Σελίδες

13 Μαΐου 2016

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ! Σε ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ η Κύπρος

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2016 και σταθερό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% μέχρι το 2019, προβλέπει το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2019 που ενέκρινε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Σε δηλώσεις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως οι προβλέψεις είναι απόλυτα εφικτές, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις της Eurostat για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η πραγματική οικονομία ανακάμπτει, οι προσπάθειες και θυσίες των συμπολιτών μας αποδίδουν και πρέπει βεβαίως να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εδραιώσουμε αυτή τη θετική προοπτική και είναι σημαντικό να λεχθεί πως όλοι οι επιμέρους δείκτες, των επενδύσεων, και της κατανάλωσης, καταγράφουν σημαντική αύξηση», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δαπάνες για το 2017 προβλέπεται να ανέλθουν στα 6,1 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 εκατομμύρια, για να προσθέσει πως με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια με τα αυξημένα έσοδα, σε συνδυασμό με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα επιστρέφονται οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οριστικοποιήθηκε η κατάργηση της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς που επιβάλλεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2011 και λήγει στα τέλη του 2016. Πρόκειται πλέον, συνέχισε, για μια οριστική απόφαση, μια σημαντική ελάφρυνση ύψους 80 περίπου εκατομμυρίων.

«Και οι φορολογίες μειώνονται», είπε, «και οι δαπάνες αυξάνονται με τρόπο λελογισμένο, χωρίς με κανένα τρόπο να ξεφεύγουμε από το στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και αυτό που επιτρέπει τη διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού τη στιγμή που με στοχευμένο τρόπο μειώνουμε τις φορολογίες και ταυτόχρονα με στοχευμένο τρόπο αυξάνουμε τα έσοδα είναι το γεγονός ότι η οικονομία πλέον αναπτύσσεται και μέσα από την ανάπτυξη ενισχύονται και τα δημόσια έσοδα με τρόπο που μας επιτρέπει ακριβώς να αποδώσουμε πίσω στα νοικοκυριά, στους εργαζομένους όλα τα περιθώρια που δημιουργούνται».

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