24 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη


Φώναζαν για ξεπούλημα της ΔΕΗ μέχρι το 2015. Σήμερα είναι αυτοί που την διέλυσαν και την ξεπουλάνε



https://twitter.com/omadaalithias

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΤΟΥ "ΜΗΤΤΡΩΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ"! Πιο κοντά στη ΝΔ Αμυράς και Κατσιαντώνης

Οι άλλοι κάνουν δείχνουν, περνούν συνεντεύξεις και θα τους έρθει ουρανοκατέβατος ένα άσχετο νούμερο και άντε να βγούνε βουλευτές... αν και όσοι έρχονται από άλλα κόμματα τρώνε διαχρονικά μαύρο όπως θα φάνε Φωτήλας, Μάρκου και όποιοι άλλοι έρθουν για να κρατήσουν την καρέκλα που χάνουν με ΠΟΤΑΜΙ και Λεβάντη

Έχουν πυκνώσει τις συζητήσεις του με πρόσωπα που λειτουργούν ως μεσολαβητές

Περιθώριο της τάξης του ενός μήνα δίνουν οι πλέον αισιόδοξοι εκ των παροικούντων την «γαλάζια» Ιερουσαλήμ για την προσχώρηση στη ΝΔ του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι και του Γιώργου Κατσιαντώνη από την Ένωση Κεντρώων. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, οι δύο βουλευτές έχουν πυκνώσει τις συζητήσεις του με πρόσωπα που λειτουργούν ως μεσολαβητές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr, ανέμασα σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται κι ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος που χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και το οποίο διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην ένταξη της Κατερίνας Μάρκου στην «γαλάζια» παράταξη.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/pio-konta-sti-nd-amiras-ke-katsiantonis

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ... φορτώνει κοπριά!


Με ασυνήθιστη για τα δεδομένα των πάλαι ποτέ πόστων του, περιβολή, με τζιν, ειδικά γάντια και φτυάρι

Με διάχυτη ειρωνία και σκωπτικό τόνο ένας Ιταλός δημοσιογράφος σχολίασε μία φωτογραφία του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Ντάισελμπλουμ με ασυνήθιστη για τα δεδομένα των πάλαι ποτέ πόστων του, περιβολή, με τζιν, ειδικά γάντια και με ένα φτυάρι να μαζεύει κοπριά μέσα σε ένα καρότσι.

Στη σχετική λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Ιταλός δημοσιογράφος σχολιάζει: «Θυμάστε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος έλεγε ότι «οι πολίτες των χωρών της Νότιας Ευρώπης ξοδεύουν τα λεφτά τους σε αλκοόλ και γυναίκες;»


Όπως ήταν φυσικό, αρκετοί ήταν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που σχολίασαν με τη σειρά τους τη φωτογραφία τους με ορισμένους να διερωτώνται «πού είναι τα γουρούνια», ενώ ένα άλλο σχόλιο γυναίκας χρήστη αναφέρει με χιούμορ: «δεν είναι πολύ σέξι ενώ φτυαρίζει», συνοδεύοντάς το με emoji που... κλαίει από τα γέλια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διετέλεσε πρόεδρος του Eurogroup από τις 21 Ιανουαρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2018, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Μάριο Σεντένο.

Η UEFA ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η τιμωρία του «τριφυλλιού» - Ένα χρόνο εκτός οι «πράσινοι» μέσα στην επόμενη τριετία!

Η ΟΥΕΦΑ στα τέλη του 2017 έδωσε σανίδα σωτηρίας στον Παναθηναϊκό να γλιτώσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό αλλά η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου ούτε πλήρωσε, ούτε διακανόνισε τις οφειλές της ΠΑΕ και έτσι η τιμωρία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο μιας συμπεριφοράς που θα μνημονεύεται αιώνια στην ιστορία του συλλόγου!

Το απόγευμα της Τρίτης στην επίσημη ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ανακοινώθηκε η τιμωρία του «τριφυλλιού». Όπως είναι γνωστό, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ για μία χρονιά μέσα στην επόμενη τριετία, όταν και όποτε καταφέρει να εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα ή το κύπελλο την έξοδο του στην Ευρώπη.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της UEFA 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Στις Δεκεμβρίου του 2017 το αρμόδιο τμήμα πήρε μια απόφαση για τις καθυστερημένες υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Το αρμόδιο τμήμα της ΟΥΕΦΑ επιβεβαίωσε πως ο Παναθηναϊκός έχει παραβιάσει την απαίτηση καθυστερημένων υποχρεώσεων της ΟΥΕΦΑ και αποφάσισε να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από την συμμετοχή στις διοργανώσεις συλλόγων της ομοσπονδίας για μία από όποια από τις επόμενες τρεις χρονιές προκριθεί(18/19, 19/20 και 20/21) εκτός και αν μέχρι την 1η Μαρτίου το κλαμπ ήταν σε θέση να πληρώσει τις οφειλές ή να καταλήξει σε συμφωνίες με τους πιστωτές σχετικά με ποσά που προσδιορίστηκαν ως οφειλές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017.


Επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 200.000, από το οποίο ακυρώθηκαν οι 100.000 και θα παρέμεναν απαιτητοί, σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τον προαναφερθέντα όρο.

Στις 19 Μαρτίου 2018 το αρμόδιο τμήμα έβγαλε το πόρισμα και κατέληξε πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις.

Ως εκ τούτου το αρμόδιο τμήμα διέταξε την άμεση έναρξη ισχύος του αποκλεισμού που προβλέπεται στην απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017 και επιβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκλείεται να συμμετάσχει στις διοργανώσεις συλλόγων της ομοσπονδίας για μία από όποια από τις επόμενες τρεις χρονιές προκριθεί(18/19, 19/20 και 20/21). Το αρμόδιο τμήμα επίσης αποφάσισε ότι η αμοιβή των 100.000 σαν κομμάτι των 200.000 δεν είναι πλέον ακυρωμένη και πρέπει να καταβληθεί άμεσα».

Πηγή:www.gazzetta.gr

Πρετεντέρης: Ταλέντο

"Το ταλέντο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λέει παπάντζες σαν να λέει κανονικά πράγματα. Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι που δηλώνουν οτι δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ κάθονται και τις ακούν" γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ:


ΒΙΝΤΕΟ! ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! Συνεργάτης του Τσακαλώτου εκβίαζε και ζητούσε μίζα για να πάρει την αμοιβή του μάρτυρας φοροδιαφυγής


Από τον Νοέμβριο έχει αποστείλει στη Δικαιοσύνη το υπουργείο Οικονομικών τις καταγγελίες πολίτη ότι ο σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του γραφείου του υπουργού από τις 14 Νοεμβρίου 2017.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τοποθετηθεί επί δημοσιεύματος που υποστήριζε ότι βασικός του σύμβουλος φέρεται να ενεπλάκη σε «εκβιασμό» μάρτυρα σε υπόθεση φοροδιαφυγής, ο οποίος είχε ζητήσει τη νόμιμη αμοιβή του.

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", βασικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, φέρεται να εμπλέκεται από κοινού με άλλα δύο άτομα σε υπόθεση εκβιασμού μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία φοροδιαφυγής και επιδίωξε τη νόμιμη αμοιβή του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει πως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι για την απόδοση της εν λόγω αμοιβής απαιτείται η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες του φέρονται -βάσει των ισχυρισμών του καταγγέλλοντα, να ζήτησαν μίζα για να προωθήσουν το αίτημά του.

«Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για μια τόσο σοβαρή καταγγελία και είναι απορίας άξιον γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει 48 ώρες μετά το δημοσίευμα. Για το θέμα η Νέα Δημοκρατία ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αναμένοντας από τον κ. Τσακαλώτο να διαφωτίσει τους πολίτες για τις καταγγελίες σε βάρος των συνεργατών του», καταλήγει στην ανακοίνωση της, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Σε ανακοίνωση - απάντηση, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:
«Διαφεύγει προφανώς της προσοχής της Νέας Δημοκρατίας, το γεγονός ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρεται έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατόπιν εγγράφου του ίδιου του γραφείου του υπουργού Οικονομικών από τις 14 Νοεμβρίου 2017.

Τους συνιστούμε να είναι: α) πιο προσεκτικοί και β) περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν για τις δικές τους σχέσεις με τις offshore», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/371983/o-tsakalotos-parepempse-ton-sumvoulo-tou-paradehetai-to-upoik-sti-nd/

Αξιωματούχος ευρωζώνης: 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση - Δύσκολη η τεχνική συμφωνία εντός Μαΐου

Τι επιδιώκει η ευρωζώνη να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου – 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης διευκρίνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι όλες οι προσπάθειες του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί χωρίς καμία αναβολή το πρόγραμμα της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου, έχοντας προηγουμένως κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, στο Eurogroup της 24ης Μαϊου, ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί το ελληνικό πακέτο εξόδου.

Δηλαδή, με συμφωνία όλων των πλευρών σε τέσσερα βασικά σημεία:

· Κλείσιμο της τελικής αξιολόγησης

· Συμφωνία για το «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης», ελληνικής ιδιοκτησίας

· Κατάληξη στο μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, και

· Τον καθορισμό του «cash buffer», δηλαδή της διαθέσιμης ρευστότητας ως μαξιλαράκι ασφάλειας για την απρόσκοπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «δύσκολη υπόθεση, αλλά εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου εντός του Μαΐου».

Στη Σόφια θα εξεταστεί η πορεία της 4ης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για την μεταπρογραμματική περίοδο και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει καμία συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι όλοι οι παίκτες επιθυμούν το χτίσιμο ενός συνολικού πακέτου τον Ιούνιο, ώστε μέχρι τότε να έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά σημεία του πάζλ.

Συνολική συμφωνία πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει παρά «μόνο όταν έχουμε όλα τα στοιχεία του πακέτου για τη τέταρτη αξιολόγηση». Στην 4η αξιολόγηση υπάρχουν 88 προαπαιτούμενα, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι σαφής και κοστολογημένη η αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις, για τα επόμενα έτη.

«Ελπίζουμε σε συμφωνία με το ΔΝΤ»

Αναφορικά με το ΔΝΤ, αναφέρθηκε ότι πλέον είναι γνωστές οι θέσεις του ταμείου, αλλά ότι και η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε να καταλήξει σε συμφωνία κατά το χρόνο διαμόρφωσης του συνολικού πακέτου για την Ελλάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πάνε καλύτερα, και επεσήμανε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για αναβολή ήδη αποφασισμένων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά.

