Σελίδες

09 Σεπτεμβρίου 2024

Υπόθεση Λύτρα - Υπόμνημα της Πολυζωγοπούλου: «Βγάλτε από τη φυλακή τον πρώην σύζυγό μου»


Δεν ανακαλεί τις καταθέσεις της για τον ξυλοδαρμό της, αλλά ζητεί την έξοδό του από τις φυλακές με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η ψυχική ισορροπία της κόρης τους - Αναμένεται το βούλευμα για την παραπομπή του σε δίκη

Δύο και πλέον μήνες μετά την προφυλάκιση του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου, οι τόνοι ανάμεσα στο άλλοτε λαμπερό ζευγάρι των δικηγόρων φαίνεται να πέφτουν για χάρη της ανήλικης κόρης τους.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου που έζησε, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την έκθεση του ιατροδικαστή, τον απόλυτο «εφιάλτη» της σωματικής κακοποίησης στα χέρια του άλλοτε συντρόφου της, με υπόμνημά της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας υποστηρίζει -σύμφωνα με πληροφορίες- την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα με όρους, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του παιδιού τους και την ανάγκη επικοινωνίας του με τον πατέρα του.

Για την κόρη μας

Η 37χρονη δικηγόρος, χωρίς να κάνει πίσω από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του εν διαστάσει συζύγου της, θέτει πλέον σε πρώτη μοίρα την κόρη τους, καθώς, όπως κατά τις πληροφορίες αναφέρει στο υπόμνημά της, «η παράταση της προσωρινής κράτησης του εν διαστάσει συζύγου μου είναι δεδομένο ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για εμένα ύψιστη προτεραιότητα».

Ετσι ζητεί από τους δικαστές να ανοίξουν την πόρτα της φυλακής για τον κατηγορούμενο δικηγόρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπαναχωρεί από την υποστήριξη της κακουργηματικής κατηγορίας που του έχουν απαγγείλει οι εισαγγελικές αρχές με βάση τις δικές της καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά στον άγριο ξυλοδαρμό της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δικηγόρος κατέθεσε το υπόμνημά της στο δικαστικό συμβούλιο λίγο μετά τον δεκαπενταύγουστο και με αυτό γνωστοποιεί στους δικαστές -προς υποστήριξη του αιτήματος της για μη παράταση της προφυλάκισης του δικηγόρου- ότι εκείνη και ο σύζυγός της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεών τους «στο πλαίσιο που αφορά αποκλειστικά τη θυγατέρα μας και τη διασφάλιση του ψυχισμού της».

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε -όπως επισημαίνει- με κοινή δήλωσή τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εκείνη και ο Απόστολος Λύτρας συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου να ανατεθεί η αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στην ίδια. Παράλληλα, ρύθμισαν και τις ώρες επικοινωνίας του κατηγορούμενου δικηγόρου με την κόρη τους. Η δήλωσή τους, δε, αυτή, έγινε δεκτή με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου. Σκοπός τους είναι το παιδί να έχει επαφή με τον πατέρα του καθημερινά, αλλά και να μην αποκοπεί από εκείνον

Πάντως, η κυρία Πολυζωγοπούλου ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Απόστολου Λύτρα, επισημαίνοντας ότι όλα όσα έχει καταθέσει στις αρχές για την κακοποίησή της «αποτυπώνουν την πλήρη και απόλυτη αλήθεια». Δηλώνει ακόμη πως τις καταθέσεις τις αυτές θα τις επαναλάβει σε κάθε αρμόδια αρχή, όταν και εφόσον κληθεί. Ομως πλέον, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει στο υπόμνημά της, για εκείνη πέρα και πάνω από την αντιδικία που έχει με τον 52χρονο εν διαστάσει σύζυγό της, αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της κόρης τους και με γνώμονα αυτό τόσο η ίδια όσο και ο κατηγορούμενος προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η παράταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα, όπως αναφέρει η δικηγόρος, σίγουρα θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού τους και για να αποτραπεί κάτι τέτοιο ο πατέρας του θα πρέπει να βρεθεί εκτός φυλακής με την επιβολή των περιοριστικών όρων του άρθρου 18 του Ν.3500/2006. Καταλήγοντας η κυρία Πολυζωγοπούλου φέρεται να αναφέρει ακόμη στο υπόμνημά της πως την παρουσία του πατέρα τους έχουν ανάγκη και οι δύο μεγαλύτερες κόρες του από τον πρώτο του γάμο, οι οποίες όπως είναι απολύτως αναμενόμενο και ανθρώπινο με όλα όσα έχουν συμβεί δεν βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Το χρονικό

Πλέον η ανάκριση για την πολύκροτη αυτή υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το ζήτημα της παραπομπής του Απόστολου Λύτρα σε δίκη, αλλά και για το θέμα της συνέχισης ή μη της προφυλάκισής του. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε και η κυρία Πολυζωγοπούλου κατέθεσε το υπόμνημά της στο συμβούλιο, αφού αυτό είναι αρμόδιο να αποφανθεί σχετικά.

Το Σάββατο, εντωμεταξύ, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε ο Απόστολος Λύτρας να καθίσει στο σκαμνί του ποινικού δικαστηρίου και να δικαστεί για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης και όχι για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης όπως είχε αρχικά διωχθεί.

Σε περίπτωση πάντως που οι δικαστές αποφασίσουν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα, οι όροι που μπορούν να του επιβάλουν σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν.3500/2006, το οποίο επικαλείται και η εν διαστάσει σύζυγός του, είναι, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνσή του από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος και κατοικίες στενών συγγενών του κ.ά.

Ο Απόστολος Λύτρας βρίσκεται αντιμέτωπος για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του και άλλοτε βασικής του συνεργάτιδας στο δικηγορικό του γραφείο. Η βαριά αυτή, κακουργηματικής μορφής κατηγορία τού αποδόθηκε όταν έγινε γνωστό ότι στις 15 Ιουνίου είχε στραφεί κατά της συζύγου του ξυλοκοπώντας τη βάναυσα μετά από λογομαχία που είχαν. Οπως είχε καταθέσει η κυρία Πολυζωγοπούλου, η άγρια κακοποίησή της έλαβε χώρα μέσα στο αυτοκίνητο του συζύγου της ενώ η πόρτα του οχήματος ήταν κλειδωμένη και ο κατηγορούμενος σήμερα ποινικολόγος τής είχε πάρει το κινητό της τηλέφωνο.


Τις παλιές καλές εποχές με κόκκινη Ferrari στο Παρίσι

«Ούρλιαζα για βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το θύμα, με τα όσα ακολούθησαν να είναι λίγο πολύ γνωστά. Η δικηγόρος μεταφέρθηκε στην «Ευρωκλινική» από τον ίδιο τον Απόστολο Λύτρα, με τον γιατρό όμως που την εξέτασε εκεί να αντιλαμβάνεται ότι δεν είχε πέσει από τις σκάλες όπως είχε ειπωθεί αρχικά, αλλά είχε κακοποιηθεί.

Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο Απόστολος Λύτρας είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της υποχρέωσης μετοίκησης από το σπίτι που διέμενε μέχρι τότε με την κυρία Πολυζωγοπούλου, της απαγόρευσης να την πλησιάζει και της υποχρέωσης να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης. Σε δήλωσή του δε, είχε παραδεχθεί τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του και είχε ζητήσει συγγνώμη τόσο από εκείνη όσο και από τις κόρες του.

«Δυστυχώς βρέθηκα σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα μια αλυσίδα εσφαλμένων, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, κινήσεων του Απόστολου Λύτρα είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάση της Δικαιοσύνης προς το πρόσωπό του.

