Σελίδες

05 Οκτωβρίου 2024

Παπαπαναγιώτου: Η «ΜΑΝΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» δεν είναι μία


Οι χαροκαμένοι γονείς, μανάδες και πατεράδες είναι de facto «ιερά πρόσωπα», στα οποία οφείλεται απεριόριστος σεβασμός και ανεξάντλητη κατανόηση. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για τον γονιό από το να χάνει το παιδί του. Δεν υπάρχει πιο εφιαλτική στιγμή από τη στιγμή που γονιός κηδεύει το παιδί του.
Η τραγωδία των Τεμπών είχε 57 διαφορετικά θύματα, αλλά με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο, η «μάνα των Τεμπών» έγινε μία. Ομως μια συναυλία για τα Τέμπη με εισιτήριο έγινε η αφορμή να εμφανιστούν κι άλλες μανάδες και πατεράδες, που διεκδίκησαν το επίσης ιερό δικαίωμά τους τα χαμένα παιδιά τους να μη γίνουν «εισιτήρια».

«Η μάνα» -εκ των πρωτεργατών της συναυλίας, αλλά και της προσπάθειας διεθνοποίησης της τραγωδίας (ουδείς ψόγος)- αντέδρασε επιθετικά, απέναντι στους επίσης χαροκαμένους γονείς, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα -όπως και η ίδια- να έχουν άλλη άποψη για το πώς τιμούν τα παιδιά τους και για το πώς πρέπει να κινηθούν δικαστικά, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία.

«Η μάνα των Τεμπών» στέλνοντας αρχικά εξώδικο σε άλλους γονείς που διαφώνησαν με τη συναυλία με εισιτήριο και στη συνέχεια κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους. Συγκεκριμένα ζήτησε σε περίπτωση παραβίασης των όρων των ασφαλιστικών μέτρων να τους επιβληθεί «χρηματική ποινή ύψους 1.500 ευρώ και ποινή κράτησης 6 μηνών»! Κι όχι μόνο αυτό. Απαίτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που «να απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά στην ίδια μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα». Ούτε, όμως, μόνο κι αυτό. Ζητά από τους αδελφούς Πλακιά -που έχουν χάσει παιδιά- «να μη την πλησιάζουν στα 200 μέτρα»…

Αυτή η συμπεριφορά της «μάνας των Τεμπών» προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων, αλλά και αποκαλύψεων. Με πιο σημαντική ότι ο σύλλογος του οποίου ηγείται εκφράζει τη μικρή μειοψηφία των οικογενειών που θρηνούν νεκρά παιδιά. Αλλά και τις άκρως περίεργες μεθοδεύσεις που έγιναν, ώστε ο σύλλογος (που άφηνε να εννοηθεί ότι μιλούσε κι έπραττε εξ ονόματος όλων των οικογενειών), φέρεται να ελέγχεται από 4-5 οικογένειες. Οπως αποδεικνύεται με την ανακοίνωσή τους, η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών (26) είναι εντελώς απέναντι στις ενέργειες και τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει αδιαλείπτως μετά την τραγωδία.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, πολλά απ’ αυτά που έχουν γίνει ως τώρα αποκτούν εντελώς διαφορετικό νόημα.
Οπως, η μεταφορά της «μάνας των Τεμπών» στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με πολιτική συνοδεία στελεχών και εκπροσώπων κομμάτων, ή την απλόχερη συνδρομή ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν κρύψει το μένος τους κατά της Ελλάδας. Το ίδιο κύκλωμα είναι αυτό που την έφερε σε επαφή με την Ευρωπαία εισαγγελέα κα Κοβέσι, η οποία διανοήθηκε πως θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.! Γιατί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών -που πρέπει να αλλάξει- δεν είναι ένας απλός νόμος, έναντι του οποίου υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο. Είναι άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος.

Οι κατά καιρούς «θεωρίες» που διακινήθηκαν και κατέπεσαν («μπάζωμα», «ξυλόλιο» κ.λπ.), επίσης αποκτούν άλλο νόημα. Οπως οι «εκθέσεις» του «πραγματογνώμονα των οικογενειών», ο οποίος προκύπτει πως ήταν ο πραγματογνώμονας της μικρής μειοψηφίας των οικογενειών. Οπως και η έντονη πολιτικοποίηση της τραγωδίας.

Ευτυχώς πλησιάζει η έναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών. Και η Δικαιοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, όπως οφείλει: Να αποδώσει δικαιοσύνη, Τυφλά, Αυστηρά και Απροκατάληπτα. Και τότε θα δει όλη η συμπάσχουσα κοινωνία, ποιοι από τους χαροκαμένους γονείς πάλευαν πραγματικά μέσα στον θρήνο τους για τη δικαίωση των παιδιών τους.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΝΑ

       Η ανάληψη της ευθύνης από τη Χαμάς, για το τρομοκρατικό χτύπημα με τους 7 νεκρούς -μεταξύ των οποίων και του Ιωνά Καρούση- αποκαλύπτει την ταυτότητα του δολοφόνου και του Ιωνά: Χαμάς.

