13 Ιουνίου 2024

Colpo grosso με πρόωρη αποπληρωμή- μαμούθ! [πίνακας]


Η Γαλλία βρέθηκε με μια απόδοση- σοκ στο 3,34%, η Ιταλία είδε το δικό της 10ετές να σκαρφαλώνει πάνω από το 4% και η Ελλάδα;

Συνεχίζει να απολαμβάνει την καθοδική της πορεία, «κυνηγώντας» τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους. Είναι τυχαίο; Προφανώς και όχι.

Το «χτίσιμο» που γίνεται μεθοδικά εδώ και 5-6 χρόνια δεν είχε άλλο στόχο από το να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές, ακόμα και χωρίς την επενδυτική βαθμίδα. Κάπως έτσι, η μέση σταθμική διάρκεια του ελληνικού -ακόμα ογκώδους- Χρέους έχει «απλώσει» στα περίπου 20 έτη και το μέσο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του στο 1,33%, παρέχοντας έτσι στους επενδυτές την απαιτούμενη ασφάλεια και ηρεμία. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η γειτονική Ιταλία με μέση ωρίμανση στα 7 έτη υποχρεούται να βγαίνει και να ξαναβγαίνει στις αγορές, σε μια συγκυρία όπου τα «γεράκια» ψάχνουν για «αίμα» (με μωβ γραμμή στο γράφημα το ιταλικό 10ετές και με μπλε γραμμή το ελληνικό).

Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους είναι ένα «εργαλείο» που έχει διπλή στόχευση. Από τη μια, να ξεφορτωθεί κάποιος ένα ακριβότερο δάνειο κι από την άλλη να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι θέλει και μπορεί να μειώσει πιο γρήγορα το Χρέος του, χωρίς να μπαίνει σε πολιτικά παζάρια. Η εξόφληση του ΔΝΤ έγινε δεκτή με διθυράμβους από τις αγορές κι αυτό αποτυπώθηκε στα spread των ελληνικών εκδόσεων και στην κοσμοσυρροή επενδυτών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το «ξεφόρτωμα» των δανείων του 1ου Μνημονίου.


Η έκπληξη

Το ότι η Ελλάδα σκόπευε να κάνει μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δεν ήταν μυστικό. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξοφλήσει 5,3 δισ. ευρώ, ενώ στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του 2024 είχε συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για άλλα 12 δισ. ευρώ συνολικά. Από αυτά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι 5- 5,3 δισ. ευρώ θα ήταν πάλι από τα δάνεια του 1ου Μνημονίου, αλλά έγινε η έκπληξη.

Τα 8 δισ. ευρώ, τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg, είναι οι ετήσιες αποπληρωμές (2,645 δισ. ευρώ) για τα έτη 2026-2028. Έτσι, πρακτικά από τα 39,540 δισ. ευρώ των υπολοίπων χρωστούμενων από το 1ο Μνημόνιο, θα μείνουν 31,5 δισ. ευρώ.

Το προφανές όφελος είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το πραγματικό όφελος προκύπτει από τα swaps που έχουν γίνει. Το μεγαλύτερο όφελος, σε κάθε περίπτωση, είναι η κάτι παραπάνω από θετική αντίδραση των αγορών/επενδυτών. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι μια από τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου είναι μείωση του Χρέους και η παραμονή στο μονοπάτι της δημοσιονομικής αρετής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ατύπως όλα είναι συμφωνημένα για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή, καθώς ESM, Κομισιόν και Βερολίνο έχουν δώσει τα χέρια. Αν μάλιστα οι Γερμανοί δεν είχαν όλες αυτές τις βραδείες διαδικασίες, όπου εμπλέκεται το Κοινοβούλιο τους, η τυπική επιστολή θα μπορούσε να σταλεί τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο το αίτημα του ΟΔΔΗΧ

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, ο ΟΔΔΗΧ θα αποστείλει τη σχετική επιστολή προς το EWG, με τρία βασικά σημεία:

(1) ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εξοφλήσει πρόωρα 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια GLF

(2) ότι θέλουμε ομόφωνη συμφωνία (consensus) για waiver έτσι ώστε ο ESM να μην αξιώσει ανάλογη πληρωμή από τα δικά του δάνεια και

(3) ότι επιθυμούμε να αντλήσουμε 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ, το οποίο ως γνωστόν έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη μείωση του Χρέους κι όχι άλλες δαπάνες που «χτυπάνε» στο έλλειμμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
https://www.economistas.gr/oikonomia/62291_colpo-grosso-me-proori-apopliromi-mamoyth-pinakas