Σελίδες

13 Οκτωβρίου 2011

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι θετικό γεγονός

george-croped.jpgΓιώργος Καισάριος

Ομολογώ ότι η αναδιάρθρωση της Proton ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, διότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε, ήταν για μια φορά σωστός.

Ουσιαστικά αυτό που έγινε είναι ότι απομονώθηκαν τα προβληματικά πάγια και η καινούργια τράπεζα ενισχύθηκε κεφαλαιακά και πλέον θα είναι μια τράπεζα που θα χαίρει άκρας υγείας και θα μπορεί πάλι να δανείζει.

(Όποιος θέλει ρευστότητα και έχει καλό πιστωτικό μητρώο, προτείνω να πάει για ένα δάνειο στην Proton… λεφτά υπάρχουν).


Όταν ακούτε τη λέξη - κλειδί “ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας”, σημαίνει ότι αναπληρώθηκαν οι καταθέσεις, που έλειπαν, αν τα πάγια είχαν γίνει marked-to-market, προ της αναδιάρθρωσης.

Οι νομισματικές αρχές λοιπόν, βλέποντας ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ήταν κάτω από ορισμένα όρια, αποφάσισαν να επέμβουν. Η επέμβαση αυτή είναι προς την κατεύθυνση να διασφαλιστούν οι καταθέσεις.

Αυτό που έγινε στην Proton, δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που γίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Όταν μια τράπεζα έχει προβληματικά δάνεια (5% NPL είναι το όριο αν δεν κάνω λάθος στις ΗΠΑ), ή όταν μια τράπεζα έχει προβληματικά πάγια, που έχουν διαβρώσει τα ίδια της κεφάλαια -σε τέτοιο επίπεδο που ουσιαστικά δεν έχει ίδια κεφάλαια- τότε επεμβαίνει η FDIC (που είναι ο φορέας ασφάλισης των καταθέσεων) και παραλαμβάνει τα κλειδιά από την διοίκηση και κάνει μια ανάλογη εκκαθάριση. Αναπληρώνονται οι καταθέσεις και στη συνέχεια πουλάει (ή και χαρίζει ακόμα) τα υποκαταστήματα ή πουλάει την τράπεζα ολόκληρη με το κλειδί στο χέρι.

Η διαδικασία αυτή σε άλλες χώρες είναι συχνό φαινόμενο, διότι όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και τράπεζες είναι δυνατόν να πέσουν έξω.

Η διαφορά μεταξύ των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, είναι ότι τις καταθέσεις τις ασφαλίζει κάποια δημόσια αρχή, για αυτό τον λόγο επεμβαίνει το κράτος όταν πέφτει έξω μια τράπεζα. Μια μη τραπεζική εταιρεία απλά θα έκλεινε και τα πάγια θα πηγαίναν προς εξυπηρέτηση των πιστωτών.

Τα κεφάλαια τα οποία έπρεπε να αναπληρωθούν είναι περίπου 863 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό και αναρωτιέμαι τι σκελετούς θα δούμε όταν πάρουν σειρά και οι άλλες τράπεζες. Παρ΄ όλ΄αυτά όμως, νομίζω ότι είναι λεφτά που θα πιάσουν τόπο, διότι όταν θα έρθει η στιγμή να πουληθεί η τράπεζα, το ελληνικό δημόσιο μάλλον θα βγάλει κέρδος.

Η κρατικοποίηση της Proton είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι η πρώτη από μια σειρά από ενέργειες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η ισορροπία τους συστήματος. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διαγραφές όπου χρειαστεί, διότι χωρίς ένα ζωντανό τραπεζικό σύστημα, είναι αδύνατον να δούμε ανάπτυξη, ακόμα και αν θεωρητικά δεν είχαμε καθόλου χρέους.

Επίσης αφαιρεί μόχλευση από την αγορά και τηρείται το εθιμικό δίκαιο της αγοράς, όπου οι μέτοχοι (μικροί και μεγάλοι) τιμωρούνται για τις λανθασμένες αποφάσεις τους.

Η διαγραφή των μετοχών, αν και δεν είναι συνηθισμένο στην ελληνική αγορά, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στο εξωτερικό.

Ενθυμήστε παρακαλώ την αναδιάρθρωση της General Motors που σας περιέγραψα στην αρχή της χρονιάς. Διαβάστε: “Όπως η General Motors έτσι και η Ελλάδα;”

Τώρα λοιπόν που εμπεδώθηκε (ελπίζω δηλαδή) τι σημαίνει να μηδενίζουν χαρτιά (είτε από αύξηση κεφαλαίου είτε από ακύρωση των τίτλων), νομίζω ότι θα πρέπει οι Έλληνες επενδυτές, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να δουν τι μπορούν να σώσουν. Η πάγια άποψη μου είναι ότι “η σωτηρία της Ελλάδος περνάει μέσα από την καταστροφή των τραπεζών”. Αρα όσες περισσότερες τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν (αν το αξίζουν), τόσο το καλύτερο και όσο περισσότερα είναι τα κεφάλαια διάσωσης, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα στο σύνολο. Πολλοί αναρωτιούνται αν θα πάθουν οι άλλες τράπεζες αυτό που έπαθε η Proton. Αυτό δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα -πως θα γίνει και πότε, για να παρθούν οι επίσημες αποφάσεις από την ΤτΕ. Μόνο όταν θα ξέρει η ΤτΕ ακριβώς πόσα θα είναι τα πάγια που θα πρέπει να διαγραφούν, μόνο τότε θα παρθεί απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου (δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στους μετόχους), ή να κρατικοποιηθεί απευθείας η όποια τράπεζα. Τέλος, εκτιμώ ότι η όλη διαδικασία είναι η αρχή του τέλους ενός μαρτυρίου, που θα λάβει τέλος όταν τελειωθούμε με το κούρεμα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκτιμώ ότι όλοι θα εκπλαγούν του πόσο θα αλλάξει η κατάσταση μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία (θετικά εννοώ). Επίσης, σχετικά με όλες τις καταστροφολογικές θεωρίες για αγρίους που ακούμε καθημερινά από την πολιτική ηγεσία, μην δίνετε και πολύ σημασία. Διότι αυτοί που λένε αυτά που λένε, είναι οι ίδιοι που δεν είδαν το κούρεμα, δεν είχαν ιδέα για την κατάσταση των τραπεζών, νόμιζαν ότι τα διάφορα τερτίπια που σκάρωναν είχαν κάποιο νόημα, δεν έχουν κάνει τίποτα για να αλλάξει το οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα και πάνω οπό όλα, δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ stock και live stock (Gordon Gekko) και τη διαφορά μεταξύ default και defrag (Γιώργος Καισάριος).

http://www.market-talk.net/index.php/id/10537