21 Ιανουαρίου 2022

📺Διαλυμένα σχολεία σε Μαράσλειο-Γαλάτσι-Παπάγου-Μελίσσια μετά από καταλήψεις και παρεμβάσεις δημάρχων για να πληρώσουν οι ΑΛΗΤΕΣ [βίντεο & εικόνες]

Δεν έχουν τέλος, δυστυχώς, οι βανδαλισμοί που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Μετά τα περιστατικά καταστροφών σε σχολεία του Χολαργού και του Παπάγου, νέες εικόνες, αυτή τη φορά από το Γενικό Λύκειο Μελισσίων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σπασμένα τζάμια, μεγάλες καταστροφές στα είδη υγιεινής του σχολείου, κατεστραμμένα θρανία. Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισαν οι άνθρωποι του Δήμου Πεντέλης μετά τη λήξη της κατάληψης.










Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, τόνισε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Facebook ότι η δημοτική αρχή δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την επιδιόρθωση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι για αυτές τις ζημιές ο Δήμος Πεντέλης δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δημοτών. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε αφενός οι υπεύθυνοι να πληρώσουν το κόστος του βανδαλισμού τους και αφετέρου για να προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας. Η ανοχή έχει και τα όριά της και αυτά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κάθε αρμόδιος να αναλάβει τις ευθύνες του».

iefimerida.gr

Επεισόδια σε Μαράσλειο-Γαλάτσι-Παπάγου και παρεμβάσεις δημάρχων


Σκηνές «απείρου κάλλους» επικρατούν σε δεκάδες σχολεία ανά τη χώρα τα οποία τελούν υπό κατάληψη: Δήμαρχοι ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν για τις καταστροφές μέσα σε σχολικές αίθουσες και για αντικείμενα αξίας (όπως διαδραστικοί πίνακες) τα οποία έκαναν…φτερά.

 
Καθημερινοί διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών που επιμένουν στην κατάληψη και γονέων που αντιδρούν αλλά και επεμβάσεις των δυνάμεων της Αστυνομίας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μαράσλειο  (Γυμνάσιο-Λύκειο) στο κέντρο της Αθήνας, όπου κλήθηκε και η αστυνομία προκειμένου να επέμβει. Ταυτόχρονα αγανακτισμένοι γονείς προσπάθησαν να σπάσουν την κατάληψη, που είχαν αποφασίσει οι μαθητές με αιτήματα όπως δωρεάν τεστ, αραίωση τμημάτων κ.α. Πήραν  την κατάσταση στα χέρια τους και με ειδικά εργαλεία έκοψαν τα λουκέτα και άνοιξαν τις πόρτες. Ανάλογα περιστατικά έγιναν και σε Γυμνάσιο του Γαλατσίου, όπου ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε τον δήμαρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο και την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δημοτικές αρχές πήγαν στο σχολείο και έσπασαν το λουκέτο, που είχε τοποθετήσει μια μικρή ομάδα μαθητών, η οποία σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο δεν είχαν αρμοδιότητα να κάνουν κάτι τέτοιο διότι δεν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του 15μελούς και άρα η πράξη τους ήταν αυθαίρετη.  

Καταστροφές και κλοπές στο λύκειο Παπάγου

Στο λύκειο του Παπάγου η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς οι καταληψίες κατέστρεψαν θρανία και καρέκλες, έκαψαν βιβλία, ενώ από τις αίθουσες έλλειπαν αντικείμενα αξίας, τα οποία τώρα θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη αφού δεν προστάτεψαν ως όφειλαν το σχολείο τους. Η υπόθεση αυτή μάλιστα θα έχει και συνέχεια μιας και έχει κατατεθεί και μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Ο δήμαρχος της πόλης ζητά τώρα να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ ο Σύλλογος των γονέων ζητά από τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συγκεκριμένα τους ζητούν «να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί εξηγώντας στα παιδιά τους το αποτέλεσμα τέτοιων παράνομων πράξεων που στερούν από την πλειονότητα των μαθητών το δικαίωμα στην εκπαίδευση επί έξι διδακτικές ημέρες, καθώς και απέναντι στους υπόλοιπους γονείς». Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι στο σχολείο έγιναν μεγάλες καταστροφές και ότι έχουν κλαπεί δύο διαδραστικοί πίνακες, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές με όλα τους τα εξαρτήματα και ένα laptop, τα οποία είχαν αγοραστεί από τον δήμο. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα σχολεία, τα οποία τελούν υπό κατάληψη οι μαθητές προστατεύουν τις σχολικές μονάδες αλλά τα προβλήματα αρχίζουν ότι μπαίνουν στις καταλήψεις εξωσχολικά άτομα τα οποία με τις πράξεις τους ακυρώνουν τα αιτήματα των παιδιών.  Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές είναι τεράστιες όπως έγινε πριν από λίγο καιρό σε ΕΠΑΛ της Κέρκυρας όπου καταστράφηκε εξοπλισμός, που κόστιζε πάνω από 100.000 ευρώ.