10 Ιουλίου 2019

Οι προτεραιότητες του υπερταμείου με τη νέα κυβέρνηση

Τις ενέργειες της κυβέρνησης για το μείζον πρόβλημα της ΔΕΗ αναμένει η ηγεσία του υπερταμείου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να λάβει αποφάσεις για τα στελέχη της επιχείρησης, δεδομένου πως η θητεία πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώνεται σύντομα.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) διατηρεί ποσοστό ύψους 51,1% στη ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης τους τελευταίους μήνες, με την εξυγίανσή της να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία παρουσίασε ζημιές σε λειτουργικό επίπεδο ύψους 66,4 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν πρωτίστως για την εξυγίανση της εταιρείας.

Στο υπερταμείο γνωρίζουν πως οι αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, δηλαδή από τον Κωστή Χατζηδάκη και από τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, ο οποίος έχει άριστη γνώση των θεμάτων ενέργειας καθώς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΥΑΘ

Μπορεί η κατάσταση να είναι ασαφής σε ό,τι αφορά την ενασχόληση του υπερταμείου με τη ΔΕΗ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την ΕΥΑΘ. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Κρεστενίτης, υπέβαλε την παραίτησή του, παρά το γεγονός πως η θητεία του έληγε το Μάρτιο του 2021.

Στην ΕΕΣΥΠ έχουν αποφασίσει πως μετά την παραίτηση του κ. Κρεστενίτη θα τοποθετηθεί νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και νέος διευθύνων σύμβουλος. Σύμφωνα μάλιστα με το ιδανικό σενάριο τα νέα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες με την ανάληψη των καθηκόντων τους να ανακοινώνεται στη γενική συνέλευση μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου. Το σενάριο αυτό θεωρείται δύσκολο και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση λίγων ημερών για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές.

Τα νέα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ θα κληθούν να βρουν κοινό τόπο με τα σωματεία των εργαζομένων, σε ό,τι αφορά τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση δεδομένου πως τα συνδικάτα διεκδικούν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παραίτηση του κ. Κρεστενίτη να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις με τα σωματεία εργαζομένων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΕΤΑΔ

Το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου θα πρέπει να βρει αντικαταστάτη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, Γιώργου Τερζάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο κ. Τερζάκης θα παραμείνει στην εταιρεία που διαχειρίζεται περισσότερα από 70.000 ακίνητα του Δημοσίου για περίπου δύο εβδομάδες ακόμα, έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης.

Στο υπερταμείο αναμένεται να αναζητήσουν νέα στελέχη για τις ΔΕΚΟ και στη βάση δεδομένων της εταιρείας, καθώς έχουν αξιολογηθεί περισσότερα από 300 βιογραφικά. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται πλήθος ικανών στελεχών, όπως ο Χάρης Σαχίνης, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ.

Το βιογραφικό του κ. Σαχίνη είχε αξιολογηθεί από την ΕΕΣΥΠ πριν από αρκετούς μήνες, καθώς προοριζόταν για την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα αναλάμβανε τη διαχείριση των ΔΕΚΟ. Τον Ιανουάριο του 2018 η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ίδρυση της ΕΔΗΣ.

Το εποπτικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό μέτοχο του υπερταμείου, ενδέχεται σύντομα να πρέπει να βρει αντικαταστάτες και για ορισμένα από τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.

Στο πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, μεταξύ των τριών μελών που έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι και η Όλγα Χαρίτου. Παρά το γεγονός πως η θητεία των μελών δεν λήγει έως το 2021, η πιθανότητα να υποβάλει η κ. Χαρίτου την παραίτησή της είναι μάλλον μεγάλη, δεδομένου πως έχει ήδη διοριστεί εδώ και μερικές εβδομάδες στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η κ. Χαρίτου έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα αποζημίωσης για τη θέση της στο εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου από την πρώτη Μαΐου 2019. Για την τοποθέτηση οποιουδήποτε μέλους στο εποπτικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ από το υπουργείο Οικονομικών, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Αχιλλέας Τόπας
https://www.economistas.gr/oikonomia/16987_oi-proteraiotites-toy-ypertameioy-me-ti-nea-kybernisi