Πώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα σχετικά με τη συμφωνία με τον Ζάεφ - Τι έλεγε στο παρελθόν ο Πάνος Καμμένος που τώρα «κρύβεται» και τι υποστήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς για τη Μακεδονία
Μια σειρά από ανακολουθίες, κυβιστήσεις, ψέματα, παραπλάνηση του ελληνικού λαού γύρω από την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, σφραγίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις κατά καιρούς, ιδιαίτερα στα προ κυβέρνησης χρόνια, οι πατριωτικές κορώνες του Πάνου Καμμένου που θάφτηκαν, μαζί με τους σκελετούς του, στα ντουλάπια του υπουργικού γραφείου του, έχουν μείνει στην ιστορία.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα υπουργοί ή βουλευτές, είχαν σταθερή άποψη για τη γειτονική χώρα. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ονομαστεί Μακεδονία χωρίς προσδιορισμούς, και το έλεγαν και δημόσια. Ηταν η εποχή του 3% διότι στη συνέχεια έριξαν νερό στο κρασί τους και ζητούσαν γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.
Ωστόσο, η αποκάλυψη του κειμένου της συμφωνίας με τον Ζ. Ζάεφ, σε σύγκριση με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, όσα έγραφε το μνημειώδες non paper κι όσα αναγκάστηκε να εξηγήσει στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δείχνουν ότι υπήρχε σαφής προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με συνειδητά ψέματα ή συνειδητή απόκρυψη της αλήθειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μακεδονία
Ο πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είτε αφότου κέρδισε τις εκλογές, έκανε μια σειρά από δηλώσεις που έδειχναν το δρόμο που θα ακολουθούσε στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.
Τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θερμοί υποστηρικτές του ονόματος της Μακεδονίας χωρίς προσδιορισμούς. Μάλιστα, το 2008 κείμενο που υπέγραφαν δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών οι κ. Τσακαλώτος, Χριστοφιλοπούλου, Καρανίκας) μιλούσαν ξεκάθαρα για «Δημοκρατία της Μακεδονίας που πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Είναι Φεβρουάριος του 2015, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός δέχεται ερώτηση από δημοσιογράφο της γειτονικής χώρας η οποία κάνει ξεκάθαρα λόγο για «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την ελληνική αποστολή.
Τα μεγάλα ψέματα
Με την αποκάλυψη της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, μπόρεσαν όλοι να διαπιστώσουν και τα ψέματα του Ελληνα πρωθυπουργού σε μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες.
Τα βίντεο που ακολουθούν αποκαλύπτουν τις ανακολουθείες Τσίπρα, καθώς άλλα έλεγε στο διάγγελμα κι άλλα αποκαλύφθηκαν με το non paper και στη συνέχεια με τη συνέντευξη στην ΕΡΤ όπου π.χ. παραδέχθηκε ότι το όνομα ΔΕΝ θα είναι αμετάφραστο.
Ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, αλλά και στο περίφημο non paper που εκδόθηκε προχθές από το Μαξίμου, υποστήριζε ότι η ονομασία θα είναι erga omnes.
Τεράστιο ψέμα που αποκαλύφθηκε από το κείμενο της συμφωνίας. Κατ’ αρχάς «χάθηκε» κάπου η σλάβικη γραφή, δηλαδή το Severna Macedonija. Πλέον, και μετά από όσα είπε στη συνέντευξη στην ΕΡΤ ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δεν πρόκειται για αμετάφραστη ονομασία και στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους θα είναι να μεταφράζει ή όχι το όνομα. Με απλά λόγια, ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διαπραγματευόταν το «αμετάφραστο» του ονόματος τώρα εμείς θα τους αποκαλούμε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», οι Βρετανοί «North Macedonia» κ.λπ.
Μεγάλη… σκόπιμη παράλειψη στη συμφωνία είναι το κρίσιμο ζήτημα του erga omnes. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η ονομασία θα είναι erga omnes. Είναι θέση που την είχε και πριν το 2015, δηλαδή «σύνθετη ονομασία, γεωγραφικός προσδιορισμός, έναντι όλων». Όμως, αποδεικνύεται ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα η εθνικότητα δεν θα είναι «Βορειομακεδόνας» (επομένως erga omnes) αλλά «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ετσι θα αναγράφεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα.
