείωσε.

Ο κ. Σπίρτζης, που απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, διευκρίνισε ότι με τις ηλεκτρονικές κάρτες που θα εκδοθούν μετά την καταγραφή οι κάτοικοι των Αχαρνών και των γύρω δήμων δεν θα πληρώνουν τέλη διέλευσης για τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου από τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης μέχρι τα όρια του δήμου Ωρωπού, ούτε δηλαδή και στα διόδια των Αφιδνών. Επίσης θα υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού και ειδικές εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αττικής.

Ο υπουργός Υποδομών επετέθη στις προηγούμενες Κυβερνήσεις της «ΝΔ και του παλαιοκομματισμού» ότι υπέγραψαν κακές συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που ευνοούσαν τα συμφέροντα των παραχωρησιούχων (Τραπεζών και Κατασκευαστών) αγνοώντας τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, συμβάσεις που δεν ήταν εύκολο να αλλάξουν γιατί υπήρχαν ρήτρες.

«Σήμερα, τόνισε, υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να παλεύει μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία». «Εμείς κάνουμε τα έργα για την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», πρόσθεσε «και η ΝΔ και οι φορείς της παραπληροφόρησης αλλά και οι δήμαρχοι της Κηφισιάς και του Διονύσου που ενώ γνώριζαν ότι προβλέπονταν από τις Συμβάσεις της ΝΔ και του πακαιοκομματισμού άλλοι τέσσερις σταθμοί διοδίων ξαφνικά σήκωσαν μπαϊράκι κατά των διοδίων.» Κατηγόρησε, επίσης, τους δύο δημάρχους για τοπικισμό και ελιτισμό αλλά και ταύτιση τους με τους παράγοντες της παραπληροφόρησης επειδή υπερτονίζουν την διέλευση περισσότερων οχημάτων από την πόλη τους όταν λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Ο υπουργός Υποδομών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου τονίζοντας ότι κατέρρευσαν οι συκοφαντίες εναντίον του και εναντίον της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανάλογη έγκριση για το υπόλοιπο τμήμα -το ενδιάμεσο- του Ε65 γιατί εκεί όπως είπε «παραλάβαμε μια έρημο μαζί με τον υπόλοιπο τραγέλαφο στα έργα των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης ».

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα στην Αττική (οδικά και αντιπλημμυρικά), τις επεκτάσεις της Αττικής οδού κ.α. Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν ακόμη διόδια στην Αττική Οδό ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «η σύμβαση παραχώρησης για την Αττική Οδό είναι πιο λεόντεια από αυτές των αυτοκινητοδρόμων και μέχρι το 2024 δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».

Δεσμεύτηκε επίσης στους κατοίκους της περιοχής ότι θα συμβάλει να χτυπηθεί η διακίνηση των ναρκωτικών μέσα από τις αστικές συγκοινωνίες, θέμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις Αχαρνές, αλά και να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προαστιακού.

Αναφερόμενος τέλος στον πρωθυπουργό είπε ότι είναι ευτύχημα για τον τόπο και την Αριστερά που υπάρχει ένας ηγέτης με όραμα για την Ελλάδα όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Γυμνός πιστολέρο σκότωσε τρεις ανθρώπους σε εστιατόριο στο Τενεσί

O δράστης που παραμένει ασύλληπτος φορούσε μόνο ένα πράσινο μπουφάν - Άφησε πίσω του και τέσσερις οι τραυματίες

Μακελειό με τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες - ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση - σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Νάσβιλ του Τενεσί όταν ένας γυμνός άνδρας που φορούσε μόνο ένα πράσινο μπουφάν άνοιξε πυρ σε εστιατόριο.

Το φονικό συνέβη λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα (ώρα ΗΠΑ). Ο ένοπλος σύμφωνα με πληροφορίες είχε μια καραμπίνα τύπου AR-15 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως.

Τον γυμνό πιστολέρο σταμάτησε ένας πελάτης του εστιατορίου που κατάφερε μετά από πάλη να του πάρει την καραμπίνα.

Στη συνέχεια ο ένοπλος έφυγε πεζή αφού πρώτα άφησε πίσω του το μπουφάν.

Ο άγνωστος άνδρας αναζητείται με τις αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες ότι θεωρείται ένοπλος και εξαιρετικά επικίνδυνος.

ΒΙΝΤΕΟ-ΤΡΕΛΟ ΓΕΛΙΟ-Ο ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ βαθμολογεί την κυβέρνηση... και βάζει άριστα στο αφεντικό του

Ο Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς βαθμολογεί την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με άριστα το 10, το 2015 θα έβαζα 5, αλλά το 2016 και το 2017 βάζω 7». «Δεν υπάρχουν δυνατότητες και αν δεν ήταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η βαθμολογία θα ήταν κάτω από τη βάση διότι μόνο το ΥΠΕΘΑ πήρε εντολή και έφτιαξε όλους τους σταθμούς υποδοχής και γι αυτό πήραμε συγχαρητήρια. Το δημόσιο δεν είχε τις δυνατότητες για να κάνει πολλά πράγματα» πρόσθεσε. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