Σελίδες

11 Ιουνίου 2024

Σφάζονται Κασσελάκης και Νέα Αριστερά – Εκατέρωθεν βολές για τις έδρες


Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα ύστερα από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, τα αποτελέσματά τους έχουν προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ιδιαίτερα στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, στο φόντο των υψηλών ποσοστών της αποχής που σημειώθηκαν, άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Νερό στον μύλο της πολιτικής κόντρας έριξε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια τέτοια ενδεχόμενη σύμπραξη θα οδηγούσε στην προοπτική συγκρότησης μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, γεγονός που θα ανακάτευε την τράπουλα οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό εδρών σε σύγκριση με εκείνες που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, θα είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να απωλέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 17:30 συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

Κασσελάκης: Όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει

Με τις συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση της κεντροαριστεράς να βρίσκονται στο προσκήνιο, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα σύμπραξης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «αποστάτες», καθώς και για «απονομιμοποιημένο μόρφωμα».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους «πήρα το μαγαζί», όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές σε όσους συμπολίτες μας απογοητεύτηκαν από τα δρώμενα του τελευταίου χρόνου και επιθυμούν να επιστρέψουν. Και μέσα από το καταστατικό μας συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, δίχως πιστοποιητικά κομματικής επετηρίδας. Θα πάμε μπροστά για το καλό της κοινωνίας.

Αλλά όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει».


Νέα Αριστερά: Ο κ. Κασσελάκης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για «μορφώματα»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Αριστεράς, η οποία απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε ως «άλλη όψη του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι «έχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας τον ίνδαλμα του: τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Ο κύριος Κασσελάκης φανερώνει τον εσωτερικό του κόσμο όταν κάνει λόγο για “μορφώματα”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Έχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας τον ίνδαλμα του: τον Ντόναλντ Τραμπ. Και υπό το βάρος της αποτυχίας του, αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές. Αυτό το αντιλαμβάνονται κάθε μέρα οι αριστεροί πολίτες – εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Στρέφοντας τα βέλη της κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Για να τελειώνουμε. Ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει κατανοήσει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του. Γιατί είναι η άλλη όψη του κυρίου Μητσοτάκη».

«Αν θέλει ο κύριος Κασσελάκης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ “μαγαζί” ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Όχι στη Νέα Αριστερά», τονίζει.

«Μήλον της Έριδος» οι 11 έδρες της Νέας Αριστεράς

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι 11 έδρες της Νέας Αριστεράς αποτέλεσαν αντικείμενο εκατέρωθεν βολών και αντεγκλήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για έδρες «που υπεκλάπησαν».

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ζήτησε από τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν τις έδρες που «πήραν μαζί τους» οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πρώην ραδιοφωνικής παραγωγού του σταθμού «Στο Κόκκινο», Ευγενίας Λουπάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρει ότι η Νέα Αριστερά δεν διαθέτει πλέον τη «νομιμοποίηση» για να τις διατηρήσει, με συνέπεια να καλείται να τις «επιστρέψει».

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχε πάρει 4-5 ή 6% θα υπήρχε το αντεπιχείρημα ότι έχουμε τη λαϊκή βούληση, τη νομιμοποίηση τώρα δεν την έχουν. Υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος θεωρώ ότι η πράξη διακράτησης αυτών των εδρών είναι συμβατή με μια τεράστια πολιτική απαξία. Είναι κάτι το οποίο έχει αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό», σημείωσε.

Η κινητικότητα, οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβαση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του ανάρτηση το μεσημέρι της Τρίτης στα social media μετά τις ευρωεκλογές ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του κόμματος και τους εθελοντές.

«Έχω λάβει πάρα πολλά μηνύματα που λένε, «Μην τα παρατήσεις», «Μη μας προδώσεις»,  «Πιστέψαμε ξανά». Σας το είπα και το εννοούσα. Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο», γράφει ο κ. Κασσελάκης.

«Τώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα – αλλά πλέον και η Ευρώπη.

Προετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα. Προχωράμε ακάθεκτοι.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους χιλιάδες ψηφοφόρους και στους εθελοντές και στις εθελόντριες, που μας κράτησαν όρθιους απέναντι στα αδιευκρίνιστα εκατομμύρια της ΝΔ.

Το 23% έγινε 13%. Με τη νέα γενιά στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε και θα είμαστε πλειοψηφία σύντομα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ανάρτηση:


Η έντονη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποτελεί, ωστόσο, κεραυνό εν αιθρία, με δεδομένο ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε: «Δεν πιάσαμε τον στόχο, δεν μπορέσαμε να «εκμεταλλευτούμε», να αδράξουμε την ευκαιρία, όταν είχαμε μια τόσο μεγάλη πτώση της ΝΔ. Το ανάποδο έγινε, δόθηκε η ευκαιρία, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, να δυναμώσει η ακροδεξιά και αυτό έχει τη δική του σημασία στην εποχή που ζούμε με τις εξελίξεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την πολιτική τάση που υπάρχει και επίσης να μεγιστοποιηθεί σε τιμές ρεκόρ η αποχή. Αυτά είναι δείγματα που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να κλαίμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οφείλεται στον κ. Κασσελάκη το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, απάντησε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς θα κάνει τον δικό του απολογισμό και θα τον πει στα όργανα μας».

Είχε προηγηθεί την Δευτέρα κοινή δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα και του Αντώνη Κοτσακά, οι οποίοι ζητούν «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Στη δήλωσή τους, οι κ.κ. Τεμπονέρας και Κοτσακάς έκαναν λόγο για «προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων» καλώντας σε ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Μεταξύ άλλων, επισήμαναν πως «τα χθεσινά (σ.σ. της Κυριακής) αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική» και συμπλήρωσαν: «Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες».

Πρότειναν, δε, την συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές, το οποίο θα εκκινήσει τον διάλογο «επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας».

«Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν», κατέληγαν στην κοινή δημόσια δήλωση – παρέμβασή τους.