Και τι γίνεται με τη γλώσσα; Μια ακόμη παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Δεν θα ονομάζεται «βορειομακεδονίτικη γλώσσα» όπως θα φανταζόμαστε, αλλά Μακεδονική γλώσσα.
Η επεξήγηση η οποία αναφέρεται στο άρθρο 7 της Συμφωνίας, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται, καθώς το άρθρο έχει διευκρινιστικό ρόλο, στις έννοιες «Μακεδόνας» και «Μακεδονική», χωρίς να είναι δεσμευτική η αναγραφή αυτών των διαφοροποιήσεων σε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, με το άρθρο 1 παρ.3 α της Συμφωνίας, οι αλλαγές στις πινακίδες των αυτοκινήτων θα αλλάξουν σε NM και σε ΝΜΚ. Για όλους τους άλλους σκοπούς οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και ΜKD, όπως επισήμως έχουν αποδωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης. Οπότε υπάρχει διπλή ονομασία στις πινακίδες, άλλη για τα αυτοκίνητα άλλη για όλες τις άλλες χρήσεις, η σημερινή MK που παραπέμπει στο σκέτη Μακεδονία.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η αναφορά στα βιβλία. Το άρθρο 8 παρ.5, κάνει λόγο για διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Δηλαδή η ΠΓΔΜ θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει αντιρρήσεις και να ζητήσει αλλαγές για πράγματα που περιλαμβάνονται στα ελληνικά βιβλία.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα αλλά δεν περιλαμβανόταν και στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου.
Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 παρ.3, διαχωρίζει τα αρχαιολογικά τεχνουργήματα από την αφαίρεση του συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας τα οποία και θα τον διατηρήσουν.
Δηλαδή, αν και –όπως είπε στην ΕΡΤ- κερδίζουμε την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας, ο ήλιος της Βεργίνας παραχωρείται στην ΠΓΔΜ.
Και τι γίνεται με τον αλυτρωτισμό. Ούτε σ’ αυτό μας διαφώτισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
Στη συμφωνία, με το άρθρο 6 υπογραμμίζεται ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα υιοθετεί πολιτικές και συμπεριφορές, με τις οποίες θα προκαλείται προπαγάνδα και αλυτρωτικές τάσεις του ενός μέρους προς το άλλο μέρος. Αυτή η διάταξη, χρήζει διευκρινίσεων, διότι όπως είναι διατυπωμένο, δημιουργεί τη βάση για ερμηνεία, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί συμπεριφορές ιδιωτών, ως αλυτρωτικό στοιχείο και προπαγανδιστικό. Με αυτήν την έννοια παραδεχόμαστε ως ένα από τα δύο μέρη, ότι πραγματοποιούσαμε αλυτρωτικές συμπεριφορές εις βάρος των Σκοπίων.
Και δημιουργούνται οι βάσεις ώστε να ισχυριστούν κάποια στιγμή οι γείτονες την ύπαρξη από παλιά «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα η οποία καταπιέστηκε.
Οι κυβιστήσεις Καμμένου
Είναι 17 Γενάρη του 2015, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχημάτισαν κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος δίνει μια ακόμη προεκλογική ομιλία, ένα πατριωτικό σόου στην Κοζάνη όπου αναφέρεται φυσικά σε όσους «ξεπούλησαν το όνομα της Μακεδονίας».
Και λέει: «Σε επόμενη κυβέρνηση με ΑΝΕΛ, το όνομα των Σκοπίων δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου Μακεδονία… Όπως ρίξαμε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, έτσι θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση αν πάνε να πουλήσουν σπιθαμή ελληνικής γης” φώναζε τρία χρόνια πριν, από την Κοζάνη και την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, ο πρόεδρος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων».
Δεκέμβριος του 2014, λίγες εβδομάδες πριν γίνουν οι εκλογές, ο Πάνος Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη θέλει να διαβεβαιώσει τον Μητροπολίτη Ανθιμο που έχει εκφράσει τους φόβους του για το όνομα των Σκοπίων. Και κάνει μια δήλωση… ποίημα. Ότι δεν θα αφήσει κανέναν… Τσίπρα να ξεπουλήσει τη Μακεδονία.
Αφού ορκίζεται ενώπιον θεού και λαού ότι αυτός θα είναι εγγυητής στο να μη δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια.
«Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν δεχόμαστε ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό», είπε τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και προφανώς θα θυμάται πολύ καλά σήμερα τις δηλώσεις του. Ειδικά τώρα που θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο κ. Καμμένος «έχει αρχές και αξίες» και δεν είναι έμπορος πατριωτισμού, όπως όσοι διαφωνούν.
Γνώριζαν και οι δύο
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν και να συγκυβερνήσουν γνώριζε ο ένας τις απόψεις του άλλου.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε γνώση των όσων έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το όνομα της Μακεδονίας, ωστόσο, επέλεξε την υπουργική καρέκλα.
Για παράδειγμα, σίγουρα γνώριζε ότι τον Μάιο του 2008 αντιπροσωπεία της Νεολαίας του ΣΥΝ -που μετεξελίχθηκε σε Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια με κεντρικό σύνθημα: «Βέτο στον εθνικισμό, εμπάργκο στον μιλιταρισμό, έξω από το ΝΑΤΟ». Το δελτίο Τύπου έκανε λόγο για «συμμετοχή οργανώσεων από την Ελλάδα και τη… Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17/5/2008 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων η κυρία Σίσσυ Βωβού, υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που το 2013 μάλιστα είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος απέναντι στον κ. Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», και μίλησε ευθαρσώς για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. «Εμείς ζητάμε την αναγνώριση της “μακεδονικής εθνότητας” όσον αφορά στο τμήμα του λαού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι Μακεδόνες, αλλά και όσον αφορά στους Ελληνες ντόπιους Μακεδόνες που ζουν στον Βορρά της ελληνικής Μακεδονίας», δήλωσε προκλητικά.
Επίσης, στο 5ο Συνέδριο της Νεολαίας του Συνασπισμού, τον Δεκέμβριο του 2007, εγκρίθηκε κείμενο θέσεων για το Σκοπιανό, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, θεωρούμε πως το όνομα “Μακεδονία” μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τους γείτονές μας και είναι αυτονόητο δικαίωμά τους. Η ιστορική αυτή ονομασία έχει από χρόνια υιοθετηθεί από τους κατοίκους της περιοχής και αντιστοιχεί στη συνείδησή τους, αφού με αυτή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Εξάλλου, το όνομα αντιστοιχεί σε πραγματικότητες των διεθνών σχέσεων που διαμορφώθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει».
Κανείς δεν ξεχνά βεβαίως τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Παιδείας, κ. Ζουράρι ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega έλεγε: «Εγώ θα ψηφίζω τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν προτείνει την προσάρτηση της Μακεδονίας στα Σκόπια».
Λίγο καιρό αργότερα ο ίδιος, βουλευτής των ΑΝΕΛ έλεγε: «Οποιος παραχωρεί όνομα, παραχωρεί έδαφος».
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου στον «Telegraf» των Σκοπίων, στις 26-3-2014, είχε δηλώσει: «Αποκαλώ την «Μακεδονία» με το όνομά της: «Μακεδονία», όπως ο υπόλοιπος κόσμος».
Ένα ακόμη στοιχείο της ανακολουθίας των συγκυβερνώντων ήταν το «επεισόδιο» Καμμένου – Μουζάλα. Ο τότε υπουργός – υπεύθυνος για τη μεταναστευτική πολιτική είχε αποκαλέσει σε συνέντευξή του τα Σκόπια «Μακεδονία». Αν και ζήτησε συγγνώμη για το «λεκτικό ατόπημα», ο Πάνος Καμμένος… βγήκε στα κάγγελα. Ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάθεται στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τον Μουζάλα.
Το αποτέλεσμα; Ο κ. Μουζάλας ουδέποτε παραιτήθηκε, αντιθέτως έμεινε στο υπουργικό συμβούλιο για δύο ακόμη χρόνια από εκείνο το επεισόδιο.
Επίσης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, εκείνες τις ημέρες είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση θέλοντας να στηρίξει τον κ. Μουζάλα: ««Το ζήτημα είναι τριτεύoν. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Σλαβομακεδονία». Το Μακεδονία δεν θα το απέρριπτα προσωπικά».
Και ποιος δεν ξεχνά άραγε το πρωτοσέλιδο του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Αυγής, η οποία στα μεγάλα συλλαλητήρια του 1992 για τη Μακεδονία είχε πρώτο θέμα με τίτλο: «Παλμός με ωριμότητα».
Ειδικός Συνεργάτης
in.gr