23 Μαΐου 2019

Άλλα... κόλπα με τον ΦΠΑ: «Βαφτίζουν» τον καφέ γεύμα για να γλιτώσουν φόρους

Ο συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε από το 24% στο 13% για μια σειρά προϊόντων και εκτός από το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τους διαφορετικούς συντελεστές ακόμη και σε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, πολλοί επιχειρηματίες βρήκαν ξανά τρόπο να... φοροδιαφύγουν. Γι' αυτό και τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να εντείνουν περαιτέρω τους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε επιχειρήσεις εστίασης ή και καφέ κάνουν το εξής: αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ ο οποίος έχει ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια, αν στην απόδειξη γράφει "γεύμα" ή "διάφορα" αμέσως ο ΦΠΑ είναι 13% άρα η επιχείρηση θα πρέπει να αποδώσει μικρότερο ποσό ΦΠΑ.

Ήδη η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.

Προβλέπεται επίσης, η διενέργεια 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα Δ.ΟΥ.

Σίγουρα τα νέα δεδομένα με τον ΦΠΑ και τις διαφορές ανάμεσα σε ό, τι τρώγεται και ό, τι πίνεται θα φέρουν ακόμη περισσότερους ελέγχους στοχευμένους κυρίως σε επιχειρήσεις καφέ- εστίασης οι οποίες θα μπουν στο... μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Πηγή: enikonomia.gr