Σελίδες

21 Οκτωβρίου 2024

Τετ α τετ Γεραπετρίτη με 33 «γαλάζιους» βουλευτές για τα εθνικά την Τρίτη -Σε «κλειστό» κύκλο με χρόνο για διάλογο


Τετ α τετ για τα εθνικά θέματα θα έχουν αύριο στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ιδανικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα προτιμούσε η συνάντηση αυτή να γίνει σε πιο χαλαρό κλίμα και εκτός Βουλής, ενδεχομένως για φαγητό, όπως έπραξαν πριν από αυτόν και οι κύριοι Φλωρίδης, Πιερρακάκης και Γεωργιάδης. Λόγω της σοβαρότητας όμως των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, το ραντεβού με τους βουλευτές δόθηκε για τις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα 151 της Βουλής, μετά από συνεννόηση του κ. Γεραπετρίτη με τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη.

Η συνάντηση θα είναι σε κλειστό κύκλο, με παρόντες μόλις 33 βουλευτές της ΝΔ, μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής, και ενδεχομένως ορισμένους υφυπουργούς και συνεργάτες του κ. Γεραπετρίτη. Θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του υπουργού και θα υπάρξει αρκετός χρόνος για διάλογο.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνέχιση του διαλόγου, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση «παραφωνίες». Γι' αυτόν το λόγο, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ λειτούργησε «προληπτικά».

Ο κ. Καλαφάτης φρόντισε να δώσει τον τόνο στους βουλευτές «ότι δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα» και διεμήνυσε ότι όποιος ή όποια, μέσω ερώτησης για τα εθνικά, θέσει σε αμφισβήτηση την εθνική γραμμή που υπηρετεί η κυβέρνηση καλά θα κάνει να το σκεφτεί καλύτερα. Όπως σχολίαζε στο iefimerida, «άλλο τα θέματα της καθημερινότητας και άλλο τα εθνικά και δη τα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία».

Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας είναι, κοινοβουλευτικά, οι πιο δραστήριοι των τελευταίων ημερών, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης από το λεγόμενο «σαμαρικό» μπλοκ. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ερώτηση για τα εθνικά κατατεθειμένη από βουλευτή της ΝΔ, παρά τις πληροφορίες για το αντίθετο. Άλλωστε, ακόμα και οι πιο ζωηροί βουλευτές δεν έχουν καταθέσει ποτέ μέχρι τώρα ερώτηση για τέτοια θέματα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Η ενημέρωση για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσει και εκτονωτικά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πάντως, η αυριανή συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών και δεν εντάσσεται στο πρότζεκτ σύσφιγξης σχέσεων κυβέρνησης-βουλευτών που «τρέχει» ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει και σε μια ευρύτερη συνεδρίαση με τους «γαλάζιους» βουλευτές, ώστε να τους μιλήσει και κυρίως να τους ακούσει για την εξωτερική πολιτική.

Γιατί η ενημέρωση Γεραπετρίτη απευθύνεται μόνο στα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής
Στο ερώτημα γιατί η ενημέρωση Γεραπετρίτη απευθύνεται μόνο στα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής, οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι μόλις στις 3 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Τότε στη συνεδρίαση είχαν τεθεί στο επίκεντρο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο. Όπως σημειώνουν, θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων μετά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.