Διεκδικώντας την απομάκρυνση στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους οποίους κατηγορούν για διακρίσεις σε βάρος τους, οι Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν την κεντρική πύλη του καταυλισμού. Ώρες αργότερα η κινητοποίηση έλαβε τέλος με παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Την ίδια ώρα, διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα και παραμένουν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.
«Βρισκόμαστε εδώ από τα τέλη Μαρτίου. Ενάμιση μήνα τώρα. Μας ζήτησαν να υποβάλουμε αίτηση ασύλου. Μείναμε στη φυλακή επί ένα μήνα και τώρα μας είπαν πως μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή αλλά να μείνουμε στο νησί. Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή εδώ. Μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη όλη σε μια μεγάλη φυλακή για εμάς» λέει ο Αμπντουλάχ, Σύρος πρόσφυγας.
Σημειώνεται ότι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο περιμένοντας απάντηση από τις υπηρεσίες ασύλου βρίσκονται σύμφωνα με σημερινά (Κυριακής) στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης 3.652 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολό τους εισήλθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Περίπου 1.500 από αυτούς μένουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας. Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει επιτραπεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού πέρασε η περίοδος που ζούσαν υπό περιορισμό. Σύμφωνα με τον νόμο αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες.