Σελίδες

02 Οκτωβρίου 2024

Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αιθιοπία – Γιατί ο Χίτλερ ενίσχυσε τους Αφρικανούς


Γιατί οι Ιταλοί εισέβαλλαν στην Αιθιοπία; Και γιατί ο Χίτλερ ενίσχυσε, τότε, τους Αφρικανούς; Πριν από σχεδόν 40 χρόνια- 39 για την ακρίβεια- η Αβυσσινία (Αιθιοπία πλέον) είχε ταπεινώσει την Ιταλία· ο αυτοκράτωρ Μενελίκ Β’ κατάφερε να τρέψει σε άτακτη φυγή τους πολυάριθμους Ιταλούς και να πετύχει μια από τις πρώτες νίκες αφρικανικών στρατιωτικών επί ευρωπαϊκών! Η Αβυσσινία έγινε σύμβολο της δύναμης της Αφρικής, τότε!

Αυτά δεν τα ξέχασε ποτέ ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Ντούτσε της Ιταλίας, που στο νου του στριφογύριζε η φράση του Κάτωνα του Πρεσβύτερου: «Carthago delenda est». Η Αβυσσινία έπρεπε να τελειώσει!

Μια μέρα σαν σήμερα, λοιπόν, 2 Οκτωβρίου του 1935, περίπου 200.000 στρατιώτες του ιταλικού στρατού υπό τη διοίκηση του στρατηγού Εμίλιο ντε Μπόνο, ξεκίνησαν από την Ερυθραία με στόχο την Αντισαμπέμπα και τον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ. Την επόμενη ημέρα οι ιταλικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Στις 6 Οκτωβρίου ο πρώτος στόχος είχε επιτευχθεί: κατακτήθηκε η Adwa, ένας τόπος συμβολικός για τον ιταλικό στρατό αφού εκεί, τον προηγούμενο αιώνα, είχαν ταπεινωθεί από τους Αιθίοπες. Στις 15 Οκτωβρίου, τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Aksum και ένας οβελίσκος που κοσμούσε την πόλη αποκολλήθηκε από τη θέση του και στάλθηκε στη Ρώμη για να τοποθετηθεί συμβολικά μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Αποικιών.

Ο Μουσολίνι όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. Ο στρατηγός ντε Μπόνο αργοπορούσε· και ένα πρωί κατέφθασε ο αντικαταστάτης του, ο διάσημος στο στράτευμα Πιέτρο Μπαντόλιο. Και οι σχεδόν ρακένδυτοι Αβυσσινοί παραδόθηκαν στη μοίρα τους και στις πολλαπλάσιες ιταλικές δυνάμεις που είχαν και σύγχρονα όπλα… Να σκεφτεί κάποιος ότι οι ιθαγενείς της Αιθιοπίας δεν είχαν καν ασυρμάτους και τις επικοινωνίες τις διεκπεραίωναν δρομείς αγγελιαφόροι!
Και τότε η Ναζιστική Γερμανία έστειλε κρυφά όπλα και ενισχύσεις στους Αφρικανούς, επειδή η Ιταλία δυσφορούσε στην ιδέα της προσάρτησης της Αυστρίας στο άρμα του Φίρερ… Ο Πόλεμος στην Αβυσσινία παρατάθηκε, οι Ιταλοί εξοντώθηκαν οικονομικά και το Anschluss, η προσάρτηση, δηλαδή, του Ομοσπονδιακού Κράτους της Αυστρίας στο Γερμανικό Ράιχ ήταν θέμα χρόνου.


Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού

Εγκληματίες πολέμου

Οι Ιταλοί, επιτέλους, επιβλήθηκαν των Αιθιόπων με βαρύ πυροβολικό και χημικά όπλα (οι Ιταλοί βομβάρδιζαν με αέριο μουστάρδας κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου και των Συμβάσεων της Γενεύης), ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ διέφυγε από τη χώρα του και οι δυνάμεις του Μπαντόλιο έμπαιναν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα στις 5 Μαΐου. Η Ιταλία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αιθιοπίας στις 7 Μαΐου και ο ιταλός βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε Γ' ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας! Τέτοια όμορφα…

Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες άμαχοι πέθαναν ως αποτέλεσμα της ιταλικής εισβολής· γενοκτονία! Τα εγκλήματα των Ιταλών έχουν σήμερα ξεχαστεί, όμως οι Αιθίοπες δεν λησμονούν σφαγές αμάχων (20.000 ιθαγενείς σφαγιάστηκαν στην Αντίς Αμπέμπα), ακρωτηριασμό των αιχμαλώτων, ευνουχισμούς, χρήση εκρηκτικών σφαιρών (ντουμντούμ)!
Τα υπόλοιπα εξελίχθηκαν ραγδαία· το ανάχωμα των πολιτικών-διπλωματικών διεργασιών κατέρρευσε και τότε ακούστηκαν τα όπλα σε ολόκληρο τον Κόσμο· είναι το γεγονός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος…