Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2024

Κέρκυρα: Χειροπέδες σε υποδιευθυντή ΔΟΥ, εφοριακούς και λογιστή -Με εκβιασμούς έπαιρναν χρήματα για να μην κάνουν ελέγχους


Τέλος στη δράση κυκλώματος εφοριακών στην Κέρκυρα έβαλε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε 4 συλλήψεις εφοριακών και ενός λογιστή για υποθέσεις διαφθοράς.

Η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 4 συλλήψεις εφοριακών (ενός υποδιευθυντή, δύο ελεγκτών και ενός υπαλλήλου της ΔΟΥ) και ενός λογιστή. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ήδη κατ' οίκον έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε μετά από καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι -όπως φαίνεται να έχουν αναφέρει- είχαν πέσει θύματα εκβιασμού από το κύκλωμα των εφοριακών προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.

Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ήδη πολυσέλιδη και το μεσημέρι οι τέσσερις συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κέρκυρας.

Ο λογιστής εντόπιζε τα υποψήφια θύματα -Ποιος φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος του κυκλώματος

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο λογιστής που έχει συλληφθεί εκτελούσε χρέη μεσάζοντα για τη σπείρα, η οποία δρούσε για τουλάχιστον 4 μήνες. Ήταν αυτός που εντόπιζε καταστηματάρχες με ανοιχτές υποθέσεις στην Εφορία και στη συνέχεια το κύκλωμα τους εκβίαζε ζητώντας τους να τους καταβάλουν χρήματα. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να εκβιάζαν τους φορολογούμενους -θύματά τους πως θα χρειαστεί να τους καταβάλουν «γρηγορόσημο» προκειμένου οι ελεγκτές να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προχωρήσουν σε ελέγχους. Παράλληλα, οι δράστες, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έλεγαν σε κάποια από τα θύματά τους ότι αν θέλουν επιστροφή φόρου νωρίτερα, θα πρέπει να τους δώσουν χρήματα.

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί 10 περιπτώσεις, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας υποδιευθυντής της ΔΟΥ. Μάλιστα, δύο θύματα φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει την προσέγγιση από το κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έχουν καταγραφή με εικόνα και ήχο, παρά τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν.

Δρούσαν όπως το κύκλωμα στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Αναφορικά με τη δράση των εφοριακών και του λογιστή που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δρούσαν όπως το κύκλωμα από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, δηλαδή είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χαλκίδας απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από φορολογούμενους προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του κυκλώματος

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα της ΑΑΔΕ, η οποία, σε συνεργασία με το σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ερεύνησε για μεγάλο διάστημα σαρώνοντας συναλλαγές, λογαριασμούς αλλά και κλειστές υποθέσεις.