Στις 17 Ιουνίου, ελάχιστη μόλις ώρα μετά την αναχώρησή του από το ανακριτικό γραφείο και την επιβολή των περιοριστικών όρων σε βάρος του, η κυρία Πολυζωγοπούλου κατέθεσε στις Αρχές πως ο 52χρονος κατηγορούμενος σύζυγός της τής έστελνε γραπτά μηνύματα στο κινητό της! Η γυναίκα, όπως αναφέρει, αναγκάστηκε να τον «μπλοκάρει», αλλά οι οχλήσεις του δεν σταμάτησαν.

Μία ημέρα αργότερα, στις 18 Ιουνίου -και ενώ ο Αρειος Πάγος είχε παρέμβει στην υπόθεση ζητώντας πειθαρχικό έλεγχο ανακρίτριας και εισαγγελέα που άφησαν ελεύθερο τον δικηγόρο με όρους-, εκείνος συνέχισε να επικοινωνεί με το θύμα με έναν άλλο τρόπο. Οπως κατέθεσε η 37χρονη γυναίκα, συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα αλλά και δικός της στο δικηγορικό τους γραφείο την πρόσθεσε, χωρίς τη συναίνεσή της σε ομαδική συνομιλία στο Viber.

«Στη συνομιλία αυτή απέστειλε μηνύματα ο σύζυγός μου λέγοντας ότι προσπαθούν τα παιδιά του να μιλήσουν μαζί μου για να έρθουν στο σπίτι να πάρουν λεφτά», ανέφερε στην κατάθεσή της η κυρία Πολυζωγοπούλου, κάνοντας λόγο για παραβίαση του περιοριστικού όρου της μη συναναστροφής μαζί της από τον δικηγόρο. Η συμπεριφορά αυτή όμως εκ μέρους του κατηγορούμενου κορυφώθηκε το βράδυ της 18ης Ιουνίου όταν η πρώην σύζυγός του, ο δικηγόρος συνεργάτης του και η μεγαλύτερή του κόρη, πήγαν στο σπίτι στον Γέρακα όπου διαμένει το θύμα, «κατ’ εντολή του», όπως κατέθεσε η 37χρονη.

Εκεί -σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά- ζήτησαν να πάρουν πράγματα από την οικία, έχοντας μάλιστα στην κατοχή τους και κλειδιά του σπιτιού, τα οποία σύμφωνα με την κυρία Πολυζωγοπούλου μόνο ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του. Τα παραπάνω πρόσωπα έδρασαν, σύμφωνα με το θύμα, κατ’ εντολή του 52χρονου εν διαστάσει συζύγου της, προκαλώντας της πανικό με αποτέλεσμα τη λιποθυμία της.

Η ανακρίτρια

Ολα αυτά τέθηκαν υπόψη της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση από την πλευρά της κυρίας Πολυζωγοπούλου και πυροδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την προσωρινή κράτηση του Απόστολου Λύτρα. Η ανακρίτρια μελετώντας τα στοιχεία αυτά έκρινε ότι ο δικηγόρος είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο που του είχε θέσει, ήτοι να μην συναναστρέφεται με κάθε τρόπο με το θύμα. Γι’ αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ήρε τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει στον Απόστολο Λύτρα και τους αντικατέστησε με τη φυλακή! Εν συνεχεία ο κατηγορούμενος ποινικολόγος οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού και από εκεί στις Φυλακές της Κορίνθου.

Δέκα ημέρες μετά την προφυλάκισή του ο 52χρονος δικηγόρος είχε καταθέσει προσφυγή κατά του εντάλματος περί προσωρινής κράτησής του ζητώντας την αντικατάστασή της με ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό βραχιολάκι. Ομως στα μέσα του περασμένου Ιουλίου οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, απέρριψαν την αίτησή του, κρίνοντας κατά πλειοψηφία (2-1) ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για την αποτροπή τέλεσης νέων εγκλημάτων ούτε και για να εξασφαλίσουν την παρουσία του τόσο στο ακροατήριο και την εκτέλεση της πιθανής ποινής του. Πλέον το θέμα της προσωρινής κράτησης του δικηγόρου θα κριθεί εκ νέου και από μια άλλη σκοπιά, αυτή που αφορά το συμφέρον της ανήλικης κόρης του.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