Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Έσβησε η φωτιά-Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό του ναού«Η πυρκαγιά έχει σβήσει και θα συνεχίσουμε… να ψύχουμε διάφορα ζεστά μέρη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκαμπριέλ Πλους

Η τεράστια πυρκαγιά που μαινόταν για ώρες καταστρέφοντας τον καθεδρικό ορόσημο στο Παρίσι έχει σβήσει, δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

«Η πυρκαγιά έχει σβήσει και θα συνεχίσουμε… να ψύχουμε διάφορα ζεστά μέρη [του κτιρίου], συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου, για να βεβαιωθούμε ότι η φωτιά δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο Πλους.

Η πυρκαγιά στην περιοχή του ενταγμένου στο καθεστώς παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ξέσπασε περίπου στις 6:50 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το πυροσβεστικό τμήμα του Παρισιού. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε κατά λάθος κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στον καθεδρικό ναό.

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό του ναού

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες της πυροσβεστικής μπήκαν στην Παναγία των Παρισίων. Οι εικόνες από το εσωτερικό του ναού είναι αποκαλυπτικές.

Η καταστροφική φωτιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας τον ναό της Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία μαίνεται μέχρι και σήμερα, Τρίτη, με τις αρχές να δηλώνουν πως έχει τεθεί έλεγχο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι πυροσβέστες κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, από όπου διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες που αποτυπώνουν και το μέγεθος της καταστροφής.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης, έργο που όπως λένε θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Χρειάστηκαν 9 ώρες και 400 πυροσβέστες προκειμένου να σταματήσει η φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση της οροφή του ναού και έκαψε όλη την ξυλεία στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το χειρότερο» και κήρυξε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού.

Ουσιαστικά, η οροφή της Παναγίας των Παρισίων που κάηκε ήταν όλη ξύλινη. Η φωτιά επεκτάθηκε εξαιρετικά γρήγορα και όπως επιμένει η πυροσβεστική του Παρισιού ήταν αδύνατο να σταματήσει η εξάπλωσή της.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ και πλέον αιώνες, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.


Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως» είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα] σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Σοκαρισμένοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.


Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου