20 Ιουνίου 2019

Die Welt: «Η Μόρια είναι κόλαση»

Στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο κοινωνιολόγος, ακτιβιστής και σύμβουλος του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζαν Τσίγκλερ να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «η Μόρια είναι κόλαση».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η «Deutsche Welle», σε συνέντευξη που έδωσε στην «Die Welt» ο Ελβετός, Ζαν Τσίγκλερ, που επέστρεψε πρόσφατα από την Ελλάδα όπου επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το γενικό πρόσταγμα έχει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αναθέσει σε εταιρείες κέτερινγκ τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών.

Όμως, το φαγητό είναι συχνά αηδιαστικό. Πολλές φορές το κρέας μυρίζει τόσο άσχημα που οι πρόσφυγες το πετούν, μιας και δεν μπορούν να το φάνε. Είμαι σίγουρος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφθορά. Τα χρήματα περνούν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στην Μόρια κυριαρχεί οργανωμένος υποσιτισμός».

Ο Ελβετός ακτιβιστής αποκαλεί τους καταυλισμούς ντροπή για τη Ευρώπη και ζητά την κατάργησή τους, ενώ δεν διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για στρατόπεδο συγκέντρωσης:

«Η Μόρια είναι κόλαση. Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μου είπε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Καρολίν Βιλμέν, η οποία χρησιμοποιεί συνειδητά τον παραλληλισμό αυτό.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αποτρέψει άλλους εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Με εντολή των Βρυξελλών οι ελληνικές Αρχές αδιαφορούν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν για τις συνθήκες στους καταυλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φθάσουν εκεί. Όταν στην πατρίδα του σε βομβαρδίζουν καθημερινά και δεν ξέρεις αν η οικογένειά σου επιζήσει τότε αδιαφορείς για όλα τα υπόλοιπα», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.