Σελίδες

03 Σεπτεμβρίου 2024

Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία


Ο Γκονσάλες Ουρούτια για «απείθεια, συνωμοσία και δολιοφθορά» γιατί δημοσιοποίησε εκλογικά αποτελέσματα

Η Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτός κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, γνωστοποίησε Δευτέρα η εισαγγελία.

Πρωτοδικείο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ουρούτια», για «σοβαρά αδικήματα», διαβεβαίωσε η εισαγγελία, η οποία ζήτησε το ένταλμα από δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο 75χρονος Γκονσάλες Ουρούτια, πρώην διπλωμάτης, δεν παρουσιάστηκε παρά τις τρεις κλήσεις του από τη Δικαιοσύνη (η τελευταία ευκαιρία ήταν την Παρασκευή) για να καταθέσει όσον αφορά ιστότοπο της αντιπολίτευσης που δημοσιοποίησε στοιχεία της καταμέτρησης, κατά τα οποία εμφανιζόταν να είναι ο νικητής των εκλογών.

Η δημοσιοποίηση εκλογικών αποτελεσμάτων από οποιονδήποτε άλλο φορέα πέρα από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) είναι ποινικό αδίκημα στη Βενεζουέλα.

Η εισαγγελία ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του Γκονσάλες Ουρούτια για «απείθεια, συνωμοσία και δολιοφθορά».

Εξάλλου οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν τον Αύγουστο να διενεργούν έρευνα σε βάρος του Γκονσάλες Ουρούτια και της αρχηγού συμμαχίας της αντιπολίτευσης Μαρίας Κορίνας Ματσάδο για προσπάθεια «σφετερισμού» αξιωμάτων, «διασπορά ψευδών πληροφοριών», «διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους», «υποκίνηση εξέγερσης» και «σύσταση και συμμορία».

Ο πρώην πρεσβευτής, σε κατάσταση ημιπαρανομίας, έχει να εμφανιστεί δημόσια από τις 30 Ιουλίου.

Δικαιολογήθηκε για το ότι δεν προσήλθε ενώπιον της Δικαιοσύνης καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ανεξαρτησίας» του δικαστικού συστήματος και κατηγορώντας τον γενικό εισαγγελέα Τάρεκ Σάαμπ πως επιδίδεται σε «πολιτικό διωγμό» των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανακηρύχθηκε νικητής με το 52% των ψήφων από το CNE. Ωστόσο, η εφορευτική επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη, αναλυτικά πρακτικά της καταμέτρησης, λέγοντας πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία.

Η αντιπολίτευση, ξένες κυβερνήσεις και παρατηρητές βλέπουν από τη δική τους σκοπιά σε αυτό ελιγμό της εξουσίας για να αποφύγει να αποκαλύψει τα «πραγματικά» αποτελέσματα. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που έδωσε δικά της δεδομένα, συγκεντρωμένα από εκλογικούς αντιπροσώπους της, ο Γκονσάλες Ουρούτια έπρεπε να είχε αναδειχθεί νικητής με «πάνω από το 60%» των ψήφων.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του προέδρου Μαδούρο, ξέσπασαν διαδηλώσεις κι επεισόδια με 27 νεκρούς και 192 τραυματίες, ενώ περίπου 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν, κατά επίσημα δεδομένα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο και η κυβέρνησή του κατηγορούν την αντιπολίτευση και προσωπικά τον Γκονσάλες Ουρούτια και τη Ματσάδο για τις ταραχές, λέγοντας πως θα έπρεπε να πάνε φυλακή.

Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και πολλές άλλες πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών.