13 Ιουλίου 2019

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει - Στηρίζουμε - ΦΩΤΟ

Μπορεί η θεομηνία που "χτύπησε" τη Χαλκιδική πριν από λίγα 24ωρα να έπληξε την τουριστική της αίγλη, αλλά δεν μπορεί να της στερήσει την πρωτοκαθεδρία στις επιλογές των τουριστών για τις διακοπές τους, καθώς "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει".





Η περιφέρεια αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές καθώς προσφέρει προσκυνηματικές περιηγήσεις, πολυήμερες ή ημερήσιες περιπατητικές και γαστρονομικές αποδράσεις, οινικές διαδρομές,γαμήλιες διακοπές αλλά και πολιτιστικές εξορμήσεις.
Η Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο εισχωρεί και σχηματίζει στα νότια τρεις επιμήκεις χερσονήσους, που δίνουν στην περιοχή το χαρακτηριστικό της σχήμα, τα λεγόμενα "πόδια": η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Άθω.





Να επισημανθεί ότι το πιο δημοφιλές "πόδι" είναι η Κασσάνδρα. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα μέρη με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, έχοντας να επιδείξει πάρα πολλά όσον αφορά στον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα. Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας βρίσκονται οι οικισμοί: Νέα Ποτίδαια, Νέα Φώκαια, Ακτή Σάνη, Άφυτος, Καλλιθέα, Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Παλιούρι, Κασσάνδρεια, Σίβηρη, Κασσανδρινό, Φούρκα, Καλάνδρα, Νέα Σκιώνη, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή.





Η χερσόνησος της Σιθωνίας χαρακτηρίζεται από γραφικές περιοχές με έντονο ανάγλυφο και τις οργανωμένες ή απομονωμένες παραλίες της, καθώς και δάση πεύκου που χαρακτηρίζουν το τοπίο της.

Η χερσόνησος του Άθωνα στην αρχαιότητα λεγόταν Ακτή, αργότερα Όρος και μεταγενέστερα Άγιο Όρος όπως είναι σήμερα και παγκόσμια γνωστή από την παρουσία σ' αυτήν της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους.







Βορειοανατολικά υπάρχει η χερσόνησος Μαρμάρι, ανάμεσα στον Ακάνθιο και τον Στρυμονικό κόλπο. Πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Πολύγυρος, ενώ διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.

Η Χαλκιδική προσελκύει κυρίως το ενδιαφέρον οικογενειών, νεαρά ζευγάρια, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητούν την επαφή με την τοπική κουλτούρα και τη φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό ή την ξεκούραση, τη θάλασσα και καλό φαγητό.





Δεν είναι μόνο παραλίες και θάλασσα. Στο βουνό Χολομώντας που εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία, μπορεί κανείς να απολαύσει την πανέμορφη φύση. Μέσα σ΄ ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο από οξιές και αμέτρητα έλατα, έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στα περιπατητικά μονοπάτια για συναρπαστικές διαδρομές αλλά και να καταπιαστεί με κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. Η Ολυμπιάδα έχει βρει τη θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη, μέσω της ένταξης του «Αριστοτελικού Περιπάτου» στα τουριστικά εναλλακτικά πακέτα εκείνων των "tour operator" που ειδικεύονται στις «περιπατητικές περιηγήσεις».





Ως καλοκαιρινός και γαστρονομικός προορισμός διακοπών με 5μηνη τουριστική περίοδο είναι η νησιωτική Αμμουλιανή. Επίσης, η ορεινή Αρναία θεωρείται εναλλακτικός προορισμός διακοπών καθώς έχει μετεξελιχθεί σε περιζήτητο θέρετρο θεματικού τουρισμού με τουλάχιστον 8μηνη τουριστική περίοδο.

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός θεωρείται, πλέον, και η παραδοσιακή Βαρβάρα. Ναυαρχίδα προσέλκυσης τουριστών στην προαθωνική χερσόνησο είναι η Ουρανούπολη, ενώ ξεχωρίζουν η Ιερισσός και τα Πυργαδίκια.





Η ουσία είναι ότι ό,τι κι αν επιλέξει κάποιος, θα μαγευτεί από την ομορφιά του φυσικού τοπίου.