Σελίδες

24 Οκτωβρίου 2024

Η Νορβηγία αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας χρήσης των κοινωνικών δικτύων στα 15 έτη


Η Νορβηγία πρόκειται να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 15 έτη.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη μάχη», αλλά οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα παιδιά από την «εξουσία των αλγορίθμων».

Η Νορβηγία έχει ήδη θέσει το ελάχιστο όριο ηλικίας χρήσης των κοινωνικών δικτύων στα 13 ετη. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης, περισσότερα από τα μισά 9χρονα, το 58% των 10χρονων και το 72% των 11χρονων είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση της Νορβηγίας για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα παιδιά να παρακάμψουν τους περιορισμούς ηλικίας – συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να επιτραπεί η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Αναπτύσσεται επίσης ένας μηχανισμός επαλήθευσης ηλικίας.

«Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο πρώθυπουργός της Νορβηγίας στην εφημερίδα VG την Τετάρτη, και αν και παραδέχθηκε ότι τα social media μπορεί να προσφέρουν κοινότητα σε παιδιά που νιώθουν μοναξιά, τόνισε ότι η αυτοέκφραση δεν πρέπει να εξαρτάται από τους αλγορίθμους.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδιών και Οικογένειας, Kjersti Toppe, σε συνάντηση που είχε με γονείς που κάνουν εκστρατεία για αυστηρότερη ηλεκτρονική ρύθμιση είπε ότι το μέτρο είχε επίσης σκοπό να τους βοηθήσει να μπορούν να πουν όχι. Εξήγησε επίσης ότι εξετάζονται μέθοδοι επιβολής τέτοιων περιορισμών που δεν παρεμβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η απαίτηση για τραπεζικό λογαριασμό.