Σελίδες

13 Μαΐου 2024

Συμφωνία για ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία με επικεφαλής Προκοπίου και Πολάτ


Στο κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν περιελήφθη η ίδρυση κοινής ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής ομάδας - Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς προβλέπεται να είναι ο εφοπλιστής Προκοπίου και από τουρκικής ο  μεγαλοεργολάβο Πολάτ

Οπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα», με την ευκαιρία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ανακοινώθηκε  η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είναι προϊόν των επιχειρηματικών επαφών που τρέχουν εδώ και μήνες, υπό την εποπτεία των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος μετακομίζει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες και η Αθήνα περιμένει τον αντικαταστάτη του.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο που θα συσταθεί θα είναι ένα αυτοτελές όργανο που θα λειτουργεί πέρα από τη διεύθυνση των πολιτικών προϊσταμένων και θα εποπτεύει αυτοτελώς τις επαφές μεγάλων ονομάτων του ελληνικού και του τουρκικού επιχειρείν. Θα είναι δεκαμελές, με πέντε μέλη από κάθε χώρα. Τα ηνία θα κρατούν δύο πολύ βαριά ονόματα, ένα από κάθε χώρα: ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου από μέρους της Ελλάδας και ο κατασκευαστής Αντνάν Πολάτ από μέρους της γείτονος.

Ο κ. Πολάτ θεωρείται μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ για χρόνια διετέλεσε ανώτερο διοικητικό στέλεχος και για μια τριετία πρόεδρος της Γαλατασαράι. Επίσης, είναι στενός φίλος του κ. Ερντογάν. Μάλιστα η κόρη του Εντά Πολάτ είχε παντρευτεί προ ετών τον Ελληνα Δημήτρη Γκινοσάτη στο «Costa Navarino», με μεγάλη κινητοποίηση στο τουρκικό jet set, καθώς ο πατέρας Πολάτ είναι παράγων της κοινωνικής ζωής της γείτονος. Από την άλλη, ο πολύπειρος εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers και της Sea Traders έχει αναλάβει εδώ και κάποια χρόνια να δώσει νέα πνοή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλάδοι που θα εκπροσωπούνται στις άλλες οκτώ θέσεις του συμβουλίου θα είναι της διατροφής, της αναψυχής και του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας και του περιβάλλοντος. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι θα αφορά βαριά ονόματα από το επιχειρείν και των δύο χωρών που θα αναπτύσσουν συνέργειες όχι μόνο για τις δικές τους εταιρείες, αλλά και για εκείνες όλων των προαναφερθέντων κλάδων. Παράλληλα, θα υπάρχει πλέον και ένα θεσμοποιημένο κανάλι επικοινωνίας και μέσω των Επιμελητηρίων, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του τουρκικού DIEK.

Πέραν της επιχειρηματικής συνεργασίας, Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένη τη γειτνίαση. Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να περιλαμβάνει, στη βάση της διμερούς συνεννόησης, την αποστολή υλικών μέσων και έμψυχου δυναμικού σε κάθε χώρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Υπάρχουν, άλλωστε, περιοχές όπως η Θράκη ή τα νησιά όπου η συνεργασία με την Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU σε περίπτωση ανάγκης.

Γιώργος Ευγενίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