16 Σεπτεμβρίου 2021

📺Η συγκλονιστική κατάθεση της Σιμόν Μπάιλς: Το κατηγορώ στον βιαστή της - «Το FBI έκλεισε τα μάτια»

Ο γιατρός Λάρι Νάσαρ είχε βιάσει πάνω από 250 αθλητές - Οι ανατριχιαστικές καταθέσεις 4 αθλητριών γυμναστικής στην αμερικανική Γερουσία

Σοκ και δέος στην αμερικανική Γερουσία από τις καταθέσεις Αμερικανίδων χρυσών αθλητριών που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το FBI αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι βιασμοί τους όπως και άλλων 250 αθλητών και αθλητριών από τον πρώην αρχίατρο της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ, έγιναν με την ανοχή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ο Λάρι Νασάρ είχε καταδικασθεί το 2018 σε φυλάκιση 175 ετών για σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 250 αθλητών και αθλητριών γυμναστικής στις ΗΠΑ.


Επί δύο δεκαετίες, ο πρώην αρχίατρος της γυμναστικής ομοσπονδίας βίαζε αθλητές, κυρίως ανήλικους, στο Μίσιγκαν.

Η έρευνα του FBI για τον Νασάρ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015, όμως, τα θύματα ισχυρίζονται ότι πολλά από τα όσα είχαν καταθέσει, αποσιωπήθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Η δικαστική επιτροπή της Γερουσίας συνεχίζει τις έρευνες για να καθίσουν στο σκαμνί της δικαιοσύνης όλοι οι ένοχοι.

Χθες άνοιξε ο φάκελος της υπόθεσης για να διαπιστωθεί αν το FBI έχει ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έδρασε γρήγορα, με αποτέλεσμα ο Nάσαρ να συνεχίσει επί μήνες να εκμεταλλεύεται τα θύματά του.

Στο βήμα της αμερικανικής Γερουσίας βρέθηκαν χθες τέσσερις γυναίκες τις οποίες ο Νασάρ κακοποίησε σεξουαλικά.


Οι Αμερικανίδες πρωταθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς, ΜακΚάϊλα Μαρόνεϊ, Μάγκι Νίκολς και Άλι Ρέϊσμαν άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Τα όσα κατέθεσαν προκαλούν ανατριχίλα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης η αποτυχημένη αρχική έρευνα του FBI


Σύμφωνα με την αρχική έκθεση για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης τουλάχιστον 250 Αμερικανών αθλητών και αθλητριών από τον Λάρι Νασάρ, ανώτεροι αξιωματούχοι του FBI χειρίστηκαν εντελώς λάθος την υπόθεση.

«Παρά τον εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρα των κατηγοριών και την πιθανότητα να συνεχίσει τις ενέργειές του ο κ. Νασάρ, ανώτεροι αξιωματούχοι του FBI στην Ινδιανάπολη απέτυχαν να απαντήσουν με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που αξίζουν οι κατηγορίες. Υπέπεσαν σε πολλά λάθη και παραβίασαν πολλούς κανόνες του FBI», καταλήγει η έκθεση.

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις Αμερικανίδων αθλητριών


'Οταν η Σίμον Μπάιλς ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας είπε με δάκρυα στα μάτια ότι δεν τα βάζει μόνο με τον δράστη, αλλά και με το FBI, το οποίο κατηγορεί για αμελή έρευνα, ενώ υπάρχουν υπονοούμενα για ενδεχόμενη συγκάλυψη στην υπόθεση.

«Για να είμαι σαφής, κατηγορώ τον Λάρι Νασάρ και επίσης κατηγορώ ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και άφησε να διαιωνιστεί η συμπεριφορά του. Δεν θέλω άλλη νεαρή γυμνάστρια, ή αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων ή οποιοδήποτε άτομο να βιώσει τη φρίκη που εγώ και εκατοντάδες ακόμη έχουν υποστεί πριν, κατά τη διάρκεια και επαναλαμβανόμενα ως σήμερα μετά την κακοποίηση από τον Λάρι Νασάρ», είπε.

Η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της καθ΄' όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της.

«Το FBI έκλεισε τα μάτια κι εμείς υποφέραμε. Υποφέραμε γιατί κανείς στο FBI, την Ομοσπονδία και την Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έπραξε ότι ήταν απαραίτητο για να μας προστατεύσει. Μας απογοήτευσαν και δικαιούμαστε απαντήσεις. Ο Νασάρ βρίσκεται εκεί που ανήκει, αλλά εκείνοι που το επέτρεψαν πρέπει να λογοδοτήσουν. Αν δεν συμβεί, είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει σε άλλα ολυμπιακά αθλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ολυμπιονίκης της γυμναστικής.

«Αξίζουμε απαντήσεις», είπε η Μπάιλς στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας. «Πραγματικά, φαίνεται ότι το FBI έκλεισε τα μάτια», πρόσθεσε.

Το λόγο μετά την Σίμον Μπάιλς, έλαβε η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ.

Με σπασμένη φωνή και υγρά μάτια, δήλωσε στην κατάθεσή της ότι αισθάνεται προδομένη από τους πράκτορες του FBI, αφού δεν κατάφεραν να ερευνήσουν σοβαρά την υπόθεση του πρώην αρχιάτρου της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι τους είπε πως την κακοποίησε σεξουαλικά.

Το 2015, όπως είπε, πέρασε τρεις ώρες στο τηλέφωνο λέγοντας στο FBI τις λεπτομέρειες της ιστορίας της που η μητέρα της δεν είχε καν ακούσει, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, είπε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε σε μια έκθεση, τι είχε πει στο FBI.

«Όχι μόνο το FBI δεν ανέφερε την σεξουαλική μου κακοποίηση, αλλά, όταν τεκμηρίωσαν την έκθεσή μου 17 μήνες αργότερα, διατύπωσαν εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς γι΄ αυτά που είπα», είπε οργισμένη η Μαρόνεϊ.

«Δεν είναι μόνο ότι το FBI απέτυχε να κάνει τη δουλειά του συστηματικά και επανειλημμένως. Είναι επίσης η συγκάλυψη που συνέβη όταν οι πράκτορες του FBI έκαναν ουσιαστικά ψευδείς δηλώσεις και απατηλές παραλείψεις», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να διώξει τους πράκτορες.

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