Σελίδες

23 Αυγούστου 2024

Καρκίνος του πνεύμονα: 67χρονος Βρετανός ο πρώτος λήπτης του εμβολίου mRNA – Είχε τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας


Ένας 67χρονος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα, ο Janusz Racz, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο σχεδιασμένο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση της νόσου. Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από την BioNTech με την ονομασία BNT116, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε στο επιτυχημένο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Ο Racz έλαβε συνολικά έξι ενέσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος ώστε να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στον καρκίνο. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα μπορεί να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χημειοθεραπεία, μειώνοντας τις βλάβες σε υγιή κύτταρα και ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες.

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος, που στο παρελθόν ήταν ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος, με συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, εξέφρασε την επιθυμία του να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Το εμβόλιο BNT116 δοκιμάζεται πλέον στη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας κλινικής μελέτης, με τη συμμετοχή περίπου 130 ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του University College London Hospital (UCLH). Ο Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει, αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε.


Πώς δρα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Μια νέα ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα φαίνεται να αναδύεται, καθώς το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech στοχεύει να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Ο καρκίνος συχνά καταφέρνει να αποφεύγει την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το συγκεκριμένο εμβόλιο «χαρακτηρίζει» τα καρκινικά κύτταρα ως απειλή, προτρέποντας τον οργανισμό να τα εξοντώσει.

Οι πρώιμες δοκιμές με παρόμοια εμβόλια έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με μείωση του μεγέθους των όγκων και του κινδύνου υποτροπής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το εμβόλιο της BioNTech δοκιμάζεται σε ανθρώπους, με κύριο στόχο να εντοπιστούν τυχόν σημαντικές παρενέργειες πριν προχωρήσουν μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η κλινική δοκιμή, η οποία διενεργείται στο νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH), θα διαρκέσει 12 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εθελοντές θα λαμβάνουν πολλαπλές δόσεις του εμβολίου για να ενισχύεται συνεχώς η ανοσολογική τους απόκριση. Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της δοκιμής, εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα: «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

Η δοκιμή αυτή αφορά ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της ασθένειας, η οποία συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, με μόνο το 25% να επιβιώνει για πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή είναι μοναδική, καθώς περιλαμβάνει ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

Η ελπίδα για παγκόσμια εφαρμογή του εμβολίου

Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο University College London Hospital (UCLH) και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό σκέλος της μελέτης, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα. «Έχετε 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα, πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο καθηγητής. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».

Σε μια προσπάθεια για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει ξεκινήσει να εξετάζει τους ηλικιωμένους καπνιστές, εντοπίζοντας έτσι τα πρώιμα σημάδια της νόσου. Οι πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως επίμονο βήχα, πόνο στο στήθος ή κόπωση, ενθαρρύνονται να επισκέπτονται το γιατρό τους για περαιτέρω έλεγχο.

Η Dame Cally Palmer, εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο, τόνισε τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των νέων θεραπειών. «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους», δήλωσε.

Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους εταίρους, διερευνούν νέους τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η συμμετοχή σε πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές και άλλες καινοτόμες θεραπείες προσφέρει νέα ελπίδα στους ασθενείς με καρκίνο, με χιλιάδες ακόμα να αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤΝews