Του Απόστολου Χονδρόπουλου
"Το μόνο που έχουν επιτύχει είναι να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα όλοι οι πολίτες τι ακριβώς συμφωνήθηκε και τι μέτρα έρχονται", τόνιζε στο liberal.gr κομματικός παράγοντας της ΝΔ, με αφορμή τις κυβερνητικές "θριαμβολογίες". "Αλλά αυτό έχει κοντά ποδάρια", πρόσθετε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις που θα έχει το βαρύτατο πακέτο μέτρων 5,4 δις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι λόγω της ίδιας της δοσολογίας που εμπεριέχει το μείγμα πολιτικής, καθώς επιβάλλει φόρους αντί να περικόπτει δαπάνες, θα εντείνει την ασφυξία παντού. Και είναι ως εκ τούτου κυρίαρχη στους κόλπους της η εκτίμηση πως οι καθορισμένοι στόχοι δεν θα είναι δυνατόν να πιαστούν με αυτή την πολιτική και ότι πρωτογενή πλεονάσματα τέτοιου ύψους για τα επόμενα χρόνια είναι ανέφικτα, Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 15 χρόνια δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ, επαναλαμβάνουν στη ΝΔ, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό μία ακόμη πτυχή σε σχέση με το βαρύ τίμημα της διαφαινόμενης συμφωνίας.
"Ο λογαριασμός είναι τεράστιος", επιμένουν, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να στραφεί επιτέλους η προσοχή σε αυτό που χαρακτηρίζουν σε κάθε ευκαιρία ως "μεγάλη εικόνα". Στην ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι οι δουλειές, το βιοτικό επίπεδο, πως θα υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, πως θα ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία που είναι εκείνη που θα παράγει και τον πλούτο, τονίζουν ηγετικοί παράγοντες της ΝΔ. Και παρατηρούν πως η σημερινή κυβέρνηση αυτό ακριβώς επιμένει να μην αντιλαμβάνεται. Για λόγους "ιδεοληπτικούς", όπως λένε και γι' αυτό επιμένει σε μία υφεσιακή συνταγή αύξησης των φόρων.
Μία παράμετρος που απασχολεί πάντως ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση και στελέχη της επισημαίνουν ότι εκεί θα εστιαστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η αντιπολιτευτική δράση, αφορά στην "οικιακή οικονομία". Στις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα, αλλά και στις επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν στην καθημερινότητα των πολιτών εκείνα που έρχονται.
Δεν είναι τυχαία και η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εστιάσει και επικοινωνιακά το μήνυμά της στα 25 δις απώλεια ΑΕΠ, όπως προκύπτουν από την σύγκριση της πρόβλεψης της ΕΕ το 2014 για το ΑΕΠ του 2016, σε σχέση με το σημερινό. Πρόβλεψη που για το 2016 ήταν 196 δις, αλλά σήμερα είναι 175 δις ΑΕΠ. Απώλεια 21 δις τα οποία στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμερίζουν σε 5.000 ευρώ "απώλειας πλούτου για κάθε ελληνικό νοικοκυριό", όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.
Πέρα από τα 21 δις απώλειας στο ΑΕΠ, ο "λογαριασμός της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" περιλαμβάνει και μέτρα που ήδη φθάνουν στα 9 δις ευρώ και μαζί με τα προληπτικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 12 δις. Συγκεκριμένα, 1,4 δις για το 2015, άλλα 2,2 δις για το 2016, ήδη ψηφίστηκε σημαντικό τμήμα από τα 5,4 δις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και έπεται το 1,8 δις των έμμεσων φόρων. Όσο για 3,5 δις των προληπτικών μέτρων, στη ΝΔ εκτιμούν πως η ενεργοποίηση του "κόφτη" δεν θα αποφευχθεί. Γιατί, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με επαγγελματίες στο Περιστέρι, "τον "κόφτη" τον αποφεύγεις μόνο αν πετυχαίνεις τους στόχους σου. Και με αυτή την κυβέρνηση, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα τους πετύχει".
Πρόκειται για λογαριασμό αντίστοιχο του 2ου Μνημονίου. Αλλά με με μία πολύ μεγάλη διαφορά που την επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε η οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση και είχε σημαντικά ελλείμματα. Ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία επέστρεφε σε ρυθμούς ανάπτυξης και παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα. Και φυσικά στην αξιωματική αντιπολίτευση διαχωρίζουν πλήρως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνων των πλεονασμάτων από τα σημερινά, καθώς επαναλαμβάνουν πως επί των ημερών της διακυβέρνησης ΝΔ τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδυάζονταν και με ταυτόχρονη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ενώ, όπως επισημαίνουν, από τις αρχές του 2015 ως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα έχουν αυξηθεί κατά 81%, από 3,1 δις, σε 5,6 δις τον Μάρτιο του 2016.
Σε ότι αφορά δε τους φόρους η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει να δηλώνει όχι μόνο αποφασισμένη να αρχίσει να τους μειώνει, αλλά και πεπεισμένη ότι θα βρεθούν ισοδύναμα από μείωση δαπανών. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πάντως ότι η μείωση των φόρων δεν θα περιορίσει τα έσοδα και επιχειρηματολόγησε γι΄αυτό αρκετά κατά την χθεσινή περιοδεία του στο Περιστέρι, επικαλούμενος στις συζητήσεις που είχε με τους επαγγελματίες, και το προηγούμενο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Έγινε, όπως εξήγησε, παρά την έντονη αντίθεση της τρόικα, η οποία ανέμενε σημαντική πτώση των εσόδων, αλλά αυτή υπήρξε πολύ μικρή και δικαίωσε τις ελληνικές θέσεις.
http://www.liberal.gr/arthro/49939/politiki/2016/nd-terastios-o-logariasmos-kai-gia-kathe-noikokurio.html