19 Απριλίου 2024

📺Έρχεται μεγάλη καταστροφή😜😜ΒΙΝΤΕΟ


Θα μας συμβεί μεγάλο κακό με
την υποψηφιότητα Μπελέρη. Εξάλλου, θα αποφυλακιζόταν τον Σεπτέμβρη οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε, ο κ. Μητσοτάκης το 'χει τερματίσει.... το πε η Μαρία η Καλογεροπούλου...



📺Ο πιο διαφανής πολιτικός😜😜ΒΙΝΤΕΟ


Το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο o Κασσελάκης... αλλά μην ρωτάτε και πολλά πολλά γιατί δεν είστε λογιστές...



Το «πρωϊνάδικο» του ΣΥΡΙΖΑ


Γιάννης Σιδέρης

Οι οργανωμένοι οπαδοί των κομμάτων διέπονται, κατά το μάλλον ή ήττον, από ενιαία πολιτική φιλοσοφία. Από αυτή πηγάζουν και διαμορφώνονται τα κριτήριά τους στην αξιολόγηση προσώπων που μπορούν να τους εκπροσωπήσουν ως υποψήφιοι στις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές εκλογές.

Στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ακόμη και με τις όποιες ψηφοθηρικές υποχωρήσεις, δεν θα χωρούσε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ο κ. Παπανώτας.

Δεν υποβαθμίζουμε το πρόσωπο. Αναφερόμαστε στην τηλεοπτική περσόνα η οποία ουδέν πολιτικό στίγμα έχει εκπέμψει έως τώρα στην πορεία της - εν αντιθέσει ας πούμε με τον έτερο υποψήφιο καλαθοσφαιριστή Νίκο Παππά.

Όταν όμως το κόμμα έχει υπεισέλθει σε κατάσταση ιδεολογικής νωθρότητας και οργανωτικής νεκροφάνειας, όταν τα όργανα έχουν απαξιωθεί και δεν αποφασίζουν, όταν το κόμμα μετατρέπεται σε «φαν κλαμπ του αρχηγού, φυσικό είναι να συμβαίνουν αυτά τα παρατράγουδα.

Σαφώς ο Παπανώτας, που δεν έχει σκιαγραφήσει ούτε κατ’ ελάχιστον πολιτικό προφίλ κατά τη δημόσια παρουσία του, ήταν ασύμβατος με την ιδιότητα υποψηφίου ευρωβουλευτή ενός αριστερού κόμματος. Και οι απόψεις που εξέφρασε ήταν λανθασμένες λόγω άγνοιας. Παραγνώρισε αφελώς το δυσμενές κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου συντελείται η γυναικεία κακοποίηση.

Όμως θα πάμε κόντρα στο ρεύμα, υποστηρίζοντας ότι δεν υποτίμησε τη γυναίκα. Δεν εξέφρασε φαλλοκρατική άποψη. Αντιθέτως, εξέλαβε τη γυναίκα ως ισότιμη.

Εκείνο που είπε είναι: «κόψτε την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (…) Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς».

Σαφώς κάνει λάθος. Δεν τη μεταχειρίζονται «μια χαρά». Στην ελληνική οικογένεια διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή της θέση, και ενίοτε υφίσταται κακοποίηση. Στην εργασία υφίσταται σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκβιασμούς, ενώ και οι γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων είναι πολύ λιγότερες από τους άνδρες, και συχνά δεν έχουν ισότιμους «μια χαρά» μισθούς.

Ο Παπανώτας δεν έχει εντρυφήσει στο πρόβλημα. Και πως να έχει εντρυφήσει; Με το life style ασχολείται επαγγελματικά ο άνθρωπος. Αλλά γι’ αυτή την ενασχόληση τον επέλεξαν με κουτοπονηριά, προκειμένου να απευθυνθούν στο αντίστοιχο τηλεοπτικό κοινό του.

Επίσης, περιόρισε το πρόβλημα σε μια μόνο πτυχή του. Στη σύναψη συντροφικής σχέσης («αν πάρει έναν σατράπη»). Και αυτά που αναδύθηκαν στην επιφάνεια τα είπε σε ανύποπτο χρόνο, πριν χρισθεί υποψήφιος. Αλλά το νοσηρό ελληνικό διαδίκτυο «σκάπτει» με επιμονή να εντοπίσει την παραμικρή φράση που μπορεί να ειπώθηκε σε συγκεκριμένο κλίμα συζήτησης, και ως απάντηση σε ισχυρισμό κάποιου συνομιλητή.

Δεν γνωρίζουμε προσωπικώς τον Παπανώτα, και σίγουρα απέχουμε παρασάγγας στην αντίληψη περί δημοσιογραφίας. Πάντως, σεξισμό δεν εντοπίζουμε στη δήλωση.

Γι΄ αυτό, παρότι είναι κατανοητή η ευαισθησία της Σοφίας Μπεκατώρου, εμβληματικής μορφής του ελληνικού «Metoo», είναι μη κατανοητή η απαίτηση εκπαραθύρωσής του.

Σε δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά 90,1», σωστά υπενθύμισε ότι σύμφωνα με έρευνες, 238.476 γυναίκες στην Ελλάδα κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά από τον σύντροφό τους/σύζυγό τους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι 653 γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε μέρα».

Αλλά με βάση το ανωτέρω απαίτησε: «Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ελπίζω ότι το κόμμα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Και ο Κασσελάκης που πάει με το ρεύμα, που είναι «αριστερός» αρχηγός από τα κοσμικά του Μαΐάμι, που δεν έχει συγκροτημένη άποψη επί των κοινωνικών προβλημάτων, τον εκπαραθύρωσε για λάθους λόγους, ενώ δεν θα έπρεπε καν να τον έχει υποψήφιο.

Αλλά αυτό είναι το έλασσον. Τουλάχιστον κατασίγασε τη δυσαρέσκεια του «κινηματικού» και «φεμινιστικού» ΣΥΡΙΖΑ. Το μείζον είναι το σοκ που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του με τη μεσαιωνική θρησκευτική δεισιδαιμονία του.

Τα περί σταυρού που σχημάτισε το λάδι στην κολυμπήθρα του, δεν δηλώνουν πίστη. Παραπέμπουν σε μεταφυσική θρησκοληψία ισότιμη με εκείνη της «Αγίας Αθανασίας» του Αιγάλεω, κατά την οποία η Παναγία επικοινωνούσε μαζί της μέσω μηνυμάτων που εμφανίζονταν στο σώμα της!

Ακόμη και ο υποστηρικτής του Γιωργος Τσίπρας - δεν ήταν ο μόνος, αλλά ήταν πιο εκδηλωτικός - δήλωσε: «Θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους πολιτικούς χώρους».

