27 Ιανουαρίου 2022

📺Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση του χαπιού στην Ελλάδα – Ποιοι και πώς θα τα πάρουν – Αυξήθηκαν τα κρούσματα της «Όμικρον 2» στη χώρα μας


Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 27.01.2022, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ήδη ανακοινώσει την χαλάρωση των μέτρων.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ήδη 19.712 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 6.816 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.916 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στους 112 νεκρούς του τελευταίου 24ώρου, εφιστώντας προσοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην χαλάρωση των μέτρων αλλά και την εκκίνηση της διάθεση χαπιών για τον κορονοϊό.

Είπε ότι θα διατεθούν σε συμπολίτες μας άνω των 18 ετών με κορονοϊό και προβλήματα υγείας. Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση κι αν εγκριθεί -εντός 24 ωρών- θα δίνονται τα χάπια.

150.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 5.000. Ήπια αλλά σταθερή και η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί… χαλάρωση των μέτρων τώρα;

«Συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση της μετάδοσης της Όμικρον» απάντησε η Βάνα Παπαευαγγέλου και συνέχισε: «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η Όμικρον έχει επικρατήσει και τα νέα κρούσματα ελπίζουμε -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- πως θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μιλάμε για νέα εποχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε λιγάκι πάλι να ζούμε όλοι διαφορετικά».

Η ίδια αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Φάκελος… Όμικρον 2 στην Ελλάδα

«Έχουμε άλλα κρούσματα της Όμικρον 2 στη χώρα μας; Μας έχουν ανακοινωθεί δύο, βλέπουμε τα δεδομένα από τη Δανία που φαίνεται ότι η Όμικρον 2 είναι αυτή που υπάρχει στην κοινότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη χώρα μας;» ρωτήθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και απάντησε: «Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2, νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2. Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης όπως αυτή που καταγράφηκε στην Δανία. Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων. Επειδή είπατε για τους θανάτους από Όμικρον, σίγουρα υπάρχουν. Η αναλογία είναι απλή. Η Όμικρον είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, δε σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της Όμικρον. Το ότι είναι 5 φορές λιγότερο επικίνδυνη, όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον, είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση