04 Δεκεμβρίου 2019

ΑΥΤΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! Η ΕΛΜΕ Χανίων στηρίζει την κατάληψη «Rosa Nera»


Στο πλευρό των καταληψιών του ιστορικού κτηρίου Rosa Nera* τάσσεται με σημερινή της ανακοίνωση, η ΕΛΜΕ Χανίων, το συνδικαλιστικό σωματείο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και καλεί σε συγκέντρωση – πορεία, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρει τα εξής:

«H κυβέρνηση με τον γνωστό Υπουργό Προ.Πο στέλνει τελεσίγραφο – διορία για την “οικειοθελή” αποχώρηση καταλήψεων σε όλη τη χώρα και στα Χανιά με την κατάληψη Rosa Nera. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και του συστήματος και αποτελεί ευθεία επίθεση σε κάθε διαφορετική φωνή αντίστασης και κομμάτι της συνολικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, που ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν λαό και νεολαία, όπως φάνηκε και με τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές, τις συλλήψεις – απαγωγές αγωνιστών, τις παρακολουθήσεις και τις καταδίκες όσων παλεύουν. Στην «κανονικότητα» της κυβέρνησης και του συστήματος τα ΜΑΤ θα παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο κυνηγώντας φοιτητές, οι νέοι θα ξυλοκοπούνται και θα σέρνονται σιδηροδέσμιοι επειδή αγωνίζονται και οι εργαζόμενοι θα πνίγονται στην καταστολή όταν αντιστέκονται. Στη νεολαία και στους εργαζόμενους επιφυλάσσουν το μέλλον της πάμφθηνης εργασίας, της μισής δουλειάς – μισής ζωής, με επιπλέον τον βούρδουλα της καταστολής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ειδικά το Πολυτεχνείο Κρήτης σαν να πρόκειται για επαγγελματία της ελεύθερης αγοράς κι όχι για δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκμίσθωσε τελικά το κτήριο της Rosa Nera σε επιχείρηση με στόχο να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Θεωρούμε την πράξη αυτή ανήκουστη για πανεπιστήμιο και ενδεικτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – επιχειρήσεων, που ο μόνος τρόπος χρηματοδότησής τους είναι οι δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πριν την κατάληψη, ο συγκεκριμένος χώρος στο λόφο Καστέλι λειτουργούσε εξυπηρετώντας διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες. Στην κατοχή, στο κτήριο λειτούργησε η Κομαντατούρ και στα υπόγειά του έχουν βασανιστεί χανιώτες και χανιώτισσες από την γκεστάπο. Στη δικτατορία στα ίδια υπόγεια έδρασαν οι βασανιστές της ΕΣΑ. Το 1984, το κτήριο παραδόθηκε στο Πολυτεχνείο, και παρέμεινε για καιρό ένας κλειστός, ερειπωμένος χώρος.

Η Κατάληψη Rosa Nera έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων, όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλο-υποστηρίχτηκαν στους δικαιωματικούς, μαθητικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς, αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας στο νομό. Επίσης, στα χρόνια λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων, όταν οι θεσμοί «αδυνατούσαν», συγκροτήθηκαν πολιτικές διαδικασίες των μεταναστευτικών ομάδων, δίκτυα συνεργασίας των περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων.

Η πρακτική της ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων δεν είναι καινούρια. Την περίοδο 2006 – 2008 κατά την οποία το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να μπλοκάρει την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ο τότε πρύτανης με τη συμβολή των ΜΑΤ εκκένωσε το κτήριο Παπαδόπετρου, κέντρου αγώνα, χώρου έκφρασης και πολιτισμού για τους φοιτητές και την χανιώτικη κοινωνία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν με το κλείσιμο της Γαλλικής σχολής στη Χαλέπα, παρά την αντίθεση των φοιτητών.

Σε μία περίοδο όπου η εκπαίδευση δέχεται ανελέητη επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις, σε μία περίοδο υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης της μόρφωσης με πανάκριβα δίδακτρα η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφασίζει να υλοποιήσει τη λογική της ιδιωτικοποίησης, βορά στην τουριστική βιομηχανία με τις γνωστές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, τους μισθούς πείνας και τα εξαντλητικά ωράρια.

Σε μία περίοδο όπου στα Χανιά δεν υπάρχουν χώροι για τους φοιτητές (στέγη, σίτιση, βιβλιοθήκες, χώροι πολιτισμού κ.λπ.) η πρυτανεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης εκποιεί και τους τελευταίους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στην πόλη. Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων (με όποια μορφή και παραλλαγή) παρουσιάζεται ως η «μοναδική» λύση για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών τόσο από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αφήγηση και τους απολογητές της όσο και με την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες χαρίζουν δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια απευθείας στο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) για να ενισχύσουν την κερδοφορία του, χτίζοντας νέες συμμαχίες με επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Επιπλέον υπάρχει και συγκεκριμένη πολιτική στόχευση όχι μόνο απέναντι στον κοινωνικό – πολιτικό χώρο Rosa Nera, όπως ακριβώς έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο, όπου με εντολή της κυβέρνησης εκκενώθηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας ταυτόχρονα μία σειρά από καταλήψεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στη λογική αποκατάστασης της «τάξης» σύμφωνα με την κυρίαρχη καθεστωτική λογική. Η συνολική στόχευση σχετίζεται με τη θωράκιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος απέναντι σε κάθε διαφορετικό, απέναντι στο εργατικό και νεολαΐστικο κίνημα και τους αγώνες. Το κυρίαρχο δόγμα είναι «νόμος, τάξη, κέρδος».

Η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα, έχουν πάγια και καθαρή θέση, για τους δημόσιους χώρους, τα δημόσια αγαθά αλλά και τους χώρους έκφρασης, διακίνησης ιδεών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η εκπαίδευση, οι δημόσιοι χώροι, είναι δικαίωμα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν μπαίνουν στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΕΛΜΕ Χανίων απευθύνει κάλεσμα στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, τις κινήσεις πόλης και τις πρωτοβουλίες κατοίκων, ώστε με τον ανυποχώρητο αγώνα τους να ανατρέψουν τα σχέδιά τους, διεκδικώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, να μην επιτρέψουμε τον φόβο να κυριαρχήσει. Η ενότητα στην δράση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η επίθεση σε ένα κομμάτι του κινήματος, ακόμα και με διαφωνίες στις μορφές δράσης, δεν θα αργήσει να στραφεί και σε όλο το κίνημα και για αυτό δεν χωράνε μισόλογα. Σύσσωμο το κίνημα και οι δυνάμεις του πρέπει να πουν κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους αγωνιστές.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ, Παρασκευή 06/12/2019, ΩΡΑ 18:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αλληλεγγύη στη Rosa Nera
Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και δημοσίων χώρων
Υπεράσπιση – διεύρυνση του Ασύλου.
Υπεράσπιση χώρων / στεκιών που λειτουργούν ενάντια σε κερδοσκοπικές αντιλήψεις, αυτοοργανωμένα, ανοιχτά προς την κοινωνία
Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους».

*Το κτήριο της κατάληψης κτίστηκε γύρω στο 1890 από τους Tούρκους για χρήση του πασά. Ο πασάς έφυγε με την επανάσταση του 1897-8 και στο ίδιο κτήριο βρέθηκε ο πρίγκιπας Γεώργιος ως ύπατος αρμοστής ο οποίος έφυγε το 1905 με την Επανάσταση.
Επί κατοχής εγκαταστάθηκε εκεί η Κομαντατούρα και η Γκεστάπο με τα υπόγεια κελιά του κτιρίου να αποτελούν χώρο βασανιστηρίων. Επί χούντας, εγκαταστήθηκε εκεί η στρατιωτική διοίκηση και τα Ε.Σ.Α.
Το 1984 παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Ιούνιο του 2004 καταλήφθηκε από αναρχικούς και μετατράπηκε σε χαβούζα.