02 Δεκεμβρίου 2023

📺ΠΟΣΟ ΜΑΛ@ΚΑΣ ΚΝΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΗΤΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ; 3 ΚΙΛΑ; 5 ΚΙΛΑ;🤔🤷‍♂️Ο ΧΟΙΡΟΒΟΣΚΟΣ πήγε στην ορκομωσία της κόρης του... για να βρίσκει τον Άδωνι🤣🤦🏻‍♂️Δείτε βίντεο


Στην τελετή ορκωμοσίας των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ βρέθηκε ο Παύλος Πολάκης για να καμαρώσει την κόρη του, η οποία ήταν μία εξ αυτών.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ είδε την κόρη του, Σταυρούλα, να παίρνει το πτυχίο της. Ως υπερήφανος πατέρας, έσπευσε να φωτογραφηθεί μαζί της και να της ευχηθεί: «Καλή σταδιοδρομία, πάντα ψηλά τον ουρανό».

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης δεν έμεινε εκεί. Μετά από πρόσκληση του κοσμήτορα του ΑΠΘ, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στους αποφοίτους, μέσω του οποίου έσπευσε να αφήσει αιχμές για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας αλλά και κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Ακόμη πιο δύσκολη είναι η απονομή δικαιοσύνης γιατί "δεν είναι όμορφος κόσμος ηθικά, αγγελικά πλασμένος" αλλά είναι συμφέροντα που αντιτίθενται» είπε ο Π. Πολάκης, για να συστήσει στους αποφοίτους: «Όσοι από σας διαλέξετε τον δικαστικό κλάδο να μη βγάζετε αρχειοθετήσεις με αδιευκρίνιστα, αλλά να είστε ακριβείς σε αυτό που δικάζετε. Είστε η καταφυγή των απλών ανθρώπων για να υπερασπίσετε τα δικαιώματά τους, να μπορέσει να λύσει το φορολογικό του πρόβλημα, να διεκδικήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σε αυτό τον δρόμο σας εύχομαι να είστε ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες».

Γεωργιάδης για Πολάκη: Ο ορισμός του εμμονικού ανθρώπου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει την ομιλία Πολάκη.

«Ποιος είναι ο ορισμός του εμμονικού ανθρώπου; Να σε έχει αξιώσει ο Θεός να είσαι γερός και να καμαρώνεις την κόρη σου στην ορκωμοσία της και εσύ να σπαταλάς αυτή την στιγμή για να επιτεθείς στους πολιτικούς σου αντιπάλους (δηλ. σε μένα) και στους Δικαστές… ''δεν έφταιγεν ο ίδιος τόσος ήτανε'' δεν πειράζει @pavpol2222 εγώ σου εύχομαι να την καμαρώνεις πάντα και πιο ψηλά!» σχολίασε.


Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch και έδωσε επενδυτική βαθμίδα


Σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+ με σταθερό outlook 

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+ με σταθερό outlook προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings.

Ολοκληρώνεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η φετινή χρονιά για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε κορυφαίους διεθνείς δείκτες από τον Ιανουάριο του 2024.

Στο σχόλιο του ο οίκος στέκεται στη θετική δημοσιονομική εικόνα, επισημαίνοντας ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα διατηρήσει το χρέος σε καθοδική τροχιά.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό τοπίο και την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οίκος εκτιμά σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα πέσει στο 160,8% επί το ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών που θέτει υπό την αξιολόγηση του ο Fitch.

Αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των κρατών που αξιολογούνται με τη βαθμολογία ΒΒΒ.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος κρίνει θετικά την αφοσίωση της Ελλάδας στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης με το πρωτογενές πλέονασμα να εκτιμάται πως θα αυξηθεί 1,1% επί το ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο 2,2% την περίοδο 2024-2025.

Μάλιστα με μέσο όρο 1,1% το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ (2,8%).


Οπως γράφει το newmoney.gr, ο κύκλος των αναβαθμίσεων άνοιξε το καλοκαίρι με τον ιαπωνικό οίκο R&I, που έστειλε το πρώτο αισιόδοξο σήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στους οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings που ακολούθησε λίγο μετά.

Τα… σπουδαία ήρθαν τον Σεπτέμβριο με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Ελπιδοφόρο ήταν βέβαια και το μήνυμα του Moody’s, που έκανε την υπέρβαση στα μέσα Σεπτεμβρίου με διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο Ba1, ήτοι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, τα… καλύτερα ήρθαν τον Οκτώβριο, όταν ο κορυφαίος οίκος της Standard & Poor’s επικρότησε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάταση και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας το αξιόχρεο στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας με βαθμολογία ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Μεγάλη εθνική επιτυχία!

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη:

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!

Η Fitch είναι ο τρίτος - από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027. Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

Άδωνις για αναβάθμιση από την Fitch: Η περιπέτεια της χώρας μας έληξε σήμερα επισήμως

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ και , Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει την επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρωην Twitter) o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει:

«Επιτέλους!!! Επισήμως στην επενδυτική βαθμίδα! Η περιπέτεια της Χώρας μας που άρχισε από το τέλος του 2009 και το 2010 έληξε σήμερα επισήμως. Μπράβο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαριστώ που μου έκανε την Τιμή να είμαι μέρος της ομάδας που μας έφθασε εδώ!»

01 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡετεντέρης: Μέθοδος


"Πέρα από τις αγένειες του Σουνακ και τις αψιμαχίες, χρειαζόμαστε μια μέθοδο για να πάρουμε πίσω τα Μάρμαρα" (ΓΛΥΠΤΑ ΡΕ ΜΠΟΥΦΕ ΚΙ ΕΣΥ!! Μάρμαρα είναι αυτά που έχεις στο μπάνιο σου ξερωγω) γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ:Ο Μητσοτάκης παίζει εν ου παικτοίς


Γιάννης Σιδέρης

Ο Μητσοτάκης το είχε πει τον Ιανουάριο του 2020 στον Alpha: «Έχω κάνει πολιτική καριέρα με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι». Οι αντίπαλοί του δεν το κατάλαβαν ώστε να αλλάξουν ρότα.

Χθες, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA επιβεβαίωσε τη ρήση. Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε εν διατεταγμένη υπηρεσία και τώρα από κεκτημένη ταχύτητα, με απουσία πολικού λόγου, μιλάνε ακόμη για «Κούλη», όταν ο εν λόγω συγκεντρώνει 41% στην καταλληλότητα Πρωθυπουργού, με τον εκλεκτό τους Κασσελάκη να περιορίζεται στο μίζερο 5%, και να αντιμάχεται στο ίδιο ποσοστό με τον Ανδρουλάκη!

Και εντάξει, ο Κασσελάκης δεν έχει κατοχυρώσει ακόμη την εικόνα πρωθυπουργίσιμου. Βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα, περιδινιζόμενος από εσωτερικά προβλήματα, σφοδρή αμφισβήτηση, ενώ παραμένει και ευάλωτος λόγω περιορισμένου χρόνου ανάταξης ως τις ευρωεκλογές.

Όσο μαγνητική προσωπικότητα και να έχει ως ινφλουένσερ, όσο αγαπημένος και να είναι στα πρωϊνάδικα, σε έξι μήνες δεν προλαβαίνει να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διεκδίκησης –αν υποθέσουμε ότι μπορεί. Σαφώς ατομικά μπορεί να επιπλεύσει σε ένα απολίτικο κοινό που έλκεται από την εικόνα και το new age.

Από την άλλη, ο Ανδρουλάκης κάνει φιλότιμη προσπάθεια να αρθρώσει προγραμματικό λόγο σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προχθές π.χ. στο Ηράκλειο Κρήτης, συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, ενώ την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη θα συζητηθούν οι προτάσεις του κόμματος για το περιβάλλον.

Όμως, τον υπονομεύει αφενός το «ίματζ» του (έχουν περάσει οι καιροί του «έθνικ» και της «ντοπιολαλιάς του κοπελιού»), ενώ παρουσιάζεται και πολιτικά «εμμονικός» για κάτι που δεν ενδιαφέρει τον κόσμο.

Χθες π.χ. στον Ευαγγελάτο, υποστήριξε ότι η ΝΔ παρενέβη στα εσωτερικά προεκλογικά του ΠΑΣΟΚ, με την παρακολούθησή του. Ποιον πείθει; Ηλίθιο θεωρεί τον κόσμο; Η ΝΔ ναι τον παρακολουθούσε –καλώς η κακώς δεν το ξέρουμε γιατί ο ίδιος δεν πήγε να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει. Αλλά τον παρακολουθούσε ως ευρωβουλευτή, τη στιγμή που το όνομα της άλλης ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, είχε εμπλακεί σε μυστήριες ιστορίες ενθυλάκωσης παράνομου χρήματος.

Πείθει κάποιον ότι ο Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε επειδή ξενυχτούσε από αγωνία μήπως και βγει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Τέτοιοι ισχυρισμοί του αφαιρούν και τον κατατάσσουν σε πρωθυπουργική καταλληλότητα ισάξια με το «γκόλντεν μποι» Κασσελάκη, στο 5%!

Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης νικάει από τα αποδυτήρια χωρίς καν να ιδρώσει.

Ο ίδιος και κυβερνητικά στελέχη, παρουσίασαν με δοξαστικό τρόπο την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Καλά έκαναν! Μια εκλογική διαδικασία που η ηλικία της υπερβαίνει τον αιώνα και που την έχουν υιοθετήσει πάνω από 50 χώρες του πλανήτη, η ΝΔ δικαιούται να την παρουσιάσει ως «μεταρρύθμιση», αφού οι προηγούμενοι αδιαφόρησαν ή κιότεψαν.

Το ΠΑΣΟΚ με τις ρωμαλέες Τοπικές Οργανώσεις Εξωτερικού τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 προτιμούσε οι απόδημοι να έρχονται με αεροπλάνα και πούλμαν (συνήθως ναυλωμένα από το κόμμα), για να ψηφίζουν γεμάτοι ενθουσιασμό και συμβάλλοντας στο εκλογικό πασοκικό ρεύμα.

Έτσι ο Μητσοτάκης με την «επιστολική ψήφο» κερδίζει μια άκοπη νίκη, αντίστοιχη της πρώτης κυβέρνησης του Αντρέα. Το ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας εκσυγχρόνισε το οικογενειακό δίκαιο με διατάξεις που στην Ευρώπη είχαν θεσπίσει τα συντηρητικά κόμματα.

Εδώ δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο λόγω της πολιτικής και πολιτισμικής υστέρησης της τότε Δεξιάς. Αυτό επέτρεψε στον Αντρέα να αντιστοιχηθεί ως πρωτοπόρος με την κοινωνία, η οποία ήδη είχε αλλάξει αξίες και νοοτροπία.

Το οξύμωρο είναι ότι τμήμα της αντιπολίτευσης, κατά τα άλλα «προοδευτικό» παρουσιάζεται ακόμη πιο φοβικό σε αυτή την απλούστατη «μεταρρύθμιση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», χαρακτήρισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ως «πολύ αρνητική εξέλιξη», επειδή λέει «θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας»!

Μα ήταν το ίδιο το ΚΚΕ που το 1978, 45 χρόνια πριν, είχε καταθέσει πρόταση νόμου η οποία (πέραν της απλής αναλογικής και τη μείωση της εκλογικής ηλικίας) πρότεινε και την άσκηση εκλογικού δικαιώματος όλων των εκλογέων που την ημέρα της ψηφοφορίας «βρίσκονται έξω από τα όρια της επικράτειας». Μισό αιώνα μετά, το ΚΚΕ είναι αρνητικό!

Έτσι ο Μητσοτάκης με αυτούς που έχει απέναντι παρουσιάζεται μεταρρυθμιστής εν ου παικτοίς!

liberal.gr

ALERT! OMOΦOBIA! ΔΗΛ. Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ»;😱😜🤣«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου


Σε ένα όνομα που παραπέμπει στο «En Marche» του Εμανουέλ Μακρόν καταλήγουν ο Αλέξης Χαρίτης, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι άλλοι οκτώ βουλευτές που έχουν συγκροτήσει ήδη μια ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με τα στελέχη που διαφώνησαν με τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη και αποκολλήθηκαν από το κόμμα που έγινε κυβέρνηση επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα.

Το όνομα «Αριστερά Μπροστά» του νέου πολιτικού κόμματος που θα έχει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Νάσο Ηλιόπουλο και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέτη Πέρκα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο Σάββατο. 

Για κάποιους, το όνομα «Αριστερά Μπροστά» ίσως παραπέμπει στο κίνημα «En Marche» που δημιούργησε ο Εμανουέλ Μακρόν κόντρα στους παλαιούς κομματικούς σχηματισμούς της Γαλλίας και κατάφερε να εκλεγεί (αλλά και να επανεκλεγεί το 2022) πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

📺Εν τω μεταξύ πάνω στη σφαγή ο Τζόρτζεβιτς είπε για Καστίγιο: «Εγώ δεν κέρδιζα τόσα πέναλτι, δεν είχα το πέσιμο του Στέλιου (Γιαννακόπουλου)🤣🤣🤦‍♂️Συγγνώμη αν του στέρησα την καριέρα - » (vid)


Γεμάτο ατάκες και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Πρέντραζ Τζόρτζεβιτς για Καστίγιο, πέναλτι και... το πέσιμο του Στέλιου (Γιαννακόπουλου).

Νέες ατάκες από τον παλαίμαχο άσο για τα χρόνια του στον Ολυμπιακό και όχι μόνο, μιλώντας στο κανάλι του Betarades. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως "ζητάω συγγνώμη αν του στέρησα την καριέρα, αλλά... δεν στέκει", μιλώντας για τον Νέρι Καστίγιο και την κόντρα που έχει δημιουργηθεί, με τον Μεξικανό να εξαπολύει πρόσφατα δριμεία επίθεση εναντίον του, έπειτα το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Σέρβου. 

Ακόμη ο "Τζόλε" αναφέρεται και στη μεγάλη κουβέντα που είχε προκληθεί για τα πέναλτι που εκτέλεσε στην "ερυθρόλευκη" καριέρα του, λέγοντας πως: «Δεν έχω κέρδισα πάρα πολλά και δεν είχα το πέσιμο του Στέλιου (σ.σ. Γιαννακόπουλου), σπάω την μπάλα από εκεί...». 

Δείτε το promo της συνέντευξης: 

@betarades.gr Το Part 2 με καλεσμένο τον Τζόλε έρχεται στις 2/12 στο Betarades YouTube! #betarades #olympiacos #olympiacosfc #olympiakos #ολυμπιακος ♬ πρωτότυπος ήχος - betarades.gr

Γιατί ο Νέρι Καστίγιο κάνει επιθέσεις στον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς


Με αφορμή μια συνέντευξη του Τζόρτζεβιτς στο κανάλι Betarades.gr του YouTube, ο Νέρι Καστίγιο ξεκίνησε μέσω Instagram stories διαδικτυακή επίθεση κατά του πρώην αρχηγού του Ολυμπιακού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πήρε κι ούτε θα πάρει ποτέ δημοσιογράφους τηλέφωνο, ενώ επανήλθε, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει την ομάδα από την οποία «τα παίρνει», προσθέτοντας: «Μόνο Ολυμπιακός Θύρα 7». Πού οφείλεται, όμως, η κόντρα του Καστίγιο με τον Τζόρτζεβιτς;
  
Καστίγιο - Τζόρτζεβιτς: Η κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Μεξικανός πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Gazzetta, είχε μιλήσει αναλυτικά για όσα είχε συναντήσει στον Ολυμπιακό. Υποστήριξε ότι ουσιαστικά τον άλλαξαν θέση, ενώ είχε έρθει για την αριστερή πτέρυγα ενώ τόνισε ότι το διάστημα εκείνο οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιρναν παίκτες στην πλευρά του Τζόλε. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει φιλίες με δημοσιογράφους.

- Ναι, αλλά εσύ είχες και πολύ ταλέντο.

«Ναι αλλά εμένα με έκοβαν. Εγώ όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, έπαιζα αριστερός χαφ. Ποιος ήταν αριστερός χαφ;»

- Ο Τζόρτζεβιτς.

«Μπράβο. Θέλω να το κοιτάξεις. Από το 2000 μέχρι το 2007 πόσες μεταγραφές έγιναν στη θέση του επιθετικού, του δεξιού χαφ, στο κέντρο, στο δεξί άκρο της άμυνας, στην άμυνα και τελευταία... πόσες αριστερά»

- Στη θέση του Τζόρτζεβιτς, δεν είχε έρθει κανείς.

«Μπράβο. Εγώ ήρθα να παίξω στη θέση ενός ανθρώπου που ήταν παικταράς, πολύ καλός παίκτης, αλλά όταν έβλεπε ότι κάποιος τον ανταγωνίζεται... Εμένα για παράδειγμα με άλλαξαν θέση. Με έβαλαν πίσω από τη θέση του Ζίο. Ο Τζόρτζεβιτς ήταν παικταράς, αλλά γιατί οι δημοσιογράφοι δεν έγραφαν: "γιατί δεν έβαλαν τον μικρό αριστερά"; Κατάλαβες»

- Τι σε ενόχλησε πιο πολύ απ' όσα είχαν γράψει οι δημοσιογράφοι;

«Εγώ δεν είμαι φίλος με κανέναν δημοσιογράφο. Εσύ με βρήκες στο Instagram και σε γνωρίζω. Αλλά φίλος, να πάμε για καφέ, δεν το έκανα ποτέ! Ούτε τότε που έπαιζα, ούτε τώρα. Τώρα ειδικά που δεν παίζω, θα μπορούσα να το κάνω. Για να είσαι φίλος με τον δημοσιογράφο, θα γίνει από συμφέρον. Ο παίκτης έχει το συμφέρον να τον χρησιμοποιήσει για να γράψει καλά όταν δεν πηγαίνει καλά κι ο δημοσιογράφος έχει το συμφέρον να μαθαίνει πληροφορίες. Πολλοί παίκτες το ξέρουν αυτό, αλλά φοβούνται να το πουν. Κάποιοι είναι μέσα στην μπάλα, κάποιοι άλλοι έχουν ένα μαγαζί... Εγώ δεν μπορώ το ψέμα. Αν με ρωτήσεις για το πού ήμουν λάθος, θα σου πω».Η απάντηση του Τζόρτζεβιτς για Καστίγιο

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, , είχε ερωτηθεί σχετικά με το αν τον ενόχλησαν τα όσα είχε πει ο Καστίγιο για εκείνον, απαντώντας: «Όχι δεν με ενόχλησε. Ξέρουμε όλοι τον Καστίγιο, είπε αυτό που πιστεύει, είναι άποψή του. Στο μόνο που θα μπορούσα να σταθώ είναι ότι θα μπορούσε να το πει αυτό πιο νωρίς κι όχι μετά από 15 χρόνια. Θα μπορούσε να το πει και τότε. Μου φάνηκε ότι έβγαλε ένα απωθημένο. Το να αρέσω σ' όλους πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά μ' εμένα. Απλά, νομίζω, ότι κι εκείνος δεν έχει καταλάβει αγωνιστικά ποια ήταν η πιο σωστή θέση για τον ίδιο. Εγώ νομίζω ότι προσπάθησα να τους βοηθήσω όλους. Με τον Νέρι κάναμε και παρέα και ψώνιζα τα ψαρικά μου από το μαγαζί που είχε. Μπορώ να δικαιολογήσω αυτό που είπε, γιατί είχε κάποιον λόγο να το κάνει.

Πέρασε και μια δύσκολη περίοδο, γιατί στον Ολυμπιακό ήταν μόνο του το παιδί. Ήταν μόνο με τον αδερφό του. Σ' ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχασε και τους δύο γονείς του και πέρασε δύσκολα. Γενικά, τον δικαιολογώ. Τώρα αν έπαιρνε η ομάδα παίκτες ή όχι ή αν του έτρωγα τη θέση, τι να πούμε... Τόσοι παίκτες, τόσοι προπονητές και τόσα μέλη στο τεχνικό επιτελείο πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό. Ας πει ένας αν ανακατεύτηκα ποτέ ή αν έκανα υποδείξεις για το ποιος θα παίξει ή όχι. Οποιοσδήποτε προπονητής κι αν ήταν, παρόλο που έβλεπα ότι είχα αυτή τη δύναμη να το κάνω. Όμως η δουλειά μου δεν ήταν αυτή. Αν μπεις σ' αυτήν τη διαδικασία χάνεσαι και μπερδεύεσαι. Εμένα η δουλειά μου ήταν άλλη. Αυτό έχω να πω για τον Νέρι και όπως και να έχει, εγώ τον αγαπάω. Αλήθεια το λέω. Δεν έχω λόγο να απολογηθώ για κάτι».

📺ΓΥΦΤΟΙ έστησαν γλέντι με φωτιές και μουσική στη διαπασών δίπλα στο ΑΤ Λιοσίων


Μια μεγάλη φωτιά άναψαν ΓΥΦΤΟΙ και έβαλαν μουσική στη διαπασών για να διασκεδάσουν χωρίς να υπολογίζουν ότι ακριβώς δίπλα είναι το αστυνομικό τμήμα Λιοσίων.

Το σουρεαλιστικό σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής (1/12) κατέγραψαν περίοικοι με τα κινητά τους τηλέφωνα και έπειτα το ανέβασαν στα social media.

Το παράδοξο είναι ότι στο γλέντι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν άτομα που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς φέρονται να έχουν συμμετοχή σε υποθέσεις που αφορούν κλοπές με θύματα ηλικιωμένους σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Μάιο η Ελληνική Αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλληφθέντων για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία που είχε ρημάξει τις παραπάνω περιοχές, κάποιοι εκ των οποίων πρωτοστάτησαν σήμερα στο γλέντι που έχει στηθεί έξω από το Α.Τ Λιοσίων και βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής.

📺Μαρσέιγ: Οι οπαδοί της έφτιαξαν κορεό με τον Μπομπ Μάρλεϊ και τον έβαλαν να κάνει μπάφο την ώρα του αγώνα με τον Άγιαξ - Βίντεο


Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι απίστευτα εφευρετικοί και το έδειξαν και στο παιχνίδι της Πέμπτης με τον Άγιαξ στη Μασσαλία. 

Για τον όμιλο της ΑΕΚ η Μαρσέιγ υποδέχτηκε τον Αίαντα τον οποίο κέρδισε 4-3 και τον κράτησε στον... πάτο της βαθμολογίας! Τον αγώνα είδε μέσα σε καπνούς και σε βρισιές και ο Μπομπ Μάρλεϊ. 

Όχι δεν αναστήθηκε ο Τζαμαϊκανός σταρ της ρέγκε αλλά οι οπαδοί της Μαρσέιγ είχαν φτιάξει ένα διαδραστικό κορεό με την μορφή του. Στο στόμα είχαν βάλει ένα τσιγάρο, στην άκρη του οποίου κάποιος κρατά ένα μεγάλο λευκό καπνογόνο! 

Έτσι κατά την διάρκεια του αγώνα ο Μάρλεϊ φαίνονταν πως κάπνισε. 


Γιατί το έκαναν; Για να αποτίσουν φόρο τιμής αλλά προφανώς και για να πικάρουν τον Άγιαξ. Η ομάδα της Ολλανδίας  έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μάρλεϊ, και μάλιστα λάνσαρε μια ειδική φανέλα προς τιμήν του καλλιτέχνη τη σεζόν 2021/22.

Ο Μάρλεϊ υπήρξε ποδοσφαιριστής και μεγάλος λάτρης της στρογγυλής θεάς. 

Απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γνωστός παράγοντας του αθλητισμού ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες -Πώς δρούσε η οργάνωση


Πρώην παράγοντας ιστορικού συλλόγου στη Θεσσαλονίκη είναι ο ένας εκ των πέντε συλληφθέντων στην υπόθεση απάτης κατά του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Θ.Δ. μαζί με έναν ακόμη εκ των συλληφθέντων είχαν στήσει την απάτη, από την οποία αποκόμισαν μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, οι πέντε συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών (συσκευών έκχυσης φαρμάκου για καρκινοπαθείς, καθετήρων).

Εκτός των πέντε συλληφθέντων, συγκατηγορούμενοι είναι και 29 γιατροί, ενώ η συνολική ζημία του Οργανισμού φαίνεται πως αγγίζει τις 540.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι πέντε που συνελήφθησαν
Οι πέντε συλληφθέντες είναι οι εξής:

 • Θ.Δ., γεννηθείς το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Γνωστός από τον χώρο του αθλητισμού
 • Ν.Κ., γεννηθείς το 1953 στη Θεσσαλονίκη
 • Π.Κ., γεννηθείς το 1976 στη Θεσσαλονίκη
 • Ι.Κ., γεννηθείς το 1978 στον Πειραιά
 • Γ.Π., γεννηθείς το 1964 στα Γιαννιτσά
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος με αποτέλεσμα τη σύλληψη 5 μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντά του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν από τις πράξεις αυτές.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν -29- ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.


Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και έτερων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα ανωτέρω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και τις έδρες επιχειρήσεων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κ.λπ.) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες,
 • πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών,
 • πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων,
 • κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
 • 92.255 ευρώ,
 • 11.350 δολάρια ΗΠΑ,
 • 2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου,
 • πιστόλι με γεμιστήρα,
 • 63 αβολίδωτα φυσίγγια

📺Στρατιώτης των IDF πυροβόλησε και σκότωσε Ισραηλινό ήρωα – «Νομίζαμε ότι ήταν ο τρίτος τρομοκράτης στη στάση λεωφορείου»


Ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε θανάσιμα έναν Ισραηλινό πολίτη τον οποίο εσφαλμένα νόμιζε ότι ήταν ένας από τους δράστες της χθεσινής επίθεσης της Χαμάς σε στάση λεωφορείου της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία.

Οι δύο δράστες, Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σκότωσαν τρεις ανθρώπους χθες το πρωί, προτού πέσουν οι ίδιοι νεκροί από πυρά δύο στρατιωτών – που ήταν εκτός υπηρεσίας – και ενός πολίτη. Ο τελευταίος ήταν ο Ισραηλινός Γιουβάλ Ντορόν Καστλεμάν, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του χθες τη νύχτα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Καστλεμάν θα γιόρταζε σήμερα τα 38α του γενέθλια.


Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία: «Τα ευρήματα της έρευνας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ένας από τους στρατιώτες των IDF (ισραηλινός στρατός) θεώρησε εσφαλμένα ότι ο εκλιπών Γιουβάλ (Ντορόν Καστλεμάν) – ο οποίος έδρασε γενναία και θαρραλέα για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες – ήταν ένας τρίτος τρομοκράτης, ακόμη ένας δράστης της επίθεσης.

«Ο στρατιώτης αυτός πυροβόλησε και εναντίον του, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του και τον τραγικό θάνατό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που εξασφάλισε το Reuters δείχνουν ένα αυτοκίνητο λευκού χρώματος να σταματά δίπλα σε μια στάση λεωφορείου, γεμάτη από κόσμο. Δύο άνδρες βγαίνουν από το όχημα, κραδαίνουν τα όπλα τους και επιτίθενται στο πλήθος κόσμου καθώς οι άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι. Λίγο αργότερα οι Παλαιστίνιοι επιτιθέμενοι δέχονται οι ίδιοι πυρά.

Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον Καστλεμάν να πυροβολεί με το όπλο του σε έναν από τους επιτιθέμενους, στη συνέχεια να πετάει το όπλο του, να πέφτει στα γόνατα και να σηκώνει ψηλά τα χέρια του στον αέρα κάνοντας προφανώς σήμα να μην τον πυροβολήσουν οι στρατιώτες.

«Συμμεριζόμαστε τη θλίψη των μελών της οικογένειας του εκλιπόντα Γιουβάλ ο οποίος έδρασε γενναία και έσωσε ζωές, και τη θλίψη άλλων οικογενειών που δολοφονήθηκαν στην επίθεση και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Να κοιτάξουμε καλύτερα την γραβάτα του Βασιλιά μας»: Η δημοσιογράφος Λόρα Κούνσμπεργκ «απαντά» στον Σούνακ


Ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι φορώντας μία γραβάτα με την ελληνική σημαία και ποσέτ (μαντηλάκι) στα γαλανόλευκα γεγονός που επισήμανε προς τον Βρετανό πρωθυπουργό η δημοσιογράφος του BBC πού πήρε την περασμένη Κυριακή συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αξίζει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό», σχολίασε σε ανάρτησή της στο Χ η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριάκη, όπου έκανε τον παραλληλισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με την... κομμένα στα δύο Μόνα Λίζα.  


Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι φορώντας μία γραβάτα με την ελληνική σημαία και ποσέτ (μαντηλάκι)  στα γαλανόλευκα

Την ίδια ώρα, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε εκ νέου σταθερός στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, παραπέμποντας στο νόμο του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το λονδρέζικο ίδρυμα.

Στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι ο Βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα και απάντησε:

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και έχουμε υπάρξει σαφείς επ' αυτού. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας επ' αυτού είναι ξεκάθαρες: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λέγοντας «όχι, όχι».

«Είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως ως πρωθυπουργός «δεν θα δαπανούσε καθόλου χρόνο νομοθετώντας επί του ζητήματος», αλλά και ότι «δε θα στεκόταν εμπόδιο» σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

📺Ο ουρανός στη Δράμα πιο εντυπωσιακός από ποτέ: Υπέροχα μωβ χρώματα της Αυγής


Οι κάτοικοι της Δράμας ξύπνησαν σήμερα (1/12) με... άλλον αέρα, καθώς απόλαυσαν ένα πρωτόγνωρο θέαμα στον ουρανό της πόλης, με την αυγή να μετατρέπει τον ουρανό σε ένα μωβ υπερθέαμα.

Υπενθυμίζεται πως το φαινόμενο του Βόρειου Σέλαος είχε «βάψει» κόκκινο τον ουρανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας εντυπωσιακότατες εικόνες, στις αρχές του Νοέμβρη, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά και απόψε

Οι καλύτερες περιοχές για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο θεωρούνται, ο Αρκτικός Κύκλος και οι περιοχές στο Νότιο Ημισφαίριο. Ωστόσο, σήμερα το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά το ουράνιο υπεθέαμα.

📺ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ😜😜ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ🤡 ΝΔ σε αντιπολίτευση για ν/σ «κόκκινων» δανείων: Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;


«Θα καταψηφίσει άραγε η αντιπολίτευση μια σειρά θετικών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είστε αντιπολίτευση σε ακραίας μορφής βέρτιγκο. Από τη μια επισημαίνετε τα προβλήματα, από την άλλη καταψηφίζετε τις ρυθμίσεις που τα αντιμετωπίζουν. Από τη μια υπάρχει το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων, που προβλέπει οκτώ συγκεκριμένες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών. Από την άλλη υπάρχουν μια σειρά από γκάφες, τυφλό κομματικό πάθος, πολιτικός ερασιτεχνισμός. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ».

Ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα καταψηφίσει τη σειρά θετικών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι:
 1. Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τις σχετικές θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τόνισε: «Εσείς θέλετε να αδιαφορήσουμε για τις τράπεζες και τους καταθέτες και να κάνουμε λαϊκισμό, όπως εσείς. Δεν θα ήμασταν τότε εντάξει απέναντι στο καθήκον μας που είναι η στήριξη της οικονομίας, γιατί ανάπτυξη με κατεστραμμένες τράπεζες δεν υπάρχει».
 2. Θέσπιση για πρώτη φορά υποχρεώσεων ενημέρωσης τους servicers. «Θα καταψηφίσετε τη λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την οποία ενοχλούνται οι servicers; Θα καταψηφίσετε τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και το κλείσιμο για όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία; Κάποιοι από κομματικό φανατισμό δεν βλέπουν τι διαβάζουν. Αν καταψηφίσετε, να δω τι θα πείτε στους ανθρώπους που λέτε ότι υποστηρίζετε σήμερα».
 3. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Θα καταψηφίσετε τη μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3%; Το μεγαλύτερο έως 28% κούρεμα του χρέους; Την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους; Αν το κάνετε, θα βγω να πω ότι η αντιπολίτευση θέλει να επιβάλει υψηλοτέρα επιτόκια στους δανειολήπτες και να δώσει όλα τα περιθώρια στους servicers να συνεχίσουν τις αθέμιτες πρακτικές. Να δω αν είστε με τους δανειολήπτες ή τους servicers», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
 4. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων: «Πράγματι είναι μια εκκρεμότητα. Αλλά οι προβλέψεις σας ότι θα έρχονταν τα κοράκια να κατασπαράξουν τους δανειολήπτες δεν επαληθεύτηκαν. Κανένα κοράκι δεν ήρθε προφανώς γιατί οι ρυθμίσεις δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές. Και τώρα προσπαθούμε να προχωρήσει με εκπτώσεις στην τιμή αγοράς των ακινήτων από τις οποίες θα επωφελούνται και οι δανειολήπτες κατά την επαναγορά. Εσείς δεν θέλετε να έχουν έκπτωση οι δανειολήπτες;», σημείωσε ο υπουργός.
 5. Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα. Στόχος είναι να έρχεται νωρίτερα η δεύτερη ευκαιρία, ας μας πει κάποιος που είναι το πρόβλημα.
 6. Διεύρυνση του πεδίου των εταιρειών παροχής πιστώσεων στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με τη ρύθμιση δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 7. Επέκταση του συστήματος IRIS για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, πρωτοβουλία που βοηθά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 8. Άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η ΤτΕ και των ποινών που επιβάλλει. «Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε, είμαι περίεργος να δω αν θα φύγετε από τη δική σας θέση», είπε ο υπουργός.
Απαντώντας σε αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ευάλωτους και την πρώτη κατοικία, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι -πέρα από τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας και τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών στην ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ- υπάρχουν άλλες 6 επιμέρους δυνατότητες, που είναι:
 • Οι διμερείς συμβάσεις με τράπεζες και servicers.
 • Ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
 • Το ενδιάμεσο -για την περίοδο μέχρι να συσταθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης- πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτα νοικοκυριά.
 • Το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου από τις τράπεζες, το οποίο -όπως ανέφερε- απευθύνεται σε 50.000 συμπολίτες μας, αλλά από αυτούς έχουν ενταχθεί μόνο 7.000. Οι υπόλοιποι 43.000 αρνήθηκαν, καθώς το πρόγραμμα απαιτούσε άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών.
 • Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
 • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που εξασφαλίζει στους άστεγους σπίτι με πληρωμένο ενοίκιο και δουλειά.
Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε εξάλλου τα στοιχεία για το ύψος του ιδιωτικού χρέους, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, τη βελτίωση σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο χρέος από το 2019, το πλήθος των ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Ενώ επανέλαβε τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Δημόσιο είχε μεγαλύτερο όφελος (33,4 δισ.) σε σχέση με τις απώλειες (30,9 δισ.), καταρρίπτοντας επίσης τις σχετικές αναφορές.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους ευάλωτους, αλλά να μην ξεχνάμε, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, και εκείνους που ενώ πιέζονται εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, και κατέληξε:

«Παραθέσατε στοιχεία που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Το δόγμα σας, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, είναι τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Έχετε πέσει σε κατ’ εξακολούθηση γκάφες. Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σας καλώ να συνεχίσετε να το κάνετε».