Οι «ευαίσθητοι» που έχουν κάνει πορείες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τον κάθε Μουσταφά και Χασάν που έχασε τη ζωή του σε έναν πόλεμο, που οι ίδιοι ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, σιώπησαν εκκωφαντικά! Ούτε μια λέξη καταδίκης και συμπόνοιας για 26χρονο Ιωνά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοί που είναι «με τον άνθρωπο» αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα είναι μόνο με «κάποιους ανθρώπους». Τίποτα περίεργο σε αυτήν την υποκριτική συμπεριφορά.

Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Κοινότητα στην Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού αρχικά εκφράζει τη «μεγάλη λύπη (…) για τον τραγικό θάνατο του Ιωνά, ενός Ελληνα πολίτη που έχασε τη ζωή του στο Ισραήλ», τονίζει με έμφαση: «Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, δυστυχώς, ο Ιωνάς ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΘΩΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ που επισκεπτόταν το Ισραήλ. Ηταν μέλος του ισραηλινού λαού» και καταλήγει με το… αποστομωτικό ερώτημα: «Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να πάει στο Ισραήλ, σε έναν τόπο σύγκρουσης, και να πεθάνει εκεί, όταν η Ελλάδα είναι η πραγματική του πατρίδα»!!!

«Θάνατος», όχι δολοφονία σε τρομοκρατική επιχείρηση, «έχασε τη ζωή του» (στα καλά καθούμενα;), «δεν ήταν αθώος», παρ’ ότι δεν επισκεπτόταν το Ισραήλ και δεν «αισθάνθηκε την ανάγκη» να πάει στην εμπόλεμη περιοχή, ήταν εκεί. Εκεί σπούδαζε, εκεί ζούσε και δεν πήγε «σε ένα τόπο σύγκρουσης», για «να πεθάνει εκεί» και όχι στην πατρίδα του.

Τόσα ψέματα, τόση υποκρισία και τόσος κυνισμός, είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν, σε μια μικρή ανακοίνωση άθλιας σκοπιμότητας.

Με αίθριο καιρό ή με συννεφιά η γιορτή στη Ρηγίλλης;

Ενα επετειακό βίντεο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., με πολλούς συμβολικούς «πυρσούς», με έναν σύντομο αλλά ενωτικό χαιρετισμό του Κ. Μητσοτάκη, με ένα ποτό στο χέρι μετά, αλλά και με εκκρεμότητες, η Ν.Δ. γιορτάζει σήμερα στις 20.00 στη Ρηγίλλης. Οι εκκρεμότητες -ακόμα και μέχρι χθες το βράδυ- αφορούσαν την παρουσία ή όχι των Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή. Το δίλημμα για όλους είναι μεγάλο, καθώς πρόκειται για μια γιορτή της Ν.Δ. και των Νεοδημοκρατών στο σύνολό τους. Οχι της «Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη», αλλά της Ν.Δ. του Κων/νου Καραμανλή, η οποία έκανε αρχηγούς και πρωθυπουργούς τον Κ. Καραμανλή, τον Α. Σαμαρά και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μένει να δούμε, αν σήμερα στη Ρηγίλλης θα έχει αίθριο καιρό ή συννεφιά…

Υποψηφιότητα Influencer «σκέτη»

Με ένα βίντεο μόλις 3 λεπτών και 52 δευτερολέπτων στα social media και όχι με την κατάθεσή της στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδρίαζε την ώρα της ανάρτησης του βίντεο, ο Στ. Κασσελάκης χθες, ουσιαστικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το βίντεο θυμίζει το βίντεο με το οποίο συστήθηκε στους Ελληνες πριν από περίπου έναν χρόνο, με τη διαφορά ότι τώρα συστήνεται λέγοντας, «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο». Ηδη στην Κουμουνδούρου γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο υποβολής της υποψηφιότητάς του. Σχεδόν άλλαξε η ατζέντα της συνεδρίασης της Π.Γ. Αυτό που σημειώνεται, δεδομένου ότι στο βίντεο δεν γίνεται η παραμικρή νύξη, είναι αν θα καταθέσει και το «πόθεν έσχες» του, όπως προβλέπει η απόφαση της Κ.Ε. Προφανώς αρχίζουν να παίζουν νέα όργανα, σε ό,τι έχει απομείνει από το «Γαλατικό Χωρίο»…

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Αραγε, κύριε Δούκα, μια καινούργια ταμπέλα μπορεί να αλλάξει το πότε εγκαινιάσθηκε και λειτούργησε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Αληθεύει ότι ο Α. Τσίπρας έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες, αφότου δείχνει να ναυαγεί το «όραμα» μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/i-mana-ton-tebon-den-einai-mia