Σελίδες

17 Οκτωβρίου 2024

📺Βάσω Παπανδρέου ΤΣΑΝΤΙΣΜΕΝΗ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΚ@ΤΟΨΥΧΟΣ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΜΗ😜🤷🏻‍♂️: Η στιγμή που δίνει σημείωμα στον ΣΚ@ΤΟΨΥΧΟ την ώρα της ομιλίας του – Η ανεξίτηλη σκηνή στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ


Η Βάσω Παπανδρέου, από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κηδεία της οποίας θα γίνει το Σάββατο στο Αίγιο, άφησε πίσω της σπουδαίο έργο, μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό. Και μόνον η παρουσία της, ως νέας γυναίκας, τότε, στο κέντρο της εξουσίας, έλεγε πολλά για την δύναμη του χαρακτήρα της.

Μια δύναμη που δεν έκρυψε ούτε υπέστειλε ακόμα και μπροστά στον πανίσχυρο ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Τα προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1988 και οι περιπέτειες του με την Δικαιοσύνη, λόγω της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν αρχίσει να φθείρουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την υγεία του ηγέτη του.

Παρά την θριαμβευτική επιστροφή του Ανδρέα στην πολιτική, με το γνωστό 47% στις εκλογές του 1993, μετά την αθώωσή του από το Ειδικό Δικαστήριο, στο κόμμα ήταν έντονες οι φωνές αμφισβήτησης.

Σε αυτές τις φωνές ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να βάλει τέλος, συγκαλώντας την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σε δημόσια συνεδρίαση, στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Τέσσερα βασικά στελέχη του κόμματος, Κώστα Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Παρασκευάς Αυγερινός ήταν από τους βασικούς επικριτές του. Στις 11 Οκτωβρίου του 1995 κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, για κόψει τις γλώσσες της αμφισβήτησης.

Μίλησε για «μικρό κύκλο κεντρικών στελεχών που γίνεται κύκλος αυτοκαταστροφής». «Στη μακρά πολιτική πορεία μου έχω δει πολλούς και πολλές να ευτελίζουν ότι δεν κατόρθωσαν οι ίδιοι».«Δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή» και «δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη αχαριστία, για περισσότερη ανανδρία από ορισμένους κύκλους», είπε.

«Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».
Η Βάσω Παπανδρέου αποφάσισε ότι τα λόγια του προέδρου την έθιγαν και δεν θέλησε να μασήσει τα δικά της.

Ενώ ο Ανδρέας μιλούσε, η Βάσω Παπανδρέου σηκώθηκε, πήγε μπροστά του και άφησε ένα διπλωμένο χαρτί. Η σκηνή καταγράφηκε από τις κάμερες και έμεινε ανεξίτηλη στις μνήμες όσων την παρακολούθησαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου άνοιξε το χαρτί, το διάβασε και σχολίασε: «Μάλιστα». Έδειξε να αδιαφορεί για το σημείωμα, γιατί συνέχισε την ομιλία του.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Βάσω Παπανδρέου στο σημείωμα έλεγε στον Ανδρέα «εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεσαι σε μένα και αυτά που λες με θίγουν, μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις μου». Κι έτσι ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, για να απαντήσει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγνόησε την πρόκληση.