Απόφαση-σταθμός: Πρώτη αποζημίωση 350.000 ευρώ για την τραγωδία στη Μάνδρα


Αποζημίωση συγγενών 57χρονου που έχασε τη ζωή του στην πλημμύρα του 2017 - Ευθύνη του Δημοσίου και της Περιφέρειας αναγνώρισαν οι δικαστές, κρίνοντας ότι όργανά τους με πράξεις και παραλείψεις επέφεραν τον θάνατο του άνδρα

Αποζημίωση συνολικού ύψους 385.000 ευρώ για ψυχική οδύνη σε συγγενείς 57χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017 επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με μια απόφαση-σταθμό.

Η απόφαση έρχεται έξι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα και το συνολικό ποσό που επιδικάζει διαμοιράζεται σε πέντε μέλη της οικογένειας του άτυχου άνδρα, τα οποία και κατέθεσαν την αγωγή.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία μετά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, υποχρεωμένο να καταβάλει την αποζημίωση στους συγγενείς του 57χρονου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς στοιχειοθετούνται παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του, οι οποίες και «επέφεραν το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του συγγενούς των εναγόντων» και «υφίσταται εν προκειμένω αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης συμπεριφοράς των οργάνων του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου και της επελθούσας ζημίας».

Είχε πάει για κυνήγι

Στην αγωγή τους οι συγγενείς του θύματος ανέφεραν ότι ο άνθρωπός τους είχε πάει εκείνο το μοιραίο για τη ζωή του πρωινό για κυνήγι στην περιοχή της Μάνδρας μαζί με άλλα εννέα άτομα. Ο άτυχος άνδρας και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας του συναντήθηκαν σε μια καντίνα στο 33ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θηβών.

Εκεί όμως, ελάχιστα λεπτά αργότερα, διαπίστωσαν ότι στο εσωτερικό της καντίνας έμπαινε θολό νερό και όταν βγήκαν έξω αντίκρισαν έναν ορμητικό χείμαρρο που παρέσερνε δέντρα, σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς και τη σιδερένια πεζογέφυρα που βρισκόταν δίπλα στην καντίνα. Στο εν λόγω σημείο παρασύρθηκαν και πνίγηκαν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο συγγενής των εναγόντων. Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 57χρονου απέδωσε τον θάνατο σε «πρόσφατη ισχαιμία του μυοκαρδίου σε έδαφος κακώσεων θώρακος, κοιλίας, με επακόλουθο πνιγμό εντός ύδατος».Αποδίδοντας τον θάνατο του συγγενούς τους σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, πέντε μέλη της οικογένειας του 57χρονου κατέθεσαν αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον τους.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι δεν ελήφθησαν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και δεν υλοποιήθηκε το αντιπλημμυρικό έργο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, για την οποία μάλιστα, όπως ανέφεραν, είχαν ληφθεί αποφάσεις από το 2010 και «υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις», ενώ «συνέτρεχε κατεπείγουσα περίπτωση εκτέλεσης του έργου» καθώς και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα.

Ακόμη, οι συγγενείς του 57χρονου υποστήριξαν ότι τα όργανα των δασικών υπηρεσιών δεν αιτήθηκαν την εκπόνηση μελετών για έργα ανάσχεσης και ορεινής υδρονομίας, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΕΛ.ΑΣ. δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δεν τους ενημέρωσαν επαρκώς για το φαινόμενο, ούτε και μερίμνησαν για ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν, σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο θάνατος του συγγενούς τους, «ο οποίος ήταν υγιέστατος και δραστήριος άνθρωπος».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή τους, καθώς σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής για τη μη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τις οποίες οι ενάγοντες της απέδιδαν, αυτές με την απόφαση δεν στοιχειοθετούνται. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, «η επικαλούμενη από τους ενάγοντες παράνομη καθυστέρηση εκτέλεσης έργου και αληθής υποτιθέμενη δεν συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατο του συγγενούς τους, καθώς ακόμα και αν αυτό είχε ολοκληρωθεί, δεν θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας του τμήματος του χειμάρρου Σούρες, όπου επήλθε το θανατηφόρο ζημιογόνο γεγονός».Ακόμη, το δικαστήριο δέχθηκε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είχε συστήσει επιτροπή που πραγματοποιούσε αστυνόμευση σε ρέματα και αυτοψίες για ελέγχους - σε περιπτώσεις μάλιστα εντοπισμού αυθαίρετων κατασκευών σε κοίτες ρεμάτων κοινοποιούσε τις εκθέσεις αυτοψίας στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ως προς τις ευθύνες του Δήμου Μάνδρας, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή και ως προς αυτό το σκέλος, κρίνοντας πως «δεν αποδίδονται στα όργανα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας συγκεκριμένες παράνομες πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», ενώ, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, «τόσο η οριοθέτηση όσο και η αστυνόμευση των ρεμάτων, αλλά και η τροποποίηση του σχεδίου πόλης ανήκουν στην αρμοδιότητα των κατά τόπους αρμόδιων περιφερειών και όχι των δήμων».

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου, το δικαστήριο έκρινε ότι για όργανά του στοιχειοθετούνται πράξεις και παραλείψεις που, μεταξύ άλλων, συνίστανται στη μη σύνταξη μελέτης ορεινών υδρονομικών έργων από τη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής, στην παράλειψη ρύθμισης της κυκλοφορίας στην περιοχή από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην έλλειψη πληροφόρησης των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τον κίνδυνο που διέτρεχαν, παρότι υπήρχε πρόγνωση έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενδεικτικά, στην πολυσέλιδη δικαστική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ως προς τις ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου: «Το γεγονός ότι συνετάγη από τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκαταρκτική αναγνωριστική μελέτη ενώ εγκρίθηκε και η σύνταξη οριστικών μελετών ορεινών υδρονομικών έργων και έργων, δασοτεχνικής διευθέτησης χειμάρρων για την εν λόγω περιοχή αναδεικνύει την αναγνώριση εκ μέρους της Διοίκησης, έστω και εκ των υστέρων, της ανάγκης εκτέλεσης ορεινών υδρονομικών έργων, με συνέπεια να συντρέχει παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου για την τέλεση των επίμαχων έργων υδρονομίας».

Βασιλική Κόκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Η ΑΑΔΕ έστειλε λάθος στοιχεία σε οφειλέτες του 2018 - Διατάχθηκε ΕΔΕ


Tα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες του 2018 περιέλαβαν -λόγω τεχνικής αστοχίας- ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη και άλλων οφειλετών

Την εκ παραδρομής αποστολή στοιχείων άλλων χρηστών σε μηνύματα που απέστειλε προς οφειλέτες τελών κυκλοφορίας του 2018, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν -λόγω τεχνικής αστοχίας- ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικούς πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών.