Δεν έχουν καταλάβει ότι ο Στέφανος μεταλλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «ιδιαίτερο πολιτικό χώρο». Σύντομα μάλλον θα προβληματιστούν αν πρέπει να παραμείνουν «συμπαρουσιαστές» στο πρωϊνάδικο του ΣΥΡΙΖΑ…

liberal.gr

Γιατί τόση χολή για τον Μπελέρη;


Σάκης Μουμτζής

Είναι γνωστό πως η Αριστερά και οι αριστερές ψυχούλες αισθάνονται μια αλλεργία για τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Για αυτούς εξάλλου δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, αλλά νότια Αλβανία και το θέμα κλείνει εδώ. Από τη στιγμή που η Αλβανία απέκτησε σοσιαλιστικό καθεστώς ήταν υποχρέωση κάθε αριστερού να το υπερασπιστεί στο πλαίσιο του διεθνισμού.*

Πολύ δε περισσότερο όταν το αίτημα για ένωση της Βόρειας Ηπείρου με τη μητέρα πατρίδα το πρόβαλλαν τα αστικά κόμματα στο σύνολό τους. Έτσι αυτό το σύνθημα αποτέλεσε ένα από τα ιδεολογήματα της εθνικοφροσύνης και ως εκ τούτου η Αριστερά και ο αποκληθείς «προοδευτικός» χώρος στάθηκε απέναντι.

Να υπενθυμίσω τον άγριο ξυλοδαρμό των Βορειοηπειρωτών φοιτητών το 1989 σε εκδήλωσή τους στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με δράστες ορδές ροπαλοροφόρων Κνιτών. Τότε αυτό το γεγονός πέρασε στα ψιλά του «προοδευτικού» Τύπου, ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές τήρησαν στάση ουδετερότητας. Πάλι καλά, διότι θα μπορούσαν να καταδικάσουν τους Βορειοηπειρώτες.

Συνεπώς, όλος αυτός ο θόρυβος που προέκυψε με την υποψηφιότητα Μπελέρη έχει ένα ιστορικό βάθος, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εμπάθεια και τον φανατισμό. Έχουν αντιληφθεί πως η υποψηφιότητά του θα ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά και προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Όσοι από εμάς τους μουσαφίρηδες στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε πως με την παρουσία μας θα αλλάξουμε και τον γενικό ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης, κάνουμε λάθος. Το έχω γράψει δεκάδες φορές πως η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα της Δεξιάς και του Κέντρου και επί Μητσοτάκη πέτυχε να διεισδύσει και στις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Το γεγονός πως λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου επέλεξαν να την ψηφίσουν και παλιοί αριστεροί, αυτό σημαίνει πως σήμερα, που το μέτωπο αυτό δεν υπάρχει, αυτοί οι ψηφοφόροι ή θα ψάξουν να βρουν άλλο κόμμα να ψηφίσουν ή θα αποδεχθούν-- κατά παραχώρηση και διατηρώντας αντιρρήσεις—επιλογές της παράταξης που υπογραμμίζουν τις σταθερές ιδεολογικές αρχές της Κεντροδεξιάς.

Και η επιλογή Μπελέρη υποδηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει το μεγάλο, ιστορικό κόμμα αυτού του χώρου. Ανανεώνεται, δε μεταλλάσσεται.

*Μιλώντας για τις σχέσεις της Αριστεράς με την Αλβανία και συνακόλουθα με τη Βόρεια Ήπειρο, θυμήθηκα το εξαιρετικό βιβλίο των Βασίλη Κόντη—Σπυρίδωνος Σφέτα «Εμφύλιος Πόλεμος, έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά αρχεία», εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 1999. Στη σελίδα 79 του βιβλίου διαβάζω:

«Έκθεση Χότζα προς τον Τίτο για την επίσκεψη του Βαφειάδη στα Τίρανα 24/9/1947

Σας πληροφορώ για την επίσκεψη στα Τίρανα του Στρατηγού Μάρκου. Ήρθε χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση. Για το λόγο αυτό δε συναντήθηκα μαζί του. Εξουσιοδότησα ένα σύντροφο από το Πολιτικό Γραφείο να συζητήσει μαζί του. Έθεσε (ο Βαφειάδης) τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.Να αποσταλούν 3000-4000 Τσάμηδες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τις 18.000 που ζουν στην Αλβανία, διωγμένοι από την Ελλάδα από τις δυνάμεις του Ζέρβα...

…όσον αφορά τους Τσάμηδες, θεωρούμε (λέει ο Χότζα) ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοήθειας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης…»

Έτσι, για εγκυκλοπαιδική μόρφωση, χωρίς υπονοούμενα, συνδηλούμενα και πολιτικές προεκτάσεις.

liberal.gr

Διαζύγιο «βόμβα» για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ – Η ανακοίνωση της οικογένειας


Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος, γιος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ.

Η επίσημη ανακοίνωση

«Ο Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. Και οι δύο εκφράζουν τη δυσκολία της απόφασης αυτής, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι ίδιες αξίες σεβασμού και κατανόησης θα αποτελέσουν και τη βάση της σχέσης τους στο μέλλον, μια σχέση βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας. Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τον τόπο που και οι δύο αισθάνονται σπίτι τους.

Η Οικογένεια θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

Ευχαριστούμε πολύ για τον σεβασμό και τη διακριτικότητά σας.

Γραφείο πρώην Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδος».



Η γνωριμία, ο αρραβώνας και ο γάμος του ζεύγους

Η Τατιάνα γνώρισε τον Νικόλαο το 2003 στο Γκστάαντ της Ελβετίας. Οι δυο τους ανέπτυξαν σχέση, με την Τατιάνα να βρίσκεται επίσημα δίπλα στον Νικόλαο τα επόμενα χρόνια. Το 2004, τον συνόδευσε στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας και πανηγύρισε μαζί του την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ελλάδα.

Ο αρραβώνας του ζευγαριού ανακοινώθηκε επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου 2009 από το γραφείο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Ο γάμος του ζευγαριού έγινε στις Σπέτσες, στις 25 Αυγούστου 2010, με την παρουσία πολλών μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Σημαντικές παρουσίες στον γάμο ήταν η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ, ο Χάακον, Διάδοχος Πρίγκιπας της Νορβηγίας και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ολλανδίας.

📺Με μαχητικά F-15 από τον εναέριο χώρο της Συρίας η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Όλο το παρασκήνιο


Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν συστοιχία S-200 της αεράμυνας των πυρηνικών εγκαταστάσεων Matanz - Το τελικό πράσινο φως για την επίθεση δόθηκε στο πολεμικό συμβούλιο την Πέμπτη το βράδυ
Με μαχητικά αεροσκάφη και όχι με drones φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση του Ισραήλ στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν, στο Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, το πρώτο στάδιο περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη που εξουδετέρωσαν αρχικά την αεράμυνα στη Συρία και στο Ιράκ και συγκεκριμένα τα ραντάρ ελέγχου κυκλοφορίας και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ανοίγοντας τον δρόμο στο δεύτερο στάδιο της καλά σχεδιασμένης επίθεσης - απάντησης του Ισραήλ.


Στο δεύτερο στάδιο, μαχητικά F-15 εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους από μακρινή απόσταση και δη από τον εναέριο χώρο της Συρίας, όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές στον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν ένα σύστημα S-200 στη στρατιωτική βάση του Ισφαχάν, το οποίο αποτελεί μέρος της αεράμυνας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Matanz.

