Σελίδες

16 Μαΐου 2016

ΝΔ: Ο δρόμος της μείωσης των δαπανών

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας της ΝΔ ενάντια στο λανθασμένο μείγμα μέτρων αφορά στο γεγονός ότι αντί να μειώνει τις κρατικές δαπάνες, αυξάνει τους φόρους, σε μία στιγμή που οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας επιβάλλουν να γίνεται συζήτηση για τη μείωσή τους και μόνο. Εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ο "φοροτυφώνας", όπως τον χαρακτηρίζει, δεν συνιστά μία ακόμη απαίτηση των δανειστών που αναγκάστηκε να κάνει αποδεκτή, αλλά επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, προκειμένου να να μην περικόψει δαπάνες του δημοσίου.

Υπό το πρίσμα αυτό η δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόφσκις ακούστηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ως απόλυτη επιβεβαίωση όσων η ίδια σταθερά καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ήταν απολύτως αναμενόμενο να σπεύσει να την αξιοποιήσει για να επισημάνει ότι "δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία πως οι αβάσταχτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι είναι συνειδητή επιλογή και απόφαση των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου. Δεν τους το επέβαλε κανείς".

Η δήλωση Ντομπρόφσκις δεν απαντά βέβαια στο ερώτημα γιατί οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν ένα τέτοιο μείγμα και δεν επέμειναν από την δική τους πλευρά στο σκέλος της μείωσης δαπανών και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι ερώτημα που διατυπώνεται από ολοένα και περισσότερα στελέχη της ΝΔ και δεν είναι φυσικά τυχαίες και οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, που εμπεριέχουν, με μεγαλύτερη ή λιγότερη ένταση, το στοιχείο της κριτικής για την αποδοχή εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων του συγκεκριμένου μείγματος που ξέρουν πως είναι αναποτελεσματικό.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει συχνά πως η χώρα δεσμεύεται σε στόχους, αλλά κανείς δεν της λέει πως θα τους πετύχει. "Το μείγμα πολιτικής είναι της κυβέρνησης. Αν ήθελε να μειώσει τις δαπάνες, μπορούσε", τονίζει χαρακτηριστικά και υπόσχεται ότι ο ίδιος θα το πράξει. "Είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι εφικτό να βρούμε δαπάνες για να μειώσουμε", διαβεβαίωνε και τους επαγγελματίες με τους οποίους συνομίλησε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην αγορά του Περιστερίου. Το πρόγραμμα της ΝΔ βρίσκεται βέβαια στο στάδιο της επεξεργασίας και πέραν της σαφούς πολιτικής βούλησης δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για περικοπές στις δαπάνες. Υφίστανται όμως προτάσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης και δίνουν το στίγμα των κατευθύνσεων στις οποίες θα αναζητήσει τα περιθώρια μείωσης δαπανών.

Για παράδειγμα, το δραματικό καλοκαίρι του 2015, πριν ακόμη γίνει Πρόεδρος της ΝΔ, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, είχε υποδείξει, με άρθρο του στην "Καθημερινή", ισοδύναμα ύψους περίπου 2 δις, λέγοντας και τότε πως "η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών" και πως "δεν γίνεται να επωμίζεται άλλο ο τραυματισμένος ιδιωτικός τομέας τις στρεβλώσεις ενός αναποτελεσματικού δημοσίου». Μιλούσε για "αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ, άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ, εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ, κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ και μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ".

Απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα στο Ασφαλιστικό έχει αντιπροτείνει να εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να υπάρξει συμψηφισμός των οφειλόμενων εισφορών για τον τελευταίο χρόνο με τις αγροτικές επιδοτήσεις, εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία, ενώ είχε προτείνει, κατά τη συζήτηση του περασμένου Ιανουαρίου στη Βουλή, διάλογο για ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων του Δημοσίου ύψους 150 εκατομμυρίων τη στιγμή που δεν έχει θεσμοθετηθεί και σύστημα αξιολόγησης.

Στη "Συμφωνία Αλήθειας" με τις 25 πρώτες προγραμματικές προτάσεις προτείνει εξάλλου εισαγωγή και στη χώρα μας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, "αυτοματοποιημένου Συστήματος Αξιολόγησης των Δημοσίων Δαπανών". "Με τη μέθοδο αυτή, επισημαίνει, στόχος είναι να ελεγχθούν τα κέντρα κόστους του Δημοσίου και να αξιολογηθούν ουσιαστικά οι δημόσιες δαπάνες ώστε ο περιορισμός τους να βασίζεται σε μία σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση". Κατά τη ΝΔ έτσι θα επιτυγχάνεται "ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, αποφεύγονται οι οριζόντιες περικοπές και αποκτούμε ένα εργαλείο δημοσιονομικής διαχείρισης για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό".

H ΝΔ θεωρεί τέλος ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ένα μηχανισμός ελέγχου και διόρθωσης "αρκεί αυτός να μην είναι τόσο αυτόματος και οριζόντιος όπως αυτός που προωθείται σήμερα"

http://www.liberal.gr/arthro/50277/politiki/2016/nd-o-dromos-tis-meiosis-ton-dapanon.html