20 Ιανουαρίου 2022

📺Ο Έλληνας ηθοποιός πίσω από τη βρετανική καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, αλλά έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στη χώρα μας κι όχι μόνο, πρωταγωνιστώντας στο βίντεο του «Lost My Marbles» που εντάσσεται στη μεγάλη καμπάνια «Reutine Parthenon».

Το βίντεο γυρίστηκε μέσα στην πανδημία και εντάσσεται στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ υποστηρίζεται από επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς.

Πρωταγωνιστής του βίντεο, ο Μανώλης Εμμανουήλ (Manolis Emmanouel), Έλληνας ηθοποιός που εδώ και πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο Λονδίνο, αλλά φέτος, για πρώτη φορά, θα παίξει στη μητρική του γλώσσα, ερμηνεύοντας έναν από τους βασικούς ρόλους της νέας σειράς της ΕΡΤ 1 «Ο Όρκος».

Το βίντεο ξεκινά με τον Μανώλη Εμμανουήλ να παρουσιάζει το Στόουνχενντζ (Μεγάλιθοι), ν’ αναρωτιέται αν οι Βρετανοί το προστατεύουν επαρκώς και να προτείνει την καλύτερη λύση: Όπως ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, για ασφαλή φύλαξη, έτσι κι ελληνική πλευρά ως ανταπόδοση είναι πρόθυμη να φυλάξει κάποιους από τους μονόλιθους στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Ακρόπολης. Απόλυτα λογικό, έστω κι αν… παραδόξως, ορισμένοι διαφωνούν…!

Το βίντεο επιχειρεί με χιούμορ να κάνει τους Βρετανούς να έρθουν στη θέση μας. Μια μεταστροφή που φαίνεται ότι πραγματοποιείται, καθώς σύμφωνα με την Telegraph και τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα η πλειοψηφία των Βρετανών δηλώνει υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μετά από χρόνια, δε, και οι Times αλλάζουν στάση και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Μανώλης Εμμανουήλ δηλώνει πολύ υπερήφανος για την ανάμιξή του σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει μεταξύ άλλων τη στήριξη ονομάτων όπως ο Στήβεν Φράι και ο, διεθνώς αναγνωρισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον.

Να αναφέρουμε ότι ο Μανώλης Εμμανουήλ έχει κρατήσει βασικούς ρόλους σε πολύ γνωστές παραγωγές, όπως η τελευταία ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ «Greed» που πρόσφατα προστέθηκε στις επιλογές του Netflix και η τηλεοπτική σειρά «The Durrells». Στην καινούργια σειρά της ΕΡΤ1, «Όρκος», σε σενάριο της Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου θα υποδυθεί τον Αντώνη Λινάρδο, υπεύθυνο στο τμήμα Εξαφανίσεων στη ΓΑΔΑ. Είναι νομοταγής, εκ πρώτης όψεως και θα είναι άνθρωπος-κλειδί στην αστυνομική ιστορία της σειράς που είναι προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 10 το βράδυ με διπλό επεισόδιο, και να ολοκληρωθεί σε 36 επεισόδια.


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΑΣ
newsit.gr