03 Αυγούστου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρή κριτική Τσακαλώτου σε Τσίπρα και «προεδρικούς

Αιχμηρή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το πως πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα και στους στενούς του συνεργάτες του λεγόμενους «προεδρικούς».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο αφήνει σαφείς αιχμές όχι μόνον εναντίον των "προεδρικών " αλλά  και εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει, ( και) για τον τρόπο που άνοιξε, όπως λέει ο ίδιος , η συζήτηση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: "Θεωρώ λάθος τον τρόπο που άνοιξε η συζήτηση, τη στιγμή που άνοιξε, αφού ο κόσμος περίμενε από μας στιβαρή αντιπολίτευση και προγραμματική αντιπαράθεση με τη δεξιά κυβέρνηση και όχι εσωκομματική ίντριγκα και στρατόπεδα πιστών".

Ενδιαφέρον αναμφισβήτητα έχει και η "κοφτή" απάντηση που έδωσε κληθείς να σχολιάσει τις εσωκομματικές κριτικές που δέχθηκε γιατί άφησε πολλά χρήματα στο "μαξιλάρι" : Κανείς δεν το λέει πια αυτό, είπε ο κ. Τσακαλώτος, καίτοι υπάρχει ακόμη "μουρμούρα" στο κόμμα από " σκληρούς" προεδρικούς, όπως λ.χ ο Παύλος Πολάκης.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρεται και στη συζήτηση περί μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά: Είναι "Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική", λέει ο ίδιος αρκούντως κατηγορηματικά.

Ομοίως κατηγορηματικός είναι και στην άρνησή του περί διεξαγωγής ψηφιακού του συνεδρίου , κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε σχετικό ενδεχόμενο: Δεν γίνεται εξ αποστάσεως η συζήτηση για αυτό και είναι πρόωρο, λέει, να προσδιοριστεί χρονικά η ημερομηνία του Συνεδρίου.

Παραλλήλως, ο πρώην υπουργός Οικονομικός, παρεμβαίνει και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά, χτυπώντας "καμπανάκι" μάλλον στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εσχάτως, έχει σκληρύνει τη στάση του για το δέον γενέσθαι για την επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.

Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου, άτυπου επικεφαλής της ομάδας των "53" έγινε δια συνέντευξής του, στην εφημερίδα "Εποχή", η οποία πρεσβεύει τις απόψεις των εξ ευωνύμων του κ. Τσίπρα.
Μεταξύ άλλων ο Ευ. Τσακαλώτος είπε για :

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αντιμετωπίζεται με κατάληψη στους θεσμούς - να κάνουμε ότι κάνει δηλαδή το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δε διώχνει απλά κάθε ενσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο. Απαιτεί ομηρία και υποταγή απ’ όλους. Είναι αλήθεια ότι στην άσκηση των κυβερνητικών μας καθηκόντων αντιμετωπίσαμε θεσμική ανυπακοή και υπονόμευση από σκληρές επετηρίδες χρόνων, όπως για παράδειγμα στα σώματα ασφαλείας.Δεν επιχειρήσαμε να τις διώξουμε βιαίως, αντιθέτως προσπαθήσαμε να επιβάλουμε αντικειμενική αξιολόγηση, λογοδοσία και διαφάνεια στις τοποθετήσεις.

Αποκαλύψεις για διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

"Να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες "αποκαλύψεις" δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε  συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων".

*Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς  χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010.
*Έχει σημασία να συμφωνήσουμε όλοι και όλες ότι το κόμμα μας είναι ένα αριστερό κόμμα που έχει ως στόχο την αλλαγή του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και όχι την διαχείριση του υπάρχοντος, ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την αριστερά και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας μαζί τους, ότι από εδώ και πέρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία παράκαμψης των δημοκρατικών διαδικασιών, ότι ο σκοπός σε καμία περίπτωση δεν αγιάζει τα μέσα, ότι το ηθικό μας πλεονέκτημα είναι κάτι που πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα.

* Χρειαζόμαστε ένα κόμμα συλλογικό διανοούμενο, με την έννοια της παραγωγής πολιτικής. Ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας. Για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι.

Ελληνοτουρκικά

*Η στρατηγική μας στις διεθνείς σχέσεις χρειάζεται επανασχεδιασμό, με την προϋπόθεση ότι κρατάμε βασικές συντεταγμένες από την προηγούμενη, τις παρακαταθήκες του διαλόγου στη διευθέτηση των αντιθέσεων, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχουμε πετυχημένα παραδείγματα όταν χρησιμοποιήσαμε αυτές τις αρχές, όπως στις Πρέσπες.

*Δεν συνιστά στρατηγική η όξυνση των αντιθέσεων, ούτε η επένδυση στον εθνικισμό, πόσο μάλλον το κυνήγι των εξοπλισμών. Εκτός των άλλων γιατί μια τέτοια γραμμή δεν θα λάμβανε υπόψη της, θα αγνοούσε τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσογείου, τα κρατικά συμφέροντα των ΗΠΑ και Ρωσίας, τις ζώνες επιρροής της Γερμανίας και της Γαλλίας και βεβαίως δεν θα αποκωδικοποιούσε τη στρατηγική της Άγκυρας.

Βλέπετε η Τουρκία είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη με στρατιωτική ισχύ που ασκεί επεκτατική πολιτική σε όλη την περιοχή, δεν είναι θέμα μόνο ελληνοτουρκικών σχέσεων.