Σελίδες

13 Ιανουαρίου 2009

«ΠΑΣΟΚ Review: Police Academy vol.4 - Όταν τα ΜΑΤ ψέκαζαν τους συνταξιούχους με "αβλαβή δακρυγόνα που δημιουργούν ατμόσφαιρα"»

Την περασμένη Παρασκευή πολύ λόγος έγινε για την συμπεριφορά της Αστυνομίας. Αυτοί που τόσο καιρό φώναζαν ότι δεν υπάρχει Αστυνομία να πιάσει όσους βιαιοπραγούν, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Αστυνομία ήταν πολύ βίαιη, ξυλοφόρτωσε «άσχετους», προπηλάκισε κόσμο, εγκλώβισε «αθώους» στη γνωστή πολυκατοικία και «συνέλαβε» και μια γιαγιά που έγινε σύμβολο... επειδή λοιπόν πολλοί έχουν κοντή μνήμη να τους θυμίσουμε τις εποχές όπου τα ΜΑΤ έριχναν ψιλές και ψέκαζαν τα «περήφανα γηρατειά».

Η ιστορία είναι γνωστή και σημείο αναφοράς για την κρατική αναλγησία και την Αστυνομική βία.

Σε πορεία των συνταξιούχων στις 9. Μαρτίου 1995, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έπεσε το ξύλο της αρκούδας... δεν μπορούσαν να λείπουν βέβαια και τα ανάλογα χημικά...

ιδού ο τίτλος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 10 Μαρτίου:




Να και τι έγραφε ο Ριζοσπάστης στις 10 Μαρτίου:

«ΜΑΤ και καπνογόνα κατά των συνταξιούχων. "Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι υπόλογοι στον ίδιο το λαό", δήλωσε ο Ορ. Κολοζώφ

"Ούτε οι Γερμανοί δεν τα έκαναν αυτά. Αυτό ήταν το πρώτο δώρο που πήραν οι συνταξιούχοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Τα λόγια του συνταξιούχου, που τα άκουσε το πανελλήνιο, συμπυκνώνουν ίσως τη χτεσινή βαρβαρότητα της κυβέρνησης σε βάρος εκείνων, που κάποτε τους αποκαλούσε "περήφανα γηρατειά" και πριν, ακριβώς, έξι μήνες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώριζε ενώπιόν τους ότι τα αιτήματά τους είναι "δίκαια, δικαιότατα".

Χτες έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε αβρότητες. Είχε την "ασπίδα" των κρανοφόρων και των ροπαλοφόρων. Τα καπνογόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έπεφταν το ένα μετά το άλλο. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική. Με δυσκολία, άντεξαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που ήταν παρόντες, πόσο μάλλον 70χρονοι και 80χρονοι άνθρωποι με αρρώστιες. Αρκετοί λιποθύμησαν και άλλοι τραυματίστηκαν στο κεφάλι από τη ρίψη καπνογόνων. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομεία.

Τα γηρατειά, όμως, είναι πράγματι υπερήφανα και το απέδειξαν. Παρά τα καπνογόνα, παρά τα γκλομπς των ανδρών των ΜΑΤ, δε διαλύθηκαν. Έμειναν κρατώντας γερά τα πανό, για να δείξουν την αγανάκτησή τους. "Αίσχος. Είστε εγγόνια μας, γιατί μας χτυπάτε;", φώναζαν στους άντρες των ΜΑΤ, που τους απαντούσαν: "Εκτελούμε εντολές". Απευθυνόμενοι αργότερα στον διοικητή του είπαν: "Σήμερα είχατε εύκολη λεία"...

Τα επεισόδια άρχισαν, όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Οι συνταξιούχοι είχαν αποφασίσει να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Εξω από τα γραφεία της ΕΟΚ, αλυσίδα ανδρών των ΜΑΤ τους εμπόδισε να προχωρήσουν. Οι συνταξιούχοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και αμέσως δόθηκε διαταγή για επίθεση. Πιο βαριά τραυματίστηκε ο Ν. Σουγκλάκος.

Οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν τι είχε γίνει μόλις άκουσαν τις σειρήνες των ασθενοφόρων. Αγανακτισμένοι, απάντησαν με συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους". Μία γριούλα, με πρησμένα κόκκινα μάτια, μας είπε με παράπονο: "Να μας χτυπήσουν γέρους ανθρώπους; Τι τους ζητάμε μωρέ;". Μάταια προσπαθούσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να συνεννοηθεί με τους αστυνομικούς, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.Η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε και ότι αν ήθελαν κι οι ίδιοι θα τους δεχόταν ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνης...»

και συνεχίζει σε άλλη σελίδα:

«"Αρχή εποχής" με ρόπαλα των ΜΑΤ

Με υποκριτικό τρόπο εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος.Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι υπήρξε επαφή με τον πρωθυπουργό και ότι "η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα διερευνήσει κατά νόμον το ζήτημα, για να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπέρβαση των κανόνων που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση - δεν είχε δώσει εντολή για τη χρήση δακρυγόνων

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των οργανώσεων των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό μέσα στην επόμενη βδομάδα...

"Επιτέθηκαν" οι συνταξιούχοι

Στους συνταξιούχους προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο για τα χτεσινά επεισόδια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Η ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι οι συνταξιούχοι απωθήθηκαν, επειδή δέχτηκε πίεση η αστυνομική δύναμη, ενώ ο αττικάρχης ισχυριζόταν ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δακρυγόνα.

Μισή ώρα αργότερα η Αστυνομία υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι με καδρόνια και πέτρες επιτέθηκαν στην αλυσίδα των αστυνομικών. Όταν τη διέσπασαν έπεσαν πάνω στους ασπιδοφόρους των ΜΑΤ και τότε από πλευράς τους χρησιμοποιήθηκαν "δυο χημικά κόνεως", που κατά την ΕΛ. ΑΣ. είναι "αβλαβή και δημιουργούν ατμόσφαιρα... ". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειρισμός των επεισοδίων έγινε από τον επικεφαλής αξιωματικό κι αυτό γιατί τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Άλλωστε, για τη χρήση χημικών χωρίς εντολή από τους προϊσταμένους τους ήταν εξουσιοδοτημένοι οι επικεφαλής των διμοιριών από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το 1994, με αφορμή τη δημιουργία των Μονάδων Μέτρων Τάξης και το διαχωρισμό τους από τα ΜΑΤ. Παρ' όλα αυτά, ο υφυπουργός Σ. Βαλυράκης έσπευσε να δηλώσει, προφανώς αμυνόμενος, ότι θα γίνει έρευνα.»

Την επόμενη μέρα ο Ριζοσπάστης έγραφε:

«Υπεύθυνη αποκλειστικά η κυβέρνηση

Ο "Ρ" αποκαλύπτει ότι εκτός από την εντολή "να μην πλησιάζει κανείς το Μέγαρο Μαξίμου" ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελής, έχει εξουσιοδοτήσει τους επικεφαλής των ΜΑΤ να αποφασίζουν πότε θα επεμβαίνουν και πότε θα κάνουν χρήση χημικών όπλων

Να αποσείσει από πάνω της τις αποκλειστικές ευθύνες για τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων επιχειρεί η κυβέρνηση. Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εντελώς υποκριτικά εμφανίστηκε να ζητά, δήθεν, συγνώμη για την απρόκλητη επίθεση. Όπως όμως η ίδια η πρακτική του αποκαλύπτει, ο υπουργός προσπαθεί ακόμα και αυτήν την άνανδρη επίθεση να τη χρησιμοποιήσει σε όφελος της αυταρχικής κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετεί, μιας πολιτικής της οποίας την πρακτική εφαρμογή έχει καθορίσει ο ίδιος προσωπικά.

Ο "Ριζοσπάστης" από χτες είχε αποκαλύψει ότι ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε εξουσιοδοτήσει με υπουργική απόφαση τους διμοιρίτες των ΜΑΤ να αποφασίζουν εκείνοι κατά την κρίση τους και χωρίς να ζητούν την έγκριση των προϊσταμένων τους ποια τακτική θα ακολουθούν όταν διαλύουν συγκεντρώσεις με τη χρήση δακρυγόνων. Σήμερα ο "Ρ" ρίχνει άπλετο φως στη βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας, παρουσιάζοντας ένα μέρος της απόρρητης διαταγής του Σ. Παπαθεμελή, με την οποία παρέχεται απεριόριστη δυνατότητα στα ΜΑΤ να επεμβαίνουν όποτε θέλουν και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει έγκριση εισαγγελικού λειτουργού.

Το Προεδρικό Διάταγμα 78 (14/4/94) που φέρει την υπογραφή του Στ. Παπαθεμελή αναφέρει ότι τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή τακτική και δράση των διμοιριών υπάγονται στην αρμοδιότητα και ευθύνη του επικεφαλής της υπηρεσίας. Με την υπουργική απόφαση που συντάχθηκε και υπογράφτηκε τέσσερις μήνες αργότερα (8-7-94) στο επίμαχο θέμα της επέμβασης των διμοιριών και της χρήσης δακρυγόνων αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Τη χρήση των χημικών αποφασίζει ο επικεφαλής της δυνάμεως της ΥΑΤ όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο για την αποκατάσταση της τάξης, επιδιώκοντας την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος, με την ελάχιστη δύναμη και στον βραχύτερο χρόνο, ούτως ώστε η αποκατάσταση της τάξης να επέλθει με το μικρότερο δυνατό κόστος σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό".

Παράλληλα, το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει εντολή "να μην επιτρέπεται παντί τω τρόπω η προσέγγιση διαδηλωτών στο Μέγαρο Μαξίμου". Στα πλαίσια αυτά οι σχεδιαστές των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνταξιούχων είχαν παρατάξει στην αρχή της Ηρώδου του Αττικού μια δύναμη 30 αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης και είχαν κρύψει μέσα στον Εθνικό Κήπο μια διμοιρία των ΜΑΤ έτοιμη να ρίξει τα δακρυγόνα για να αντιμετωπιστούν δραστικά οι συγκεντρωμένοι.

Έτσι, η απόφαση του υπουργού για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και για τη διαθεσιμότητα του αττικάρχη Νικόλαου Ρελάκη και του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας, Παντελή Γεώργα, είναι φανερό ότι στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης μέσω της εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων.

Η "καρατόμηση" των δύο αξιωματικών έγινε από ραδιοφώνου από τον ίδιο τον Στ. Παπαθεμελή, ενώ αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση θα περιοριζόταν σε μια προφορική διερεύνηση, χωρίς να επιρριφθούν ευθύνες σε κανέναν. Άλλωστε την απόφαση για τη ρίψη των δακρυγόνων την είχε δώσει εν αγνοία των αξιωματικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας κατώτερος αξιωματικός, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ και είχε διατελέσει και υπασπιστής του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα. Πρόκειται για τον αστυνομικό υποδιευθυντή Χ. Χριστοφοραίζη, ο οποίος έχει μακρά θητεία στα ΜΑΤ. Οι συνάδελφοί του τον χαρακτήριζαν ως αξιωματικό, που ήταν παθιασμένος με την υπηρεσία. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου του ανέθεσε πριν ένα χρόνο την αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, αλλά και τη σύνταξη του απόρρητου κανονισμού λειτουργίας των ΜΑΤ, που προαναφέραμε. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι με τις ενέργειες αυτές στην ουσία προωθήθηκε η μιλιταροποίηση της Αστυνομίας και η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΑΤ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε προχτές πανηγυρικά.

Με τα γεγονότα αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι ο συντάκτης της διαταγής αυτής, όταν βρέθηκε χτες στην οδό Ηρώδου του Αττικού ως υποδιοικητής των ΜΑΤ εφάρμοσε χωρίς καμιά αναστολή και αδιαφορώντας για την απουσία εισαγγελέα, τα σχέδια δράσης τα οποία ο ίδιος είχε προωθήσει. Έδωσε δηλαδή την εντολή να χρησιμοποιηθούν τα δακρυγόνα για την ανακοπή και τη διάλυση των συγκεντρωμένων, βέβαιος ότι διέπραττε στο ακέραιο το καθήκον του. Στην ουσία η αστυνομική δύναμη έδρασε σύμφωνα με τη συνήθη αστυνομική πρακτική και έφερε "επιτυχώς" εις πέρας την αποστολή της, αλλά αντί επαίνων αποκεφαλίστηκαν ο αττικάρχης και ο αστυνομικός διευθυντής Αθήνας.

Οι ισχυρισμοί ότι ο αττικάρχης διέπραξε λάθος επειδή δε μερίμνησε έγκαιρα, ώστε να γίνει ένα φράγμα με πολλαπλάσιους αστυνομικούς για να μην αποτολμήσουν οι συνταξιούχοι να σπάσουν την αλυσίδα των αστυνομικών, δεν έχουν βάση, διότι με έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης άλλαξε από καιρό η αστυνομική τακτική της συγκέντρωσης μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων με ασπίδες και κράνη απέναντι σε άοπλες και καθόλα φιλειρηνικές κοινωνικές ομάδες. Η αντιμετώπισή τους αποφασίστηκε να γίνεται πλέον με την "ανώδυνη" ρίψη δακρυγόνων, τα οποία χαρακτηρίζονται μάλιστα και ως "ακίνδυνα" από την ίδια την Αστυνομία.

Η απόφαση για τον αποκεφαλισμό των δύο αξιωματικών έρχεται να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη βάρβαρη αντιμετώπιση των συνταξιούχων, αλλά και να επιβεβαιώσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναζητούσε αφορμή για να απομακρύνει τον αττικάρχη Ν. Ρελάκη από τη θέση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κάθοδο στην Αθήνα του σημερινού διευθυντή Θεσσαλονίκης Ι. Καρακοντίνου, ο οποίος έχει κερδίσει εσχάτως την απόλυτη εμπιστοσύνη του Στ. Παπαθεμελή. Ο αποκεφαλισμός των δύο αξιωματικών έχει προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την επίθεση των ΜΑΤ σαν προβοκατόρικη ενέργεια με προφανείς στόχους, αλλά και να βάλουν κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.»

Αυτά τα λίγα για να θυμούνται όσοι κάνουν τις αθώες περιστερές και προσπαθούν να μας παραμυθιάζουν ότι επί ΠΑΣΟΚ όλα ήταν ρολόι...

ΥΓ. Στην χθεσινή εκπομπή του Χατζηνικολάου ο Κακαουνάκης αποκάλυψε το τι φταίει για το «χάλι» της Αστυνομίας... η είσοδος του συνδικαλισμού στα Σώματα ασφαλείας είναι η αιτία του κακού σύμφωνα με το Κακαουνάκη!!! Μετά από 27 χρόνια ΠΑΣΟΚ ήρθε ο Κακαουνάκης να επιβεβαιώσει ότι λέγαμε εμείς τότε...