Ιωάννης Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εισαγγελική έρευνα για ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΥΡΙΖΑίων στην Unicef Ελλάδος

Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό πως ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας στο παράρτημα της οργάνωσης στην Ελλάδα, έφερε στο φως οικονομικές ατασθαλίες

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελεί πλέον το ζήτημα των οικονομικών του παραρτήματος της Unicef στην Ελλάδα. Και αυτό διότι, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή σχετική επιστολή της κυρίας Σοφίας Τζιτζίκου, προέδρου της εθνικής επιτροπής της Unicef στη χώρα μας, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Ειδικότερα, η κυρία Τζιτζίκου με επιστολή που είχε αποστείλει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του ελληνικού παραρτήματος της Unicef.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό πως ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας στο παράρτημα της οργάνωσης στην Ελλάδα, έφερε στο φως οικονομικές ατασθαλίες που χρήζουν και ποινικής διερεύνησης.

Την έρευνα, την οποία διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Μουζάκης, ο οποίος αναμένεται να καλέσει πρώτη για μαρτυρική κατάθεση την κυρία Τζιτζίκου.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Βρούτσης: Η κυβέρνηση «ναρκοθετεί» το ασφαλιστικό σύστημα


«Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη υπερπλεονάσματος και το υπουργείο Εργασίας για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, οι οφειλές του ασφαλιστικού συστήματος ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ», τονίζει ο τομεάρχης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Για «ναρκοθέτηση» του ασφαλιστικού συστήματος κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΠ-ΑΝΕΛ, με αφορμή τη «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλει το Κράτος προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως «την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη υπερπλεονάσματος και το υπουργείο Εργασίας για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, οι οφειλές του ασφαλιστικού συστήματος ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στις οφειλές προς τους ασφαλισμένους, λέγοντας πως «οι οφειλές αυτές αφορούν:
-Την απονομή περισσότερων από 100.000 κύριων συντάξεων.
-Την απονομή 120.000 επικουρικών συντάξεων.
-Την απονομή 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερισμάτων.
-Την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον Ιούνιο του 2016.
-Την επιστροφή των εισφορών υγείας.
-Τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές των μη μισθωτών για το 2017.
-Την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από την 1/7/2015 έως 12/5/2016».

«Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα και προκλητικά την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες δικαιούχους, προκαλώντας έτσι σκόπιμα μαύρη τρύπα που υπονομεύει το μέλλον του Ασφαλιστικού και ναρκοθετεί με ελλείμματα την επόμενη Κυβέρνηση!», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Βρούτσης.

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ! Τα γυρίζει πάλι ο Ζάεφ: Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

« Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της "Μακεδονίας" και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στο θέμα της ονόματος, κατά την ομιλία του σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι σχηματίστηκε μία άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Οχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Τζορτζ Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Οχρίδα» που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ! Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά διαφωνούντων για υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια: Ούτε βήμα πίσω στο σκοταδισμό

Η νεολαία του κόμματος υποδεικνύει στους διαφωνούντες ότι δεσμεύονται από τις συνεδριακές αποφάσεις και “δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογές τους πελατείες

Διαστάσεις λαμβάνει η διαφωνία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχέδιο νόμου περί αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια καθώς δημιουργείται χάσμα μεταξύ “συντρόφων” παίρνοντας διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, σειρά στη διαμάχη παίρνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύοντας τους ότι δεσμεύονται από τις συνεδριακές αποφάσεις και “δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογές τους πελατείες”.

Το σχόλιο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν κυβερνητικοί βουλευτές έχει ως εξής:

«Το Σχέδιο Νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτελεί μία θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις Συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες.

Στη μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω».

Μανόλης Γαλάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημήτρης Σειρηνάκης: «Πολλές διάσημες Ελληνίδες θέλουν να παίξουν σε ερωτική ταινία»

Με μία προϋπόθεση!

Όπως είναι γνωστό, φέτος, θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα τα βραβεία «Όσκαρ»  της βιομηχανίας ερωτικών ταινιών και ο Δημήτρης Σειρηνάκης, που κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση, μίλησε σήμερα στο Πρω1νό του Ant1.

Ο γνωστός παραγωγός ερωτικών ταινιών αποκάλυψε πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χώρο.  «Όταν είδα από πιτσιρικάς ότι στην Ελλάδα δεν έχει κανείς το σθένος να ασχοληθεί με τις ερωτικές ταινίες είπα ότι θα το κάνω εγώ. Οι γονείς μου μου είπαν ότι αν είσαι άψογος και τίμιος σ’αυτό που κάνεις θα σε στηρίξουμε μέχρι όπου πάει».

Ο Δημήτρης Σειρηνάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προχώρησε σε αποκαλύψεις και δήλωσε ότι αρκετές διάσημες Ελληνίδες θέλουν να παίξουν σε ταινία πορνό, με την προϋπόθεση να μην κυκλοφορήσει η ταινία στη χώρα μας.

«Έχω κάνει συζητήσεις με πάρα πολλές διάσημες Ελληνίδες οι οποίες θα έπαιζαν σε ταινία με την προϋπόθεση να μην προβληθεί στην Ελλάδα. Αν έπαιζε μόνο στη Σαουδική Αραβία η ταινία, θα το έκαναν πάρα πολλές».

Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

Πάει για ρεκόρ το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι - 150 εκατ. δολάρια η τιμή εκκίνησης

Στα 140 εκατ. δολάρια ήταν η τιμή εκκίνησης για τις «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο και 100 εκατ. του «Salvador Mundi» του Ντα Βίντσι

Κι ενώ πιστεύαμε ότι «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο και ο «Salvador Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχαν «χτυπήσει» τις υψηλότερες εκτιμήσεις τιμής εκκίνησης σε δημοπρασία, ο Μοντιλιάνι με ένα από τα διασημότερα γυμνά του έρχεται να κάνει τη -μεγάλη- διαφορά.

Το «Nu couché («Ξαπλωμένο Γυμνό» προς τα αριστερά) έχει τιμή εκκίνησης τα 150 εκατομμύρια δολάρια, κατά 10 εκατ. περισσότερα από την εκτίμηση για τον Πικάσο και 50 εκατ. από τον «Σωτήρα» του Λεοάρντο, που πωλήθηκε τελικά έναντι 450 εκατ. δολαρίων.

Το «γυμνό στα αριστερά» του Ιταλού ζωγράφου θεωρείται το σπουδαιότερο από μία εμβληματική σειρά έργων, στην οποία επανέφερε το γυμνό στη μοντέρνα εποχή. Ο πίνακας ήταν μέρος μίας έκθεσης του Μοντιλιάνι το 1917 στο Παρίσι , η οποία προκάλεσε αντιδράσει και τελικά η αστυνομία έκλεισε την έκθεση, προτού μπορέσει να πουληθεί το έργο.

Άλλα δύο, ωστόσο, της ίδιας έκθεσης, πουλήθηκαν για 30 γαλλικά φράγκα, δηλαδή περίπου 55 δολάρια σε σημερινή τιμή.

Το «Nu couché» με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του Μοντιλιάνι και η μοναδική οριζόντια γυμνή φιγούρα που περιέχει καλύπτει ολόκληρο τον καμβά.

Ο νυν ιδιοκτήτης του τον είχε αγοράσει από δημοπρασία το 2003 έναντι 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη ΝέαΥόρκη στις 14 Μαΐου.

Το «Ξαπλωμένο Γυμνό» είχε έρθει στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας πριν από λίγες ημέρες, καθώς αντίγραφό του απετέλεσε το background ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΑΠΟ ΑΓ@ΜΙΑ ΚΙ ΕΣΥ; Έλενα Ακρίτα: Αυτό της Ελένης Αυλωνίτου το 'χω πάθει και εγώ

Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, η Έλενα Ακρίτα σχολίασε τη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: "Έχω τον συνδυασμό που "σκοτώνει". Είμαι ωραία και μορφωμένη".

Η γνωστή δημοσιογράφος έγραψε:

"Αυτό της Ελένης Αυλωνίτου το χω πάθει κι εγώ. Τους σκοτώνει το γεγονός ότι είμαι πανέμορφη, μορφωμένη, διδακτόρισσα, νοικοκυρά, τοξοβόλος, μέτζο σοπράνο, βασιλοπούλα και μυθομανής".





Η εξομολόγηση της Νόρας Βαλσάμη - Τα προβλήματα υγείας και το σπίτι που βγαίνει σε πλειστηριασμό - ΒΙΝΤΕΟ

Η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη μίλησε στην εκπομπή του Ε «Tatiana Live» για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και για την απόφαση που πήρε με τον σύζυγό της σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου για να μετακομίσουν στη Σύρο. «Εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου, η διάγνωση των γιατρών θα βγει τώρα. 'Δεν ήμουν εντελώς καθηλωμένη στο κρεβάτι και περπατούσα και σηκωνόμουν. Όμως πονάω πάρα πολύ ακόμα. Επέμβαση δεν μπορώ να κάνω γιατί δεν αντέχει ο οργανισμός μου καθώς είναι επικίνδυνη» τονίζει η ηθοποιός.

«Η μετακόμισή μου στη Σύρο ήταν δική μου απόφαση. Έχω μια φίλη εδώ που έχει ένα σπίτι και τώρα το φτιάχνει. Δεν μου αρέσει η πολυκοσμία, τίποτα δεν μου αρέσει στην Αθήνα. Επίσης μου αρέσει εδώ γιατί δεν έχει τη φασαρία της Μυκόνου. Μαζί μας εδώ είναι και ο γιος μας» προσθέτει η κ. Βαλσάμη.

Ακόμα επισημαίνει ότι «στη ζωή μου πόνεσα και πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές, πόνεσα για τους φίλους μου που έχασα». Αναφορικά με το σπίτι της στη Ραφήνα που κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό εξηγεί πως «το σπίτι στη Ραφήνα είναι του παιδιού μου. Είναι ένα μικρό στούντιο 50 τμ. Δεν ξέρουμε εάν έχει σωθεί από τον πλειστηριασμό. Έχουμε βάλει δικηγόρο, αυτά τα ξέρει ο άντρας μου. Είχαμε πάρει κάποιο μικρό δάνειο, αλλά αν το θέλουν ας το φάνε στη μούρη τους. Συγγνώμη που μιλάω έτσι».

Δείτε το βίντεο του Ε

Επιμένει ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Κουβέλης: Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και οι δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα

Επιμένει ο Φώτης Κουβέλης για τις γαλλικές φρεγάτες, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, πρώτος είχε ανακοινώσει δημοσίως το deal Τσίπρα-Μακρόν για την ενοικίαση δύο φρεγατών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι εφικτό να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο του καλοκαίρι.

Ωστόσο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας η οποία δήλωσε άγνοια για την παραχώρηση δύο φρεγατών, την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου δεν συζητήθηκε το θέμα με τις φρεγάτες, την σιωπή – μέχρι σήμερα – του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε αορίστως για την ύπαρξη μιας σειράς «από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας επανήλθε.

Πηγές από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη ανέφεραν: «Η διαδικασία προχωρά κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα».

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμειναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει έντονες αιχμές για τις δηλώσεις Κουβέλη, καταγγέλλοντας «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και για απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Το ιστορικό του αλαλούμ με τις φρεγάτες

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι «είναι δυνατόν να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», χθες από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν προέκυψε τίποτα.

Αυτομάτως προέκυψαν πολλά ερωτήματα για το ποια είναι ακριβώς η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Στη συνέχεια, η κατάσταση, αντί να ξεκαθαρίσει, περιπλέχθηκε περισσότερο με τη διάψευση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γαλλία να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ένα αλαλούμ, αφού, όπως φαίνεται, η μίσθωση στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών, τύπου FREMM, βρίσκεται στον αέρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ενόχληση της γαλλικής πλευράς και αντιδράσεις στους κόλπους του γαλλικού Ναυτικού, που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν φρεγάτες διαθέσιμες για την Ελλάδα.

Τα μαζεύει ο Τζανακόπουλος

Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινές του δηλώσεις, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ξεκαθάρισε τι ακριβώς έχει συμβεί με τις γαλλικές φρεγάτες και αν τελικά θα δοθούν στη χώρα μας, αφού αρκέστηκε απλώς να πει πως «όταν υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί».

«Υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από πρότζεκτ. Από κει και πέρα, αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας - Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν συζητήσει για το θέμα των φρεγατών, ωστόσο φαίνεται πως υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γαλλία διαθέτει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η Ελλάδα, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διατεθεί στο Μαρόκο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΜΑΛ@ΚΕΣ ΟΙ ΥΣΤΕΡΙΚΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ! Tέλος στο δικαστικό γολγοθά μιας... μαϊμούς για μια selfie! ΒΙΝΤΕΟ

Μια απίστευτη δικαστική υπόθεση έλαβε τέλος τη Δευτέρα, η οποία αφορούσε τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων (PETA), έναν φωτογράφο, έναν μακάκα (γένος μαϊμούς) και... τη selfie του.

Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν ο Ντέιβιντ Τζον Σλείτερ, φωτογράφος, βρέθηκε στην Ινδονησία προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες από την άγρια φύση. Αυτό που δεν περίμενε όμως ποτέ, ήταν μια μαϊμού, εν ονόματι Ναρούτο και του γένους μακάκα, η οποία όχι μόνο άρπαξε πολλές φωτογραφίες καθώς και τη φωτογραφική μηχανή του Ντείβιντ, αλλά κατάφερε μάλιστα να τραβήξει και μια... selfie!

Και τι selfie! Η αξιολάτρευτη φωτογραφία της μαϊμούς δεν άργησε να κατακτήσει το Διαδίκτυο, καθώς έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα η μαϊμού τράβηξε μερικές ακόμα selfies, προτού βαρεθεί και φύγει.

Φυσικά ο Ντέιβιντ δεν παρέλειψε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες σε ένα βιβλίο φωτογραφίας που εξέδωσε αργότερα.

Ωστόσο κάπου εδώ ξεκινούσε ο γολγοθάς του Ντέιβιντ αλλά και... της μαϊμούς, η οποία ασφαλώς δεν το γνώριζε, αλλά πυροδότησε ένα διεθνές ρεύμα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την τέχνη, σε ότι αφορά τα ζώα.

Κι αυτό διότι η PETA αποφάσισε το 2015 να μηνύσει τον Ντέιβιντ, υποστηρίζοντας πως δεν είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες της μαϊμούς, εφόσον αυτή τις είχε τραβήξει μόνη της! Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με την PETA, υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση του Ντέιβιντ ισχυρίστηκε πως ο Ναρούτο, εφόσον είναι μαϊμού, δε μπορεί να διαθέτει πνευματικά δικαιώματα σε μια φωτογραφία.

Το δικαστήριο τότε αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του Ντέιβιντ, ωστόσο η PETA άσκησε έφεση.

Τελικά, τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της PETA και απεφάνθη πως οι μαϊμούδες, αλλά και όλα τα ζώα, δεν διαθέτουν τη νόμιμη ιδιότητα να διεκδικούν παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Παρ' όλα αυτά, οι PETA και ο Ντέιβιντ συμφώνησαν προκειμένου ο φωτογράφος να δωρίζει το 25% των κερδών του που προκύπτουν από τη χρήση της "μαίμουδοσέλφι", προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα προστασίας των μακάκων στην Ινδονησία.

Όσον αφορά τη μαϊμού, δε φάνηκε να... ενοχλήθηκε αφότου "έχασε" τη δικαστική μάχη.

makakas3

Δείτε βίντεο: Ένας φωτογράφος, ένας μακάκα και... η selfie του - Το τέλος ενός δικαστικού γολγοθά

Νέα Σμύρνη: Φοιτήτρια 22 χρονών η μάνα που εγκατέλειψε το νεογέννητο μωρό της στη Νέα Σμύρνη

Οι αστυνομικές αρχές την ανακρίνουν, καθώς εκτιμούν ότι είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη - Στην πολυκατοικία μένει μαζί με την μητέρα της - Κατά πληροφορίες, οι δύο γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν κρυφή την εγκυμοσύνη, λόγω των περιττών κιλών της κοπέλας

Μία 22χρονη κρατείται στην Ασφάλεια και ανακρίνεται για την φρικτή υπόθεση με το νεκρό βρέφος, που βρέθηκε τυλιγμένο στον ομφάλιο λώρο, σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στην οδό Πριγκιποννήσων, στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα μένει σε μία από τις τέσσερις πολυκατοικίες, που «βλέπουν» στον ίδιο ακάλυπτο χώρο, όπου εντοπίστηκε το άτυχο νεογνό.  Είναι φοιτήτρια και ενδεχομένως είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Στην πολυκατοικία μένει μαζί με την μητέρα της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν κρυφή την εγκυμοσύνη, λόγω των... περιττών κιλών της 22χρονης.

Από την 22χρονη ελήφθη δείγμα DNA και αναμένονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας σύγκρισης με το γενετικό υλικό του νεκρού βρέφους. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έχει ήδη ομολογήσει στους αστυνομικούς την πράξη της.

Υπόθεση Novartis: Αυτό είναι το... ημιτελές πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για «περίτρανη απόδειξη» της αναρμοδιότητας της Βουλής να ερευνήσει την υπόθεση Novartis κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η άποψή τους «δεν έχει χαρακτήρα συγκυριακής πολιτικής σκοπιμότητας»

Για «περίτρανη απόδειξη» της αναρμοδιότητας της Βουλής να ερευνήσει την υπόθεση Novartis κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο… ημιτελές πόρισμά τους, ενώ παράλληλα σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η άποψή τους «δεν έχει χαρακτήρα συγκυριακής πολιτικής σκοπιμότητας».

Στο προσχέδιο της πλειοψηφίας υποστηρίζεται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν τελέστηκε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και, ως εκ τούτου, αρμόδιο όργανο για να το ερευνήσει είναι η τακτική Δικαιοσύνη. Οι συντάκτες του κειμένου παραθέτουν μάλιστα και μια σειρά από αποσπάσματα νομικών απόψεων, προκειμένου να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Απο την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που, για την υπόθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, είχε αποφανθεί ότι η έρευνα του αδικήματος της δωροδοκίας αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής.

Εκτός αυτού, θέση υπερ της αρμοδιότητας της Βουλής πήρε και η αρμόδια εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία στον φάκελο που διαβίβασε στο Κοινοβούλιο ενέταξε την ανάγκη έρευνας και του επίμαχου αδικήματος.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας σπεύδουν να δηλώσουν αναρμόδιοι για την δωροδοκία, αν και για την ίδια υπόθεση δήλωσαν ότι η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας έχει παραγραφεί.

Αναλυτικά, τα προσχέδιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Αθήνα, 24 Απριλίου 2018

Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS».

ΘΕΜΑ: ΓΝΩΜΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΗΣ

Η αρμοδιότητα για τη δίωξη και εκδίκαση εγκλημάτων μελών της κυβέρνησης ή υφυπουργών δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη. Μπορεί να ανήκει στη Βουλή (άρθρο 86 παρ.1 Συντάγματος) ή στη δικαιοσύνη που απονέμεται από δικαστήρια ( αρ. 87 παρ. 1 Συντάγματος).

Συντρέχει, επομένως, μια ιδιότυπη περίπτωση, όπου δύο πολιτειακά όργανα, η Βουλή αφενός και τα Δικαστήρια αφετέρου διεκδικούν την αρμοδιότητα. Η επιλογή μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών, κατά το Σύνταγμα, εξαρτάται από τη συνδρομή ενός όρου: αν τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Η συνταγματική ρύθμιση του θέματος δείχνει ότι προτάσσεται η διερεύνηση της ενδεχόμενης αρμοδιότητας της Βουλής, ενώ η αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, προκύπτει παραπληρωματικά, για κάθε περίπτωση που δεν εμπίπτει στο Σύνταγμα. Ορθώς, λοιπόν, η διερεύνηση της πραγμάτωσης της σχετικής προϋπόθεσης ανατίθεται από την ίδια συνταγματική διάταξη στη Βουλή.

Η αρμοδιότητα σε όλες τις νομικές διαδικασίες της πολιτικής, διοικητικής και ποινικής δικαιοσύνης αποτελεί κορυφαίο θεσμό και οι σχετικές περί αυτής διατάξεις έχουν χαρακτήρα δημόσιας τάξης και γι αυτό λαμβάνονται αυτεπαγγέλτως υπόψη από τα δικαστήρια.

Όντως, η σχετική αρμοδιότητα της Βουλής δεν εξαρτάται από τη διαβίβαση στοιχείων από δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές. Η Βουλή ακόμη και αυτεπάγγελτα μπορεί να εξετάζει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του αρ. 86 παρ. 1 Συντάγματος για την άσκηση ποινικής δίωξης. Ως εκ τούτου ορθά την απασχόλησε το θέμα της αρμοδιότητάς της για τη δίωξη πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, έστω και αν οι ενδείξεις για τις αντίστοιχες πράξεις προκύπτουν από τη δικογραφία, που διαβιβάστηκε και όχι από το ίδιο το διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως.

Συγκεκριμένα, για την αρμοδιότητα οι σχετικές διατάξεις ορίζουν τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 1 Σ: «Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό της άνω διάταξης νόμο 3126/2003 άρθρο 1 παρ. 1: « Πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού υπό το κατ’ άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο ακόμη και εάν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή» ενώ σύμφωνα με την παρ. 3. «Οι αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1, οι οποίες δεν τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού, δικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, των ειδικών ποινικών νόμων και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Στο άρθρο 3 του ίδιου νόμου 3126/2003 ορίζεται: «1. Οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ.1 του νόμου αυτού παραγράφονται με την συμπλήρωση πέντε(5)ετών από την ημέρα του τελέστηκαν. Η προθεσμία παραγραφής του προηγούμενου εδαφίου αναστέλλεται μόνο στις εξής περιπτώσεις: α) όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας τελέστηκε η πράξη, εκτός αν στο μεταξύ εκδόθηκε η απόφαση του άρθρου 6 παρ. 2 του νόμου αυτού, β) όσο διαρκεί η κύρια διαδικασία, γ) όσο ισχύει η Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την αναστολή της ποινικής δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του νόμου αυτού. Σε κάθε περίπτωση η παραγραφή επέρχεται την συμπλήρωση δέκα(10)ετών από την τέλεση της πράξης. 2. Το αξιόποινο των πράξεων των Υπουργών, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Υπουργού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον νόμο αυτόν». Στο άρθρο 4 παρ.1: «Δεν επιτρέπεται προκαταρκτική εξέταση, ποινική δίωξη, προανάκριση ή ανάκριση κατά Υπουργού, για τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1, χωρίς προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά τα άρθρα 5 και 6 του παρόντος».

Στις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και του άρθρου 3 παρ.2 του ν. 3126/2003, ρυθμίζεται ρητά ο χρόνος μέσα στον οποίο η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά το άρθρο 4 παρ.1 του παραπάνω νόμου αρμοδιότητά της για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός. Η Βουλή επομένως μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της αυτή μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Ο χρόνος αυτός, μετά την πάροδο του οποίου παύει η κατά το χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής, υπολογίζεται θεσμικά και όχι ημερολογιακά γιατί αφορά το διάστημα, κατά το οποίο η Βουλή μπορεί να συνεδριάσει και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Πρόκειται συνεπώς για αποσβεστική προθεσμία η άπρακτη πάροδος της οποίας στερεί τη Βουλή από την σχετική αρμοδιότητά της, η οποία είναι «αποκλειστική», απαγορευομένου σε άλλα όργανα του Κράτους, δηλαδή τον Εισαγγελέα, τον Ανακριτή ή το Δικαστικό Συμβούλιο, να εισέλθουν αμέσως ή εμμέσως στο πεδίο αυτής της κοινοβουλευτικής αρμοδιότητας. Αν η Βουλή διαλυθεί πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης τακτικής Συνόδου, λήγει a fortiori η κατά χρόνιο αρμοδιότητά της, καθώς αρχίζει, με την εκλογή της νέας Βουλής, νέα βουλευτική περίοδος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής αυτής αμφισβητήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση η πρόταξη του θέματος της αρμοδιότητας σε σχέση με τη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης (μάρτυρες, αποδεικτικά μέσα κλπ). Πέρα ωστόσο από το αυτονόητο, ότι η εξέταση της αρμοδιότητας λογικά προηγείται, αφού άλλως διεξάγονται ανώφελες και άκυρες διαδικαστικές πράξεις, πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Κατά το άρθρο 120 παρ. 1 Κώδικας Ποινικής Δικονομίας το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως εξετάζει την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα του σε κάθε στάδιο της δίκης (δηλαδή και κατά την προδικασία). Σε περίπτωση διαπίστωσης αναρμοδιότητας, παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο (βλ. και ΑΠ 1455/2016 Νόμος, ΑΠ 1604/1981,ΠοινΧρον 1982, 718).

Γίνεται δεκτό και από τη θεωρία της ποινικής δικονομίας, αλλά και τη νομολογία, ότι σε περίπτωση κατά την οποία συντρέχει, αλλά δεν ελέγχεται σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας η αρμοδιότητα του δικαστηρίου ή δικαστικού οργάνου, τότε δημιουργείται υπέρβαση εξουσίας και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 510 περ.1 υπό στοιχείο Η΄ γεννάται λόγος αναίρεσης με βάση τον γενικό ορισμό ότι υπάρχει τέτοιος λόγος όταν το δικαστήριο ασκεί δικαιοδοσία που του δίνει ο νόμος. Στα πλαίσια αυτού του ορισμού γίνεται διάκριση της υπέρβασης σε θετική και αρνητική. Στην πρώτη περίπτωση το δικαστήριο αποφασίζει κάτι για το οποίο δεν έχει δικαιοδοσία ενώ στη δεύτερη περίπτωση παραλείπει να αποφασίσει κάτι το οποίο υποχρεούται στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του. Έτσι στην περίπτωση που το δικαστήριο κήρυξε εαυτό καθ’ ύλην αναρμόδιο, ενώ ήταν κατά το νόμο αρμόδιο, υπερβαίνει αρνητικά την εξουσία του (Ολ. Α.Π. 10/2005), ενώ στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο ενώ ήταν αναρμόδιο καθ’ ύλην δεν κήρυξε την αναρμοδιότητά του αλλά δίκασε την υπόθεση, υπερβαίνει θετικά την εξουσία του. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ιδρύεται ο προαναφερθείς από το άρθρο 510 παρ. 1 στοιχ. Η’ Κ.Ποιν.Δ. λόγος αναιρέσεως.

Όσον αφορά το ερώτημα, ποία η τύχη των προανακριτικών και ανακριτικών πράξεων σε περίπτωση κατά την οποία διερευνάται η αρμοδιότητα του δικαστηρίου ή δικαστικού οργάνου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 133 ΚΠΔ «μόλις υποβληθεί αίτηση καθορισμού αρμοδιότητας κατά παραπομπή και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση, τα δικαστήρια, μεταξύ των οποίων δημιουργήθηκε η σύγκρουση αρμοδιότητας, οφείλουν να απέχουν από κάθε περαιτέρω ενέργεια, και αν, παρά ταύτα, συνεχισθεί η διενέργεια πράξεων, η συνεχιζόμενη διαδικασία είναι αυτοδικαίως άκυρη, παραπομπή δε λόγω αναρμοδιότητας γίνεται όχι μόνο στο στάδιο της κύριας διαδικασίας, αλλά και στο στάδιο της προδικασίας(βλ. ad hoc: ΑΠ 532/2012 ΝΟΜΟΣ).

Σε ό,τι αφορά το έγκλημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, αυτό δεν είναι νομικά δυνατόν, ούτε λογικά συμβατό να συνάπτεται με την εκτέλεση των καθηκόντων του υπουργού (1/2011 Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου του αρ. 86 παρ. 4 του Συντάγματος). Τούτο, διότι, όταν π.χ. ένας υπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του τελεί δωροληψία, απιστία, το συγκεκριμένο έγκλημα συντελείται και μόνο μελλοντικά μπορεί να προχωρήσει σε πράξεις νομιμοποίησης. Οι δύο παραπάνω ποινικές διώξεις επομένως (για το βασικό έγκλημα αφενός και για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων αφετέρου είναι ανεξάρτητες χωρίς να υφίσταται η κατά το Σύνταγμα αξιούμενη σχετικότητα ώστε να γίνει δεκτό ότι η νομιμοποίηση τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. Με βάση τα παραπάνω η νομιμοποίηση εσόδων υπουργού, δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών θεσμό, κατά το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Αρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση της παραπάνω πράξης είναι τα κοινά ποινικά δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα υπαγωγής πράξεων δωροδοκίας και δωροληψίας στη διάταξη του αρ. 86 παρ. 1 του Συντάγματος, ισχύουν τα ακόλουθα. Λογικά, νοητές είναι τρεις εκδοχές:

α). Στο αρ. 86 του Συντάγματος (αρμοδιότητα Βουλής, αποσβεστική προθεσμία κλπ), να υπάγονται όλες οι πράξεις που τελούνται κατά τη χρονική περίοδο της θητείας ενός υπουργού. Η άποψη αυτή, όπως είναι φυσικό, δεν βρίσκει καμία υποστήριξη στη νομολογία ή στη θεωρία.

β). Στο αρ. 86 του Συντάγματος να υπάγονται τόσο οι πράξεις που τελέστηκαν ακριβώς κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών, όσο και εκείνες που τελέστηκαν «επ’ ευκαιρία». Δηλαδή, που μπορούν να συσχετιστούν με τα καθήκοντα του υπουργού.

γ). Στενότερη εκδοχή: στο άρ. 86 παρ. 1 του Συντάγματος εμπίπτουν μόνο οι πράξεις, που τελέστηκαν «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων».

Ας διευκρινιστεί ότι η διάκριση των περιπτώσεων (β) και (γ) παραπάνω είναι σαφής. π.χ. μια περίπτωση δωροδοκίας χάριν της μελλοντικής εύνοιας ενός υπουργού σχετίζεται με τα καθήκοντά του, χωρίς να τελείται ακριβώς κατά την άσκησή τους. Ωστόσο, η δυνατότητα αντίστοιχης νομικής διάκρισης έχει διχάσει τη νομολογία και τη θεωρία. Αναλυτικότερα παρακάτω.

Σύμφωνα με την πρώτη άποψη τα εγκλήματα δωροληψίας που τελούνται από υπουργούς, όπως και όλα τα άλλα εγκλήματα που είτε είναι παντελώς άσχετα προς τα υπουργικά καθήκοντα, είτε διαπράττονται ενόψει ή εξαιτίας της άσκησης των καθηκόντων αυτών, δεν αποτελούν ποτέ εγκλήματα, τα οποία τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, όπως απαιτεί το άρθρο 86 του Συντάγματος (έτσι Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου στο συλλογικό έργο «Η ποινική ευθύνη των υπουργών», επιμέλεια Π. Μαντζούφα, Λ. Μαργαρίτη, Ε. Συμεωνίδου - Καστανίδου, Αθήνα 2014. Συγκεκριμένα η συγγραφέας αναφέρει (σελ.24) «Από τη μέχρι τώρα σειρά των επιχειρημάτων που στηρίζονται κατά βάση στο γράμμα του νόμου, μπορεί να διατυπωθεί ένα πρώτο συμπέρασμα: ότι όταν ο ποινικός νομοθέτης αναφέρεται σε πράξεις που τελούνται «κατά» την άσκηση των καθηκόντων ενός υπαλλήλου, εννοεί «πράξεις με τις οποίες ο υπάλληλος, εκπληρώνει τα καθήκοντα που του έχει αναθέσει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή». Ο νομοθέτης χρησιμοποίει επίσης τον όρο «πράξεις που σχετίζονται με τα καθήκοντα του υπαλλήλου», για να αναφερθεί σε πράξεις που ο υπάλληλος εκτελεί επωφελούμενος από την ιδιότητά του, αλλά όχι εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του».).

Ανάλογα δέχεται ο Λ. Μαργαρίτης, («Υπουργοί και Υφυπουργοί: παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», Ποινική Δικαιοσύνη 2011, σελ. 490επ.):

«Η ποινική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ειδική, υπό την έννοια ότι αφορά ορισμένη κατηγορία προσώπων: τους υπουργούς και τους υφυπουργούς… Στο βαθμό, πάντως, που η δικαιολόγησή της μπορεί να έχει επαρκές αλλά όχι απόλυτο έρεισμα και σε κάθε περίπτωση η συμβατότητά της με την αρχή της ισότητας παρουσιάζεται οριακή… επιβάλλεται: σε επίπεδο de lege ferenda, η πλήρης κανονιστική αναμόρφωση της ποινικής μεταχειρίσεως της σχετικής ύλης…, σε επίπεδο ερμηνείας, οι προσφερόμενες για επιλογή λύσεις πρέπει να είναι στενές, έχουσες σημείο αναφοράς των εξαιρετικό χαρακτήρα του υφιστάμενου πλαισίου,… σε επίπεδο εφαρμογής: οι κοινοβουλευτικές συμπεριφορές οφείλουν να αποτρέπουν την εντύπωση μεταμόρφωσης της ευθύνης σε ασυλία…” και «Πρόταξη της ιστορικοβουλητικής ερμηνείας, που επιτρέπει την επικέντρωση του ενδιαφέροντος μόνον σε πράξεις που συνιστούν άσκηση λειτουργικής αρμοδιότητας=άσκηση δημόσια εξουσίας=άσκηση πολιτικής»… «Ένα βάθεμα, λοιπόν της σχετικής συζητήσεως προς την κατεύθυνση που σε τούτες τις γραμμές υποδεικνύεται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κατά την άσκηση των καθηκόντων» είναι μόνον οι συνιστώσες ενάσκηση κατά νόμο αρμοδιότητας πράξεις καθώς και οι παραλείψεις ενασκήσεως κατά νόμο οφειλόμενων καθηκόντων. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα, που αφήνει εκτός ειδικής δικαιοδοσίας όχι μόνον τη νομιμοποίηση εσόδων αλλά και το έγκλημα της δωροδοκίας, δεν είναι απαγορευτικό σε επίπεδο γράμματος του νόμου και οπωσδήποτε ανταποκρίνεται στον εξαιρετικό χαρακτήρα του οικείου κανονιστικού πλαισίου». Εν τέλει «η κατ’ άρθρο 235 ΠΚ παθητική δωροδοκία δεν εμπίπτει, τελούμενη από υπουργό, στην κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και ν. 3126/2003 ειδική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου, και τούτο διότι δεν αποτελεί πράξη συνιστώσα ενάσκηση κατά νόμο αρμοδιότητας».

Περιοριστικά αναφέρεται σε πράξη όχι απλώς άσκησης καθηκόντων, αλλά άσκησης πολιτικής και ο Α. Λοβέρδος, Η ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, Α. Σάκκουλας 1995, σελ. 87-88. Η ίδια περιοριστική άποψη για την άσκηση καθηκόντων συναντάται και στο από 24 Ιανουαρίου 2011 πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολό της», περίοδος ΙΓ’, Σύνοδος Β’. (Στην ίδια κατεύθυνση παλαιότερα και απόψεις του Ευ. Βενιζέλου στην Ελευθεροτυπία, 31.4.2011). Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο πόρισμα (σελ.414) : «Συνεπώς χορηγίες ή χρηματικές ροές ακόμη και προς Υπουργούς, που είτε σχετίζονται με το γενικότερο πολιτικό τους ρόλο και όχι με τα στενά Υπουργικά τους καθήκοντα, είτε έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της υπουργικής τους θητείας (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση του Σύναγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά στον τακτικό δικαστή. Η δε επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές».

Επίσης, από το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου (σελ. 58) : «Επομένως, κατά την ορθοτέρα και κρατούσα άποψη, η εκβίαση (άρθ. 385 Π.Κ), η παθητική δωροδοκία, αδιαφόρως του χρόνου λήψης του δώρου (άρθ. 235 Π.Κ.) και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (N. 3698/2008) δεν εμπίπτουν στην εξαιρετική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού ∆ικαστηρίου, αλλά στη συνήθη δικαιοδοσία των κοινών ποινικών δικαστηρίων, στα οποία υπάγονται όλοι οι πολίτες, ακόμη και αν συναρτώνται με αδίκημα, που έχει τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του Πρωθυπουργού, Υπουργού ή Υφυπουργού. Ισχύουν γι’ αυτά οι κοινές διατάξεις του Π.Κ. και Κ.Π.∆. περί δίωξης, ανάκρισης, αρμοδιότητας και παραγραφής και δεν συντρέχει ο δικαιολογητικός λόγος εφαρμογής του άρθ. 86 του Συντάγματος και των εκτελεστικών αυτών νόμων».

Υπέρ του ερμηνευτικού περιορισμού των εγκλημάτων που εμπίπτουν στη διάταξη του αρ. 86 παρ. 1 του Συντάγματος, τάσσονται και οι: Α. Δημητρόπουλος, Η ποινική ευθύνη των υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ΕΔΔΔ 2013, σελ. 7επ., 10επ., 17, Ι. Σπυριδάκης, Ποινική ευθύνη υπουργών, ΝοΒ 2014, σελ.847, πρβλ Κ. Πλαστήρας Θέματα Ποινικής Ευθύνης Υπουργών 2014 σελ.28. Στην κοινωνική δυσφορία για την αδυναμία δίωξης πρώην υπουργών αποδίδει την ερμηνευτική αυτή εξέλιξη η Ι. Ν. Αναστασοπούλου, Η κατ’ άρθρον 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστική προθεσμία δίωξης: το αγκάθι της ποινικής ευθύνης υπουργών, στον Τιμητικό Τόμο Χριστ. Αργυρόπουλου, Νομική Βιβλιοθήκη, 2016 σελ.72.

Βλ. επίσης πρόσφατα Θ. Φορτσάκη, Η ποινική αντιμετώπιση των υπουργών, Καθημερινή, 11/3/2018 και αναδημοσίευση www.cecl.gr , όπου με ρητή αναφορά στη δωροληψία γίνεται δεκτό: «Πράγματι, τα δικαστήρια, αντί να ερμηνεύσουν στενά και περιοριστικά τον κύκλο των αδικημάτων που καλύπτονται από την υπουργική προνομία, τον διεύρυναν υπέρμετρα. Κανείς λογικός πολίτης δεν αρνείται την ανάγκη προστασίας των μελών της κυβέρνησης έναντι αδικαιολόγητων διώξεων, αλλιώς ποιος θα αναλάμβανε τέτοια καθήκοντα και πώς θα τα ασκούσε με την ελευθερία που απαιτείται; Όμως πρέπει το περιεχόμενο των αδικημάτων που τελούνται «κατά την εκτέλεση» των υπουργικών καθηκόντων να ερμηνευτεί στενά, πολύ στενά, όπως επιβάλλουν η αρχή της ισότητας και η έννοια του κράτους δικαίου».

Η παραπάνω άποψη έχει επικριθεί ως ασφυκτικά στενή. Έτσι Η. Αναγνωστόπουλος, Ζητήματα της ποινικής δίωξης υπουργών και συμμετόχων (με αφορμή την υπ. αριθμ. 1/2011 απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του αρ. 86 παρ. 4 του Συντάγματος, Ποιν. Χρον. 2011, σελ.575. Στην ίδια κατεύθυνση είχαν προηγηθεί τα σχολιαζόμενα κείμενα, που εκδόθηκα με αφορμή την «υπόθεση Τσοχατζόπουλου»: Εισαγγελική πρόταση Γ. Χατζίκου στο Βούλευμα Εφ. Αθ. 1440/2010, Ποιν. Δικ. 2010, σελ. 825επ. , Απόφαση Δικ. Συμβουλίου, αρ. 86 παρ. 4 Συντάγματος, 1/2011 Ποιν. Χρον. 2011, σελ. 576επ.).

Από την παραπάνω αντιπαράθεση των νομολογιακών δεδομένων και των θεωρητικών ενασχολήσεων προκύπτει ότι οι πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας κατά την μάλλον κρατούσα άποψη, δεν εμπίπτουν στη διατύπωση «ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ενώ δύνανται να υπαχθούν στον ευρύτερο κύκλο των σχετιζόμενων με τα καθήκοντα πράξεων (άρθρα 235, 236, 159 Ποινικού Κώδικα).

Ενόψει της διαφωνίας, πάντως, χρήσιμο είναι να σημειωθούν υπέρ της πρώτης στενής ερμηνείας και οι εξής σκέψεις μας:

1) Κατά τον υπαλληλικό κώδικα αρ. 107 παρ. 1 περ. β του ν. 3528/2007 ,όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 4325/2015, αρ. 6 παρ. : «Το υπαλληλικό καθήκον σε καμία περίπτωση δεν επιβάλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 του παρόντος». Ακριβώς αντίστοιχη ήταν η ρύθμιση του άρθρου 106 παρ. 3 του Υ.Κ. στην προ ισχύσασα μορφή του ( ν. 3528/2007). Προκύπτει, επομένως, σαφής ένδειξη ότι πράξεις δωροδοκίας ή δωροληψίας, δεν μπορούν να υπαχθούν στην έκφραση «άσκηση των καθηκόντων» του αρ. 86 παρ. 1 του Συντάγματος.

2) Το άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, αναφέρεται σε ποινική ευθύνη. Ως εκ τούτου η γραμματική ερμηνεία των όρων του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα( άρθρο 7παρ. 1 Συντάγματος, nullum crimen, sine lege scripta – certa). Η γραμματική ερμηνεία με βάση την επιλογή διαφορετικών όρων («σε σχέση με» αφενός , «κατά την εκτέλεση» αφετέρου), υπαγορεύει και τη διάκριση διαφορετικών εννοιών για τις αντίστοιχες πράξεις (άλλοι οι τελούμενες απλώς «σε σχέση», άλλο οι τελούμενες «κατά την εκτέλεση» των καθηκόντων).

3) Σε συνέχεια του προηγούμενου επιχειρήματος πρέπει να παρατηρηθεί ότι η έννοια «κατά την άσκηση ή κατά την τέλεση των καθηκόντων» είναι γνωστή στον οικείο κλάδο του Ποινικού Δικαίου. Προβλέπεται π.χ. στο άρθρο 46 παρ. 1Β του Ποινικού Κώδικα, όπου ορίζεται η έννοια του άμεσου συνεργού. Άμεσος συνεργός είναι όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στον δράστη κατά τη διάρκεια και στην εκτέλεση της κύριας πράξης. Γίνεται δεκτό ότι με την έκφραση αυτή νοείται η επενέργεια του δράστη πάνω στο υλικό αντικείμενο, η οποία τελείται με τυποποιημένο τρόπο (βλ. π.χ. Ν. Ανδρουλάκη, Ποινικό Δίκαιο Γενικό Μέρος ΙΙ, 2004, σελ. 256 και Γ. Μανωλεδάκη, Ποιν. Δίκαιο – Γενική Θεωρία, 2004, αριθμοί περιθωρίου 610-678. Από χρονική άποψη εξάλλου γίνεται δεκτό, ότι δεν υφίσταται τέλεση της πράξης, πριν αυτή εισέλθει στο στάδιο της απόπειρας ή μετά την αποπεράτωσή της (βλ. Α.Π. 410/1968, Ποιν. Χρον. ΙΘ’, σελ. 33, Α.Π. 491/1968, Ποιν. Χρον. ΙΘ’/103, Α.Π. 398/1988, Ποιν. Χρον. ΛΗ’, σελ. 834, Α.Π. 207/1995,Ποιν. Χρον. ΜΕ/482. Βλ. όμοια Ν. Χωραφά, Ποιν. Δίκαιο, 9η έκδοση 1978 σελ. 353, σημ.1. και Α. Δημάκης, σε Συστηματική Ερμηνεία ΠΚ, άρθρο 46, αριθμός περιθωρίου 49.