Πληροφορίες αναφέρουν την ενεργοποίηση αντιαεροπορικών μέτρων από το Ιράν, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα πυραύλων στο έδαφος του Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό «πράσινο φως» για την εκδήλωση της επίθεσης στο Ιράν, δόθηκε στο πολεμικό συμβούλιο την Πέμπτη το βράδυ, στο οποίο, υποτίθεται πως θα γινόταν συζήτηση για τη Γάζα και το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο, επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο έδαφος του Ιράν, παρ' ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλά -τελικά και πολύπλοκο- χτύπημα ήταν σχέδιο των Ισραηλινών.

Με αυτόν τον τρόπο, το Τελ Αβίβ έστειλε ένα διττό μήνυμα: 1)Ότι μπορεί να χτυπήσει μέσα στο Ιράν και 2)Ότι δεν θα παραμείνει άπραγο σε καμία πρόκληση, απ' όπου και αν προέρχεται.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές δείχνουν να πηγαίνουν σε προσωρινή αποκλιμάκωση, παρ' ότι οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά λεπτές. 

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης - Ευοίωνες οι προοπτικές


Με εγκωμιαστικό ρεπορτάζ αναφέρονται στην οικονομία της Ελλάδας οι Times του Λονδίνου. «Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη», έχει τίτλο το ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία.

Στο εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την κρίση χρέους και τα προγράμματα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους Ευρωπαίους πιστωτές της περιόδου 2010-18, «τα πράγματα τώρα βελτιώνονται».

«Η ελληνική οικονομία -αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα- συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,4% το 2021, 5,9% το 2022 και 2,1% το 2023».

«Η ανεργία – τονίζεται στο ρεπορτάζ - που έφθασε στα ιστορικά υψηλά του 27,2% το 2013, έχει μειωθεί στο 10%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί στο 7%. Τα ελληνικά ομόλογα που αξιολογούνταν ως «σκουπίδια» (junk) για περισσότερο από μια δεκαετία, πρόσφατα αναβαθμίστηκαν στην επενδυτική βαθμίδα από τρεις εκ των τεσσάρων οίκους αξιολόγησης. Μόνο η Moody’s δεν έχει προχωρήσει ακόμη αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει, με βάση και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη».

Στο ρεπορτάζ αναδεικνύεται επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες στον πλανήτη στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η φαρμακευτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με παραδοσιακά ανεπτυγμένους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, έχουν εξίσου θετικές επιδόσεις.

Οι Times του Λονδίνου κάνουν ειδική αναφορά στον τουρισμό επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 17% στα 32 εκατομμύρια το 2023 συγκριτικά με το 2022 και οι προβλέψεις συγκλίνουν για επίδοση – ρεκόρ τη φετινή χρονιά. 

«Η Αθήνα έχει γίνει προορισμός από μόνη της, πολύ περισσότερο από σημείο διέλευσης για τα νησιά. Τα μουσεία της έχουν βελτιωθεί και τα εστιατόρια και τα μπαρ της έχουν γίνει πιο εκπλεπτυσμένα, επωφελούμενα από την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η εφημερίδα.
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και στην αγορά ακινήτων, «που κινείται δυνατά την τελευταία τριετία», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς σε εκτιμήσεις τους που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ.

Ευρωεκλογές: Υποψήφιες στο ίδιο ευρωψηφοδέλτιο οι Αγγελική Ηλιάδη, Βέφα Αλεξιάδου και Εύη Βατίδου


Τα τρία γνωστά πρόσωπα της showbiz περιλαμβάνονται μεταξύ των 42 που περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ.

Τους 42 υποψήφιους που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.). Ειναι αξιοσημείωτο πως ανάμεσά τους βρίσκονται αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής showbiz, όπως η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, η μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου και το μοντέλο Εύη Βατίδου.

Υποψήφιος είναι, ακόμα, ο πρόεδρος του κόμματος, Φίλιππος Καμπούρης και ο γιατρός Φαίδων Βόβολης, ο οποίος την περίοδο της πανδημίας εξέφραζε συχνά-πυκνά μέσω διαδικτύου τις απόψεις του κατά του κορωνοϊού και των εμβολίων.

Η ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρει:

«Ο ΛΑ.Ο.Σ. – ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ανακοινώνει τους 42 υποψήφιους Ευρωβουλευτές που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο ρήξης και ανατροπής του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ δήλωσε τα εξής: «Ήρθε η ώρα να ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ όλους αυτούς που εγκληματούν εις βάρος όλων εμάς των ΕΛΛΗΝΩΝ! Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μεγάλη ΜΑΧΗ για ΕΛΛΑΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ! Σας θέλουμε μαζί μας για την Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες!».

Οι υποψήφιοι

ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΓΕΝΟΒΕΦΑ (ΒΕΦΑ) του Οδυσσέα – Επιχειρηματίας – Μαγείρισσα – Εκδότρια – Συγγραφέας
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη – Ιδιωτική Υπάλληλος – Εικαστικός
ΒΑΤΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) του Νικολάου – Παρουσιάστρια
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Νικολάου – C.I.O. – Επικεφαλής Συστημάτων Πληροφορικής
ΒΛΑΧΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ του Παναγιώτη – Επιχειρηματίας
ΒΟΒΟΛΗΣ ΦΑΙΔΩΝ του Ηλία – Καρδιολόγος – Ιδιοκτήτης Καρδιολογικού Κηφισιάς
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΙΜΟΛΕΩΝ του Χρήστου – Απόστρατος Στρατηγός Ελληνικής Αστυνομίας – Ιατρός -Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Κωνσταντίνου – Επιχειρηματίας
ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιχαήλ – Συνταξιούχος Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Αλέξη – Πρόεδρος Σημείου Στήριξης
ΗΛΙΑΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Βασιλείου – Τραγουδίστρια
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Κωνσταντίνου – Δικηγόρος παρά Αρείου Πάγου
ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θεοφάνη – Πρέσβης ε.τ.
ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Κυριάκου – Μονογονέας – Ιδιωτική Υπάλληλος
ΚΑΛΤΣΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του Ιωάννη – Υπαξιωματικός Αστυνομίας ε.α.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του Ιωάννη – Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ.
ΚΑΠΟΥΣΟΥΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αναστάσιου – Επιχειρηματίας
ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Παναγιώτη – Διευθυντής Πωλήσεων – Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΚΑΡΥΔΑ ΜΑΡΙΑ (ΚΩΣΤΟΥΛΑ) του Βασιλείου – Ηθοποιός
ΚΑΤΣΙΦΑ ΕΡΜΙΟΝΗ του Γιάννη – Βρεφονηπιοκόμος – Αδερφή του δολοφονημένου Ήρωα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα
ΚΙΑΜΙΛΗ ΜΑΡΙΑ του Λουκά – Απόστρατος Πολεμικού Ναυτικού
ΚΟΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου – Οικονομολόγος – BA MA MPhil PhD
ΚΟΥΡΟ ΛΕΥΤΕΡΙΑ του Παντελή – Ιατρικός Συνεργάτης
ΚΟΥΦΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αθανασίου – Στιχουργός
ΚΡΕΣΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αναστάσιου – πρώην Βουλευτής Ηλείας – Υπάλ. Υπουργείου Ανάπτυξης
ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνος – Ταξίαρχος ε.α.
ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Χαράλαμπου – Υπηρεσίες Ασφάλειας
ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Ιωάννη – Δικηγόρος παρά Αρείου Πάγου – Δημοσιογράφος
ΜΟΣΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παράσχου – Απόστρατος Αξιωματικός Στρατού
ΜΟΥΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Ναπολέοντος – Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
ΜΠΟΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) του Βασιλείου – Διαφημιστής – Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής
ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ του Ιωάννη – Επιχειρηματίας
ΝΙΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θωμά – Δύτης
ΠΑΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΑ του Χρήστου – Ιδιωτική Υπάλληλος
ΠΙΤΤΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΠΟΥΝΤΟΥ) του Παναγιώτη – Οικονομολόγος
ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Στεφάνου – Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΝΑ) του Εμμανουήλ – Συγγραφέας – Παρουσιάστρια – Σύμβουλος Ολιστικής Υγείας και Ομορφιάς
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΛΑΔΑ του Ισαάκ – Ιδιωτική Υπάλληλος
ΤΑΜΗΛΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του Αλεξάνδρου – Πολιτικός Επιστήμονας
ΤΟΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σωτηρίου – Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ. – τ. Δημοτικός Σύμβουλος
ΤΣΑΛΑΜΑΝΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΑ (ΑΥΡΑ) του Στρατηγάκη – Ζωοφιλικές Οργανώσεις και Προστασίας του Περιβάλλοντος
ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ ΗΛΙΑΣ του Αντωνίου – Μηχανολόγος Μηχανικός Διδάκτωρ Ε.Μ.Π.».

📺Ο Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-«Γειά σου Αλέξη τι κάνεις;» είπε στον Τσίπρα στον οποίο τα γίδια φώναζαν «Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά»🤣🤣


Τα «αποκαλυπτήρια» του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτήν την ώρα ώρα στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Το παρών στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έγινε δεκτός με το σύνθημα «Τσίπρα γερά, να φύγει η δεξιά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνοντας τον λόγο χαιρέτισε τον Αλέξη Τσίπρα από τη σκηνή. «Γεια σου Αλέξη! Τι γίνεται;» είπε χαμογελώντας.

Η Κουμουνδούρου έχει ήδη ανακοινώσει τους 37 υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι 35 προέκυψαν από τις προκριματικές εκλογές του κόμματος ενώ υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι δύο νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.

Σήμερα  έγιναν γνωστά και τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης Πρόκαιται για την Μέλπω Λεκατσά, Συνταξιούχο Φαρμακοποιό
τη Δέσποινα Σίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, τη Βιολέτα Κόρδατζη, Μηχανικό μηχανολογικού σχεδιασμού, τον Βασίλη Παπαλαζάρου, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή – Βιολόγο και την Λυδία Βενέρη Δικηγόρο, διεθνολόγο, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου.



Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στην κριτική που δέχεται για τα όσα εξελίχθηκαν στην παρουσία του στην Αμερική.
Παρόντος του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως «έρχομαι λοιπόν σε μία προσωπική στιγμή, που μοιράστηκα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, από μία αφήγηση των γονιών μου. Μία προσωπική στιγμή που είδα να βαφτίζεται από την προπαγάνδα «θαύμα Κασσελάκη». Είδα να μου φορτώνονται φράσεις που ποτέ δε χρησιμοποίησα. Και αλαζονεία που ποτέ δεν είχα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «μην ψάχνετε σ’ εμένα για κρίσεις μεσσιανισμού».



Ως προς την αποστροφή του περί θρησκείας και πατριωτισμού, «για μένα Σύγχρονη Αριστερά είναι εκείνη που δεν εκχωρεί τον πατριωτισμό στους πατριδοκάπηλους.

Που δεν εκχωρεί την πίστη όποιου πολίτη θέλει να πιστεύει στο εμπόριο πίστης της Δεξιάς. Που δεν εκχωρεί την ασφάλεια σε μία ΝΔ που επί των ημερών της έχουν εκτοξευτεί όλοι οι δείκτες του εγκλήματος» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, για να συμπληρώσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως «διάλογος με την Τουρκία ναι, αλλά με σαφή στόχευση: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, απόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ, καμία απεμπόληση του μονομερούς κυριαρχικού μας δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια».

«Τις επόμενες εβδομάδες, ως τις εκλογές, θα δείτε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην εκδήλωση και γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά». Τον πρώην πρόεδρο υποδέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.







📺ΦΑΠΕΣ Στέφου σε Αντώναρο: «Γίνατε Συριζαίος της πλάκας τώρα στα γεράματα-Γελάνε και τα πόμολα»


Έντονη αντιπαράθεση επικράτησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής One Talk με τον Τάκη Χατζή, στο κανάλι ΟΝΕ, μεταξύ του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αντώναρου και του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία Νίκου Στέφου.

Αφορμή της αντιπαράθεσης αυτής ήταν τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για το θαύμα και τον περιβόητο… σταυρό που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της βάφτισής του. Ο κ. Στέφος χαρακτήρισε «ντροπή» τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο», σχολιάζοντας έντονα τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη. «Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι ο ίδιος είναι ένα μέρος θαύματος, δηλαδή μετά τα ψάρια και το Όρος των Ελαιών έχουμε και τον σταυρό που βαπτίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγη ντροπή επιτέλους. Και το υπερασπίζεστε ένας άνθρωπος, άσχετο με το που είστε σήμερα, κάποτε υπήρξατε εκπρόσωπος της κυβέρνησης (ΝΔ) και σοβαρός», είπε ο κ. Στέφος, απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Αντώναρο.

Από τη μεριά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε υποστηρίζοντας πως «άλλοι δεν έχουν ντροπή κλέβοντας τον ελληνικό λαό», για να έρθει χωρίς καθυστέρηση η απάντηση του κ. Στέφου λέγοντας πως «εγώ τουλάχιστον δεν έφυγα από την παράταξη, ήμουν Νεοδημοκράτης και παρέμεινα Νεοδημοκράτης, που γίνατε Συριζαίος τώρα στα γεράματα. Γελάνε και τα πόμολα».

@ellada24gr Χαμός με Αντώναρο και Στέφο: "Κάποτε ήσασταν στη ΝΔ και σοβαρός και γίνατε Συριζαίος - Γελάνε και τα πόμολα" #antonaros #syriza #stefos #politiki #ellada24 #greeknews #greektiktok #tiktokgreek #ellinikotiktok #tiktokg #tiktokgreece #greecetikto #foryou #foryoupage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - Ellada24

Σκρέκας: Πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ σε Leroy Merlin, Jysk, Attica και άλλες 8 επιχειρήσεις


Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή. Αφορούν παραβάσεις των διατάξεων για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά και μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα:

1. Για παραβάσεις των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 15 του ν. 4177/2013, σχετικά με τη διενέργεια παραπλανητικών εκπτώσεων και προσφορών προς τους καταναλωτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.380.000 ευρώ σε επτά επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ επιβλήθηκαν τα ακόλουθα πρόστιμα:

2. Για παραβάσεις του ν. 2251 του ν. 2251/1994 περί προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ σε τέσσερις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στην εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS AEBE για παραβάσεις που αφορούν σε:

• Καθυστέρηση επιστροφής χρημάτων πέραν των 14 ημερολογιακών ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, μετά την ακύρωση ηλεκτρονικής παραγγελίας εκ μέρους του καταναλωτή.