Η ΑΑΔΕ ζητά από τους χρήστες που έλαβαν τα μηνύματα να τα διαγράψουν άμεσα και οριστικά, ενώ, για το περιστατικό, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας - ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικούς πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών.

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών ήδη λαμβάνουν από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο τους ζητείται να διαγράψουν άμεσα και οριστικά από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα.

Δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης - password (οι οποίοι τηρούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή και δεν είναι ανακτήσιμοι ούτε από την ΑΑΔΕ), ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστείλει οδηγίες προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, προκειμένου για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι παγίως συστήνεται, ως μέτρο προληπτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ανωτέρω οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή, 07:30 - 17:00. Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απολογείται για το περιστατικό και την αναστάτωση που προκάλεσε στους παραλήπτες των εν λόγω μηνυμάτων.

«Δικαίωση, αλλά το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω», λένε οι γονείς της Έμμας μετά την καταδικαστική απόφαση


O 27χρονος οδηγός καταδικάστηκε σε συνολική ποινή καθείρξεως 16,5 ετών - Σχολιάζοντας την απολογία του 27χρονου η μητέρα της είπε πως ήταν ένα ψέμα. «Σε λίγο θα μας ζητήσει να του φτιάξουμε το αμάξι που του χαλάσαμε, να μας στείλει τον λογαριασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά

Για δικαίωση της Έμμας έκανε λόγο η μητέρα της σχολιάζοντας την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που καταδίκασε σε συνολική ποινή καθείρξεως 16,5 ετών τον 27χρονο οδηγό, ο οποίος παρέσυρε, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου 2022, στην Καμάρα.

«Η Δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε» τόνισε σε δηλώσεις της η μητέρα, ενώ ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα της κηδείας της κόρης της. Σχολιάζοντας την απολογία του 27χρονου είπε πως ήταν ένα ψέμα. «Σε λίγο θα μας ζητήσει να του φτιάξουμε το αμάξι που του χαλάσαμε, να μας στείλει τον λογαριασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι με την ολοκλήρωση της δίκης «έκλεισε ένα δύσκολο κομμάτι» και αφού ηρεμήσει θα το συνειδητοποιήσει.

«Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω»

Από την πλευρά του, ο πατέρας της αδικοχαμένης νεαρής φοιτήτριας υπογράμμισε ότι «η απόφαση δεν φέρνει πίσω το παιδί μας», ενώ στάθηκε στο μήνυμα που στέλνει με την ετυμηγορία του το δικαστήριο «σε όσους κυκλοφορούν εκεί έξω και νομίζουν ότι ο δρόμος είναι πίστα».

«Το δικαστήριο έκρινε, αποφάσισε και τιμώρησε τον δολοφόνο του παιδιού μας» είπε, κρατώντας στα χέρια του τα κεράκια που είχε αγοράσει λίγη ώρα πριν τη φονική παράσυρση η 21χρονη θέλοντας να κάνει έκπληξη στην φίλη της, που εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά της.

Επιμένει ο ΙΝΔΟΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΓΥΦΤΟΣ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ζήτημα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο-Τα πήραμε νόμιμα -Οι Έλληνες δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ιδιοκτησία


Τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι

Σταθερός στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, παραπέμποντας στο νόμο του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του λονδρέζικου ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη Guardian, στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα και τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνει ο δανεισμός πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη».

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τα περί «υστερικής» αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και τόνισε ότι «επικεντρώθηκε στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

«Άδειασε» τον Σούνακ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, «άδειασε» σε δηλώσεις του σε podcast των Ρίσι Σούνακ, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», τόνισε ο Τζορτζ Όσμπορν σε podcast του Political Currency.

📺Νύφη έρχεται με μίνι και ο γαμπρός καταρρέει - Δείτε το viral video


Η νύφη εμφανίζεται με άκρως αποκαλυπτικό νυφικό και αθλητικά παπούτσια και ο νεαρός γαμπρός παθαίνει «εγκεφαλικό»
Τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου έχει κάνει από χθες ένα βίντεο από γάμο, στον οποίο η νύφη εμφανίζεται με άκρως αποκαλυπτικό και σούπερ μίνι νυφικό και αθλητικά παπούτσια  και ο νεαρός γαμπρός παθαίνει «εγκεφαλικό». 


Η αντίδραση του «καημένου» γαμπρού όταν βλέπει την αγαπημένη του έχει προκαλέσει το γέλιο αλλά και την συμπόνια χιλιάδων χρηστών – ήδη το βίντεο έχουν παρακολουθήσει πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι!

📺Μαρινάκης: Σε τρεις φάσεις οι αυξήσεις στα διόδια – Τι θα ισχύσει έως το 2026


Για τις αυξήσεις στα διόδια από το 2024 ρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια και συμπλήρωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο θα ανακοινώσει αυξήσεις που θα διαμορφωθούν στο 10% από 12% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

«Για να μην επιβαρυνθούν οι οδηγοί με μεγαλύτερες αυξήσεις στα διόδια, η αύξηση αυτή θα γίνει τμηματικά. Δηλαδή:
 • 6% αύξηση θα γίνει το 2024
 • 2% αύξηση θα γίνει το 2ο25
 • 2%  αύξηση θα γίνει το 2026
Και επειδή υπάρχει και ο πληθωρισμός του 2023 για το 2024 που μετρήθηκε τον Σεπτέμβριο ως 1,6%, συνολικά θα έχουμε αύξηση 7,6% στα διόδια το 2024, μετά 2% αύξηση το 2ο25 και 2% αύξηση το 2026» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Γιατί θα αυξηθούν τα διόδια

Ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο θα αυξηθούν οι τιμές στα διόδια. 

«Η ιστορία ξεκινά από το 2002 όταν εκλήθη η τότε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εφαρμόσει μια αναληφθείσα από το παρελθόν υποχρέωση του κράτους με τους παραχωρησιούχους για αύξηση των διοδίων βάσει του πληθωρισμού 2022 για το 2023. Τότε η αύξηση που έπρεπε να γίνει στα διόδια ήταν 12%.

Έπρεπε δηλαδή, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση, να αυξηθούν κατά 12% τα διόδια από 1.1.2023. Έπειτα από διαπραγματεύσεις  για προφανείς λόγους, μη επιβάρυνσης πολιτών  και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου και της ηγεσίας που προέκυψε  μετά τις εκλογές του Ιουνίου…. αυτό πάγωσε και δεν συνέβη.  Και μάλιστα ήταν επιτυχία της πολιτικής ηγεσίας  ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνθηκαν οι πολίτες, οι οδηγοί με διόδια 12% παραπάνω αλλά δεν επιβαρύνθηκε και ο κρατικός προϋπολογισμός. Και πάλι να μην επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι με 50 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ – αποζημιώσεις  στις εταιρείες για τη μη αύξηση των διοδίων.

Επανήλθε προφανώς το θέμα γιατί  ήταν μετάθεση της υποχρέωσης αυτής. Θα πληρωθούν περίπου 8 με 10 εκατ.  που είναι οι αποζημιώσεις για τις ημέρες που δεν λειτουργούν τα διόδια για τις εκλογές  και οι αποζημιώσεις για το Daniel για να έχουμε την πλήρη εικόνα» είπε.

«Άρα στη πραγματικότητα μια ήδη αναληφθείσα σημαντική υποχρέωση διαχειρίστηκε με τέτοιον τρόπο από την πολιτική ηγεσία ούτως ώστε να επιβαρύνει έναν χρόνο αργότερα τους οδηγούς, να μην επιβαρύνει με  κάποια αποζημίωση τον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά και να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά. Γιατί είναι άλλο όπως φαίνεται το 7,6% ,συν 2% , συν 2% , συν 2% από ένα απότομο 12%».

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το 3ο «πράσινο» νησί της Ελλάδας -Μικρά ηλεκτρικά πλοία θα μεταφέρουν τους επισκέπτες


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island», που διοργανώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι, μίλησε για τον Πόρο, το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι / Φωτογραφία: ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands

«Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευκολότερο να απανθρακοποιήσουμε και να οδηγήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον ένα μικρό νησί από ό,τι είναι, παραδείγματος χάρη, μια μεγάλη πόλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα υπογράψουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, ενός παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις ιδέες στο νησί του Πόρου, πρόκειται για ένα νησί σχετικά κοντά στην Αθήνα αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σκοπό μας, διότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Πόρου και της ηπειρωτικής χώρας είναι σχετικά σύντομη. Είναι πολύ πιο εύκολο να ηλεκτροδοτηθούν τα μικρά ταξίδια με πλοίο από ό,τι οι μεγαλύτερες διαδρομές. Βέβαια, είναι επίσης ένα νησί που αποτελεί προορισμό για ιστιοπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν ιδέες σχετικά με το "cold ironing", πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουν ένα σαφές πράσινο αποτύπωμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island»
/ Φωτογραφία: ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Τεράστια ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες η πράσινη μετάβαση

«Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο επειδή αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να επιτύχουν τα νησιά τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από την υπόλοιπη χώρα. Είναι σημαντικά επειδή αυτό που καταφέραμε επίσης είναι να κάνουμε συμμέτοχες τις τοπικές κοινότητες και να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία γι' αυτές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Αποδέχομαι με μεγάλη τιμή και χαρά την πρόσκληση και συμμετέχω μαζί σας σε αυτό το πολύ σημαντικό ορόσημο στην ευρύτερη σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, καθώς και στην πολύ σημαντική και συναφή εταιρική σχέση που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ της Masdar και πολλών φορέων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός και στρατηγικός εταίρος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός, ενδιαφέρων και επωφελής επενδυτικός προορισμός για τη Masdar και πολλά άλλα αντίστοιχα επενδυτικά ιδρύματα στα ΗΑΕ».


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island»
/ Φωτογραφία: ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο σχεδιασμός για την μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, ακολουθώντας το πιλοτικό παράδειγμα της Αστυπάλαιας και την Χάλκη, εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτον, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Δεύτερον, στον εξηλεκτρισμό της πορθμειακής σύνδεσης μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο πλοίο, θα μετατραπούν τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη μεταφοράς επιβατών και θα εγκατασταθούν υποδομές φόρτισης στα δύο λιμάνια. Τρίτον, στην τόνωση της ηλεκτροκίνησης στη δημόσια συγκοινωνία και στις ιδιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές. Και τέταρτον, στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση και αξιοποίηση αποβλήτων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα και πρώην Υπουργό John Kerry, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 9η διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία το 2024 θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, στις 16 και 17 Απριλίου.

Αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας των θαλασσών και της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε μία γαλάζια χώρα. Έχουμε 170 κατοικημένα νησιά και πολλά περισσότερα είναι ακατοίκητα. Διαθέτουμε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και αισθανόμαστε ότι έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητά μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας στον κόσμο, ελέγχοντας σχεδόν το 25% του παγκόσμιου μεταφορικού στόλου. Το όλο ζήτημα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Θέλω οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές των πλοίων μας να πρωτοστατήσουν στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση, σε έναν τομέα που εξ ορισμού είναι δύσκολο να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα. Έχουμε πολλούς λόγους να φιλοξενήσουμε αυτή τη διάσκεψη στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα μπορώ να σας καλωσορίσω όλους».

«Υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν με τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης; Παραδείγματος χάρη, μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η DeepSea, μόλις πουλήθηκε σε μια μεγάλη ιαπωνική εταιρεία. Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιει αναλύσεις big data με βάση τα δρομολόγια πλοίων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές και τη διαχείριση των μηχανών. Αυτό από μόνο του μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 10%», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με θέματα που θα θέσει η Ελλάδα στην 9η «Our Ocean Conference», την οποία θα διοργανώσει, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην προστασία θαλάσσιων περιοχών, την ασφάλεια αλλά και τη σύνδεση της διαφύλαξης των οικοσυστημάτων με την βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

«Η όλη έννοια του τι σημαίνει να έχουμε μια γαλάζια οικονομία και μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία που εξαρτάται από την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Και πώς μπορούν να συνδεθούν αυτά τα δύο. Πάντοτε το βρίσκω συναρπαστικό όταν βλέπω, παραδείγματος χάρη, τους ψαράδες μας να εξυπηρετούν τουρίστες, έχοντας έτσι μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος, και να τους πηγαίνουν για παραδοσιακό ψάρεμα. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι κάνεις κάτι που είναι βιώσιμο, αλλά δίνεις επίσης στους ψαράδες ένα πρόσθετο εισόδημα, ενώ προσφέρεις στους επισκέπτες μας μια μοναδική εμπειρία, η οποία στο τέλος της ημέρας πρέπει να συνδέεται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο στην COP28.

«Μπορούμε να ερχόμαστε στην COP με το κεφάλι ψηλά και να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε κάνει για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν διάφορες πτυχές αυτής της περίπλοκης προσπάθειας απανθρακοποίησης. Θα παρουσιαστούν στις σχετικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί σήμερα σχετικά με αυτό που ονομάζουμε πρόγραμμα «GR-eco Islands», το οποίο είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για το πώς μπορεί να κάνει κανείς τα νησιά του κλιματικά ουδέτερα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου.

Μητσοτάκης: Σύντομο τετ α τετ με τον Κιρ Στάρμερ

Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα και ένα σύντομο τετ α τετ με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, μετά και τον σάλο που προκλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αφορμή την ακύρωση συνάντησης από μεριάς Σούνακ με τον Έλληνα ομόλογό του.


Ο πρωθυπουργός σε σύντομο τετ α τετ με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στο Ντουμπάι / ΓτΠ Δημήτρης Παπαμήτσος

Σδούκου: Έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού

Νωρίτερα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος είναι το τρίτο «πράσινο» ελληνικό νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Όπως είπε η κυρία Σδούκου, στόχος είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η αντικατάσταση των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αντικατάσταση του στόλου των δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη φορτιστών.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Οι παρεμβάσεις στον Πόρο θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, του Άμπου Ντάμπι.