22 Μαΐου 2019

ΧΩΡΑΣ ΜΠΟ@ΡΔΕΛΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ! Βρετανία: Καταρρέει η χαλυβουργία British Steel - Θέτουν σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας

Σε καθεστώς εκκαθάρισης τέθηκε η χαλυβουργία British Steel, θέτοντας σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας.

Η British Steel τέθηκε σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης, έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών με τη βρετανική κυβέρνηση με στόχο τη συμφωνία για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο επίσημος διαχειριστής που ορίστηκε στην εταιρία δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας θα συνεχίσει να λειτουργεί και να προμηθεύει τους πελάτες της. «Η υπό εκκαθάριση εταιρία θα συνεχίσει να λειτουργεί και να προμηθεύει τους πελάτες της ενώ θα εξετάζω τις εναλλακτικές για τις δραστηριότητές της. Το προσωπικό έχει πληρωθεί και θα συνεχίζει να απασχολείται», δήλωσε ο επίσημος διαχειριστής.

Η British Steel, που ανήκει στην επενδυτική εταιρία Greybull Capital, απασχολεί περίπου 5.000 άτομα, κυρίως στο Σκάνθορπ της βόρειας Αγγλίας, ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι εξαρτώνται από την εφοδιαστική της αλυσίδα.

Εργοστάσιο που ανήκει στην British Steel, στο Σκάνθροπ της Αγγλίας

Εργοστάσιο που ανήκει στην British Steel, στο Σκάνθροπ της Αγγλίας / Φωτογραφία αρχείου: Anna Gowthorpe/PA via AP

Η Greybull κατέβαλε στους προηγούμενους ιδιοκτήτες το συμβολικό ποσό της μίας λίρας το 2016 για τη ζημιογόνα εταιρία, την οποία μετονόμασε σε British Steel. Η British Steel είχε ζητήσει από την κυβέρνηση δάνειο ύψους 75 εκατ. λιρών, αλλά στη συνέχεια μείωσε τις απαιτήσεις της στα 30 εκατ. λίρες αφού η Greybull συμφώνησε να προσφέρει περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει το μέλλον των δραστηριοτήτων της British Steel τις επόμενες εβδομάδες και θα ήταν παράνομο να χορηγήσει δάνειο στην εταιρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ. «Σύμφωνα με την εισήγηση που μου έγινε θα ήταν παράνομο να δοθούν εγγυήσεις ή ένα δάνειο με βάση τις οποίες προτάσεις έχει κάνει η εταιρία ή άλλη πλευρά», δήλωσε ο υπουργός.

«Παρά τη σημερινή ανακοίνωση για υπαγωγή της British Steel σε καθεστώς χρεοκοπίας υπό τον έλεγχο των αρχών, το (συνδικάτο) Unite θα ζητήσει από όλες τις πλευρές να παλέψουν για να διασφαλίσουν το μέλλον της επιχείρησης», δήλωσε ο Στιβ Τέρνερ, επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδικάτου, σε δήλωση του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι τρομερή είδηση για τους χιλιάδες εργαζομένους» της British Steel στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τιμ Ρόουτς, γενικός γραμματέας του συνδικάτου GMB.