12 Νοεμβρίου 2019

Κατεχόμενα: Τουρκική προπαγάνδα εξοργίζει Τουρκοκύπριους

Γονείς οι οποίοι είδαν το βιβλίο δεν έκρυψαν την αντίδρασή τους και προχώρησαν σε καταγγελία μέσα από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στα κατεχόμενα, η διανομή ενός βιβλίου με φιγούρες και φωτογραφίες στα σχολεία, με την άδεια μάλιστα του λεγόμενου «υπουργείου Παιδείας», προκαλεί την έντονη αντίδραση γονέων αλλά και δασκάλων.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», το εν λόγω βιβλίο δεν αποτελεί επίσημη διδακτέα ύλη των σχολείων, ωστόσο διανέμεται στα σχολεία, ενώ περιέχει ρατσιστικό, διχαστικό και μη αποδεκτό υλικό.

Γονείς οι οποίοι είδαν το βιβλίο δεν έκρυψαν την αντίδρασή τους και προχώρησαν σε καταγγελία μέσα από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόσο έντονο θεώρησαν το περιεχόμενο του βιβλίου, που ακόμα και κάποιοι δάσκαλοι αρνήθηκαν να το διανείμουν στις τάξεις.

Στο βιβλίο απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, μια γυναικεία φιγούρα, η οποία είναι δασκάλα στη Κύπρο κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, να δείχνει πως εργαζόταν κρυφά για να βελτιώσει τη γνώση των παιδιών και των οικογενειών τους, τόσο στην τουρκική γλώσσα αλλά και στο Κοράνι, υπονοώντας πως οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται μακριά και από τα δύο αυτά στοιχεία. Ο χαρακτήρας, επίσης, δίνει την αίσθηση πως οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν αρκετά Τούρκοι, καθώς υπονοεί πως είχαν χάσει την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, αφού οι Ελληνοκύπριοι τους είχαν αφομοιώσει στις δικές τους συνήθειες και πιστεύω.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