• Ανακριβή ενημέρωση των καταναλωτών στους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας για το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τις συμβάσεις από απόσταση, εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του προϊόντος.

• Παραπομπή καταναλωτών στον πάροχο εμπορικής εγγύησης εφόσον ένα προϊόν δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση, αλλά και μη ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεών της.

• Καταχρηστικούς όρους συναλλαγών που αφορούν τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας όπως:

1.Περιορισμό της ευθύνης για κρυμμένα ελαττώματα του προϊόντος

2. Περιορισμό της προθεσμίας στην οποία ο καταναλωτής οφείλει να υποβάλει τα παράπονα ή να εγείρει τις αξιώσεις του κατά του προμηθευτή

3. Μετακύλιση της ευθύνης του πωλητή στον παραγωγό του αγαθού ή σε άλλον

• Παροχή εσφαλμένων πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την τιμή, τις προδιαγραφές και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων.


Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας απ' όλους είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί. Οι αθέμιτες πρακτικές που αλλοιώνουν το κριτήριο των καταναλωτών δεν γίνονται αποδεκτές και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν βαρύτατα πρόστιμα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην προσπάθειά μας προκειμένου να λειτουργεί σύννομα όλη η εφοδιαστική αλυσίδα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων».

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» της Ελλάδας - Μπαίνουν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας


Υπογράφηκε σήμερα (19.4.2024) από τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»).

Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Δείτε ΕΔΩ τις 198 παραλίες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
  1. η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
  2. η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
  3. η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
  4. η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
  5. η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
  6. η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων, που θεσπίσαμε με το νόμο 5092/2024, είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη. Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε πολύτιμο συστατικό στοιχείο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επιδίωξή μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τώρα το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις «Απάτητες παραλίες», το οποίο θα ισχύει έως ότου εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν ανατεθεί για τις περιοχές Natura 2000. Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία, με αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυμένο σύστημα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Λαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σημασίας. Η Απόφασή μας για τις λεγόμενες «Απάτητες παραλίες» προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης ρίχνει... Άγκυρα στη φιλοξενία: Υποδοχή Τούρκων στη Λέσβο με selfies και κουβεντούλα


Με ενθουσιασμό υποδέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη-«έκπληξη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Με ενθουσιασμό υποδέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη-«έκπληξη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο οποίος φορώντας το καπέλο του οικοδεσπότη, υποδέχθηκε 92 Τούρκους τουρίστες που έφτασαν με πλοίο από το Αϊβαλί, προσφέροντας χαμόγελα και αναμνηστικές selfies.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ μεταδίδει την είδηση με τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με τους Τούρκους τουρίστες» και αναφέρει ότι «ο Μητσοτάκης έκανε έκπληξη και καλωσόρισε στο λιμάνι της Μυτιλήνης 92 Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν από το Αϊβαλί. Ο Έλληνας αρχηγός συνομίλησε με τους Τούρκους τουρίστες και έβγαλε selfies.

`
Η έκπληξη αυτή, που δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Τούρκους επισκέπτες. Μεταξύ των τουριστών βρισκόταν και ο αντιδήμαρχος του Αϊβαλί, Αλί Τζάλε, με τον οποίο ο Μητσοτάκης αντάλλαξε απόψεις για την τουριστική συνεργασία και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο παρουσιάζεται ως έναν έμπρακτο δείγμα διπλωματίας και μία θερμή χειρονομία φιλίας.

Μαρία Ζαχαράκη
EΘΝΟΣ

Τραγωδία στο Μάτι: Ένοχος ο τότε διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου για ψευδή στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές


Λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ένοχος κρίθηκε ένας εξ αυτών σε άλλο ποινικό δικαστήριο και συγκεκριμένα ο τότε διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννης Φωστιέρης.

Της Άννας Κανδύλη 

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ώρα της πυρκαγιάς, στις 23 Ιουλίου 2018.

Εις βάρος του αλλά και σε βάρος του υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων του Π.Σ. Χρήστου Γκολφίνου, που κρίθηκε αθώος, είχε στραφεί ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Κώστας, υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησαν σκόπιμα τις Αρχές. Και συγκεκριμένα ότι έδωσαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

enikos.gr

Έκπληξη Ανδρουλάκη: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές


Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης: Ο παπα-Μιχάλης της σειράς, κατά κόσμον Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός στο σίριαλ «Σασμός», θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Ο εκλεκτός ηθοποιός, που με την ερμηνεία του στον «Σασμό» εδώ και τρία χρόνια έχει προκαλέσει διθυραμβικές κριτικές, πήρε τη μεγάλη απόφαση μετά το pressing του Νίκου Ανδρουλάκη και θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Αεράκης υπογράφει και πολλούς από τους διαλόγους της σειράς «Σασμός». Γεννημένος στα Ανώγεια και μόνιμος κάτοικος Χανίων, στο παρελθόν έχει διατελέσει επί πολλά έτη καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Κρήτης.

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «κλείσει» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έναν υποψήφιο βουλευτή με το ΜέΡΑ25 στο παρελθόν, τον Κώστα Χουλιάρα. Θα περιληφθούν, ακόμη, ο ιατρός Νίκος Ξυλούρης, η Μαρία Μπουζέτη, προερχόμενη από το Volt, η απόδημη από το Λονδίνο Κατερίνα Πλέσια, η Κωνσταντίνα Αδάμου, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Θεσσαλονίκης, η Γεωργία Σωτηροπούλου, αγρότισσα στο επάγγελμα, και ο Γιάννης Πάζιος, γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

📺Έκπληξη για τους Τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη – Τους υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Δείτε φωτό


Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express

Μια έκπληξη περίμενε το πρωί τους 92 Τούρκους επισκέπτες της Μυτιλήνης με το πλοίο «Εσρέφ Ζαλέ» όταν διαπίστωσαν ότι στο λιμάνι της πόλης τους υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανάμεσα τους, και ο καπετάνιος του πλοίου Αλή Ζαλέ ο οποίος είναι αντιδήμαρχος της αντικρινής στη Μυτιλήνη πόλης Αϊβαλί.

«Επί της υποδοχής είμαστε. Καλώς ήρθατε. Απολαύστε τη διαμονή σας εδώ» ανέφερε στους Τούρκους τουρίστες ο πρωθυπουργός.



Ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με Τούρκους τουρίστες και ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την ταχύτητα έκδοσης της θεώρησης σε 20 από τους 92 Τούρκους επισκέπτες που επέλεξαν να εκδώσουν θεώρηση στη Μυτιλήνη, και όχι στις Προξενικές αρχές της χώρας στην Τουρκία.


Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης όπου και έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Χριστόφα.





Σε μία περίοδο που πέραν του εσωτερικού ενδιαφέροντος, η επίσκεψη ενέχει και συμβολικό χαρακτήρα. Διεξάγεται σε μία περίοδο, που η αναβίωση της προκλητικότητας της Άγκυρας σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, επανέφερε στο προσκήνιο, την επαναλαμβανόμενη αμετακίνητη και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί των αδιαπραγμάτευτων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και η παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί Ανατολικού Αιγαίου, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση αυτή.

Παράλληλα, όμως, η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο, επαναφέρει και την προεκλογική τακτική που ακολουθήθηκε και στις εθνικές εκλογές, με τα γνωστά αποτελέσματα, που είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη επαφή του πρωθυπουργού με τους πολίτες και η προβολή των κυβερνητικών δεσμεύσεων που γίνονται πλέον πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παράδοση ενός ακόμη αναπτυξιακού έργου στην περιφέρεια, και ειδικότερα του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Ένα ακόμη έργο που ενισχύει τη δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι η δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ που ήδη διανύει η χώρα θα ταυτιστεί με την ωρίμανση και παράδοση όλο και περισσότερων έργων υποδομής, στους πολίτες, με στόχο πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας. Το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Καλλονή, όπου θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Δυτικής Λέσβου και θα έχει συνάντηση με πολίτες. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου -αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε.

Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών.

Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον Υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.

Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα και κ. Δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.

Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής».

«Ήθελα να σας θυμίσω κάτι: πριν από ένα χρόνο περίπου είχατε επισκεφθεί τη Λέσβο και στο Επιμελητήριο σας έθεσα κάποια αιτήματα. Ένα αίτημα, που έθεσα με επίταση, που ήδη το είχαν θέσει και βουλευτές, ήταν η διευκόλυνση χορηγήσεως βίζας σε επισκέπτες στα νησιά και το κάνατε», σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της Visa Express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά ταξιδιώτη.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε στη συνέχεια με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε για τη σημαντική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έργα υποδομής.

Τραγωδία στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού


Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του Κώστα Αγοραστού για την συσχέτιση της δικογραφίας του με τη συνολική δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών, που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής.

Ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη, όπως μεταδίδει το larissanet.gr, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που διώκεται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το μπάζωμα του χώρου της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών λίγες μέρες μετά την τραγωδία, αποτελεί πλέον τον 34ο κατηγορούμενο για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών συνεδρίασε σήμερα, την ίδια στιγμή που στον εφέτη ανακριτή απολογούνται στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία διώκονται για κακούργημα και πλημμελήματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ότι θα ερευνηθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας που εξέδωσε απορριπτική διάταξη για καταγγελθέντες, από τους συγγενείς θυμάτων, υπουργούς ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση των Τεμπών. Την σχετική παραγγελία δίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία φαίνεται πως προέκυψαν από τις έρευνες στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του ThessToday.gr, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί και εξετάζονται σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα. Αυτό που θα πρέπει αρχικά να εξακριβωθεί, είναι εάν αυτά ανήκουν σε ζώα, ή σε άνθρωπο.

📺Αυτά δεν τα φωνάζουμε γιατί χαλάνε το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ😜😜ΒΙΝΤΕΟ


Jourova, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια: Έχω την πολύ καλή αίσθηση ότι
η Ελλαδα προοδεύει ειδικότερα στα ζητήματα σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.


📺Η ΝΔ επανέρχεται σε μονοπάτι συσπείρωσης - Ξεκινά το κύμα περιοδειών Μητσοτάκη, έρχονται τα κομματικά κλιμάκια


Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα το πρωί στη Λέσβο για την παράδοση σημαντικών έργων υποδομής - Βελτίωση των επιδόσεων της ΝΔ αποτυπώνει η χθεσινή έρευνα της Metron Analysis

Η διήμερη... ανάπαυλα εξωτερικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήκει στο παρελθόν, καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα το πρωί μπαίνει και πάλι στον στίβο των περιοδειών με μια επίσκεψη στη Μυτιλήνη, όπου θα μιλήσει με πολίτες, θα παραστεί στην άφιξη Τούρκών πολιτών που κάνουν χρήση του ευνοϊκού καθεστώτος για τη βίζα και θα δώσει το παρών σε σημαντικά έργα υποδομής. Αμέσως μετά, το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με πολίτες σε καφέ στον Άγιο Δημήτριο και την άλλη εβδομάδα σειρά έχουν τα εγκαίνια του τελευταίου τμήματος του οδικού άξονα Ε65, πριν τη Λαμία.

Το παραπάνω πρόγραμμα καταδεικνύει την ειλημμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να κάνει πυκνές περιοδείες, προκειμένου η ΝΔ να πετύχει τον εκλογικό της στόχο να είναι τουλάχιστον στα νούμερα του 2019, όταν είχε αποσπάσει 33,12% των ψήφων στις ευρωεκλογές τότε. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ενταθεί αμέσως μετά το Πάσχα, όταν και θα μπούμε στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είναι το δυνατό χαρτί της ΝΔ και η γενική στρατηγική προσέγγιση της ΝΔ είναι ο αρχηγός της να είναι «μπροστάρης» στη μάχης.


Ήδη, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν σημάδια αλλαγής του κλίματος που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα και «πίεζε» εκλογικά τη ΝΔ. Η υποψηφιότητα Μπελέρη ήταν, ενδεχομένως, καταλύτης σε αυτή την κατεύθυνση, με τον κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες να υπεραμύνεται της επιλογής του, απαντώντας σε πυρά εξ αριστερών και εκ δεξιών. «Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό, τον οποίον νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται», υπογράμμισε χθες, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο συμβολισμός, άλλωστε, είναι άρρηκτο στοιχείο της υποψηφιότητας Μπελέρη και η ουσία, όμως, δεν είναι αμελητέα, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που κάνει «γκελ» στη ραχοκοκαλιά της παράταξης, αλλά και σε ένα πιο δεξιόστροφο κοινό.

Τάσεις συσπείρωσης

Η χθεσινή έρευνα της Metron Analysis για το Mega, πάντως, αποτύπωσε τις τάσεις συσπείρωσης της ΝΔ που καταγράφουν όλοι οι δημοσκόποι στις κυλιόμενες μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Όπως επισημαίνεται, η τάση φθοράς του κυβερνώντος κόμματος «φρέναρε», ενώ άρχισε και πάλι να «τσιμπάει» και από τα δεξιά της, αλλά και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, καθώς προοδευτικά τα διλήμματα γίνονται και πιο καθαρά.

Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι στο 32,3%, βελτιώνοντας κατά μια μονάδα την επίδοση του σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, ενώ απώλεια περίπου μιας μονάδας έχει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, που στην εκτίμηση ψήφου αποτυπώνεται λίγο πάνω από το 8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει οριακά κέρδη και είναι καθαρά δεύτερος με 15,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική του πορεία με 12% στην εκτίμηση ψήφου και μονοψήφια επίδοση στην πρόθεση ψήφου. Σημειωτέον, υπάρχει στην έρευνα και ένα ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που αγγίζει το 9%.



Στη ΝΔ, πάντως, παίρνουν την ευρωκάλπη πολύ σοβαρά, γι' αυτό και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη βέλτιστη δυνατή εκλογική προετοιμασία. Σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της οδού Πειραιώς θα συνέλθει η επιτροπή εκλογικού αγώνα του κόμματος, προκειμένου να γίνει μια επεξεργασία της εκλογικής στρατηγικής, αλλά και του προγράμματος των περιοδειών. Άλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στον δρόμο τα κομματικά κλιμάκια που θα συναπαρτίζονται από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη. Για τον συντονισμό των κλιμακίων, μάλιστα, ειδικό ρόλο στην εκλογική task force της ΝΔ έχουν αναλάβει δύο πολύπειρα κομματικά στελέχη, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Κατσαούνος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Η κατάρα της Θεσσαλονίκης: Οι προσφυγές εκτροχίασαν όλα τα έργα


Οι καθυστερήσεις στο μετρό, το ναυάγιο της υποθαλάσσιας αρτηρίας, το Thess INTEC και τώρα το Flyοver - Κάθε φορά που ένα νέο έργο μπαίνει στις ράγες έρχεται μια βιομηχανία δικαστικών προσφυγών από κάθε λογής συλλογικότητες, αρχαιολόγους, οικολόγους, ακόμα και από έναν μητροπολίτη

Μια... αόρατη κατάρα φαίνεται ότι κυνηγάει σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που πέρασαν από χίλια εμπόδια για να προχωρήσουν και ταλαιπώρησαν αφάνταστα -για πολλά χρόνια- τους κατοίκους της πόλης, όπως το μετρό, ορισμένα μάλιστα «βούλιαξαν» στον βυθό του Θερμαϊκού, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία. Κοινός παρονομαστής σε όλα, η πλημμυρίδα δικαστικών προσφυγών από οργανωμένες ομάδες πολιτών, διάφορους φορείς της πόλης, τις πάσης φύσεως λεγόμενες συλλογικότητες, που ήρθαν να προστεθούν στις εμπλοκές μεταξύ των εκάστοτε μνηστήρων του κάθε έργου.

Μια κατάσταση άρρωστη, καθόλου άγνωστη και στην υπόλοιπη χώρα, αλλά στη Θεσσαλονίκη οι διαστάσεις αυτού του φαινομένου δεν έχουν προηγούμενο. Σαν να υπακούει πλέον σε μια παράδοση της πόλης, έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα προσφυγών ώστε κάθε φορά που ένα νέο έργο μπαίνει στις ράγες έρχονται αυτές να το καθυστερήσουν, να το «ψαλιδίσουν», να το εκτροχιάσουν, ακόμα και να το ακυρώσουν. Με τα σύνορα της γνήσιας ευαισθησίας, ανησυχίας και αντίδρασης από τη μια και της σκοπιμότητας, των ιδεοληπτικών εμμονών και πεισματικών αρνήσεων σε ό,τι καινούριο και σύγχρονο έρχεται να αλλάξει τη ζωή της Θεσσαλονίκης προς το καλύτερο από την άλλη, συχνά καθόλου ευδιάκριτα, η πόλη «ματώνει» εδώ και δεκαετίες μαχόμενη και με τον εαυτό της.


Στοπ στα έργα για το Flyover μετά την προσφυγή πολιτών και φορέων στο ΣτΕ. Το έργο, με την κατασκευή μιας υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας 7,6 χλμ., που θα περιλαμβάνει και μια γέφυρα 4 χλμ., θεωρείται καταλύτης για την κυκλοφοριακή αποφόρτιση της πόλης
Ασκήσεις καθυστερήσεων


Κάπως έτσι, η διακοπή των εργασιών στον Flyover, λόγω της προσωρινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ελλάδα, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη. Γιατί στην πόλη αυτή οι προσφυγές έχουν γίνει πλέον η κανονικότητα. Αναμετριέται με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους -αλλά και τις δικές της- επί δεκαετίες και χάνει. Με αυτή τη φάμπρικα, οι κάθε λογής συλλογικότητες, αυτοσχέδιες επιτροπές κατοίκων ή μεμονωμένα άτομα που θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματα ή τα συμφέροντά τους επιδίδονται σε ασκήσεις καθυστερήσεων κάθε έργου που οδηγεί τον τόπο όπου κατοικούν προς τα εμπρός, καταδικάζοντάς τον σε ταλαιπωρία, υστέρηση, αδικώντας τις προοπτικές του.

Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε προηγμένη χώρα με αυτό της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τις καθυστερήσεις τέτοιας σημασίας έργων, για τις οποίες ευθύνονται ομάδες πολιτών, αρχαιολόγοι, τοπικοί σύλλογοι, οικολόγοι, η Ορνιθολογική Εταιρεία, ακόμη κι ένας μητροπολίτης! Καμιά η σημασία των επιστημονικών γνωματεύσεων πανεπιστημίων, ινστιτούτων, ερευνητικών φορέων, όλων των σχετιζόμενων ειδικών για τους περιβαλλοντικούς, κατά κανόνα αλλά όχι μόνο, όρους εκτέλεσης ενός έργου. Υπάρχει η «βιομηχανία των προσφυγών» που μπορεί να ακυρώσει τα πάντα.

Αρκεί μια προσφυγή όσων θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον, ακόμη και όταν δεν είναι ειδικοί, αλλά απλώς εκπροσωπούν τοπικά μικροσυμφέροντα ή ακόμα μόνο τον εαυτό τους, την παρέα τους και τις προκαταλήψεις τους, για να μπλοκάρει το έργο. Για μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, για χρόνια, στην πιο συνηθισμένη, ακόμη και για πάντα, στη χειρότερη.

Με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν επίσης τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες στην πλημμελή προετοιμασία των διαγωνισμών κάποιων έργων, κάτι που δίνει αφορμή (ή και άλλοθι) για τις ενέργειες των άλλων.


Ακόμα και για το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το οποίο οι ντόπιοι καμαρώνουν και απολαμβάνουν μαζί με τους τουρίστες, υπήρξε η… απαραίτητη προσφυγή 200 κατοίκων της περιοχής. Και μπορεί το ΣτΕ να την απέρριψε, η πολύμηνη καθυστέρηση, όμως, υπήρξε

Το νέο ραντεβού με το ΣτΕ

Και πάνω που πήγε να «αναπνεύσει», το καθιερωμένο ραντεβού των ομάδων των πολιτών και κάποιων φορέων με το ΣτΕ έδωσε πάλι αποτέλεσμα. Στοπ στα έργα για το Flyover. Ξανά από την αρχή, η ίδια γνωστή ιστορία. Μιλάμε μάλιστα για ένα έργο που από τους ειδικούς θεωρείται καταλύτης για την κυκλοφοριακή αποφόρτιση της πόλης, επομένως και για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, συνακόλουθα της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Eργο δύσκολο και απαιτητικό τεχνικά, που θα εκσυγχρονίσει τη σημερινή ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό σε μήκος 12 χλμ., με την κατασκευή μιας υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας 7,6 χλμ. πάνω από τη σημερινή ανατολική περιφερειακή οδό, που θα περιλαμβάνει και μια γέφυρα 4 χλμ.

Για την ιστορία, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, ο Σύλλογος Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν ότι τα έργα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο δάσος λόγω των γεωτρήσεων στις όχθες του ρέματος Μαλακοπής, με επακόλουθο την καταστροφή του οικοσυστήματος και τον κίνδυνο πλημμυρών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Το «ένδοξο» παρελθόν

Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης στην ασθένεια των προσφυγών είναι δυστυχώς ένδοξο. Πρώτο στον βωμό των προσφυγών των κατοίκων και των φορέων βυθίστηκε σχεδόν αύτανδρο το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Ακολούθησε το μετρό, όπου οι προσφυγές ξεκίνησαν το 2006 και ήταν χωρίς μέτρο.

Ειδική περίπτωση εδώ αποτελεί η στάση της Μητρόπολης σε σχέση με τον σταθμό Παπάφη. Η διοίκηση του ιδρύματος τον Δεκέμβριο του 2004 ενέκρινε τη «δωρεάν διάθεση της αιτούμενης έκτασης εκτιμώντας το μέγεθος της ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο της πόλης». Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2008 επανήλθε και έθεσε ζήτημα αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση για το ύψος της αποζημίωσης που φάνηκε να καταλήγει σε ένα ποσό γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, όχι σε χρήμα αλλά υπό μορφή έργου. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα αναλάμβανε τη δαπάνη για την ανακαίνιση του Παπάφειου. Η συμφωνία αυτή όμως δεν προχώρησε. Η κυβέρνηση Καραμανλή την κληροδότησε στην επόμενη, του Γιώργου Παπανδρέου, και η διοίκηση του Παπάφειου, υπό τον τότε μητροπολίτη Ανθιμο, προσέφυγε στο ΣτΕ στις 31 Μαρτίου 2010 επιχειρώντας να μπλοκάρει την απαλλοτρίωση της έκτασης 900 τ.μ.

Η εκκρεμότητα αυτή καθυστέρησε μια σειρά εργασιών, με τους μετροπόντικες να παραμένουν ακίνητοι στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου επί 18 μήνες. Τελικά, προ του ενδεχομένου ο σταθμός Παπάφη να καταργηθεί, ο Ανθιμος υποχώρησε. Επήλθε τριμερής συμφωνία (δήμος - ίδρυμα - Αττικό Μετρό) για άμεση κατασκευή του σταθμού, που όμως καθυστέρησε πάλι λόγω προσφυγών με αντιρρήσεις για την παραχώρηση γης. Το εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Παπάφη άνοιξε στις 22 Οκτωβρίου 2012.

Την ίδια ώρα άρχιζε η περιπέτεια του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία. Αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ, ξεκινώντας από τον δήμο, επί διοίκησης Μπουτάρη το 2014, και πλαισιωμένες στην πορεία από φορείς, επιτροπές πρωτοβουλίας κατοίκων με... επίδικο την τύχη των αρχαιοτήτων στον σταθμό. Αντιφατικές επιλογές και από πλευράς Πολιτείας επί υπουργών Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα (επί Σαμαρά) και Αριστείδη Μπαλτά (ΣΥΡΙΖΑ) για τη διαχείριση του θέματος, πρώτα για απόσπαση και μεταφορά, μετά για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ (επί τόπου) με παράλληλη δημιουργία του σταθμού και στη συνέχεια επιστροφή στην πρώτη επιλογή, αποδιάρθρωσαν παντελώς το έργο. Το ΣτΕ το 2016 απέρριψε τις προσφυγές.

Η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε μια αέναη δικαστική διένεξη με πρωταγωνιστές τον δήμο και φορείς όπως η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, με τους κατοίκους ομήρους επί χρόνια.

Νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και επί υπουργίας Λίνας Μενδώνη από τους εν λόγω φορείς και κινήσεις στις 20 Ιουλίου 2020, νέα απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 29 Απριλίου 2021, ξανά προσφυγή στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 με ασφαλιστικά μέτρα 304 πολιτών, ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο για «προσβολή της προσωπικότητάς τους». Φυσικό επακόλουθο νέα καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Τον Ιανουάριο του 2022 το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, απορρίπτοντας το αίτημα των πολιτών και των φορέων της πόλης για πάγωμα των εργασιών, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις αρχαιότητες, όπως υποστήριζαν οι προσφεύγοντες.


Προσφυγή και κατά του πρώτου πάρκου καινοτομίας της χώρας, του Thess INTEC, με αιτιολογία ότι δεν προστατεύεται επαρκώς ο υγρότοπος του Ελους της Περαίας

Οι αναπλάσεις

Ανάλογη τύχη είχαν και άλλα έργα στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και για το εξαιρετικό έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, που τους απονεμήθηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την περίοδο 2004-2008, ενώ συμπεριελήφθη στα υποψήφια έργα για το βραβείο Mies Van der Rohe, και για το οποίο οι ντόπιοι καμαρώνουν και απολαμβάνουν μαζί με τους τουρίστες, υπήρξε η... απαραίτητη προσφυγή 200 κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο τεχνητός λόφος που προβλεπόταν στην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, και θα δημιουργούνταν στον Κήπο του Απογευματινού Ηλιου, παρεμποδίζει τη... θέα τους προς τη θάλασσα, έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μειώνει την εμπορική αξία των διαμερισμάτων τους. Ανάλογη προσφυγή στο ΣτΕ υπήρξε από την Κίνηση Πολιτών ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη κατά του σχεδιαζόμενου project της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου.

Απίστευτα σκηνικά

Απίστευτα σκηνικά καθυστερήσεων ένεκα προσφυγών έχουν εξελιχθεί και με τις περιπτώσεις των έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Και μάλιστα των δύο μεγαλύτερων, που θα ανακούφιζαν 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης χρειάστηκαν 19 χρόνια δικαστικών συγκρούσεων στο τερέν του ΣτΕ. Επειτα από εννέα δίκες, οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά τον Ιούνιο του 2008. Το ίδιο συνέβη και με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νέας Ευκαρπίας.

Εξαίρεση στον κανόνα της εμφάνισης προσφυγών σε κάθε νέο project στη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε ούτε η σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου πράσινου και έξυπνου πάρκου καινοτομίας της χώρας, του Thess INTEC. Η πρώτη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) απερρίφθη από το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2022. Ακολούθησε η αναθεωρημένη, κατά της οποίας στράφηκε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι δεν προστατεύεται επαρκώς ο υγρότοπος του Ελους της Περαίας. Η προσφυγή απορρίφθηκε και ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή φέτος τον Φεβρουάριο, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Θα αναπτυχθεί όμως το έργο ή θα υπάρξει νέα προσφυγή;

Πάλι καλά πάντως που στη γύρω περιοχή δεν εμφανίζονται κορμοράνοι, όπως εκείνοι που εφευρέθηκαν για να καθυστερήσουν το νέο γήπεδο το Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, ούτε βοσκοί, αυτόκλητοι προστάτες του... μπούφου, όπως οι τρεις που μπλόκαραν επί χρόνια το μεγάλο αιολικό έργο στον Καφηρέα.