4) Το άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος έχει εξαιρετικό και προνομιακό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ερμηνεύεται στενά. Διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή με βάση τα οριζόμενα στα άρθρα 159, 235 και 236 ΠΚ, δεν ενδείκνυται. Κατά τη συνταγματική θεωρία, θεωρεί η ειδική διαδικασία ποινικής ευθύνης των υπουργών, έχει θεσπιστεί κατ’ απόκλιση και κατ’ εξαίρεση (βλ. π.χ. Ν. Σοϊλεντάκη, σε Φ. Σπυρόπουλου –Ξ. Κοντιάδη - Χ. Ανθόπουλου – Γ. Γεραπετρίτη, Σύνταγμα κατ’ άρθρο ερμηνεία, Σάκκουλας 2017, άρθρο 86, αριθμός περιθωρίου 11, σελ. 1320).

Τονίζεται ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανύποπτο χρόνο[1] και επ’ ευκαιρία της υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δημόσια είχε τοποθετηθεί περί του ερευνώμενου ζητήματος και είχε πει ότι: «Γενικώς στο πλαίσιο της νομικής επιστήμης είναι κοινώς αποδεκτή η θέση πως οι εισάγουσες ευνοϊκή εξαίρεση διατάξεις -και είναι βεβαίως, αυτονόητο ότι οι προαναφερόμενες συνταγματικές διατάξεις εισάγουν ευνοϊκή εξαίρεση υπέρ των μελών της Κυβέρνησης και των υπουργών-ερμηνεύονται, υποχρεωτικά, στενώς. Δηλαδή, σε βάρος των από την εξαίρεση ευνοουμένων. ‘Άρα η συνεπής προς αυτό τούτο το Σύνταγμα ερμηνεία , επιβάλλει την ερμηνευτική εκείνη επιλογή, η οποία απολήγει υπέρ της στενής ερμηνείας τους και κατά συνέπεια υπέρ του περιορισμού ισχύος του ευνοϊκού καθεστώτος. Και στο ερώτημα: εάν δεχθούμε ότι το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας έχει τελεστεί «επ’ ευκαιρία» άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, πάλι σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο: «η Δικαιοσύνη δεσμεύεται από το ευνοϊκό για τα πολιτικά πρόσωπα καθεστώς των διατάξεων του άρθρου 86 παρ. 1-4 του Συντάγματος, ή, αντιθέτως, μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία της ελευθέρως, ως εάν επρόκειτο για κάθε πολίτη, ο οποίος διαπράττει αντίστοιχο ποινικό αδίκημα;» Και ρητορικώς διατυπώνει ο παραπάνω αρθρογράφος την ερώτηση- απάντηση-θέση: «Και εν τέλει μήπως ακριβώς μέσα από την συνταγματικώς επιβεβλημένη ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος- και των εκτελεστικών τους διατάξεων που περιλαμβάνονται στον ΚτΒ -είναι δυνατόν, έως την επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος, να θεραπευθεί σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο θεσμικό και πολιτικό «έλλειμμα» ως προς την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών;» Και ο ίδιος συμπερασματικά λαμβάνει την εξής θέση: «Έως την επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς τον θεσμό της ποινικής ευθύνης των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών, είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνη την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, η οποία περιορίζει στο έπακρο το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των κάθε είδους πολιτικών προσώπων. Γιατί αν συμβεί το αντίθετο, θα δικαιωθούν, δυστυχώς, οι ποικιλώνυμοι υπέρμαχοι του πολιτικού φαρισαϊσμού, οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας κατά καιρούς απεργάζονται, εκουσίως ή ακουσίως, την κατάρρευση της».

5) Υποστηρίχθηκε (επιστολή πρ. υπουργού Β. Βενιζέλου) ότι από τη διάταξη του άρθρου 263Β του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4254/2014, προκύπτει εννοιολογική ταύτιση των αντίστοιχων διατυπώσεων του Συντάγματος αφενός (86 παρ.1) και του Ποινικού Κώδικα αφετέρου (235, 236 ΠΚ). Στην πραγματικότητα όμως είναι ούτως ή άλλως αδύνατο να συναχθεί βούληση εννοιολογικής διασαφήνισης του γράμματος του Συντάγματος από μια άσχετη ρύθμιση. Η ρήτρα «όπως νόμος ορίζει» που προβλέπεται στο 86 παρ. 1 Σ δεν μπορεί να εννοεί μια ρύθμιση για «μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς».

6) Η προτίμηση της στενότερης από τις παραπάνω εννοιολογικές εκδοχές (ότι το άρθρο 86 παρ. 1 Σ δηλαδή αφορά μόνο πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων) είναι αναγκαία όχι μόνο λόγω της λογικής της και δογματικής υπεροχής, αλλά και σε περίπτωση αμφιβολίας. «Αμφιβολία» μπορεί να αναγνωριστεί ενόψει της σχετικής θεωρητικής διαμάχης, που προαναφέρθηκε. Ωστόσο, στο στάδιο της προδικασίας και μάλιστα της προκαταρκτικής εξέτασης δεν μπορεί να υπερισχύει το επιχείρημα in dubio pro mitiore (εν αμφιβολία υπέρ της ηπιότερης ερμηνευτικής εκδοχής). Το επιχείρημα αυτό είναι ισχυρό στο στάδιο της δίκης. Από τις εκφράσεις όμως του Σ (άρθρο 86 παρ. 3, «απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη»), καθώς και της ποινικής δικονομίας (άρθρο 43 και 47 ΚΠΔ, «απορρίπτεται ως προφανώς αβάσιμη») συνάγεται ότι η αμφιβολίες στο αρχικό στάδιο της δίωξης δεν την κωλύουν. Με άλλα λόγια κατά την προδικασία ο βαθμός αποδεικτικής βεβαιότητας είναι μικρότερος και δεν ισχύει η αρχή in dubio pro reo (εν αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου, βλ. Κ. Σταμάτη, Η προκαταρκτική εξέταση στην ποινική διαδικασία και οι αρχές της νομιμότητας και της σκοπιμότητας, Σειρά Ποινικά, 1984, σελ. 146-148). Αντίστοιχα ισχύουν και για την ερμηνεία των κανόνων, αρχή in dubio pro mitiore.

Ενόψει συγκεκριμένων εγκλημάτων και ιδιαίτερα η άποψη των βουλευτών που ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι νέα άποψη. Ούτε έχει χαρακτήρα συγκυριακής πολιτικής σκοπιμότητας. Αντίθετα, είναι άποψη διαχρονική η οποία έχει κατ’ αναλογία διατυπωθεί και στο παρελθόν, σε χρόνο ανύποπτο, με τον πλέον επίσημο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Αναφερόμαστε επί του προκειμένου, μεταξύ πολλών άλλων, στο κείμενο της Πορισματικής Έκθεσης και στις «θέσεις» του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μέλους της τότε Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το 2011, «για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά πρώην Υπουργού, σχετικά με την από 15/02/2002 Σύμβαση κατασκευής και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, υποβρυχίων 2014» (υπόθεση Τσοχατζόπουλου).

Πολύ εύκολα μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος στο εν λόγω Πόρισμα της 6ης Ιουνίου 2011, όπου στη σελίδα 124 στο κεφάλαιο Β΄ με τίτλο ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ και στη θέση με αρ. 10 εκ μέρους του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καταχωρείται το παρακάτω κείμενο:

«10. Ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων, κρίνεται σκόπιμο να επαναληφθεί αυτούσια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή έχει εκφραστεί και στο πόρισμα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου: ‘’Το νομικό πλαίσιο που διέπει την ποινική ευθύνη Υπουργών είναι εντελώς απαράδεκτο, καθώς καλούνται οι Βουλευτές να ασκήσουν προανακριτικά καθήκοντα, υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή. Γιατί στο ποινικό σύστημα, η παραγραφή υπολογίζεται και επέρχεται επί τη βάσει εντελώς διαφορετικών αρχών και κανόνων εξάλειψης του αξιοποίνου. Εδώ, η παραγραφή καθορίζεται ή προκύπτει ως αποτέλεσμα σκόπιμων, καθαρά πολιτικών χειρισμών και αποφάσεων της εκάστοτε πλειοψηφίας. Δεν κατοχυρώνεται, δηλαδή, η αντικειμενική υπόσταση των όρων ωρίμανσης της εξάλειψης του αξιοποίνου. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άρση των προνομίων ειδικής ποινικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αδικημάτων, που, πέραν της ατιμωρησίας, εισάγει το νομικό παράδοξο να τιμωρούνται μόνο οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συνήθως εκτελούσαν εντολές και να εδραιώνεται έτσι περαιτέρω η πεποίθηση στην κοινωνία, ότι οι πολιτικοί είναι υπεράνω των νόμων».

Αποδεικνύεται επομένως περίτρανα, ότι η άποψη περί αναρμοδιότητας της Βουλής, ενόψει συγκεκριμένων εγκλημάτων δεν είναι νέα και δεν ενέχει συγκυριακή σκοπιμότητα. Είναι άποψη που έχει επίσης δημοσιοποιηθεί ήδη από το έτος 2010 (υπόθεση Βατοπεδίου) και επαναληφθεί το 2011 (υπόθεση Τσοχατζόπουλου).

Το συμπέρασμα των παραπάνω σκέψεων ενόψει της τεράστιας σημασίας που έχει η δικαιοκρατική αντιμετώπιση του σκανδάλου διαφθοράς στον φαρμακευτικό τομέα, που έπληξε τη χώρα, γίνεται σαφές: πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων κι επομένως δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 παρ. 1 Συντ. Η Βουλή επομένως είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων. Ο δρόμος για τη δικαιοκρατική αντιμετώπιση της διαφθοράς μένει έτσι εδώ, ανοικτός.

Αντιστοίχως, πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας δεν τελούνται απαραίτητα – ούτε καν συνήθως – κατά την άσκηση των καθηκόντων με τη στενή ορθότερη έννοια των τελευταίων, όπως εκτέθηκε παραπάνω. Η μελέτη της δικογραφίας δεν ανέδειξε στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Οι αναφερόμενες π.χ. στη δικογραφία ως δωροληψίες πράξεις στην περίπτωση πρώην Πρωθυπουργών και πρώην Υπουργών δεν φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση (με τη στενή έννοια που προμνημονεύθηκε) των αντίστοιχων πρωθυπουργικών ή υπουργικών καθηκόντων Κατά συνέπεια, ούτε στην περίπτωση της δωροληψίας νοείται κατά το άρθρο 86 παρ.1 Συντ. αδίκημα τελούμενο κατά την άσκηση των καθηκόντων. Η Βουλή συνεπώς είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να αναγνωρίσει τη σχετική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων.

Οι παραπάνω θέσεις δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας. Στηρίζονται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου αφενός, με τις κοινωνικά και ιστορικά διαμορφωμένες αξίες και διεκδικήσεις αφετέρου, πλήρως ταυτίζονται. Η αναγνώριση ότι τα παραπάνω ερευνώμενα εγκλήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων, κι επομένως δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 Συντ. : Την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας.

Η διάγνωση, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνταγματική νομιμότητα και τα κοινωνικά αιτήματα συμπίπτουν δεν είναι αυθαίρετη, ούτε δύσκολη. Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας μας έχουν εκφράσει γνώμη υπέρ της ριζικής αλλαγής του ισχύοντος άρθρου 86 του Συντάγματος, κατεξοχήν λόγω της προνομιακή αντιμετώπισης των ποινικών ευθυνών των πολιτικών με τη σύντομη εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων τους.

Το πόρισμά μας, ως εκ τούτου, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας.

Οι Βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.):

1. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

2. Δουζίνας Κωνσταντίνος

3. Δρίτσας Θεόδωρος

4. Ηγουμενίδης Νικόλαος

5. Καραγιαννίδης Χρήστος

6. Κοζομπόλη Παναγιώτα

7. Λάππας Σπυρίδωνας

8. Μαντάς Χρήστος

9. Παρασκευόπουλος Νικόλαος

10. Τσίρκας Βασίλειος


Δείτε εδώ το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ! «Τρύπα» 268 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Μαρτίου -«Eκατσαν» ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης

Θα μπορούσε κανείς να μείνει στη γενική εικόνα, που είναι η υπέρβαση κατά 1,270 δισ. ευρώ έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, όποιος σκαλίσει λίγο παραπάνω τα στοιχεία του ΓΛΚ, θα βρει μπροστά του «τρύπες» στα φορολογικά έσοδα, που θα δυσκολέψουν τις διαβουλεύσεις με το Κουαρτέτο.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, ο Μάρτιος δεν ήταν καθόλου καλός μήνας για τα κρατικά ταμεία και είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 268 εκατ. ευρώ, ακόμα και σε κωδικούς που θεωρούνται «κλειδιά» για την επίτευξη των στόχων:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 36 εκατ. ευρώ,
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ,
  • Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 36 εκατ. ευρώ,
  • Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 16 εκατ. ευρώ,
  • Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 10 εκατ. ευρώ,
  • ΦΠΑ λοιπών κατά 63 εκατ. ευρώ,
  • Χαρτόσημο κατά 11 εκατ. ευρώ,
  • ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ,
  • Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 29 εκατ. ευρώ,
  • Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 27 εκατ. ευρώ.

Στους φόρους της αγοράς παρατηρείται, μάλιστα, το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε επίπεδο 3μήνου άνοιξε «τρύπα» 48 εκατ. Ευρώ στο ΦΠΑ και 117 εκατ. Ευρώ στους Φόρους Κατανάλωσης, αφού μόνο στους ΕΦΚ καυσίμων η υστέρηση διαμορφώνεται στα 78 εκατ. Ευρώ. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα πως είτε η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά είτε έχει αυξηθεί η καθημερινή φοροδιαφυγή.

Συνολικά, στα φορολογικά έσοδα έχει απομείνει ένα «μαξιλάρι» 118 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των φόρων περιουσίας, των ρυθμίσεων οφειλών και των κατασχέσεων.

Ωστόσο, εάν τον Απρίλιο η εικόνα δεν βελτιωθεί, τότε οι διαβουλεύσεις του Μαΐου θα εξελιχθούν με το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr

Γιατί ο Καμμένος θα κάνει αύριο έκτακτη συνέντευξη Τύπου για εξοπλιστικά;

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει αύριο, Τετάρτη, στις 9:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Αυτή η απόφαση του Πάνου Καμμένου προκαλεί εύλογα ερωτήματα δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων και των πληροφοριών που αναφέρουν ότι κατά την πολύωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη Δευτέρα, υπήρξε ένταση σχετικά με τους χειρισμούς σε θέματα που αφορούν στην Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συνέντευξη έρχεται μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση της χρονομίσθωσης γαλλικών φρεγατών και της εικόνας που εμφάνισε η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη και την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης συμφωνίας, που όμως διέψευσε η γαλλική πλευρά.

Ακόμα, σημειώνεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει συμφωνία αδειάζοντας εμμέσως τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι τελειώνει και η προθεσμία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F16, σε συνδυασμό με τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος περί ανακοινώσεων επισήμων όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέντευξη και οι απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Τραπεζικό… big bank προ των πυλών της ελληνικής αγοράς

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης και ουσιαστικού αποκλεισμού του από το μάτι των αγορών.

Τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης, ο οποίος ωστόσο δεν θα έχει καμία σχέση με τη φάση μεγέθυνσης που γνώρισε ο κλάδος τη δεκαετία του 2000.

Εκείνη την περίοδο κυρίαρχο ρόλο για τη διείσδυση ενός ιδρύματος στην αγορά έπαιζε το μέγεθος του δικτύου και η δυνατότητα παροχής πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει το .

Σήμερα, καθοριστικότερος παράγοντας αποτελεί η παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου με βασικό κανάλι τις κινητές συσκευές, τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Ήδη, προετοιμάζονται κινήσεις που αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις στην αγορά, τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από …παλαιούς γνώριμους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος.

Ενδεικτικές των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο είναι οι ακόλουθες εξελίξεις:

– Η Praxia Bank, πρώην Credit Com, βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με στόχο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά με την πλήρη τραπεζική άδεια που διαθέτει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ευέλικτη τράπεζα με μικρό αριθμό καταστημάτων, που θα δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Μάλιστα, η διοίκησή της, υπό την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελαρίου, έχει εκδηλώσει τον κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται υπό πώληση.

– Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την Επενδυτική Τράπεζα, που διαθέτει τραπεζική άδεια και πωλείται από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Κύπρου, εμφανίστηκαν συνολικά 13 ενδιαφερόμενοι. Η τράπεζα αποτελεί, λόγω της άδειας που διαθέτει, όχημα για την είσοδο στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι η έκδοση νέων αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ανασταλεί.

– Άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος έχει ήδη εξασφαλίσει ο ΟΠΑΠ, ενώ σε συζητήσεις για τον ίδιο λόγο με την Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκονται οι Cosmote και Cardlink.

Τα Iδρύματα Hεκτρονικού χρήματος έχουν επιπλέον της δραστηριότητας έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, τη δυνατότητα να παρέχουν και υπηρεσίες πληρωμών, καθώς και άλλες επικουρικές και στενά συνδεόμενες με αυτές δραστηριότητες υπηρεσίες.

– Η DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, απέκτησε έναντι 15 εκατ. ευρώ στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή, στην εταιρεία Viva Wallet.

Στο fund μετέχει με μεγάλο ποσοστό ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ στην Επενδυτική του Επιτροπή προεδρεύει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος.

Η απόφαση της DECA να τοποθετεί στην εταιρεία, καταδεικνύει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών παροχής ηλεκτρονικού χρήματος τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος εταιρειών VivaWallet δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000 και διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, στις υπηρεσίες μεταφορών, θεαμάτων και στις υπηρεσίες πληρωμών.

Πρόκειται για το μοναδικό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος στην Ελλάδα το οποίο είναι Principal Member των οργανισμών MasterCard και Visa για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing) και είναι ο μόνος χρηματοοικονομικός οργανισμός πανευρωπαϊκά που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές (Microsoft Azure).

Η αντίδραση των μεγάλων

Οι εξελίξεις αυτές έχουν κινητοποιήσει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν δρομολογήσει επενδυτικά προγράμματα αναβάθμισης των ψηφιακών τους υποδομών και αναπροσαρμογής του δικτύου των καταστημάτων τους.

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, τα τραπεζικά καταστήματα θα μετατραπούν σταδιακά σε χώρους προώθησης προϊόντων και συναντήσεων με τους πελάτες για τη δημιουργία νέων ή τη σύσφιγξη υφιστάμενων σχέσεων.

Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν εκσυγχρονίσει την πλειονότητα των ΑΤΜ τους, ώστε να υποστηρίζουν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, οποτεδήποτε, είτε πρόκειται για αργία ή για εργάσιμη ημέρα.

Παράλληλα, προχωρούν σε συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών e-banking, προσφέροντας ποιοτικότερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που η επίσκεψη σε ένα κατάστημα είναι αναγκαία.

Πρόκειται για μια αναγκαία μετάβαση σε ένα περισσότερο ηλεκτρονικό και παραγωγικότερο για τα πιστωτικά ιδρύματα μοντέλο, το οποίο δεν υπαγορεύεται μόνο από τις δεσμεύσεις έναντι του επόπτη τους για μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και από την ανάγκη να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

Και ο Μητροπολίτης Πειραιά κατά Γαβρόγλου για την αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής

Στο ΣτΕ κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης κατά του διατάγματος για το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας

Όχι μόνο δεν απέσυρε η Εκκλησία της Ελλάδος της αίτησή της που είχε καταθέσει προ δεκαημέρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 (νέος οργανισμός υπουργείου Παιδείας), όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου (18.4.2018), αλλά αντίθετα σήμερα κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλο, κ.λ.π.

Προ δεκαημέρου ξεκίνησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης και ειδικά με τον υπουργό Παιδείας, καθώς από το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018) αφαιρέθηκε από την αποστολή του εν λόγω υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Δηλαδή αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας η θρησκευτική αγωγή των νέων.

Ακολούθησε προ ολίγων ημερών (18.4.2018), μια συνάντηση κατόπιν αιτήματος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον κ. Γαβρόγλου. Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση, από την πλευρά της Εκκλησίας παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ Στενάκης και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομο Σαββάτος.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να παραιτηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος από την αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας απήντησαν στον κ. Γαβρόγλου, ότι θα ενημερώσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το αίτημα του υπουργού Παιδείας.

Σήμερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης κατά του διατάγματος για το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας. Εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη Πειραιά, συνυπογράφουν την αίτηση η «Πανελλήνια 'Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο και στο Λύκειο.

Το μήλο της έριδος είναι και πάλι ο νέος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας. ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα του υπουργείου.

Ειδικότερα, ο νέος οργανισμός στο πρώτο του άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης.

Συγκεκριμένα, ο παλαιός οργανισμός του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 114/2014), μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Με άλλα λόγια το υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε με το νέο οργανισμό τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου, τη στιγμή που σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, κ.λπ., υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη τόσο στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η παράλειψη του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στους σκοπούς του υπουργείου.

Στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ το άρθρο 2 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, επισημαίνεται: «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος, όπως εκπαιδευθεί. Παν κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ΄ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικά και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, οφείλει να δρα για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελληνοπαίδων μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να διδάσκεται σε ικανό αριθμό ωρών εβδομαδιαίως, «επί τη βάσει αποκλειστικών και μόνον των αρχών των δογμάτων, της διδασκαλίας και των Ιερών παραδόσεων της ορθοδοξίας».

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σόου Τραμπ, άναυδος ο Μακρόν: Τίναξε... πιτυρίδα από το πέτο του Γάλλου προέδρου [εικόνες & βίντεο]

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ γραφείο, η συνάντησή τους- τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες- σίγουρα δεν έμοιαζε με τις παραδοσιακές μεταξύ ηγετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αρκετά απρόβλεπτος. Για παράδειγμα, ποιος θα φανταζόταν ότι θα... καθάριζε το σακάκι συνομιλητή του; Γιατί το έκανε κι αυτό.

Ο Τραμπ και ο Μακρόν στέκονταν μπροστά στις κάμερες, για το παραδοσιακό τετ α τετ πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους, όταν ο Αμερικανός άρχισε να μιλά για τη μεταξύ τους σχέση.

«Εχουμε μια πολύ καλή σχέση. Δεν είναι fake news. Εχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση», είπε ο Τραμπ και στη συνέχεια ξέφυγε από το... πρωτόκολλο. «Μάλιστα, θα βγάλω λίγη πιτυρίδα από εδώ...», είπε, ξεσκονίζοντας το πέτο του σακακιού του Μακρόν, ο οποίος στην αρχή τον κοίταξε αμήχανος και μετά γέλασε. «Πρέπει να τον κάνουμε τέλειο... Είναι τέλειος», εξήγησε ο Αμερικανός ομόλογός του.







Δεν ήταν το μόνο παράδοξο της συνάντησης. Οι δύο ηγέτες κάποια στιγμή βγήκαν πιασμένοι χέρι- χέρι σε εξωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου και ο Αμερικανός φαινόταν σαν να... τραβάει τον Γάλλο. Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη της Τερέζα Μέι εκεί, κάτι που είχε προκαλέσει συζητήσεις. Τότε, ο Τραμπ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός περπάτησαν πιασμένοι από τα χέρια και η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο Αμερικανός απλά την κράτησε για να μην γλιστρίσει.



Νωρίτερα, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ είχαν υποδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στον Λευκό Οίκο, περίσταση για την οποία και οι δύο κυρίες επέλεξαν να ντυθούν στα λευκά. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει χειροφίλημα στην Πρώτη Κυρία, ενώ κάποια στιγμή και οι τέσσερις βγήκαν σε μπαλκόνι και χαιρέτισαν.











Παρά την ατμόσφαιρα... αγάπης, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να θυμίσει τις διαφορές του με τον Μακρόν. Κατά την έναρξη της μεταξύ τους συνάντησης ο Αμερικανός προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα και χαρακτήρισε «παρανοϊκή» τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι επιθυμεί την τιθάσευση του Ιράν.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να αρνούνται αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια -Διαβάστε την επιστολή στην Αχτσιόγλου

Σε…μίνι κοινοβουλευτική Ομάδα -αφού έδωσαν το «παρών» περί τους 30 βουλευτές -μετατράπηκε η ενημέρωση για το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά πληροφορίες, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις. Επιστολή στις κ.κ. Φωτίου και Αχτσιόγλου παρέδωσε η βουλευτής Πειραιά Γεωργία Γεννιά, την οποία υπογράφουν και οι βουλευτές Καραγιάννης και Ντζιμάνης. Βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση σημειώνουν ότι μεταφέρθηκε στις υπουργούς το μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο, ενώ άλλοι επικαλέστηκαν και ιατρικούς όρους. Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους εξακολουθούν να διαφωνούν οι κ.κ. Εμμανουηλίδης, Βέττας, Ουρσουζίδης και ο Π. Κωνσταντινέας.

Διαβάστε την επιστολή των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Αγαπητοί σύντροφοι

Έχει ήδη κατατεθεί από την Υπουργό και την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ««Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο άρθρο 8 του ως άνω νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, παρέχεται σαφώς η δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια να προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού, εφόσον έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ηδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα. Ούτως ή άλλως, ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου ομοφύλων, που λογικά και για λόγους ασφάλειας δικαίου θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί την τεκνοθεσίας.

Και ναι μεν δεν παρέχεται η δυνατότητα υιοθεσίας, εντούτοις η δυνατότητα αναδοχής σαφέστατα ανοίγει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Λίγη άλλωστε διαφορά υπάρχει στον τρόπο ανατροφής ενός παιδιού είτε αυτό συνδέεται νομικά ισχυρότερα με τους θετούς γονείς ή χαλαρότερα με τους αναδόχους, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν την οικογένεια που ο ανήλικος γνωρίζει και στην οποία μεγαλώνει. Το δε κοινωνικό περιβάλλον δεν αναγνωρίζει καμία διαφοροποίηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, επιθυμώ να εκφράσω τις εξής επιφυλάξεις και τα κάτωθι ερωτήματα:
Γιατί προκρίνεται η λύση αυτή, τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί αρμοδίως το ζήτημα της σύναψης γάμου, εφόσον ο Αστικός Κώδικας δεν έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως έχει ως προς το θέμα αυτό;
Γιατί, εφόσον το επιθυμεί η Κυβέρνηση, δεν ανοίγει επιτέλους σοβαρά τη συζήτηση περί δυνατότητας τέλεσης γάμου ομοφύλων; Να εξετάσει έτσι και την ωριμότητα ή τις ανοχές και αντοχές της κοινωνίας. Δεν πρέπει να αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία πρώτα αυτήν την αλλαγή, εφόσον επισυμβεί, και μετά να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο; Αυτή τη στιγμή πάμε σχεδόν εκβιαστικά να εφαρμόσουμε πρωθύστερο σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα γάμου πρέπει να προηγηθεί της δυνατότητας τεκνοθεσίας, καθώς στην τελευταία περίπτωση δεν μιλάμε μόνο για καταχύρωση δικαιωμάτων των δύο ομόφυλων ενηλίκων, αλλά και για τα δικαιώματα του ανήλικου παιδιού.
Ειδικά ως προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού θα ήθελα να σταθώ και να θέσω υπόψη σας τις πιθανές αντιδράσεις του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου απέναντι σε αυτό το παιδί που μεγαλώνει σε ανάδοχους ομόφυλους γονείς. Αναλογίζεστε τον πιθανό χλευασμό και τον εκφοβισμό μιας κοινωνίας ανέτοιμης να αποδεχτεί αυτό το θεσμό;
Ναι, συμφωνώ: να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα. Στόχος όμως είναι να βγουν για να ζήσουν στην περιθωριοποίηση και την απομόνωση; Επιθυμούμε να πούμε όχι στην ιδρυματοποίηση και ναι στην περιθωροποίηση και απομόνωση του ανήλικου; Θέση μου είναι ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού αυτού. Διότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, όχι επειδή τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ακατάλληλα-κάθε άλλο, η ικανότητα ορίζεται και εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε ατόμου, ξεκάθαρα- αλλά εξαιτίας της αντίδρασης του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου.
Επίσης, οι ίδιοι φαινόμαστε ανακόλουθοι, καθώς τον Δεκέμβρη του 2015 οπόταν και ψηφίσαμε το νόμο για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», ισχυριστήκαμε, ότι δεν τίθεται ζήτημα «τεκνοθεσίας». Και εδώ ας μην παίξουμε με τις λέξεις ότι δήθεν δεν πρόκειται για τεκνοθεσία επειδή δεν αλλάζει ο ΑΚ ως προς την υιοθεσία. Παιδί θα δοθεί να μεγαλώσει σε ομόφυλα ζευγάρια, ακόμη και αν δεν αναπτυχθούν ισχυροί νομικοί δεσμοί υιοθεσίας.
Καμία αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορεί να επέλθει χωρίς τη ζύμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη. Γιατί επιδιώκουμε να πάμε κόντρα; Ειδικά αυτήν τη στιγμή;
Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι και πρέπει να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Και ότι οι Βουλευτές οφείλουν να εκφράζουν τη βούληση των Ελλήνων. Το σύστημά μας είναι αντιπροσωπευτικό. Αυτό μας δεσμεύει κατά κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο. Τουλάχιστον εμένα.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, θα ήθελα να είχε προηγηθεί η συζήτηση του θέματος αυτού πριν κατέβει ως διάταξη στο εν λόγω νομοσχέδιο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ή εν πάση περιπτώσει, σημαντικό μέρος της αιφνιδιάζεται για ακόμη μία φορά. Παρόλο που ήταν εν γνώσει του αρμόδιου Υπουργείου η εκπεφρασμένη αντίθεση και μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αδικείται, κατά αυτόν τον τρόπο, το ίδιο το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Γνωρίζετε καλά ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί μόνο στο ζήτημα αυτό, και θα αγνοηθεί εντελώς η συμβολή των νέων διατάξεων στο θεσμό της υιοθεσίας και αναδοχής από ένα εξαίρετο κατά τα λοιπά νομοσχέδιο που έρχεται επιτέλους να διορθώσει τις παθογένειες και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. Είναι κρίμα, για ακόμη μια φορά, με δικκή μας «υπαιτιότητα» να μην επιτρέπουμε να αναδειχθεί η σημασία και η σπουδαιτότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης της Αριστεράς για την κοινωνία και το κοινό καλό.

Κατόπιν των ανωτέρω, πιστεύω ότι η διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί στο εν λόγω σημείο, δίνοντας τη δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια που θα κριθούν κατάλληλα προς τούτο.



Τι είπαν Αχτσιόγλου-Φωτίου

Οι κκ Φωτίου και Αχτσιόγλου διευκρίνισαν τις επίμαχες διατάξεις και υπογράμμισαν ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά μόνο η αναδοχή και όχι η υιοθεσία. Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ομοφύλων και ετερόφυλων ζευγαριών στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης. Με το επιχείρημα πως αν δεν ισχύει και για τα ομόφυλα θα ακυρώσει το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα, δηλαδή θα ακύρωνε το σύνολο των επίμαχων διατάξεων.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr