16 Απριλίου 2019

Ερχεται συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ - Κοντά στην αυτοδυναμία η Ν.Δ.

Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις της Πειραιώς. Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται πλέον σταθερά στην τρίτη θέση, καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Κοινή συνισταμένη όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σώσει την εκλογική παρτίδα, ούτε με …θαύμα.

Από την επεξεργασμένη καταγραφή των δεδομένων προκύπτει ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται μεταξύ 34% - 40%.

Ενώ, ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν ενισχύεται ο δικομματισμός, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 65%. Υπενθυμίζεται ότι το άθροισμά τους ήταν 64,15% τον Ιανουάριο 2015 και 63,56% τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο επιμέρους στοιχεία που δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει κριθεί.

Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα αυξάνει, ανά μήνα, τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά μισή έως μια ποσοστιαία μονάδα, καταγράφοντας πλέον ιστορικά υψηλά μεγέθη, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλει το Μάξιμου για να «κλείσει» τη ψαλίδα.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το ένα τρίτο της εκλογικής του δύναμης σε σύγκριση με τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015. Ένα ποσοστό της τάξεως 10%-12% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει «μετακομίσει» στην Πειραιώς.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εδραιωθεί στο σύνολο της μεσαίας τάξης, έχει κερδίσει μεγάλο ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρόβλημα, όμως φαίνεται ότι υπάρχει στην προσέγγιση των νεανικών εκλογικών τμημάτων.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων. Φαίνεται όμως ότι χάνει ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων που προεκλογικά είχε στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι μη αναστρέψιμη και μη αμφισβητήσιμη, καθώς από τη δεκαετία του 1980 οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω όσον αφορά την επικράτηση του πρώτου κόμματος που εμφάνιζαν. Λάθη κατέγραψαν μόνο στη διαφορά των κομμάτων.

Οι κυλιόμενες μετρήσεις της Πειραιώς αποδομούν και ένα υποτιθέμενο ισχυρό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι μεγάλο, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τη χαοτική διαφορά που χωρίζει τα δυο μεγάλα κόμματα. Αυτή παραμένει στο 10% έως 15%, όπως ήταν και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όσον αφορά το στοίχημα της αυτοδυναμίας, υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό βρίσκεται στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας και εξαρτάται από το εκλογικό ποσοστό της το βράδυ των εκλογών. Ούτως η άλλως απεδείχθη ότι ο πόλεμος λάσπης που εξαπέλυσε το Μαξίμου και οι απειλές περί χειροπέδων σε στελέχη της Ν.Δ., ουδόλως συνεισέφεραν στον περιορισμό της διαφοράς των δυο κομμάτων.

Τα ευρήματα αυτών των μετρήσεων επιπλέον αποκαλύπτουν ότι το «Ναι» του Αλέξη Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδικά και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε νομούς της Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. Η διαφορά είναι της τάξεως των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Για το ίδιο θέμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων εγκρίνει την τακτική που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε στη Βουλή, ενώ δεσμεύθηκε να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ύστατη προσπάθειά να μετριάσει τις επιπτώσεις της Συμφωνίας.

Θετικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες και στο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο. Στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι από τη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή προκύπτουν και οι αυτοδυναμίες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αχίλλειος πτέρνα» για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η ανομία και κυρίως η έλλειψη ασφάλειας. Οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα έχει γίνει έρμαιο των κουκουλοφόρων και των πάσης φύσεως κακοποιών στοιχειών. Σε όλες τις μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται να είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να φέρει αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Η σκανδαλολογία έγινε μπούμερανγκ

«Μπούμερανγκ» για τον Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει και το ζήτημα της σκανδαλολογίας, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση Novartis. Το συγκεκριμένο θέμα που για ένα διάστημα είχε μετατραπεί σε «πολιορκητικό κριό» του Μαξίμου προς την Πειραιώς έπεσε στο απόλυτο κενό.

Αποδείχθηκε ότι μείωσε τη διαφορά, μόνο την περίοδο αιχμής του ζητήματος, κατά των 0,3%. Αντίθετα το «φιάσκο» στο οποίο κατέληξε η συγκεκριμένη υπόθεση στη συνέχεια λειτούργησε προς όφελος της Πειραιώς.

Στη Νέα Δημοκρατία λίγο πριν τις εκλογές, έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για έναν επιπλέον λόγο. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν γυρίσει την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και λένε ότι ο Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον.

Χαρακτηριστική είναι και η στροφή του γερμανικού τύπου προς τη Νέα Δημοκρατία, παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα θέμα που είχε δυσαρεστήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου