23 Μαρτίου 2019

Αλωνίζουν την Ελλάδα τα αεροπλάνα του Μαδούρο- Τουλάχιστον 8 «επισκέψεις» σε 10 μήνες-Πήγαν μέχρι Ηράκλειο και Καβάλα

Στο φως έρχονται νέες αποκαλύψεις, για τις «επισκέψεις» κυβερνητικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η προσγείωση αντίστοιχου αεροσκάφους στην Αθήνα, στο οποίο επέβαινε μάλιστα και ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε και στο Ηράκλειο και την Καβάλα, το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν από την προσγείωση στην Αθήνα- δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου- ένα άλλο αεροσκάφος που επίσης ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, αλλά το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με διακριτικά YV3360, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Επιπλέον, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13 Φεβρουαρίου, το ίδιο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί πάλι στο Ηράκλειο. Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», στις 10 Νοεμβρίου 2018 το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας, προερχόμενο από το Μαρόκο.

«Το Φάλκον YV3360 ανήκει στην εταιρία πετρελαίου PDVSA και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Μαδούρο», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αεροσκάφος το έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο.

«Αυτό το αεροσκάφος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τον ίδιο τον Νικολάς Μαδούρο, συγγενείς του αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, όπως η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία έχει μεταβεί με αυτό στην Τουρκία. Αυτές οι πτήσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ από την κυβέρνηση, αποτελούν κρατικό μυστικό», υποστηρίζει η ίδια πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου είχε αποκαλυφθεί ότι δύο ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαρτίου, είχε προσγειωθεί στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τα διακριτικά ΥV 2486. Αρχικά, θα έμενε για μία ώρα για ανεφοδιασμό, αλλά το αεροσκάφος παρέμεινε για τέσσερις ώρες. Σε αυτό επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ενώ η αποκάλυψη είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον 8 «επισκέψεις» στην Ελλάδα τους τελευταίους 10 μήνες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητικά αεροσκάφη του Μαδούρο έχουν προσγειωθεί μέσα στο 2018 και στο αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για τους επιβάτες αλλά και για τον σκοπό της προσγείωσης.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες πηγές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 8 αεροσκάφη της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν προσγειωθεί σε ελληνικά αεροδρόμια τους τελευταίους 10 μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η επίσημη αιτιολογία για την άδεια προσγείωσης ήταν ο ανεφοδιασμός.

Ομως, προκαλεί ερωτήματα η επιμονή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να χρησιμοποιεί τα ελληνικά αεροδρόμια για ανεφοδιασμό, ειδικά εν μέσω των καταγγελιών της αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες ότι το καθεστώς βγάζει από τη χώρα παράνομα τόνους χρυσού.

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί ελληνικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει θέσει σε εφαρμογή για να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των ΗΠΑ και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που εξετάζουν τις διαδρομές των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ευρώπη και στην Ασία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις πτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι και η Ελλάδα διαδραματίζει κάποιον -έστω περιφερειακό- ρόλο, ακόμη και στην επιχείρηση του Μαδούρο «ματωμένος χρυσός».